Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

Obilježavanje Dana Europe

Zaklada s partnerima u projektima i-Portunus i Europski paviljon sudjeluje u diskusijama povodom obilježavanja Dana Europe.

Europska kulturna zaklada (ECF) povodom Dana Europe, koji se obilježava 9. svibnja, organizira drugo izdanje online festivala čiji program uključuje brojne umjetnike, kulturne profesionalce, aktiviste, donositelje odluka i donatore. Uz brojne sadržaje kojima je već sada moguće pristupiti putem mrežnih stranica festivala, u nedjelju 9. svibnja 2021. bit će organiziran livestream program s početkom u 13.00 sati prilikom kojeg će se održati i dvije online diskusije otvorene za javnost u kojima sudjeluje i Zaklada "Kultura nova".

Budućnost mobilnosti u kulturi
U diskusiji o budućnosti mobilnosti u kulturi koju ECF organizira s partnerima u projektu "i-Portunus Houses", Zakladom "Kultura nova" i organizacijom MitOst sudjelovat će Noel B. Salazar, osnivač klastera Cultural Mobilities Research (CuMoRe) pri KU Leuven i Yasmine Ostendorf, osnivačica Green Art Lab Alliance, a diskusiju će moderirati Ana Žuvela, istraživačica u polju kulturnih politika.

Diskusija će se održati 9. svibnja od 16.00 do 17.00 sati, a moguće ju je pratiti putem livestreama na mrežnoj stranici Dana Europe ili se uključiti putem Zoom Webinar platforme i postavljati pitanja na sljedećoj poveznici.

Projekt "i-Portunus Houses" bavi se razvojem grant-sheme za mobilnost umjetnika i kulturnih radnika u zemljama korisnicama programa Kreativna Europa, a pored dodjele potpora, uključuje i provedbu istraživanja o mobilnosti u kulturi te izradu policy preporuka. Budućnost mobilnosti u kulturi, tijekom i u post-pandemijskom vremenu, promišlja se s naglaskom na osvještenije, pravednije, održive i "zelene" načine putovanja i suradnje. Projekt je iniciran i podržan od strane Europske komisije.

Europski paviljon
U diskusiji na temu Europskog paviljona, novog projekta koji ECF razvija u suradnji sa Zakladom "Kultura nova" i Zakladom Camargo sudjelovat će Dea Vidović, upraviteljica Zaklade "Kultura nova", Julie Chénot, upraviteljica Zaklade Camargo, Lore Gablier, projektna menadžerica pri ECF-u te Tymon Hogenelst i Jesse van der Ploeg iz Studia Wild koji će predstaviti projekt "The Forbidden Garden of Europe" kao i Anna Livia Friel i Marco Provinciali koji će predstaviti projekt "EUPavilion".

Diskusija će se održati 9. svibnja od 18.00 do 19.00 sati, a moguće ju je pratiti putem livestreama na mrežnoj stranici Dana Europe.

Projekt Europski paviljon bavi se promišljanjem prekogranične i trans-lokalne perspektive kulturnog razvoja Europe kroz fluidan, otvoren prostor susreta i dijaloga u kojem se susreću različita iskustva i perspektive. Koncept ne podrazumijeva samo jedan paviljon nego različite oblike virtualnih i konkretnih prostora koji će odražavati kulturnu raznolikost Europe.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type