Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

Publikacija: Sensing Earth

Poglavlje o sporoj mobilnosti u kulturi, nastalo na temelju istraživanja Zaklade "Kultura nova", objavljeno je u publikaciji "Sensing Earth"

Publikacija: Sensing Earth

Izdavačka kuća Valiz u suradnji s Europskom kulturnom zakladom objavila je knjigu "Sensing Earth: Cultural Quests Across a Heated Globe" koju su uredili Philipp Dietachmair, Pascal Gielen i Georgia Nicolau. Publikacija donosi seriju priloga umjetnika, analitičara i aktivista o njihovim potragama za ekološki održivom budućnošću. Prikazujući umjetničke koncepte, prakse, organizacije i kulturne zajednice koje odbacuju antropocentrični pristup, autorice i autori argumentiraju nužnost nove globalne kulture solidarnosti i poštovanja, gdje se svijest o ravnopravnoj važnosti ljudi i drugih živih komponenata u biosferi ističe kao ključna.

Sve izraženiji ekološki izazovi dovode umjetnike i kulturne radnike pred dilemu. Njihova potreba za mobilnošću radi razmjene ideja i dubljeg povezivanja sukobljava se s odgovornošću prema planetu. Jedan je od priloga ovoj raspravi članak Dee Vidović i Ane Žuvele koji se oslanja na i-Portunus Houses istraživanje o mobilnosti u kulturi, a na temelju kojeg su u izdanju Zaklade "Kultura nova" objavljena četiri sveska publikacije.

Autorice ističu kako stvarnost globaliziranog svijeta umjetnosti prisiljava umjetnike i kulturne profesionalce da ubrzano mijenjaju lokacije, što ostavlja malo vremena za produbljeno razumijevanje okoline u koju se putuje. Kao alternativu zagovaraju razvoj podrške sporijim kulturnim mobilnostima umjesto postojećih čestih i kratkih boravaka za odabrane pojedince. Prilog također istražuje nedostatke sadašnjih kulturnih politika i poziva na usklađivanje sa širim zagovaračkim inicijativama za emancipatorne i demokratske kulturne politike. Potpuna realizacija koncepta sporih kulturnih mobilnosti moguća je samo uz promicanje pravednosti, jednakosti, participacije i globalno usmjerenih političkih instrumenata.

Knjiga "Sensing Earth" uključuje eseje, intervjue, poeziju, manifeste, spekulativnu fikciju i studije slučaja, djelujući na križanju umjetnosti i aktivizma, kulture i prirode. Svi tekstovi istražuju koje su osjetilne osnove potrebne za suočavanje sa sistemskim neuspjesima te koje rute treba poduzeti kako bismo ostali u smislenom pokretu. Više o knjizi možete doznati ovdje.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type