Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

Utjecaj epidemije i potresa na hrvatski kulturni sektor

Ministarstvo kulture i medija RH i Zaklada "Kultura nova" započeli su istraživanje o utjecaju epidemije COVID-19 i potresa na kulturni sektor u Hrvatskoj.

Rok: 18. travnja 2021.

U cilju dobivanja ravnomjernije geografske zastupljenosti podataka, kao i postizanja veće raznolikosti subjekata po statusu i području djelovanja, vrijeme za ispunjavanje upitnika produljeno je do 18. travnja 2021.

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske u suradnji sa Zakladom "Kultura nova" osmislilo je upitnik kako bi prikupili podatke o utjecaju epidemije COVID-19 i potresa na kulturni sektor u Republici Hrvatskoj a u svrhu osmišljavanja adekvatne financijske i profesionalne podrške kulturnom sektoru, odnosno nadogradnje kulturne politike i implementiranja budućih mjera koje će odgovoriti na specifične potrebe različitih aktera kulturnog sektora, a time ubrzati i olakšati njihov oporavak. Detaljna analiza prikupljenih podataka poslužit će za argumentirano zagovaranje prema svim relevantnim akterima važnim za budući stabilan i održiv razvoj kulturnog sektora, a u svrhu utjecaja na buduće javne politike na nacionalnoj, regionalnim i lokalnim razinama, kreiranja novih natječaja u okviru Europskih i investicijskih fondova te implementaciju adekvatnih mjera i pružanja potpore akterima u kulturi.

Prikupljanje podataka komplementarno je istraživanju Zaklade "Kultura nova", koje je pokrenuto u svibnju 2020. kako bi se dobio što precizniji uvid u utjecaje ovih kriza na organizacije civilnog društva u suvremenoj kulturi i umjetnosti. Nakon testne faze Zakladinog istraživanja čije rezultate možete pronaći ovdje, u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH odlučeno je da se prikupljanje podataka proširi na cjelokupni kulturni sektor u Republici Hrvatskoj kako bi se dobio što širi uvid u sve aspekte pogođenosti i ranjivosti različitih aktera u kulturi, ali i njihovoj otpornosti. Ova je faza istraživanja osmišljena u suradnji s istraživačima dr. sc. Krešimirom Krolom, dr. sc. Željkom Tonković i dr. sc. Anom Žuvelom.

Upitniku, koji je usmjeren na sve aktere koji sudjeluju u kulturnom sektoru, a odnosi se na cjelokupnu 2020. godinu, možete pristupiti ovdje.

S obzirom na to da je za pojedina pitanja potrebno unaprijed prikupiti podatke, ta su pitanja izdvojena na sljedećoj poveznici kako biste mogli pripremiti odgovore prije ispunjavanja upitnika.

Sva dodatna pitanja možete uputiti na e-adresu razvojni_programi@kulturanova.hr.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type