Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

Istraživanje o pandemiji COVID-19 i zagrebačkom potresu

Početkom 2021. godine Zaklada je objavila publikaciju "Utjecaj pandemije COVID-19 i zagrebačkog potresa na OCD-e u suvremenoj kulturi i umjetnosti. Rezultati testne faze istraživanja", koju su napisali Krešimir Krolo, Željka Tonković, Dea Vidović i Ana Žuvela. Riječ je o rezultatima prve faze longitudinalnog istraživanja o utjecaju pandemije COVID-19 i potresa, koji je 22. ožujka 2020. pogodio Zagreb, na organizacije civilnog društva u suvremenoj kulturi i umjetnosti, a koje je Zaklada u okviru Odjela za istraživanje i razvoj pokrenula u svibnju 2020.

Neki od ključnih motiva za ovo istraživanje, osim očite potrebe da se empirijski sagledaju posljedice utjecaja globalne krize i potresa na kulturni i umjetnički sektor, uključuju nužnost da se te posljedice istraže iz nekoliko perspektiva – uloge i pozicije kulture i umjetnosti u društvenim i ekonomskim procesima tijekom krize, simultanih procesa ranjivosti i otpornosti kulturnog sektora, posljedica prelijevanja negativnih učinaka krize na kulturni i umjetnički sektor na cjelokupni ekosustav te kreiranja politika, tj. instrumenata, mehanizama i mjera međunarodnih, nacionalnih i lokalnih javnih politika implementiranih radi suzbijanja neposrednih i dugoročnih utjecaja krize.

Publikaciju je uredila Dea Vidović, a dizajn potpisuje studio Filburg.

Rezultati istraživanja ustupljeni su pod Creative Commons licencom Imenovanje – Dijeli pod istim uvjetima 3.0 Croatia.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type