Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

i-Portunus Houses

U rujnu 2019. godine, Zaklada "Kultura nova" je, zajedno s partnerima Europskom kulturnom zakladom – ECF i zakladom MitOst, a u okviru natječaja Europske komisije za Mobilnost, razvila projekt "i-Portunus Houses – Kick-start a local mobility host network for artists & cultural professionals in all Creative Europe countries" koji se bavio razvojem grant-sheme za mobilnost umjetnika i kulturnih radnika u zemljama korisnicama programa Kreativna Europa, a pored dodjele potpora, projekt je podrazumijevao provedbu istraživanja o mobilnosti te izradu policy preporuka. Zaklada je u okviru projekta razvijala i koordinirala provedbu istraživačkih aktivnosti.

Istraživanje koje je u okviru projekta koordinirala Zaklada obuhvatilo je sljedeće dimenzije: 1) redefiniranje pristupa kulturnoj mobilnosti u kontekstu pandemije koja je značajno utjecala na kulturni i kreativni sektor, sektore turizma i transporta te je stvorila nove nejednakosti između zemalja 2) budućnost mobilnosti u Europi u kontekstu održivosti i ostvarivanja klimatskih ciljeva 3) pitanja pristupa i nejednakosti u Europi i EU 4) zelena i održiva mobilnost, praktične i policy dimenzije 5) pitanje sudjelovanja i načina na koji mobilnost utječe na lokalnu zajednicu kroz sudioničke prakse i pristupe i 6) digitalna dimenzija.

U okviru projektnih aktivnosti Zaklada je zajedno s partnerima do kraja 2020. godine radila na analizi postojećih policy mjera i istraživanja o mobilnosti te je definirala okvir, smjernice i horizontalne vrijednosti za pripremu i provedbu istraživanja. Kao rezultat provedenoga istraživanja Zaklada je 2022. u biblioteci "Kultura nova" objavila četiri međusobno povezana sveska publikacije. Svaki svezak publikacije proizlazi iz jedne istraživačke dionice donoseći tako 1) kontekstualni okvir za mobilnost u kulturi, 2) studiju o mobilnosti u kulturi kroz prizmu umjetnika, kulturnih profesionalca, hostova i financijera, 3) evaluaciju i-Portunus Houses grant sheme za mobilnost te 4) scenarij za budućnost mobilnosti u kulturi.

Uz istraživanje, partneri u projektu razvili su grant shemu kroz koju su sredstva dodijeljena hostovima za mobilnost umjetnika i kulturnih profesionalaca. U okviru grant sheme 2021. provedena su dva javna poziva za mobilnost, pri čemu je većina mobilnosti realizirana tijekom 2022.

 

 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type