Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

i-Portunus Houses

U rujnu 2019. godine, Zaklada "Kultura nova" je, zajedno s partnerima Europskom kulturnom zakladom – ECF i zakladom MitOst, a u okviru natječaja Europske komisije za Mobilnost, razvila projekt "i-Portunus Houses – Kick-start a local mobility host network for artists & cultural professionals in all Creative Europe countries" koji se bavi razvojem grant-sheme za mobilnost umjetnika i kulturnih radnika u zemljama korisnicama programa Kreativna Europa, a pored dodjele potpora, projekt podrazumijeva provedbu istraživanja o mobilnosti te izradu policy preporuka. Predviđeno trajanje provedbe projekta je 16 mjeseci. Zaklada će u okviru projekta razvijati i koordinirati provedbu istraživačkih aktivnosti.

Istraživanje koje u okviru projekta koordinira Zaklada obuhvatit će sljedeće dimenzije: 1) redefiniranje pristupa kulturnoj mobilnosti u kontekstu pandemije koja je značajno utjecala na kulturni i kreativni sektor, sektore turizma i transporta te je stvorila nove nejednakosti između zemalja 2) budućnost mobilnosti u Europi u kontekstu održivosti i ostvarivanja klimatskih ciljeva 3) pitanja pristupa i nejednakosti u Europi i EU 4) zelena i održiva mobilnost, praktične i policy dimenzije 5) pitanje sudjelovanja i načina na koji mobilnost utječe na lokalnu zajednicu kroz sudioničke prakse i pristupe i 6) digitalna dimenzija.

U okviru projektnih aktivnosti Zaklada je zajedno s partnerima do kraja 2020. godine radila na analizi postojećih policy mjera i istraživanju o mobilnosti te je definirala okvir, smjernice i horizontalne vrijednosti za pripremu i provedbu istraživanja. Također je oblikovan okvir za grant-shemu za koju će poziv biti objavljen u ožujku 2021. godine.

 

 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type