Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP3: Razvoj novih umjetničkih ideja

Rok: 03. rujna 2020.

Prijave su zatvorene

Financijska podrška u ovom programskom području odnosi se na istraživanje umjetnika koje može rezultirati novim konceptima, teorijama, metodama, postupcima, podacima, alatima i sl., a koji mogu biti primjenjivi i u drugim umjetničkim područjima ili organizacijama. Podrška u ovom programskom području ne odnosi se na istraživanje kao jednu od metoda umjetničkog rada već je istraživanje umjetnika shvaćeno kao pretfaza stvaranja bilo kojeg umjetničkog djela, rada ili projekta. Odnosi se na proces razrade i propitivanja nove umjetničke ideje, to je put prema razvoju koncepta, a koji prethodi konkretizaciji plana provedbe i cjelokupne produkcije i distribucije. Razviti novu umjetničku ideju često podrazumijeva različite vrste eksperimentiranja (s procesima, materijalima, predlošcima, metodama, alatima, tehnikama, pokretima itd.), istraživanje u knjižnicama, arhivima, muzejima, galerijama, kazalištima, dokumentacijskim centrima, raznovrsnim bazama podataka; razvoj metoda i postupaka unutar specifičnog umjetničkog područja; razgovore i sastanke sa stručnjacima ili brojnim drugim pojedincima relevantnima za temu; analize podataka, materijala, postupaka itd.; ispitivanje mogućnosti tehnike i brojne opreme te njezino testiranje; putovanja; nabavu potrebne literature, opreme, materijala, alata i sl.

Istraživanje u ovom programskom području mogu provoditi isključivo umjetnici. Ako organizacija u ovom programskom području prijavljuje produkciju i/ili distribuciju već definirane umjetničke ideje ili je istraživanje samo metoda u realizaciji cjelokupnog umjetničkog djela, rada ili projekta, prijava neće biti prihvatljiva.

Posebni ciljevi:

 • doprinijeti uravnoteženoj regionalnoj zastupljenosti kulturnih i umjetničkih programa organizacija civilnog društva na području suvremene kulture i umjetnosti
 • doprinijeti razvoju novih projekata organizacija civilnog društva na području suvremene kulture i umjetnosti
 • poticati umjetničke prakse koje su slabije razvijene i/ili marginalizirane

Formalni uvjeti
Komisija za provjeru formalnih uvjeta provjerava zadovoljava li prijava formalne uvjete koji su propisani za sva programska područja, kao i one koji se odnose na svako pojedino programsko područje i kategoriju (vidi Tablicu 2. Vodiča za prijavu).

a) Tko se može prijaviti?
Na ovaj Javni poziv mogu se prijaviti udruge ili umjetničke organizacije na području suvremene kulture i umjetnosti koje su registrirane u Republici Hrvatskoj.

b) Broj prijava
Prijavitelj ima pravo na ovaj Javni poziv uputiti najviše jednu (1) prijavu.

c) Iznos koji se može tražiti
Da bi prijava bila prihvatljiva prijavitelj može tražiti iznos do 20.000 kn.

d) Što se može prijaviti?
Da bi prijava bila prihvatljiva:

 • provedba aktivnosti mora započeti i završiti bilo kad tijekom 2021. godine
 • prijavitelj ne može tražiti iznos veći od propisanoga za programsko područje u kojem se prijavljuje

Prihvatljivi troškovi
Zaklada je definirala poglavlja proračuna koja se odnose isključivo na ovdje navedene prihvatljive troškove, a prijavitelji prilikom ispunjavanja e-prijavnice sami odabiru poglavlja proračuna (jedno ili više) za koje/a traže podršku od Zaklade.

 • troškovi naknada za rad umjetnika angažiranih u aktivnostima
 • putni troškovi (put, smještaj, viza, dnevnice ili prehrana – isključivo za osobu na koju glasi putni nalog)
 • troškovi nabave literature, opreme, alata, materijala i sl.
 • troškovi dokumentiranja
 • troškovi nabave, izrade i/ili održavanja digitalnih alata, platformi, mrežnih stranica i sl.
 • troškovi najma prostora za provedbu aktivnosti, opreme, alata i sl.
 • nepredviđeni troškovi, u iznosu do najviše 5 % (nužni za provođenje projekta, a koji se odnose na prethodno navedene prihvatljive troškove)
×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type