Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

Opća pitanja

1. Pitanje: Hoće li ove godine biti raspisani javni pozivi za PP3 i PP4?

Odgovor: Zaklada će razvojnu podršku programskim i zagovaračkim suradničkim platformama u Republici Hrvatskoj te suradničkim platformama u Jugoistočnoj Europi nastaviti pružati kroz izgradnju poticajnog okruženja za razvoj dugoročnih oblika suradnje i umrežavanja. U sljedećoj će godini usmjeriti svoje kapacitete na provedbu suradnje s platformama s kojima je uspostavljena kratkoročna ili dugoročna suradnja, odnosno onima koje imaju mogućnost nastavka suradnje sa Zakladom na temelju prethodno provedenoga postupka praćenja provedbe aktivnosti i izvještaja o realizaciji, zatim evaluacije postignutih rezultata koju provode vanjski stručnjaci te na temelju procjene kvalitete višegodišnjeg plana razvoja.
S obzirom na to da Zaklada trenutno podržava 19 suradničkih platformi, u okviru Programa podrške 2015 neće biti otvoreni javni pozivi na iskaz interesa za suradnju s novim platformama.

2. Pitanje: Zanima me kakvu perspektivu prijave imaju novoosnovane umjetničke udruge (registrirane u lipnju 2015. godine  koje imaju sve relevantne dokumente)? Naime, pročitala sam da je uvjet za prijavu na Programsko područje 1: Razvojna podrška (PP1) da je udruga registrirana najmanje godinu dana prije roka objave natječaja, no za Programsko područje 2 nisam vidjela da je izričito istaknut taj uvjet.

Odgovor: Kao što ste i sami istaknuli, u Vodiču za prijavu koji se nalazi na mrežnim stranicama Zaklade, na str. 14, navedeni su formalni uvjeti za prijavu organizacija na Program podrške 2015 s rokom prijave 09.09.2015. Ako prijava ne zadovolji sve propisane formalne uvjete, bit će isključena iz daljnjeg postupka dodjele bespovratnih sredstava.
Jedan od formalnih uvjeta je i propisano aktivno djelovanje prijavitelja od dana registracije do dana zaključivanja javnog poziva za svako programsko područje. U slučaju prijave na Programsko područje 1: Razvojna podrška za organizacije, prijavitelj može biti udruga ili umjetnička organizacija na području suvremene kulture i umjetnosti, registrirana u Republici Hrvatskoj, koja aktivno djeluje najmanje jednu (1) godinu od dana registracije do dana zatvaranja Javnog poziva. Međutim u Programskom području 2: Osmišljavanje i priprema novih projekata/programa ne postoji takvo ograničenje pa prijavu u tom programskom području, u svim kategorijama, može podnijeti i novoosnovana organizacija, udruga ili umjetnička organizacija na području suvremene kulture i umjetnosti koja je registrirana u Republici Hrvatskoj.

3. Pitanje: Zamolila bih Vas za informaciju da li natječaj za Program podrške dodjeljuje sredstva pojedincima umjetničkim amaterima?

Odgovor: Na službenim mrežnim stranicama Zaklade "Kultura nova" i u Vodiču za prijavu na Program podrške 2015 s rokom prijave 09. rujna možete pronaći informaciju tko se može prijaviti na trenutno otvorene javne pozive. Radi se o udrugama ili umjetničkim organizacijama na području suvremene kulture i umjetnosti koje:

  •     su upisane u matični registar
  •     su upisane u Registar neprofitnih organizacija
  •     vode uredno financijsko poslovanje
  •     su ispunile svoje ugovorne obaveze u provedbi odobrenih podrški od strane tijela državne uprave i tijela javne vlasti
  •     svojim projektima i programima te djelovanjem promiču vrijednosti ustavnog poretka Republike Hrvatske i provode djelatnosti usmjerene k općem/javnom dobru, potrebama zajednice i postizanju održivog razvoja
  •     koje zadovoljavaju i sve druge uvjete propisane u Vodiču za prijavu na Program podrške 2015 s rokom prijave 9.9.2015.

U okviru Programskog područja 2: Osmišljavanje i priprema novih projekata/programa u prvoj kategoriji umjetničko istraživanje mogu provoditi isključivo umjetnici, ali nositelj prijave mora biti udruga ili umjetnička organizacija.

4. Pitanje: U obrascu na Zakladinim mrežnim stranicama koji su odnosi na organizaciju koja podnosi prijavu na natječaj Program podrške 2015 jedna od stavki traži da se unesu "prihodi u 2014. iz proračuna javnih institucija i zaklada u RH", a uz stavku "Ukupno ostvareni prihod organizacije u 2014. godini" stoji napomena "(mora biti usklađen s podacima navedenim u godišnjem financijskom izvještaju)". Budući da u FINA-inom obrascu za financijska izvješća, a ni u kontnom planu ne postoji stavak "prihod iz proračuna javnih institucija i zaklada RH", iz knjigovodstvenog servisa su nam pojasnili da je uplata Zaklade Kultura nova od 31.12.2014. (Program podrške 2014) u godišnjem financijskom izvješću stavljena zajedno s donacijama „trgovačkih društva i ostalih pravnih osoba“ (dakle, u stavci koji postoji u obrascu godišnjeg financijskog izvješća). Iz svega navedenog pretpostavljam da se napomena "(mora biti usklađen s podacima navedenim u godišnjem financijskom izvještaju)" odnosi isključivo na ukupno ostvaren prihod organizacije u 2014. godini, a ne i na stavku "prihodi u 2014. iz proračuna javnih institucija i zaklada u RH", pa Vas molim da mi potvrdite je li moja pretpostavka točna, odnosno ako nije, kako da uskladimo nepodudaranje stavki u obrascu za godišnje financijsko izvješće s obrascom koji se nalazi na mrežnim stranicama Zaklade.

Odgovor: Tražena usklađenost iznosa navedenog u ostvarenim prihodima u e-prijavnici i godišnjem financijskom izvještaju koji se predaje FINA-i odnosi se samo na stavku Ukupno ostvareni prihod organizacije u 2014.

5. Pitanje: Imam dva pitanja vezana uz Program podrške 2015 s rokom prijave 09.09.
1. za PP1: Mogu li se iz podrške Zaklade "Kultura nova" financirati pravni troškovi?
2. za PP2: Kako je jedna članica udruge sad zaposlena u sklopu HZZ-ovih potpora za zapošljavanje, bez zasnivanja radnog odnosa, bi li nju kao asistenta voditelja prijavili na plaću ili je ona već zaposlenik s punim radnim vremenom? Realno bi je bilo prijaviti na dva sata, a ako je nemoguće, onda na ugovor o djelu ili honorarno.

Odgovor: 1. Prihvatljivi troškovi unutar Programskog područja 1 su sljedeći:

  •     troškovi naknada za rad menadžera, producenata, projektnih/programskih voditelja, financijskih administratora, voditelja ureda i drugih izvršitelja operativnih poslova od nesamostalnog rada (isključivo ugovor o radu)
  •     troškovi naknada za rad menadžera, producenata, projektnih/programskih voditelja, financijskih administratora, voditelja ureda i drugih izvršitelja operativnih poslova po ugovoru o djelu, ugovoru o suradnji, studentskom  ugovoru i sl. (što ne uključuje ugovor o autorskom djelu)
  •     troškovi promocije projekta/programa
  •     administrativni i uredski troškovi, npr. najam ureda, troškovi komunikacije, režijski troškovi i sl.
  •     putni troškovi (put, smještaj, dnevnice/prehrana, viza) menadžera, producenata, projektnih/programskih voditelja, financijskih administratora, voditelja ureda i drugih izvršitelja operativnih poslova
  •     troškovi dokumentiranja rezultata rada organizacije relevantnih za prijavljenu kategoriju
  •     iznimno, uz posebno obrazloženje doprinosa ciljevima ovog programskog područja, troškovi nabave opreme i/ili adaptacije prostora, u iznosu do najviše 30% ukupno traženog proračuna od Zaklade
  •     ostali troškovi, u iznosu do najviše 5% ukupno traženog proračuna od Zaklade.

Pravni troškovi su prihvatljivi u okviru proračunskog poglavlja Administrativni i uredski troškovi.  

2. Što se tiče tehničkog pitanja vezanog uz naknadu za rad Vaše zaposlenice, molimo Vas da se s ovim upitom obratite Hrvatskom zavodu za zapošljavanje jer Zaklada nije nadležna da odgovara na ovakvu vrstu upita. Zaklada je u Vodiču za prijavu propisala prihvatljive troškove za PP2 koji se nalaze na stranici 30.

6. Pitanje: Molimo Vas za informaciju glede prihvatljivosti naše organizacije na "Javni poziv na predlaganje projekata i programa s rokom prijave 9.9.2015". Udruga koja ne djeluje primarno na području suvremene umjetnosti i kulture prijavila bi projekt na Programsko područje 1: Razvojna podrška za organizacije, a1) razvoj domaće umjetničke produkcije i/ili distribucije umjetničkih radova, djela i projekata. Zanima nas sljedeća rečenica koja je objavljena na Vašim stranicama: "Na ovaj Javni poziv mogu se prijaviti udruge ili umjetničke organizacije na području suvremene kulture i umjetnosti koje su registrirane u Republici Hrvatskoj". Molimo za nekakvo mišljenje ili savjet može li naša udruga zadovoljiti ovaj uvjet.

Odgovor: Svrha Zaklade "Kultura nova", koja je propisana člankom 3. Zakona o Zakladi "Kultura nova" (NN 90/11), je promicanje i razvoj civilnog društva u Republici Hrvatskoj na području suvremene kulture i umjetnosti. U Vodiču za prijavu na Program podrške 2015 s rokom prijave 09.09. u uvodnom tekstu na str. 5 opisano je na koji način Zaklada "Kultura nova" shvaća suvremenu kulturu i umjetnost. Također su na str. 6 Vodiča za prijavu navedeni prioriteti Programa podrške 2015 s rokom prijave 09.09. (kritičnost i refleksivnost, otklon od dominantnih koncepcija, angažiranost, inovativnost i istraživački pristup) iz kojih je moguće iščitati koje su za Zakladu ključne odrednice suvremene kulture i umjetnosti.
U Vodiču za prijavu propisani su svi formalni uvjeti koje prijava na Program podrške 2015 mora zadovoljiti, kao i kriteriji za dodjelu sredstava za svako programsko područje i kategoriju na temelju kojih se donosi prijedlog za dodjelu bespovratnih sredstava Zaklade. Procjenu kvalitete prijava obavit će nezavisno stručno tijelo, Povjerenstvo za procjenu kvalitete prijava, koje će procjenjivati sve prijave koje zadovolje propisane formalne uvjete na temelju kriterija za dodjelu sredstava koji su propisani za svako programsko područje u Vodiču za prijavu na Program podrške 2015, a nalaze se i na mrežnim stranicama Zaklade.
U prvoj skupini kriterija Prihvatljivost prijavljenoga projekta/programa članovi Povjerenstva procjenjuju da li organizacija djeluje u skladu s prioritetima Programa podrške 2015, da li je projekt/program u skladu s prioritetima Programa podrške 2015 te da li je prijava usklađena s programskim područjem i kategorijom u kojoj je prijavljena. Ako članovi Povjerenstva utvrde da područje djelovanja organizacije nije u skladu s prioritetima Programa podrške 2015, da prijavljeni projekt/program nije usklađen s prioritetima Programa podrške 2015 i/ili da projekt/program nije u skladu s programskim područjem i kategorijom u kojoj je prijavljen, prijava će biti isključena iz daljnjeg postupka dodjele bespovratnih sredstava. Napominjemo da sve prijave kako na razini organizacijskog djelovanja tako i na razini predloženih projekata/programa moraju uključivati najmanje 3 od 5 navedenih prioriteta.
Na službenim mrežnim stranicama možete pronaći i kratke opise odobrenih projekata/programa provedenih programa podrške tako da se i na taj način možete upoznati s projektima koje Zaklada podržava.

7. Pitanje: Prema propozicijama/kriterijima i bodovnom postupku, između ostalih bodovnih kriterija, zanima nas sljedeći problem:
1. Obzirom da je adresa udruge u Zagrebu, međutim svi programi i projekti od samog osnutka odvijaju se izvan Zagreba, zanima nas da li se u tom slučaju bodovi dobijaju na osnovi i prema geografskoj zastupljenosti samog sadržaja prijave ili adrese udruge koja je samo formalnog karaktera? Iako smo u međuvremenu osnovali i podružnicu međutim ona djeluje tek nekoliko mjeseci.
2. Prema stupnju razvijenosti jedinica lokalne samouprave u kojoj provodimo jedan od programa, a prema indeksu razvijenosti ima visoki 125% kvocijent, međutim realna situacija je u potpunosti drugačija i program se bavi upravo najugroženijim slojevima društva i nacionalnim manjinama koji u potpunosti izlaze iz statističkog pokazatelja. Smatramo da bi bodovanjem visokog kvocijenta razvijenosti bilo neprimjereno, te bi upravo  – nerazvijenost – kojom se bavimo bila izostavljena bodovanjem.

Odgovor: Kriteriji za dodjelu sredstava koji čine temelj za procjenjivanje kvalitete prijava definirani su u skladu s općim i posebnim ciljevima za svako pojedino programsko područje i kategoriju Programa podrške 2015 te su podijeljeni u tri skupine kriterija: (1) Prihvatljivost prijavljenoga projekta/programa, (2) Kvantitativni kriteriji i (3) Kriteriji kvalitete. Nezavisna stručna skupina – Povjerenstvo za procjenu kvalitete prijava procjenjuje kvalitetu prijava na temelju kriterija navedenih u 1. i 3. skupini, dok se bodovi za kriterije iz 2. skupine automatski dodjeljuju svakoj prijavi na temelju odgovora navedenih u prijavnici. Svaki propisani kvantitativni kriterij povezan je s određenim pitanjem u prijavnici te se u svrhu osiguranja objektivnosti procjene bodovi za te kriterije dodjeljuju automatski, a na temelju odgovora prijavitelja koji moraju biti mjerljivi i provjerljivi. Kako bi pridonijela uravnoteženoj regionalnoj zastupljenosti kulturnih i umjetničkih programa organizacija civilnog društva na području suvremene kulture i umjetnosti Zaklada je definirala kvantitativni kriterij Stupanj razvijenosti jedinica lokalne samouprave u kojoj organizacija djeluje u okviru kojega se bodovi dodjeljuju automatski na temelju sjedišta organizacije.
S obzirom na to da je procjena provedbe aktivnosti kompleksnija od samog navođenja lokacije provedbe te uzimajući u obzir činjenicu da se tijekom provedbe projekta plan provedbe odobrenih aktivnosti, uključujući i promjenu lokacije provedbe, može mijenjati uz odobrenje Zaklade, mjesto provedbe aktivnosti nije uvršteno u kvantitativne kriterije već Povjerenstvo za procjenu kvalitete prijava na temelju kriterija kvalitete i specifičnosti svake prijave prilikom procjene kvalitete prijava uzima u obzir i distribuciju aktivnosti u ostala područja Republike Hrvatske. Tako se prilikom procjene kvalitete prijava uzima u obzir kontekst (umjetničko i/ili geografsko područje) unutar kojega se aktivnosti provode.

8. Pitanje: Molimo Vas za informaciju glede prihvatljivosti naše organizacije na "Javni poziv na predlaganje projekata i programa s rokom prijave 9.9.2015". Pregledom Vodiča za prijavu uvidjeli smo da vremensko djelovanje organizacije nije uvjet. Zanima nas navedeno jer se radi o novoosnovanoj udruzi.

Odgovor: Uvjet koji spominjete ovisi o tome u koje programsko područje Programa podrške s rokom prijave 09.09. podnosite prijavu. U slučaju prijave na Programsko područje 1: Razvojna podrška za organizacije, prijavitelj može biti udruga ili umjetnička organizacija na području suvremene kulture i umjetnosti, registrirana u Republici Hrvatskoj, koja aktivno djeluje najmanje jednu (1) godinu od dana registracije do dana zatvaranja Javnog poziva. Međutim u Programskom području 2: Osmišljavanje i priprema novih projekata/programa ne postoji takvo ograničenje pa prijavu u tom programskom području, u svim kategorijama, može podnijeti i novoosnovana organizacija, udruga ili umjetnička organizacija na području suvremene kulture i umjetnosti koja je registrirana u Republici Hrvatskoj.

9. Pitanje: Da li je ovim pozivom predviđeno financiranje udruga koje osmišljavaju edukativne predstave za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta? Riječ je o predstavama koje imaju i umjetničku vrijednost, a koje promiču vrijednosti poput nenasilja, zdrave prehrane, zdravih stilova života i u kojima su angažirani akademski glumci.

Odgovor: Svrha Zaklade "Kultura nova", koja je propisana člankom 3. Zakona o Zakladi "Kultura nova" (NN 90/11), je promicanje i razvoj civilnog društva u Republici Hrvatskoj na području suvremene kulture i umjetnosti. U skladu s navedenom svrhom Program podrške 2015 s rokom prijave 09.09. namijenjen je organizacijama civilnog društva (udrugama i umjetničkim organizacijama) koje djeluju na području suvremene kulture i umjetnosti.
Sva pravila, uvjeti i kriteriji detaljno su propisani u Vodiču za prijavu koji se nalazi na mrežnim stranicama Zaklade. U Vodiču za prijavu na Program podrške 2015 s rokom prijave 09.09. na str. 11 navedeni su svi formalni uvjeti koje prijava mora zadovoljiti da bi bila upućena Povjerenstvu na procjenu kvalitete prijava. U uvodnom tekstu na str. 5 Vodiča za prijavu opisano je na koji način Zaklada "Kultura nova" shvaća suvremenu kulturu i umjetnost. Također su na str. 6 Vodiča za prijavu navedeni prioriteti Programa podrške 2015 s rokom prijave 09.09. (kritičnost i refleksivnost, otklon od dominantnih koncepcija, angažiranost, inovativnost i istraživački pristup) iz kojih je moguće iščitati koje su za Zakladu ključne odrednice suvremene kulture i umjetnosti. Sve prijave kako na razini organizacijskog djelovanja tako i na razini predloženih projekata/programa moraju uključivati najmanje 3 od 5 navedenih prioriteta.
Povjerenstvo za procjenu kvalitete prijava procjenjuje sve prijave koje zadovolje propisane formalne uvjete na temelju kriterija za dodjelu sredstava koji su propisani za svako programsko područje u Vodiču za prijavu na Program podrške 2015 s rokom prijave 09.09., a nalaze se i na mrežnim stranicama Zaklade. U prvoj skupini kriterija Prihvatljivost prijavljenoga projekta/programa članovi Povjerenstva procjenjuju da li organizacija djeluje u skladu s prioritetima Programa podrške 2015 s rokom prijave 09.09., da li je projekt/program u skladu s prioritetima Programa podrške 2015 s rokom prijave 09.09. te da li je prijava usklađena s programskim područjem i kategorijom u kojoj je prijavljena. Ako članovi Povjerenstva utvrde da ijedan od kriterija prihvatljivosti nije zadovoljen, prijava će biti isključena iz daljnjeg postupka dodjele bespovratnih sredstava.
Na temelju formalnih uvjeta i kriterija za dodjelu sredstava, definiranih u Vodiču za prijavu, možete procijeniti ispunjava li Vaša organizacija i projekt/program propisane uvjete i kriterije.

10. Pitanje: Zanima me koju prijavnicu treba koristiti (PP1, PP2 ili možda obje) prilikom prijave za sufinanciranje projekta? U pitanju je projekt jedne neprofitne udruge, a radi se o projektu suvremene likovne umjetnosti kroz koji bi se tijekom 2016. godine organiziralo 12 likovnih izložbi.

Odgovor: Na javne pozive u okviru Programa podrške 2015 mogu se prijaviti udruge ili umjetničke organizacije na području suvremene kulture i umjetnosti koje su upisane u matični registar i Registar neprofitnih organizacija te zadovoljavaju i sve druge uvjete propisane u Vodiču za prijavu na Program podrške 2015 s rokom prijave 9.9.2015. U okviru Programa podrške 2015 s rokom prijave 9.9.2015. otvoreni su javni pozivi na predlaganje projekata i programa u programskim područjima 1 i 2: PP1: Razvojna podrška za organizacije i PP2: Osmišljavanje i priprema novih projekata/programa. Svi uvjeti, kriteriji, upute i pravila detaljno su propisani u Vodiču za prijavu na Program podrške 2015 s rokom prijave 09.09. koji je  dostupan za preuzimanje na mrežnim stranicama. Također su detaljno predstavljena programska područja i njihove kategorije kao i kriteriji za dodjelu sredstava.
Financijska podrška u Programskom području 1 namijenjena je isključivo za operativne troškove, odnosno za troškove povezane s onim permanentnim aktivnostima organizacije koje su temelj za svako programsko djelovanje. Riječ je o troškovima kao što su naknade za rad, financijsko-administrativni troškovi, troškovi najma ureda, režijski troškovi, troškovi komunikacije itd., dok se sredstva za same programske aktivnosti trebaju osigurati iz drugih izvora. Kako bi dodatno stabilizirala organizacije civilnog društva koje djeluju na području suvremene kulture i umjetnosti, Zaklada u okviru ovog Javnog poziva osim jednogodišnje podrške, dodjeljuje i višegodišnju podršku za provođenje projekata/programa. U okviru ovog programskog područja kulturne i umjetničke aktivnosti koje organizacija prijavljuje moraju se odvijati kontinuirano tijekom cijele godine, a prijavitelj može podnijeti samo 1 prijavu. Prijavu je moguće je podnijeti u kategoriji koja se odnosi na razvoj domaće umjetničke produkcije i/ili distribucije umjetničkih radova, djela i projekata do 50.000 ili do 115.000 kn te u kategoriji koja se odnosi na upravljanje prostorima za kulturu i umjetnost do 50.000 ili do 115.000 kn.
Financijska podrška u Programskom području 2 namijenjena je fazi koja prethodi svakom kulturnom i umjetničkom pothvatu: osmišljavanju i pripremi rada, djela, projekta ili programa na području suvremene kulture i umjetnosti. Ovo programsko područje obuhvaća tri kategorije: umjetničko istraživanje, pripremu međunarodnih suradničkih projekata i putovanje u inozemstvo radi selekcije programa. U okviru ovog programskog područja moguće je podnijeti 3 prijave, dakle po jednu prijavu na svaku kategoriju.
Na koje programsko područje i u okviru kojih kategorija ćete podnijeti prijavu ovisi o specifičnim potrebama Vaše organizacije. Kako biste što kvalitetnije pripremili Vašu prijavu upućujemo Vas da detaljno proučite Vodič za prijavu. Također na službenim mrežnim stranicama Zaklade možete pronaći kratke opise odobrenih projekata/programa provedenih programa podrške tako da se i na taj način možete upoznati s projektima koje Zaklada podržava.

11. Pitanje: Zanima nas možemo li se mi kao udruga koja primarno ne djeluje na području suvremene umjetnosti i kulture prijaviti na javni poziv pošto kao udruga ispunjavamo formalne uvjete poziva a u sklopu rada udruge provodimo art terapiju pod vodstvom stručne osobe. Pod „tko se može prijaviti“ – kratki upitnik na Vašoj mrežnoj stranici, SVE Udruge koje su registrirane u RH mogu se prijaviti na poziv, bez obzira na djelatnosti odnosno područje djelovanja. Dalo bi se zaključiti da sve udruge civilnog sektora ispunjavaju formalne uvjete navedene u Vodiču, pošto prijavitelj može biti udruga registrirana u Republici Hrvatskoj, koja aktivno djeluje najmanje 1 godinu od dana registracije do dana zatvaranja javnog poziva. Ono što vjerojatno ne zbunjuje samo nas već i ostale udruge civilnog sektora jest djelovanje na području suvremene kulture i umjetnosti. S obzirom na to da sve udruge prolaze formalne uvjete koje navodite, dvojba dolazi kod djelovanja jer iste smatraju da djeluju i razvijaju područje suvremene kulture i umjetnosti kroz svoje aktivnosti. Dakle, pitanje je sljedeće: mogu li se udruge koje provode aktivnosti vezane uz područje suvremene kulture i umjetnosti prijaviti na program podrške?

Odgovor: Svrha Zaklade "Kultura nova", koja je propisana člankom 3. Zakona o Zakladi "Kultura nova" (NN 90/11), je promicanje i razvoj civilnog društva u Republici Hrvatskoj na području suvremene kulture i umjetnosti. U skladu s navedenom svrhom Program podrške 2015 s rokom prijave 09.09. namijenjen je organizacijama civilnog društva (udrugama i umjetničkim organizacijama) koje djeluju na području suvremene kulture i umjetnosti.
U skladu s Pravilnikom o uvjetima i postupku za dodjelu sredstava za ostvarivanje svrhe koji je usklađen s Uredbom o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge (NN 26/15) postupak odlučivanja o dodjeli jednogodišnje podrške putem javnih poziva provodi se na tri razine: 1. Provjera ispunjavanja propisanih formalnih uvjeta; 2. Procjena kvalitete prijava i 3. Donošenje odluke o dodjeli bespovratnih sredstava.
Nakon zaključivanja svakog od objavljenih javnih poziva Zaklada organizira komisijsku provjeru formalnih uvjeta. Komisija za provjeru formalnih uvjeta utvrđuje koje su prijave zadovoljile i one koje nisu zadovoljile propisane formalne uvjete svakog javnog poziva. Formalni uvjeti postavljeni su tako da omogućavaju donošenje nedvojbene odluke o tome ispunjava li određena prijava propisane uvjete ili ne, te ni na koji način ne zadiru u procjenu kvalitete prijavljenog projekta/programa. Popis svih formalnih uvjeta možete pronaći na stranicama 7. i 11. Vodiča za prijavu. Napominjemo da alat "Tko se može prijaviti?" koji se nalazi na mrežnim stranicama Zaklade služi samo za provjeru osnovnih formalnih uvjeta te da je u okviru tog alata, ako je na sva pitanja pozitivno odgovoreno, navedena i uputa da je potrebno provjeriti i ostale propisane uvjete za prijavu na Program podrške 2015. U daljnji postupak procjene kvalitete prijava upućuju se samo one prijave koje zadovolje sve propisane formalne uvjete svakog javnog poziva.
Druga razina odlučivanja uključuje procjenu kvalitete prijava. Sve prijave koje su prošle provjeru propisanih formalnih uvjeta upućuju se Povjerenstvu za procjenu kvalitete prijava na procjenjivanje na temelju kriterija za dodjelu sredstava koji su podijeljeni u 3 skupine: (1) Prihvatljivost prijavljenoga projekta/programa, (2) Kvantitativni kriteriji i (3) Kriteriji kvalitete. Povjerenstvo za procjenu kvalitete prijava procjenjuje kvalitetu prijava na temelju kriterija navedenih u 1. i 3. skupini, dok se bodovi za kriterije iz 2. skupine automatski dodjeljuju svakoj prijavi na temelju odgovora navedenih u prijavnici. Kriteriji prihvatljivosti prijavljenoga projekta/programa sastavni su dio kriterija za dodjelu sredstava, a definirani su za svako programsko područje i kategoriju. U Vodiču za prijavu na Program podrške 2015 s rokom prijave 09.09. u uvodnom tekstu na str. 5 opisano je na koji način Zaklada "Kultura nova" shvaća suvremenu kulturu i umjetnost. Također su na str. 6 Vodiča za prijavu navedeni prioriteti Programa podrške 2015 s rokom prijave 09.09. (kritičnost i refleksivnost, otklon od dominantnih koncepcija, angažiranost, inovativnost i istraživački pristup) iz kojih je moguće iščitati koje su za Zakladu ključne odrednice suvremene kulture i umjetnosti. Napominjemo da sve prijave kako na razini organizacijskog djelovanja tako i na razini predloženih projekata/programa moraju uključivati najmanje 3 od 5 navedenih prioriteta. Ako članovi Povjerenstva utvrde da područje djelovanja organizacije nije u skladu s prioritetima Programa podrške 2015, da prijavljeni projekt/program nije u skladu s prioritetima Programa podrške 2015 i/ili da projekt/program nije usklađen s programskim područjem i kategorijom u kojoj je prijavljen, prijava će biti isključena iz daljnjeg postupka dodjele bespovratnih sredstava. Sve prijave koje u skupini kriterija Prihvatljivost prijavljenoga projekta/programa imaju na sva tri pitanja pozitivan odgovor procjenjuju se na temelju sljedeće dvije skupine kriterija.
Treća razina odnosi se na donošenje odluke o bespovratnim sredstvima. Povjerenstvo nakon obavljene procjene kvalitete prijava upućuje Upravnom odboru odluku i prijedlog za dodjelu bespovratnih sredstava odabranim prijavama, koji sadrži popis svih procjenjivanih prijava, odobrenih i odbijenih prijava, s obrazloženjem za svaku prijavu koju je Povjerenstvo procjenjivalo. Upravni odbor donosi konačnu odluku o dodjeli bespovratnih sredstava predloženim projektima/programima.
Svaka organizacija koja ispunjava sve navedene uvjete propisane u Vodiču za prijavu može uputiti prijavu na javne pozive Programa podrške 2015.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type