Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP1b1

Kazalište DASKA

D.I.M. XL+ /Daskin interaktivni muzej - više od 40 godina/

Namjena modernog interaktivnog "muzeja" - kulturnog centra je da novim generacijama mladih pokažu i približe angažiranost i umjetnička dostignuća Daske te uklučivanje onih skupina čiji predmet zanimanja nije kazalište i koji o kazalištu gotovo ništa ne znaju. Cijeli postav, kao i prostor su aktivni, a uzore pronalazi u otvorenim, inovativnim londonskim muzejima i galerijama koji su u posljednje vrijeme najposjećeniji na svijetu, kao i u radovima i projektima vodećih, sve značajnijih mladih hrvatskih kustosica i kustosa. Daskin interaktivni muzej nastoji biti mjesto u kojemu mlade generacije mogu osjetiti dio energije, kreativnosti i veselja koje su članovi Daske u svojoj najplodnijoj fazi nosili sa sobom i stvorili od Siska grad u kojemu se moglo BITI. Predstavljanje DIM-a odvija se na način da se preko tjedna provode radionice, a vikendom je produkcija, koja uključuje predstavljanje radionica i re-make starih Daskinih predstava.

GRADSKA RADIONICA

GRADIONICA

Program "Gradionica " predstavlja objedinjeni naziv programa i aktivnosti koji se organiziraju u prostorima Gradske radionice u kontinuitetu kroz cijelu godinu. Vezano za specifične djelatnosti organizacije, provode se programi raznovrsnih umjetničkih i društvenih praksi kojima se kreira poseban prostor suživota, suradnje i kulturnog dijaloga. Aktivnosti se provode kroz devet specifičnih programa. Točka susreta su glazbena druženja koja istražuju prostor susreta u međusobnoj interakciji glazbenika i publike, a bazira se na glazbenoj improvizaciji. Program Gradionica fest je koncertni program manje poznatih bendova i glazbenika koji eksperimentiraju s različitim žanrovima ili sviraju manje poznate žanrove. U okviru programa Artists in residence omogućuje se rezidencija umjetnicima koji svojim sudjelovanjem omogućuju razmjenu znanja i iskustava i kreiranje novih projekata. Likovni studio odnosi se na istraživanja i rad na novim projektima vizualnog oblikovanja i intervencija u javnom prostoru uz omogućavanje atelijerskog rada za članove i goste u tri prostora. Program GROZGI odjela za glazbena istraživanja svojevrsni je glazbeni inkubator za pet pulskih bendova koji pruža potporu mladim pulskim glazbenicima. Edukacijski programi nude tečajeve i radionice različitih umjetničkih tehnika i školu za mlade bendove. Banka vremena predstavlja model solidarne ekonomije. Gospodarenje prstenovima je program oživljavanja pulskih fortifikacija obuhvaća stvaranje platforme za njihovu obnovu i revitalizaciju i kreiranje multimedijalnog programa na Fort Bourguignonu.

Udruga za razvoj ‘uradi sam’ kulture - Radiona

Kontinuirane prakse razvoja

Program uključuje edukativne i produkcijske aktivnosti, a prostor služi i kao rezidencijalni studio za vanjske suradnike. Radiona aktivno sudjeluje u kreiranju novih praksi na područjima spajanja umjetnosti i tehnologije kroz inkluzivne, participativne, edukativne i produkcijske programe za intermedijalne, novomedijske i digitalne umjetnosti. Djelujući kroz svoje brojne aktivnosti i niz sekcija, lab strateški nastoji stvarati polja dugoročnog djelovanja s ciljem kreiranja novih teritorija intermedijalnih praksi u suvremenom kontekstu te otvaranja istih prema široj javnosti. Radiona je otvorila svoje kapacitete za rad kroz rezidencijalni program umjetnicima zbog boljeg generiranja suradničkih i produkcijskih praksi. Budući da udruga sudjeluje u trogodišnjem Erasmus+ programu Kreativni muzej s nizom europskih institucija u područjima znanosti i inovacija te renomiranih europskih muzeja i stručnjacima iz područja inovativnih pristupa muzejima i umjetnosti postoji opravdana potreba za kontinuiranom praksom razvoja. Nastojeći proširiti vokabular angažmana kroz medij dostupnih digitalnih iskustava, Radiona vidi svoju djelatnost kao dinamičko i edukativno okruženje u kojem profesionalci i šira javnost mogu koristiti dostupne alate za istraživanje suvremene umjetnosti na nove i kreativne načine.

Format C

Inquiry Inc. [2016]

"Inquiry Inc." jest projekt umjetničkog centra [Artist Run Center] s pripadajućim programom. Projektom se nastoji stvoriti platforma koja bi u Osijeku i regiji povećala prisustvo kulturnog sadržaja visoke umjetničke kvalitete te time pojačala kulturna osviještenost i dinamika. Kao mjesto susreta i suradnje umjetnika, stručnjaka u kulturi i publike - Centar će razvijati međugeneracijski i interdisciplinarni dijalog te poticati stvaralaštvo i proaktivnost te postati centralnim osječkim mjestom za inspiraciju, inovaciju, komunikaciju, prezentaciju i konzumaciju umjetnosti i razmjenu kreativnih ideja. Uz primarnu prezentacijsku i istraživačko-umjetničku djelatnost, program Inquiry Inc.-a sastoji se od sukladnih aktivnosti, u formi radionica, informativnih i izlagačkih platformi i multimedijalnih projekcija s područja suvremenog autorskog stvaralaštva. Programom se želi pružiti podrška dionicima unutar vlastite struke suvremene vizualne kulture i umjetnosti te projektom I:I ARC-a taj sadržaj predstaviti javnosti.

Udruga Oppidum

Media Lab Oppidum 2.0

Projektom Media Lab Oppidum se omogućuje fotografima, slikarima, kiparima, 3D dizajnerima, programerima, predavačima i drugima umjetnički prostor za djelovanje te promiču razni oblici umjetnosti u ruralnom području u kojemu djeluje. U okviru projekta Media Lab Oppidum 2.0 organiziraju se foto radionice, foto izložbe, kreativne i reuse&recycle radionice i izložbe, radionice programiranja na Arduino platformi, radionice 3D printanja, radionice nosive elektronike i nastaviti voditi Free library - prvu slobodnu knjižnicu u Požeško-slavonskoj županiji.

UDRUGA OTOMPOTOM

MIKRO

Zajednička kontinuirana suradnja kroz razne krovne organizacije i mrežu partnerskih i/ili suradničkih udruga i kulturnih centara dovela je do potrebe predstavljanja graničnih područja estetike, društvenog angažmana, formi i medija s ciljem lakše komunikacije s primarnim i sekundarnim korisnicima. Kontinuirani godišnji produkcijski i prezentacijski kulturno/umjetnički program sistematiziran je prema područjima djelovanja i podijeljen na izložbenu djelatnost pod krovnim nazivom Mikrogalerija, filmsku djelatnost - Mikrokino, glazbenu djelatnost - Mikroklub te kroz produkcijsko djelovanje na projektima u prostoru Mikra, ali i dislocirane projekte koji se realiziraju u drugim kulturnim centrima ili javnima gradskim prostorima. Program Mikrogalerije nastavlja dosadašnju praksu predstavljanja recentnih mladih autora i autorica iz lokalne sredine, ali i gostovanja iz cijele zemlje i regije. Autori, programi, umjetnički koncepti te kustoske koncepcije koje se u svojim radovima dotiču propitivanja medija i multimedijalno i polidisciplinarno pristupaju temama koje obrađuju u svojim projektima prezentiraju svoje radove pred do sada već potvrđenom interdisciplinarnom publikom galerije Mikro. Predloženi interdisciplinarni program obuhvaća široki spektar umjetničkih formi (likovna, filmska, glazbena umjetnost, dizajn i arhitektura) i ima tendenciju poticanja i predstavljanja projekata koji se bave marginaliziranim društvenim skupinama, novim estetikama i formama, propituju i istražuju granična područja estetike, društvenog angažmana i problematike trenda unutar formi i medija.

UDRUGA ZA PROMICANJE MEDIJSKOG PLURALIZMA '808'

Galerija Pikto

Pikto je umjetnička galerija koja je u sklopu prostora Radija 808 započela s radom 2013. godine, a zatim se krajem 2014. godine preselila u vlastiti prostor u Branimir centru. Galerija je otvorena za izložbe, akcije, performanse, međunarodne suradnje i suradničke kustoske koncepcije. Izlažu se djela u medijima slikarstva, kiparstva, grafike, crteža, umjetničkih instalacija, fotografije, videa i novih medija. Pokrenut je mladim kustosima važan ciklus “Samo jednom prvi” put koji im pruža priliku da samostalno uz podršku galerije postave svoju prvu izložbu. Projekt otvara prostor za zajedničku suradnju i istraživanje mogućnosti te razumijevanje nove generacije publike koja zahtijeva nove sadržaje ili stare sadržaje na novi način. U prostoru galerije Pikto u 2016. godini planira se postaviti osamnaest izložbi. Uz trinaest izložbi mladih umjetnika koji su izabrani na otvorenom natječaju, izložit će se i zbirke velikana hrvatskog slikarstva Šebalja i Friščića. Osim hrvatskih izlagača, postavit će se i izložba slovačke umjetnice Lydie Patafte te u suradnji s festivalom Crtani romani Šou retrospektivna izložba poznatog crtača stripa Hermanna Huppena. Rad i program galerije također se temelje na diskurzivnom programu u okviru predavanja, radionica, diskusija, seminara i okruglih stolova.

Plesni studio Planet Hip Hop

Potpora razvoju civilnog kulturnog sektora promicanjem ulične kulture kao bitne stavke suvremene umjetnosti

Svojom poviješću i karakterom hip hop ne spada u evropski kulturni krug međutim sve više stoji kao samostalna i jaka kulturološka grupacija ne samo mladih već nadilazi granice dobi lepezom umjetnosti koje se u njoj isprepliću. Trajan edukativni karakter mora igrati najvažniju ulogu u promociji hip hop kulture. U udruzi Planet Hip Hop ta se edukacija provodi ponajprije kroz fizički, plesni aspekt hip hopa unutar svih dobnih skupina, od djece i mladih pa sve do starijih putem besplatnog programa za mame. Djeci i mladima slabijeg imovinskog statusa nudi sudjelovanje u aktivnostima udruge bez naknade članarine. Različitim umjetnicima za istraživački umjetnički rad i razvoj nudi se besplatan termin studija. U produkcijski rad udruga polaže velike napore. Spajanjem različitih aspekata izvedbene umjetnosti (ples, pjevanje, gluma), likovne umjetnosti, scenografije, kostimografije. U tom procesu sudjeluju ravnopravno svi članovi udruge. Produkcija se vrši putem kazališne produkcije, video i foto produkcije. Organizacijom filmskih večeri i tribina udruga želi članovima približiti duh hip hopa, kulturu i povijest prenijeti vjerno, potaknuti sudionike na dijalog, refleksiju i kritiku dok kroz preventivno-zdravstvene tribine nastoji kod plesača rekreativaca te zdravstvenih stručnjaka različitih profila osvijestiti prisutnost ozljeda. Programi su otvoreni za sve zainteresirane.

Udruga za promicanje kulture čitanja KAlibra

Knjiški wok

Projekt "Knjiški wok" osmišljen je na način ne samo da se korisnicima - djeci prenese ljubav prema knjizi i pisanoj riječi, već da kroz čitanje djeca steknu naviku aktivnog sudjelovanja u društvu, samostalnog i kreativnog rješavanja problema te da kroz pročitane i doživljene priče razviju vlastitu percepciju sebe u kontekstu suvremenog društva i izazova koje ono donosi. Prostor je prepoznat kroz već provedene aktivnosti kao mjesto neformalnog druženja gdje je djeci dozvoljena sloboda kreativnog izražavanja, a roditeljima pristup informacijama. Aktivnosti projekta su sljedeće: susreti s dječjim književnicima čime se djeci približava knjiga/slikovnica kroz razgovor i druženje s renomiranim hrvatskim dječjim autorima i ilustratorima. Kroz autorske slikovnice i knjige obrađuju se razne teme koje su bliske djeci. Susreti su vrlo različiti te djeca sudjeluju i na likovnim radionicama i uprizorenju predstava na temu pročitanog. Vrijeme je za priču uz.... aktivnost je pripovijedanja i čitanja raznih priča i bajki, glazbenih djela (uz pjesmu i ples izvode se slikovnice koje su uglazbljene, a često se organiziraju i tematski koncerti polaznika Glazbene škole Karlovac) i amaterske predstave (predstave djece osnovnih škola, vrtića, društva Naša djeca). Budimo kreativni su radionice koje su osmišljene kao suradnja s raznim udrugama i umjetničkim organizacijama, a cilj im je prijenos znanja i razvoj kreativnosti.

Fotoklub Split

Režijski troškovi i troškovi adaptacije prostora Galerije Fotokluba Split u 2016.

Fotoklub Split u svojoj galeriji u Marmontovoj godišnje organizira do 25 fotografskih izložbi različitih pravaca i smjerova u fotografiji, skupnih i samostalnih, dio izložbi bira se preko internog natječaja. Fotoklub Split provodi edukativni program za mlade Školu fotografije te projekte tipa Help portrait i Splitski fotomaraton također za angažirane mlade ljude.

Matica umirovljenika Grada Beli Manastir

UKI - Umirovljenički kreativni inkubator

Umirovljenički kreativni inkubator kao projekt želi kroz 10 kreativnih i edukativnih radionica, dvije izložbe, jednu likovnu koloniju i dvije edukacije poboljšati kvalitetu života osoba starije životne dobi. Cilj ovoga projekta je da se što veći broj starijih osoba uključi i aktivno sudjeluje u osmišljavanju, upravljanju i vođenju umjetničkih i kreativnih programa Umirovljeničkog kreativnog inkubatora te da tako aktivno provode slobodno vrijeme. U suradnji s pojedincima, udrugama i institucijama u kulturi ovaj projekt će stvoriti preduvjete za animiranje starijih građana na umjetničko i kreativno stvaranje te tako osigurati aktivno, zdravo i smisleno starenje. Kroz četiri programa (kreativni program, edukacijski program, okrugle stolove i tribine i izložbeni program) planirano je sudjelovanje članova udruge, minimalno njih 60-ak, ali i ostalih zainteresiranih građana jer će programi biti otvoreni i besplatni za sve zainteresirane. Na radionicama će nastati slikarski radovi i oslikani uporabni predmeti koji će biti izloženi u sklopu izložbenog programa u prostorima udruge. Osim u prostorima udruge, slikarski radovi će nastajati i na otvorenom, na području Baranje, u sklopu 3. Međunarodne likovne kolonije. Voditelji radionica će sudionicima prenositi svoja znanja iz sljedećih tehnika: akvarel, suhi i uljni pastel, ulje na platnu, tuš i akril. Slikari amateri članovi udruge prijavitelja do sada su radili u sljedećim tehnikama: akvarel, ulje na platnu i akril. Sada će po prvi puta kroz provedbu ovog projekta biti u prilici naučiti tehniku tuša. Na kreativnim radionicama sudionici će pod vodstvom voditelja radionica koji su vanjski angažirani suradnici i članovi udruge prenositi svoja znanja i provoditi kreativni program oslikavanja čaša, stakla, keramike, drva.

 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type