Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP2c

KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse

Selekcija programa za Kontejner

U okviru ovog projekta priprema se putovanje na festival Ars Electronica u Linzu, Austrija kako bi se istražila najaktualnija strujanja novomedijske umjetničke prakse čijim će se usvajanjem u organizaciji ostvariti razvoj umjetničkog programa, implementirati nova teoretska znanja i kustoske metodologije te provesti novi modeli produciranja radova. Putovanje će razmjenom znanja, vještina i praksi kustosicama omogućiti transfer najnovijih obrazaca u primjeni, interpretaciji te integraciji tehnologije i znanosti sa svjetske na hrvatsku suvremeno umjetničku scenu. Posjetom manifestaciji kustosice će programskim istraživanjem kroz manifestacijski, diskurzivni i produkcijski program hrvatskoj publici nastaviti predstavljati najinovativnije teme, progresivne inozemne radove i umjetnike. Putovanje će novoj kustoskoj generaciji udruge kroz upoznavanje s vrhunskim radovima novomedijske umjetnosti, umjetnicima, znanstvenicima i kulturnim stručnjacima te uvidom u svjetski izložbeni postav omogućiti da usvojenim znanjem započnu sudjelovanje u kustoskom kreiranju organizacijskih projekata.

UDRUGA BACAČI SJENKI

Inovacija i razvoj edukativne filmske djelatnosti Frooom 2015.

Frooom je inovativni istraživački obrazovni program, proces i metodologija obrazovanja i opismenjavanja djece i mladih koji se provodi u 7 gradova Hrvatske u suradnji s centrima za kulturu, muzejima, filmskim klubovima, udrugama te osnovnim školama. Program potiče razumijevanje, korištenje i stvaranje radova s područja audiovizualnih elektroničkih medija, filma i novih hibridnih medija. Ovaj je projekt usmjeren na inovativno proširenje, diverzifikaciju i poboljšanje filmskog programa Frooom-a te razmjenu znanja sa sličnim programima u regiji i EU. Kroz postojeće tri razine obrazovnog programa Frooom-a (početni, napredni i masterclass) djeca i mladi svakodnevno gledaju i kritički analiziraju barem jedan film prigodan njihovu uzrastu, a dva puta tjedno projekcije su besplatne i otvorene javnosti. U okviru ovog projekta posjetit će se četiri festivala (u Beogradu, Skopju, Welsu i Pyrgosu), show-room radionice te reviju filmova za djecu i mlade kako bi se program Froooma unaprijedio recentnim svjetskim ostvarenjima, a radne metode razmjenom iskustava.

Fotografska udruga Organ Vida

Putovanje na FotoDoks festival radi selekcije programa

Međunarodni fotografski festival Organ Vida uz izložbene aktivnosti bavi se i propitivanjem stajališta suvremene fotografije i kritikom socio-političke stvarnosti svijeta u kojem živimo kroz panele, diskusije i okrugle stolove u kojima svake godine sudjeluje niz novih eminentnih stručnjaka. U okviru ovog projekta planira se posjeta FotoDoks festivalu fotografije iz Münchena radi selekcije programa za festival Organ Vida koji će se održati u 2016. Uz posjet izložbi, projekt obuhvaća sudjelovanje u panelima i diskusijama na FotoDoksu kako bi se stekao bolji uvid u scenu i kako bi se upoznali njemački i inozemni umjetnici. Ishodište samog posjeta je uspješna selekcija žirija/umjetnika/izložbi za iduće izdanje festivala Organ Vida te stvaranje novih kontakata koji će omogućiti predstavljanje raznovrsnijeg kulturnog programa javnosti i povezivanje hrvatskih umjetnika s inozemnom scenom i festivalima.

UDRUGA UKUS

REFINERI - partnerstvo Platforme sa međunarodnim festivalom CPH:DOX

REFINERI 2015 je međunarodna platforma za potporu razvoju autorskog hibridnog audiovizualnog stvaralaštva. Platforma se sastoji od tri godišnje sesije u trajanju od prosječno 5 dana, a u tom vremenu umjetnici s bazičnim fokusom na film, ali i na multimediju i likovnu umjetnost, kroz grupni i individualni rad razvijaju svoje nove projekte, individualno ih konzultiraju s tutorima i inspiriraju se kroz bogat filmski program. Svrha putovanja na CPH:DOX je sklapanje partnerstva s festivalom CPH:DOX koji u fokusu ima hibridni film i naglasak na vizualno snažne filmske projekte. U okviru ovog projekta izvršio bi se odabir filmova za program za javnost Platforme REFINERI te potencijalnih mentora Platforme REFINERI.

Građanska organizacija za kulturu

Tabor Film Festival 2016 - fokus na Rusku Federaciju i Švedsku

Projekt je osmišljen iz potrebe za jačanjem suradnje Tabor Film Festivala s ostalim internacionalnim festivalima kratkometražnog filma i upoznavanjem s filmskim stvaralaštvom mladih autora koji formu kratkometražnog filma koriste kao osobitu formu filmskog izraza te u njoj pronalaze mogućnosti za umjetničke inovacije i kritičko promišljanje čovjekove okoline. Tabor Film Festival u 2016. godini u dva posebna programa predstavlja publici izbor recentnih kratkometražnih filmova iz Rusije i Švedske. Projekt uključuje posjet partnerskih festivala Uppsala International Film Festival (Švedska) i Message to Man International Film Festival (Ruska Federacija) radi kvalitetne selekcije programa recentnih kratkometražnih filmova za 14. Tabor Film Festival. Partnerski festivali u Uppsali i Sankt Peterburgu promoviraju vrijednosti bliske Tabor film festivalu, a bogat popratni program koji organiziraju (predavanja i radionice za filmske profesionalce) omogućit će selektorima TFF-a stjecanje novih iskustava i kontakata.

Kulturno umjetnička udruga Splitgrafik - Split

Splitgraphic međunarodni grafički bijenale

U fokusu ovog projekta je priprema međunarodnog suradničkog projekta pod nazivom “Print Out Europe” u suradnji s Međunarodnim trijenalom grafike (International Print Triennial Society ili SMTG) radi zajedničke prijave na program Kreativna Europa.
“Print out Europe” je projekt koji se zasniva na tradiciji i kreativnom potencijalu grafičkih bijenala kao platformi za razmjenu ideja između europske grafičke tradicije i različitih grafičkih tradicija i stilova diljem svijeta. Projekt omogućava susrete između europske kulture i modela kreativnosti i umjetnika iz različitih dijelova svijeta. Metode implementacije projekta su: razmjena iskustva organiziranja međunarodnih izložbi, mogućnost razmjene iskustava organizatora, likovnih kritičara, kustosa i znanstvenika na polju grafike kroz sudjelovanje na izložbama, konferencijama, susretima s publikom i predstavljanja opusa kroz digitalne online programe.
Priprema i putovanje u inozemstvo radi pripreme ovog projekta odvija se u sklopu Splitgraphic bijenala - međunarodnog bijenala grafike koji se trenutačno odvija na webu www.splitgraphic.hr. Put u Krakow radi pripreme projekta “Print Out Europe” se sastoji od sastanka s ravnateljicom, članovima savjeta, partnerima, sudjelovanja na otvorenju središnje izložbe i dodjele nagrada Trijenala i prezentacije/predavanja na simpoziju pod nazivom „Transform or Perish? Role of the cyclic graphic art events in contemporary art”.

SF:ius - Socijalni rub: zanimljive neispričane priče

Neprimjereni spomenici / Inappropriate Monuments

Svrha ovog projekta je uspostavljanje okvira za dugoročnu suradnju partnerskih organizacija iz država s područja EU i zapadnog Balkana koje svojim radom problematiziraju pitanja (re)valorizacije i zaštite antifašističke baštine. Projekt je namijenjen povezivanju institucija i nezavisnih organizacija, jačanju njihovih kapaciteta i distribuciji rezultata istraživanja u svrhu zagovaranja uređene međudržavne strategije prema antifašističkoj baštini. Spomenici NOB-a promatraju se u kontekstu kulture europskog kolektivnog sjećanja te se nastoje utvrditi posebnosti jugoslavenskog procesa koje proizlaze iz specifične međunarodne pozicije SFRJ nakon Drugog svjetskog rata, što otvara nove perspektive proučavanja povijesnih lomova na europskoj razini. Osim preispitivanja ekonomskih, političkih i ideoloških uvjeta u kojima su spomenici podizani, kroz istraživački proces kao i kroz aktivnosti, projekt se kritički osvrće i na 'post-socijalističko' i 'post-jugoslavensko' stanje. Sudjelovanjem na međunarodnoj konferenciji COMMUNIST NOSTALGIA nastoji se produbiti shvaćanje problema fetišizacije i estetizacije spomenika NOB-e i nostalgije za minulim vremenima, udariti temelje za proširivanje partnerske mreže te proširiti uvid u recentnu literaturu.

Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E. Karlovac

TRIP SPACE

Trip Space projekt kao i Independent Dance prostor primjer su kako nezavisna suvremena umjetnička djelovanja mogu svojim primjerima, suradnjama i uređenjima prostora doprinijeti ne samo razvoju umjetnosti već i lokalnoj zajednici u kojoj djeluju. Projekt ''Supporting and stimulating contemporary dance'' sadržajno obuhvaća višeslojnost suvremenosti programa s fokusom na edukaciju, istraživanje i stvaralaštvo u području suvremenih umjetničkih plesnih praksi njegujući interdisciplinarni pristup umjetnosti. Godišnji osmišljeni koncept programa za cilj ima okupiti sve zainteresirane stručnjake, umjetnike, početnike i profesionalce kako bi razmjenom i dijalogom te refleksijama omogućili i doprinijeli afirmaciji i unapređenju suvremenih plesnih i istraživačkih praksi na području Karlovca i Karlovačke Županije te hrvatske umjetničke plesne scene u RH i internacionalno. Centralno mjesto i polazište ideja jesu aktivnosti Info point Free Dance-a kroz koje se ostvaruju programi, produkcije, razmjene i refleksije umjetnika. Poseban naglasak stavlja se na razvoj potencijala karlovačke kulturne scene – umjetnika, mladih i publike kroz edukativne i produkcijske aktivnosti tijekom godine. Info point Free Dance-a uključuje otvorenu biblioteku, čitaonicu i videoteku koje nude brojne publikacije i izdanja o plesu, kazalištu i izvedbenim umjetnostima. Tijekom godine se kontinuirano održavaju Fokus grupe, predavanja i okrugli stolovi, a program također uključuje edukaciju (rad s djecom i mladima, tečajeve, radionice, seminare), istraživanje, video-plesno te umjetničko stvaralaštvo, produkciju i izvedbu predstava kroz koje se razvija publika suvremenog plesa u lokalnoj sredini.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type