Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP2b

IPAK - istraživački projekti i autorske koncepcije

Anatomija privremenih migracija: Drugi

Projekt predstavlja novi segment istraživačko antropološko umjetničkog projekta Anatomija privremenih migracija kojemu je cilj umjetničko-antropološkim metodama razviti održivu platformu podrške migrantima, a razvija se u suradnji s Grupom 484. Projekt obrađuje privremene radne migracije unutar globalnog fenomena migracija kao ekonomskih, kulturnih i društvenih činjenica te kao važnu sponu međukulturnih dijaloga. S obzirom na kontinuirane odlaske i dolaske privremeni su migranti nositelji dvostruke distinkcije (tamo i ovdje) i potencijalni agensi društvenih promjena u matičnim i primateljskim sredinama. Istražuju se procesi koji se aktiviraju na osobnoj i kolektivnoj razini, posebice oni koji zadiru u dominirajuće obrasce podjele rada i rodnih uloga (radne migrantice) te percepciju stranaca. Okuplja interdisciplinarni tim, a razvija se prepletanjem umjetničkih produkcija, znanstvenog istraživanja, rada s migrantskim skupinama i edukacijskih formata koji uključuju aktivno sudjelovanje ciljanih skupina. Predviđa nove prostore izvedbe čime širi kulturno polje; razvija platformu za istraživanje migracijskih procesa uključujući sudjelovanje, aktivaciju i mogućnost umrežavanja migracijskih skupina te se temelji na transnacionalnoj/regionalnoj suradnji i umrežavanju organizacija civilnog društva i institucija koji mogu aktivno pridonijeti razvoju programa podrške privremenim migrantima.

Siva zona

Digital Crossroads

Projekt je pokrenut na inicijativu Technopolitics, udruge za razvijanje novih diskurzivnih formata između znanosti i umjetnosti iz Beča i uključuje organizacije Arts Catalyst (London), New Technologies Laboratory, University of Athens (Atena), P2P Foundation (Amsterdam) i udrugu Siva zona (Korčula). Višegodišnji projekt odvijat će se na više lokacija u Europi do 2019., a uključuje niz prezentacija, radionica te izložbu i popratna događanja na Hybrid City konferenciji u Ateni 2017. Tijekom projekta razvijat će se u različitim medijima umjetnički rad pod nazivom "Timeline", koji prati dinamiku informatičkog društva te nudi nove modele obrazovanja i organizacije znanja. Jedan od ciljeva projekta je produkcija potpuno digitalne verzije rada, koja će postati centralnim dijelom digitalne izložbe, pri čemu rad neće sadržavati samo metainformacijsku razinu, već i digitalne veze na niz tekstova, članaka, knjiga, web-stranica, audio-data baza, podcastova i sl. Pripremni rad odnosi se na kuriranje tih podatkovnih objekata (data-objects) te na razjašnjavanje prava putem Creative Commons licenci ili non-ekskluzivnih prava na izlaganje objekata za edukacijske svrhe.

VRUM

Triumph of time and truth

Polazna točka projekta koji pripremaju VRUM i kazalište Dschungel Wien (MuseumsQuartier, Beč, Austrija) konkretna je, aktualna i zabrinjavajuća situacija na sjeverozapadu Hrvatske, u Varaždinu, koja ujedno pronalazi referentne točke i na globalnoj razini. Poput brojnih drugih hrvatskih gradova, grad Varaždin također je suočen sa zatvaranjima tvornica, gradski centar polako se devastira i propada zbog premještanja fokusa građana na velike trgovačke centre, radnicima se plaće ne isplaćuju redovito, kompanije su na rubu propasti što sve vodi prema masovnoj emigraciji mladih ljudi u zemlje Zapadne Europe. U kontekstu krize, recesije, globalnog tržišta proučava se korelacija ekonomskih emigranata, ratnih izbjeglica, tržišnih modela transporta nasuprot modela migracije stanovništva, dokumentarističkih i umjetničkih formata. Iščitavanjima brojnih teorijskih djela G. Agambena, G. Deleuzea ili novele S. Becketta, mapiranjem i analizom situacije u gradovima Varaždinu i Beču, razgovorima i intervjuima s mladim iseljenicima i onima koji su ostali, kreativnim radionicama, snimanjem video materijala pronalaze se izvedbeni i prezentacijski formati (izložbe, daljnje rasprave, debate i gostovanja) s ciljem razvoja projekta.

UIII

Mnemosyne - Archaeologies of the Common European Future

Projekt okuplja četiri partnerske organizacije s ciljem analize povijesnih (kulturoloških, političkih, proizvodnih) okolnosti koje su dovele do jugoslavenskih ratova i krvavog raspada te države u 90-im godinama prošlog stoljeća. Početna premisa je teza da su ratovi vođeni s ciljem razgrabljivanja društvenih i materijalnih dobara stečenih za vrijeme SFRJ, odnosno ukupne materijalne, kulturne i političke stečevine te multinacionalne i multietničke države. Kao jedno od polazišta uzima se djelo Bogdana Bogdanovića, jugoslavenskog arhitekta, filozofa, političara, kipara i pisca, čija je osebujna figura u sadašnjoj europskoj situaciji ujedno i reprezentant osobe koja je prisiljena napustiti svoj dom, te, Agambenovim rječnikom, postati "uznemirujući element unutar uobičajenog poretka na osovini država-nacija". U tom smislu, upravo figura prognanika, izbjeglice, "naizgled marginalna figura" postaje "centralna figura naše političke povijesti". Kao i kod raspada Jugoslavije, na djelu je rastvaranje trojstva država-nacija-teritorij, a dehumanizirajuća akcija odbacivanja te figure obuhvaća sve veći broj ljudi. Ciljevi projekta su kritički se suprotstaviti ideološkim mehanizmima etno-nacionalizama; dekonstruirati "Blut und Boden" ideologeme kao i medijske strategije koje su dovele do krvavog rata; analizirati detaljno razgradnje socijalističkih mehanizama zaštite radnika i radnica kao i temelja društvenog vlasništva na konkretnim studijima slučaja (Bor, Mostar, Vukovar, Šibenik, Zadar) te, s druge strane, uspostave trenutno vladajućih sustava glorifikacije ratničke kaste; ojačati platformu za transnacionalne i transkulturalne pristupe temama historiografije povijesnih zbivanja od 1980ih do danas s naglaskom na mirovne pokrete.

ViBRa

Video Jam

Video Jam je niz jedinstvenih sitespecific događanja kojima se želi istražiti i preispitati odnos među pokretnom slikom i živim zvukom te informirati i otvoriti građane za različite oblike suvremenog umjetničkog izražavanja, a nastao je kao ideja kolektiva iz Manchestera. Projekt promovira kulturnu razmjenu, inkluzivnost i raznovrsnost, podržava razvoj nadolazećih umjetnika i njihovu suradnju s profesionalcima te nastoji postati dostupni kritički forum za dijalog o živom zvuku i filmu te angažirajućim, progresivnim i prostorno-specifičnim događanjima koja potiču dinamične suradnje i propitkuju konvencionalne ideologije unutar ova dva medija. Kako bi se to postiglo, kao prvi korak partneri organiziraju sastanak u Manchesteru na kojem će se definirati ciljevi i uloge partnera, razmotriti uključivanje novih suradnika i razraditi uvjeti potrebni za realizaciju projekta s manjim brojem partnera. Stabilizacijom projektnih i financijskih mehanizama planira se širenje na nove prostore i suradnja s više organizacija s kojima će se dalje aplicirati na natječaje.

BACAČI SJENKI

SJEĆANJA DUBOKE LUKE

SDL je umjetnički i aktivistički (zagovarački) projekt koji istražuje fenomen sjećanja - i skupnog i individualnog – koji je zapriječen povijesnim tour de force i zamijenjen prisilnom amnezijom, kao preduvjetom (isprikom) za preživljavanje. SDL okuplja partnerske organizacije iz zemalja koje su sve, čak više puta prošle kroz bolna iskustva poput egzodusa, ratnih stradanja, protjerivanja i sl. Fokus projekta je mjesto koje je ostalo hibernirano u svojoj svakodnevnoj povijesti. Ciparski grad Famagusta, drevni melting pot različitih kultura i meka za međunarodni jet set 60-ih i 70-ih, postao je kolateralna žrtva turske intervencije na Sjevernom Cipru. Sredinom kolovoza 1974. godine, turska vojska je u samo dva dana iselila iz Famagusta 26.500 ciparskih Grka, kao i pripadnike drugih nacionalnosti, uključujući i židovske zajednice. Prognani stanovnici vjerovali su da će se vratiti u svoje domove u roku od samo nekoliko dana i ponijeli su sa sobom samo neophodne stvari. Nisu se nikada vratili. Najelitniji dio grada, Varosha, zatvoren je bodljikavom žičanom ogradom, ostajući do danas grad duhova i ostavljajući izbjeglice u stanju tragičnog diskontinuiteta već 38 godina. SDL tematizira pitanje prekida kao posljedice takozvane "velike povijesti" rješavanjem drastičnih i tragičnih trenutaka ove priče kroz prizmu osobnih iskaza i svjedočanstava koji će biti oblikovani u raznim oblicima i medijima: kazalište, izložba i film. Projekt se razvija u suradnji s partnerima sa sjevera i juga Cipra.

Eurokaz

Priprema međunarodne koprodukcije Naive Manifest

U fokusu je produkcija izvedbenog projekta s Mađarskim državnim kazalištem Csiky Gergely iz Temišvara te Szkéné Színházom iz Budimpešte u režiji jednog od najzanimljivijih mađarskih redatelja mlađe generacije Hajdua Szabolcza, radnog naslova Naive Manifest. Topografska i jezična udaljenost, a prije svega nedostatak znanja o suvremenim izvedbenim praksama odabranih partnera na prvi pogled stvaraju kulturološke nesporazume, no projekt je usmjeren upravo na stvaranje jedinstvenog kazališnog jezika u kojem su tijelo, glazba, glas, slika, tekst i predmet jednako važni. Bavi se pitanjima vlastitog i zajedničkog jezika i kulture, njihova miješanja te pitanjima tehnologije, društva i različitih načina komunikacije u globaliziranom svijetu. S obzirom na gotovo nepostojeću suradnju s umjetnicima iz Rumunjske i Mađarske, ovim se projektom takve suradnje nastoje inicirati, a hrvatska scena izvedbenih umjetnosti inovirati spoznajama o estetskim i kulturnim fenomenima koji dolaze s europske periferije. Priprema ovog međunarodnog suradničkog projekta sastoji se od upoznavanja i predstavljanja umjetničkih predmeta interesa i estetičkih postupaka partnera; organizacijskog dijela u kojem se razrađuje detaljan plan aktivnosti buduće suradnje, vremenski raspored i lokacije proba, troškovnik i koprodukcijski udjeli kao i plan postprodukcije i distribucije te umjetničkog dijela.

RESTART

Priprema suradničkog projekta

Priprema suradničkog projekta sastoji se od povezivanja Restarta kao nositelja projekta s ostalih pet suradničkih organizacija: MakeDoxa iz Makedonije, Društva zaveznikov mehkega pristanka iz Slovenije, DokuFesta iz Kosova, Pravo Ljudski iz Bosne i Hercegovine te Slobodne Zone iz Srbije, u svrhu detaljne pripreme projekta međunarodne dokumentarne škole. Projekt uključuje realizaciju sastanaka s uključenim projektnim partnerima radi detaljne razrade metodologije projektne realizacije: priprema programa, definiranje financijske strukture projekta, svih aspekata vremenske i tehničke realizacije programa te istraživanje mogućnosti povezivanja s dodatnim partnerima i/ili postojećim međunarodnim kodistribucijskim i koprodukcijskim platformama. Namjera je u potpunosti definirati model suradnje i program dokumentarne škole sa svim uključenim partnerskim organizacijama kroz realizirane koordinacijske sastanke u kojima sudjeluju voditelji projekta iz Restarta.

Domino

Dissidentities

Glavni je cilj projekta podizanje razine demokratskih vrijednosti (odnosno prihvaćanja različitosti) među mladima i općenito javnosti, putem analize stava spram (i)migranata te javnih kulturnih događaja koji nastaju na osnovu istraživanja. Područje projekta određeno je takozvanom “Balkanskom rutom” migracije – Makedonija, Crna Gora, Srbija, Hrvatska i Slovenija, a glavne projektne aktivnosti provodit će se tijekom 2017. i 2018. godine. Tijekom pripremnog razdoblja definira se radni plan i učvršćuju partnerske veze. Projekt teži suzbijanju stigmatizacije imigranata kroz istraživačke, obrazovne i kulturne aktivnosti. Istraživanja i obrazovni segmenti se provode uz tim stručnjaka s godinama iskustva u radu s neprivilegiranim zajednicama i/ili mladima. Na osnovu istraživačkih aktivnosti stvara se kulturni program. Kulturne aktivnosti provode se sa svrhom da imigrantske kulture približe lokalnim zajednicama, kroz kulinarske događaje, pripovijedanje (dječje predstave prema sirijskim pričama za djecu), kao i umjetničke intervencije u javnom prostoru u obliku performansa, instalacija itd. Ovaj širok spektar medija će ilustrirati šarenilo imigrantskih kultura, a također će u stvaranje događaja biti uključeni i pripadnici imigrantskih zajednica. Kroz sakupljanje podataka, razmatranje mogućih strategija i formiranje mreže koja se sastoji od predstavnika mladih, imigranata, stručnjaka i institucionalnih tijela stvara se lako dostupan "alat" za provedbu budućih projekata na temelju rezultata ovog projekta.

MJESTIMICE

Light Path

Kroz svjetlosne i tzv. augmented reality umjetničke instalacije u javnom prostoru, organizacije MJESTIMICE iz Zagreba i Bepart iz Milana žele facilitirati komunikaciju o urbanoj regeneraciji. Potičući građane da aktiviraju svoju ulogu u osmišljavanju urbanog prostora u kojem žive, obje udruge zalažu se za osnaživanje građana i preuzimanje dijela odgovornosti u procesu odlučivanja o promjenama u javnom prostoru. MJESTIMICE uključuje građane u svoj godišnji festival umjetničkih svjetlosnih instalacija tako što u suradnji s građanima odabire lokacije na kojima postavlja instalacije, a sličan proces koji uključuje participaciju građana odvija se i u Milanu, gdje rad Beparta rezultira digitalnim instalacijama (augmented reality) koje se mogu vidjeti putem aplikacije. Suradnja obaju organizacija započinje u obliku projekta Light Path koji uključuje razmjenu iskustava i metoda (analogno-digitalno) u obliku radionice augmented reality instalacija u Zagrebu u organizaciji MJESTIMICE s voditeljem iz Italije te radionice u organizaciji Beparta s voditeljem članom MJESTIMICE u Milanu. Osim toga, rezultati međunarodnih radionica bit će prezentirani javnosti u obliku skupnih ili individualnih instalacija u sklopu uobičajenih aktivnosti uključenih organizacija.

Udruženje za razvoj kulture "URK"

Priprema projekata u Skopju i Budimpešti

Udruženje za razvoj kulture "URK" planira dva putovanja, u Budimpeštu i Skopje, kako bi se održali sastanci s partnerskim organizacijama iz ta dva grada i dogovorili daljnji koraci za međunarodne suradnje koje su već započete te nove suradnje koje su u pripremi. URK u Budimpešti surađuje s organizacijom A38 koja vodi kulturni centar A38 Ship na Dunavu. Putovanje u Skopje motivirano je željom za suradnjom s organizacijom MKC (Mladinski kulturen center) Skopje, jednom od poznatijih i jačih organizacija tog tipa u regiji. Tijekom putovanja, osim radnih sastanaka vezanih uz moguće zajedničke projekte i nove izvore financiranja koje partnerstva mogu donijeti, članovi URK-a poseban dio vremena posvetit će sastancima s glazbenim promotorima i izdavačima okupljenima oko centra kako bi se uspostavili preduvjeti za razmjenu kulturnog i glazbenog programa te drugih neglazbenih projekata (u sklopu Horizon 2020 i Erasmus programa) između Zagreba i Skopja. URK ovim putovanjima želi obogatiti svoje programe novim suradnjama visoke kvalitete, uz poseban naglasak na promociju domaćih autora i izvođača u regiji koja se putem suradnji s ovim organizacijama može ostvariti, kao i proaktivan pristup diversifikaciji izvora financiranja i novim međunarodnim organizacijskim i programskim mogućnostima.

Anatomija otoka - centar za istraživanje i razvoj

Anatomija otoka 2016. – od otočnog manifesta prema osnivanju Međunarodnog centra za otočni život i kulturu

Program "Anatomija otoka 2012 - 2016." provodi se na otoku Visu, a okupljanje znanstvenika i stručnjaka koji se bave otocima postavilo je brojna pitanja i otvorilo ključne teme otočnoga bivanja. Namjera je okupiti izlaganja koja će ponuditi zaključke i razvojne smjernice za najrazličitije razine otočnoga života. Važan dio zaključaka dosadašnjih simpozija onaj je o potrebi uspostavljanja otočnih studija odnosno nisologije u Hrvatskoj te povezivanje s međunarodnim stručnjacima koji se bave znanošću o otocima. Suradnički fakulteti (Japan, Austrija, Italija, Slovenija, Hrvatska) organiziraju i dovode svoje studente na Radionicu "Anatomije 2016." za vrijeme koje će se kroz predavanja i rasprave oblikovati završni dokument "Manifest Vis", u kojem će se formulirati zajednička vizija budućeg razvoja otoka Visa. Nakon simpozija nastavlja se suradnja koja će se definirati u 2017. godini osnivanjem "Međunarodnog centra za otočni život i kulturu" na Visu.

Ured za fotografiju

Forgotten Heritage

Riječ je o nastavku i svojevrsnom proširenju započetog projekta Digitalnog repozitorija konceptualne fotografije. Temelji se na višegodišnjem iskustvu istraživačkih, izdavačkih i izložbenih aktivnosti na području vizualnih umjetnosti od 1960-ih na ovamo. Ideja se nastavlja na dosadašnju digitalizaciju umjetničkih arhiva s ciljem njihove šire kontekstualizacije i novih čitanja okupljenih i obrađenih materijala te stvaranje platforme za nova djela inspirirana arhivom. Cilj projekta je aktivno potaknuti međunarodnu umjetničku i znanstvenu publiku da na osnovi umjetničkih arhiva i opusa, koji će se postavljanjem na mrežu učiniti pristupačnima svima, započnu s daljnjim elaboratima i interpretacijama te s produkcijom novih radova. Spajanjem i povezivanjem arhiva partnerskih organizacija u zajedničku online bazu pristup materijalima postaje još lakšim na međunarodnoj sceni što se smatra ključnim za razvijanje novih alata za bolje razumijevanje, pozicioniranje i promociju domaće scene u širem kontekstu. Kritičkim pristupom ukazuje se na njihov značaj kao dio umjetničke baštine koja je i dalje vrlo relevantna i na koju se nadovezuju generacije umjetnika svojim novim istraživanjima i radovima.

Studio Artless

Studio Artless Sponsored By Nobody

Namjera projekta Studio Artless Sponsored by Nobody je pokušaj istraživanja, preispitivanja i rekonstruiranja umjetničkog rada multimedijalnog umjetnika Željka Zorice (1957.-2013.), osnivača Studija Artless, kroz uočavanje poveznica svjetonazora, umjetničkih sredstava i izvedbi u suradnji s Kevinom Doylom, američkim piscem, redateljem i autorom. Osim osobne komunikacije u kojoj su se umjetnici prepoznali uočena je najmanje jedna sadržajna poveznica: kritičnost prema poziciji umjetnika/čovjeka u konzumerističkom neoliberalnom društvu. Prepoznavanje sličnosti umjetničkog pristupa neovisno o geografskoj, dobnoj i kulturološkoj pozadini je intrigantno.

Kreativni laboratorij suvremenog kazališta

Unreal Cities / Nestvarni gradovi (Rijeka, London, Barcelona, Paris, Oslo, Montpellier…) – faza pripreme

Koordinator projekta je Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA (Rijeka), a međunarodni partneri su ACTS Laboratory for Performance Practices (Oslo), MOVEO - centro de creación y formación (Barcelona), Platform 88 (Pérols/Montpellier), Poulpe Electrique (Paris), Theatre Re (London), ToTum TeaTre (Barcelona). Projekt ima snažnu europsku dimenziju. Proširuje dosadašnje kontakte i uspostavlja nove inicijative u umjetničkoj suradnji te postavlja dobar temelj za dugoročno povezivanje, razmjenu i suradnju. Projekt je otvoren i nastat će u kontaktu i procesu žive razmjene ideja svih njegovih sudionika – izvedbenih i mimskih umjetnika porijeklom iz različitih europskih zemalja i svijeta (Brazil, Belgija, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Švicarska, Velika Britanija) koji su zajedno studirali na Međunarodnoj školi dramske korporalne mime u Londonu. Nakon studija u inozemstvu mnogi od njih su nastavili svoje umjetničke migracije i opet žive i djeluju u drugim gradovima/zemljama Europe i svijeta kao stranci /(europski) građani. Druga zajednička crta je korporalna mima - marginalizirana umjetnička forma koja pripada europskoj nematerijalnoj kulturnoj baštini i u ovome projektu je nit poveznica, zajednički background svim sudionicima, koji su se svaki na svoj način razvili i realizirali u nekoj od suvremenih izvedbenih praksi. Projekt je zamišljen kao petogodišnji i uključuje fazu pripreme projekta (2016./17.), fazu trogodišnjeg projekta suradnje (2018.-2020.) koji će kulminirati 2020. Festivalom ili nekim drugim modelom prezentacije u Rijeci i uključenim gradovima. Projekt je dio natječajne knjige grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture.

CARPE DIEM

One step forward

One step forward je suradnički projekt koji okuplja tri organizacije u osmišljavanju i pripremi zajedničkog projekta na području suvremene umjetnosti. Nositelj projekta je udruga Carpe Diem te dvije partnerske organizacije CultRural+V (CTRRL+V) iz Mađarske te Beat Bazaar Projects Ltd iz UK. Tijekom ovog projekta, u tri mjeseca, organizacije će raditi na stvaranju koncepta, teme, metoda i načina realizacije zajedničkog festivala. Budući da uključene organizacije rade na području kulture i umjetnosti kroz rad s mladima, ciljanu grupa su mladi umjetnici - vizualne umjetnosti, konceptualni umjetnici, glazbenici i performeri. Glavna misao vodilja je aktivno sudjelovanje mladih kroz koje se angažiranošću, kritično i inovativno, putem umjetničkih formi i medija, progovara o problemima današnjeg društva, te pokušava probuditi svijest, ali i svjesnost okoline na izazove modernog društva. Aktivnosti koje se provode kroz projekt su dogovaranje o temi budućeg projekta, metodama i načinima provedbe, odabiru sudionika, lokacijama te medijima kroz koje će se realizirati budući festival. Projekt obuhvaća aktivnosti sastanaka (fizički i online), diskusije, istraživanja te praćenja i evaluacije.

Udruga za promicanje kulture i umjetnosti Dobre Dobričević

Uble: Crno i Crveno (Arhitektonski i urbanistički memento autoritarnih ideologija 20. stoljeća u mjestu Uble)

Krajem rujna 2016. godine na Lastovu se održava kustoski sastanak i radionica na kojoj, osim domaćih stručnjaka, sudjeluju i međunarodni kustosi. Jedna od tema sastanaka jest diskusija o društveno-kulturnom kontekstu otoka Lastova, posebice paradigma naselja Uble i njegovih urbanističkih karakteristika te generalna povijesno-umjetnička pozadina, prvenstveno usmjerene na razdoblje kada je otokom upravljala fašistička Italija i SFRJ. Predstavljanje navedene teme označava prvu točku projekta. Ona služi kao početna platforma suradnje prvenstveno između predstavnika Udruženja građana Artikal, diplomiranog povjesničara umjetnosti srđana tunića i Udruge za promicanje kulture i umjetnosti Dobre Dobričević. Navedeni stručni sastanak uključuje i kustosku radionicu tijekom koje se sudionike potiče na "brainstorming", metodološku razradu navedene teme. ''Brainstorming" bi rezultirao oblikovanjem preliminarnog nacrta povijesno-umjetničkog eseja o naselju Ubli. Glavni autor navedenog eseja bio bi već spomenuti Srđan Tunić koji bi tijekom svog boravka na Lastovu proveo stručno terensko istraživanje te zadao temelje studije slučaja naselja Uble kao i njegova šireg konteksta na kulturnoj ruti sličnih točaka koje su iza sebe ostavili različiti autoritarni i totalitarni režimi. Navedene etape bi služile kao osnova u prikupljanju temeljnih podataka koji bi dugoročno rezultirali izradom znanstvenog povijesno-umjetničkog eseja. Izdavanjem elaborata stručna domaća i međunarodna javnost bila bi bolje upoznata s navedenim područjem što bi zasigurno doprinijelo njegovoj vidljivosti na kulturnoj tematskoj ruti čitave Europe.

Lauba

HELLO

Projekt HELLO je koncipiran kao svojevrsni nastavak projekta LONDON CALLING u suradnji s Beers London galerijom, koji uključuje radove dvadesetak autora londonske umjetničke scene te je zamišljen kao grupna izložba koja za cilj ima predstaviti hrvatskoj javnosti presjek recentnih ostvarenja jedne iznimno vibrantne internacionalne scene. Riječ je o pripremnoj fazi gostujućeg projekta Laube u Londonu predviđenog za realizaciju početkom 2017. godine pod nazivom HELLO. Lauba je početkom godine usmjerila svoj fokus ka međunarodnoj umjetničkoj sceni s ciljem promoviranja hrvatskih umjetnika na svjetskoj razini, a umjetnička zbirka obuhvaća radove nekih od prominentnijih hrvatskih suvremenih umjetnika te kao takva može inozemnoj javnosti predstaviti djela koja su od velike važnosti. HELLO nastaje u sklopu programa Lauba u gostima, iznimno uspješnog koncepta zasnovanog na međunarodnoj suradnji, koji za cilj ima predstaviti inozemnoj javnosti recentna ostvarenja hrvatske suvremene umjetničke scene.

Međunarodna izložba karikature Sisak

"2+2"

Riječ je o međunarodnim izložbama karikatura na kojima sudjeluju dva autora iz zemlje domaćina i dva autora iz zemlje gosta. Svaki autor sudjeluje sa po 15-20 radova (ovisno o veličini izložbenog prostora). Domaćinstva se izmjenjuju svake godine. Inicijativu i projekt prihvatile su kolege iz Bugarske, Češke, Austrije i Italije, a pregovara se i s kolegama iz Slovačke, Norveške, Estonije, Njemačke, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Slovačke. Cilj izložbi je međunarodna kulturna razmjena i popularizacija karikature. Kako se radi o vrhunskim karikaturistima u planu je u sklopu izložbi održavati radionice crtanja i predavanja na temu karikature. Prva izložba priprema se u partnerstvu s Muzejom Humora i Satire u bugarskom gradu Gabrovu.

1 DAN

Mobile Sound Gallery

Galerija Mobile Sound Gallery će djelovati kao međunarodna platforma za promicanje zvučne umjetnosti (sound arta) i kulture zvuka u kojoj će gostovati radovi sound art umjetnika. Ideja je galerije da se kreće, da je “mobilna” i putuje na različita mjesta, kako bi bila dostupnija većem broju publike. Potrebu za ovakvom platformom potvrdio je velik interes od strane umjetnika i organizacija koje su se javile za suradnju. Galerija je usmjerena prvenstveno na umjetnike koji stvaraju inovativnu i suvremenu eksperimentalnu glazbu, elektroakustičnu, acousmatic, soundscape, generativnu, field recordings te zvučne kompozicije koje omogućuju duboko i bogato iskustvo slušanja. Cilj je stvoriti intimni i minimalistički prostor koji omogućuje posjetiteljima da fokusirano slušaju i dožive drugačije iskustvo slušanja kroz višekanalnu situaciju. Izložbu će pratiti razgovor s jednim od sudionika. Fokus je stavljen na slušatelja / slušatelje koji mogu iskusiti novi doživljaj slušanja. Višekanalna situacija bi mogla biti nova za slušatelja, čime se pojačava osjetljivosti i širi svijest o zvuku. Mobile Sound Gallery će osigurati izbor prostora kako bi bio lako dostupan za osobe s invaliditetom te će nadležni centri za slijepe i slabovidne osobe biti obaviješteni o programu.

Capoeira Amazonas Zagreb

Amazonas Summer Camp

Amazonas summer camp održava se na Lošinju u Hostelu Zlatokrila. Primarni cilj kampa je stvaranje platforme za provjeru utjecaja različitih kultura na promociju brazilske kulture u različitim zemljama. Drugi cilj kampa je umrežavanje sudionika te jačanje interkulturalnog dijaloga među njima i razvoj njihovih kreativnih kapaciteta kroz dodir s različitim kulturama. Kampu će se pridružiti između 30 i 50 sudionika/ica iz europskih zemalja i zemalja regije kao što su Slovenija, Mađarska, Slovačka, Italija, Srbija. Program se sastoji od radionica Capoeire i radionica Fluid Balanca (vještine koja spaja akrobatiku, suvremeni ples i gimnastiku).Također, sudionici će imati priliku uroniti u osnove španjolskog i portugalskog jezika i/ili unaprijediti razinu znanja tih jezika. Osim radionica, svakog dana će se održavati različite movement games kojima je cilj okupiti sudionike i sudionice te ih kroz učenje novih pokreta osloboditi njihovu kreativnost. Dio programa su i inovativne radionice. Sudionici/ice kampa će imati priliku prijaviti se kao izvoditelji radionica po njihovom izboru. Očekivani rezultati ovog kampa su provjera utjecaja brazilske kulture i povezivanje sudionika i sudionica iz različitih zemlja, usavršavanje njihovih vještina kroz dodir s različitim kulturnim izričajima te razvoj interkulturalnog dijaloga.

Društvo Albanskih Umjetnika Hrvatske-Dea

Drugi Festival kosovskog filma u RH

Drugi Festival kosovskog filma u RH održava se u veljači 2017. Pripreme za realizaciju potrebno je prirediti najkasnije do 1.12.2016. Na Prvom festivalu kosovskog filma 2016. koji se održao 23.-24.2.2016 u Zagrebu i Poreču, na kojem su prikazana 2 festivalska filma u 3 projekcije, posjećenost je bila preko 900 gledatelja, te je taj rezultat ukazao na opravdani tradicionalni nastavak Festivala kao javne potrebe u kulturi u RH. Pripreme se odnose na rezervacije dvorana, organizaciju smještaja gostiju, odabir filmova, prikupljanje dokumentacije, reklamne materijale i promidžbu.

Kulturno umjetničko društvo Hrvatskih željeznica

FolkAktiv

Opći cilj projekta je jačanje prisutnosti hrvatskog folklora u Europskim zemljama, unaprjeđenje razvoja svih segmenata suvremenog kulturnog i umjetničkog stvaralaštva te jačanje prisutnosti hrvatskog folklora u svijetu. Potiču se i razvijaju izravne i kontinuirane suradnje i razmjene između ustanova i udruga, umjetnika i stručnjaka na području kulture i umjetnosti, folklora prvenstveno te drugim međunarodnim kulturnim manifestacijama i skupovima, naglašavajući specifičnost Hrvatske kao srednjoeuropske i mediteranske zemlje. Folklorne suradnje su važne manifestacije, prigodne za sociokulturne i turističke promocije područja, kako bi se bolje razumjele razlike, i stvorila prijateljstva i međunarodne suradnje. Festival služi kao platforma za promicanje i popularizaciju suvremenih umjetničkih procesa. Osnovni zadatak je promicanje i integriranje lokalnih procesa suvremene umjetnosti u međunarodnu umjetničku scenu, prikupljanje, ažuriranje i širenje informacija o suvremenoj umjetnosti, kao i razvoj open-minded okruženja koje potiče razmjenu između umjetnosti i društva.

LIMUNADA

Pokretne slike tanga

Snimanje različitih Tango festivala, maratona, milongi te sličnih događanja ili događaja iz života što je jedna golema kulturna vrijednost, u većini slučajeva postala je statična rutina koja se ne vidi kao umjetnički prostor, ali posebno se vidi kao tango, te tango odvaja od ostatka umjetnosti. Iako izvorno tango pripada argentinskoj kulturi, njeguje se i stvara nove kulturne vrijednosti svugdje u svijetu. Projekt obuhvaća pripremnu fazu, dogovore i planiranje gostovanja, organizaciju Festivala, posjet Leonida Mitre, voditelja Cinefilia Tanguera u Zagrebu, planiranje projektnog djela, odlazak u posjetu Cinefilia Tanguera i izbor filmova, projektnu fazu, projekciju izabranih filmova u sklopu Tango Festivala, ugošćivanje umjetnika iz svijeta kinematografije i svijeta tanga kako bi nastala nova djela, rad na organizaciji sljedećeg Festivala na kojem bi se prikazali i filmovi koji su snimljeni u Zagrebu, 2. Festival.

Međunarodna komora mladih Hrvatske

EPM- European Presidents Meeting Zagreb 2018

Sastanak europskih nacionalnih JCI predsjednika prvo je službeno događanje u JCI godini. Svake godine u veljači nacionalni predsjednici iz četrdesetak europskih organizacija JCI-a i međunarodni dužnosnici zaduženi za Europu nalaze se kako bi na najbolji mogući način otvorili svoju JCI godinu, otkrili svoje planove i razmijenili iskustva u radu nacionalnih organizacija, kao i da bi otkrili planove međunarodnih dužnosnika u Europi i Europskog vijeća za razvoj (EDC). Sastanak nacionalnih predsjednika otkriva sve puteve na kojima najbolje mogu ostvariti svoju godinu vođenja nacionalne komore, i zbog toga je sastanak obavezan za njih. EPM traje od srijede do nedjelje dok broj osoba koji prisustvuje tom događaju iznosi od 80 do 120 osoba koji dolaze iz cijele Europe, ali isto i iz Amerike, Bliskog istoka. Kako bi se ostvario glavni cilj, a to je organiziranje EPM-a 2018 u Zagrebu, potrebno je napraviti prve korake koji su od velike važnosti. Potrebno je raditi na promociji i promidžbi projekta i to na lokalnoj, nacionalnoj i internacionalnoj razini. Od velike je važnosti napraviti te prve korake kako bi se ostvario navedeni glavni cilj.

Srpsko privredno društvo "Privrednik"

POEZIJA PREKO ŽICE

Cilj projekta je osigurati sredstva za pripremu međunarodnog suradničkog projekta u suradnji s udruženjem ARGH! iz Beograda. Privrednikova iskustva organiziranja pjesničkih večeri u 2015. godini kroz projekt "Predstavljanje mladih pjesnika" pokrenula su suradnju s udruženjem ARGH! Kroz taj projekt uspostavljeni su prvi kontakti, stvorena publika koja prati ovakva događanja, a interes na predstavljanju zbornika "Meko tkivo - izbor iz poezije mladih pjesnika regiona", bio je poticaj da se tema kulturne razmjene mladih pjesnika razvije i nastavi i u doba kada granice dobivaju žice. Osnovne aktivnosti odnose se na organiziranje pjesničkih večeri, odnosno večeri čitanja poezije mladih autora regije. Iscrpne pripreme provode se u suradnji s organizacijom koja ima višegodišnje iskustvo u osmišljavanju takvih projekata. Cilj projekta je otkriti zanimljive i talentirane mlade pjesnike, omogućiti da se međusobno upoznaju i povežu i predstaviti ih zagrebačkoj književnoj I kulturnoj sceni, što će
ojačati kulturnu suradnju u regiji.

SVETKOVINA

Stanko Horvat

Na već izgrađenim temeljima projekta suvremene komorne glazbe u 2014. i 2015. godini, inicijativom udruge Svetkovina, Bugarska i Hrvatska nastavljaju suradnju u području suvremene glazbe. 2016. god. obilježava se deseta obljetnica smrti hrvatskog skladatelja akademika Stanka Horvata i u Hrvatskoj i izvan Hrvatske, konkretno u Bugarskoj. Nepoznato je jesu li djela Stanka Horvata ikada izvedena u Bugarskoj. Studenti muzikologije i kompozicije na sofijskoj muzičkoj akademiji istražit će da li se, kada i što od djela Stanka Horvata izvelo u Bugarskoj te napisati rad o njegovom stvaralaštvu. Po potrebi će raspisati i dionice njegovih djela za veće glazbene sastave. Studenti muzikologije i kompozicije zagrebačke muzičke akademije proučit će djela Stanka Horvata koja će biti izvedena na svečanom koncertu u Zagrebu te napisati popratni tekst o tim djelima za programski letak. Po potrebi će raspisati i dionice njegovih djela za veće glazbene sastave. Svečani koncert u Zagrebu 12.10.2016 predstavit će šest djela Stanka Horvata. Tom prigodom predstavit će se i suradnja s Bugarskom. Na koncertu će pored hrvatskih sudjelovati tri bugarska umjetnika. Studenti muzikologije izradit će programski letak. U Sofiji će biti predstavljen novi nosač zvuka u izdanju Cantus d.o.o. sa glazbom Stanka Horvata: Šum krila, šum vode uz najavu nastavka projekta u 2017.godini te živu izvedbu skladbe Duo amical za dvije violine u izvedbi bugarskih umjetnika. Bit će predstavljen i rad studenata muzikologije s rezultatima dotadašnjeg istraživanja.

UDRUGA KULTURNI TURIZAM

PROJECT SQUARE ONE 10 CRO arti ANS in New York

Projekt SQUARE ONE (10 CROartIANS in New York ) je novi projekt promicanja hrvatskih/europskih likovnih umjetnika koji se realizira kontinuirano, dva puta godišnje u gradu New Yorku, selekcijom od deset suvremenih umjetnika koji predstavljaju svoje vizualno stvaralaštvo na posebno organiziranoj izložbi uz dodatni radionički program. Odabrani umjetnici po konceptu svog vizualnog izričaja koriste tradicionalne likovne medije (slikarske,kiparske i grafičke tehnike), kao i multimedijalne sadržaje tzv NOVIH MEDIJA (video art, performance, happening, digitalna vizualna umjetnost), ali u svrhu kvalitete raznolikosti i originalnosti prvenstvo odabira imaju oni umjetnici koji uspješno balansiraju između oba navedena koncepta. Projekt promiče vrijednosti suvremenog vizualnog stvaralaštva ukazujući na socijalnu angažiranost suvremenog umjetnika u različitim geopolitičkim sredinama. Uz izložbu realizirat će se i dodatni multimedijalni sadržaji: projekcija dokumentarnih filmova o hrvatskoj likovnoj sceni; projekcija art filmova produciranih tijekom 2015 god od strane hrvatskih umjetnika novih medija; okrugli stol na temu Razlike i podudaranja okruženja umjetnika u SAD-u i Hrvatskoj, te odnos prema komercijalizaciji i elitizmu. Square one je dio većeg projekta Art Universal Project koji je pokrenut 2013.g. s ciljem promicanja europske kulture i umjetnosti van granica Europske unije, putem organiziranja kulturnih događanja, likovnih izložbi i posebnih promocija, te sudjelovanja na svjetskim umjetničkim sajmovima. Projekt se organizira u partnerskoj američkoj galeriji, s repeticijom realizacije projekta u odabranim galerijskim prostorima u Zagrebu, Rijeci i Splitu nakon realizacije u New Yorku.

Udruga Sigular

Invisible Boarders

Rikke Jørgensen kustosica i umjetnička voditeljica danske organizacije Arts & Globalization iz Kopenhagena, stvorila je 2015. istoimenu platformu za suvremenu umjetnost, te je u svibnju 2015. u Kopenhagenu održana prva međunarodna konferencija na temu utjecaja globalizacije na povijest umjetnosti i nacionalne umjetničke scene. Udruga Singular pozvana je na suradnju u sklopu platforme Arts & Globalization u svrhu priređivanja skupne izložbe i simpozija u Kopenhagenu, koji će kasnije gostovati u Hrvatskoj, ususret globalnoj konferenciji 2018. Međunarodna skupna izložba objedinit će koncept i umjetnike Singulara, koncept i selekciju kustosice Jørgensen, te zajednički novoizabrane umjetnike. Kustosica Rikke Jørgensen gostovat će 10 dana u sklopu rezidencijalnog programa Singulara, u kolovozu 2016. Održat će predavanje/prezentaciju svog dosadašnjeg istraživačkog rada i razgovarati o razlozima za stvaranje navedene platforme. Rikke Jørgensen i Silvia Potočki, voditeljica programa Udruge Singular, organizirano će posjetiti ateljee hrvatskih umjetnika u svrhu selekcije umjetnika za gostovanje na planiranoj izložbi te posjetiti galerijske prostore u svrhu odabira lokacije održavanja izložbe i simpozija 2017. Pripremne aktivnosti za organizaciju gostovanja kustosice uključuju: komunikaciju s raznim galerijskim prostorima i umjetnicima u svrhu dogovaranja sastanaka i posjeta, organizacija predavanja, pisanje najava i tekstova za objave, komunikacija s medijima u svrhu promidžbe programa. Pripremne aktivnosti u svrhu gostovanja Singulara u Kopenhagenu i Arts & Globalization u Hrvatskoj uključuju: konstantnu komunikaciju s danskim partnerima, foundrasing, istraživanje hrvatske i međunarodne umjetničke scene, komunikacija s umjetnicima i posjete ateljeima, pisanje programa.

Zagrebački ansambl flauta

Sutra - Pogled u budućnost

U sklopu svoje četvrte koncertne sezone "Tri godišnja doba", čija je nit vodilja Glazbeni vremeplov, Zagrebački ansambl flauta za svoj posljednji redovni koncert u 2016. ima u planu multidisciplinarnu izvedbu kojoj prethodi tromjesečna priprema s elementima umjetničkog istraživanja. Nastoje se istražiti i predstaviti tehničke, glazbene i umjetničke mogućnosti suvremene ozbiljne glazbe putem istovremenog kombiniranja klasičnog akustičnog ansambla, sound designa i sound paintinga u otvorenoj formi izvedbe, ali tematski zaokruženoj dramaturškim konceptom. Planirana je suradnja s Female Laptop Orchestra iz Londona, koji se intenzivno bavi dizajnom zvuka (sound design) i odgođenom (remote) izvedbom, akademskim dirigentom Nevenom Radakovićem, stručnjakom za slikanje zvukom (sound painting), kompozitorom Davidom Mastikosom te redateljem Hrvojem Korbarom koji je zadužen za konceptualno ruho koje će povezati paletu zvuka i iz dramaturške perspektive. Zagrebački ansambl flauta i FLO bi na početku projekta s Nevenom Radakovićem učili znakovni jezik slikanja zvukom, prilikom čega su u planu četiri vikend radionice koje bi bile otvorene za sve zainteresirane za učenje osnova "sound paintinga". U početnoj fazi pripreme FLO bi prisustvovao na radionicama mrežnim putem, videosastancima, a planiran je i prethodni posjet hrvatskog dijela tima Londonu. Nakon individualne pripreme slijedi završna faza pripreme koja će se odvijati u Zagrebu uz prisustvo svih sudionika. Riječ je o odmaku od konvencionalnog pristupa klasičnoj glazbi te iskoraku na hrvatskoj i međunarodnoj umjetničkoj sceni, a uz pedagošku notu omogućava veću društvenu angažiranost.

Zajednica Austrijanaca u Hrvatskoj - Zagreb

Tirol u srcu Kostajnice

Trogodišnji interdisciplinarni projekt "Tirol u srcu Kostajnice" nastoji ići tragovima bogate kulturne povijesti Kostajnice i poveznice s Austrijom te mjestom Tirol. Želi se ublažiti narušena kohezija zajednice do koje je došlo iza rata promjenom strukture stanovništva, iseljavanjem i novim doseljavanjem stanovnika koje treba educirati o povijesti i tradicijskim vrijednostima graničarskog mjesta na stoljetnoj povijesnoj, ali i budućoj šengenskoj granici. Ove godine uz prateće uređenje galerije i muzejskog prostora u suradnji s Tirolskom školom jodlanja "Hohe Tauern-music", cilj je kroz kulturu jodlanja oživjeti i obogatiti Kostajnički kraj, posebno mjesto Tirol. Sama Zajednica Austrijanaca u Hrvatskoj - Zagreb, predstavila se Kostajnici i njenim stanovnicima i gostima na prošlogodišnjoj Kestenijadi, najvećoj manifestaciji Kostajnice. Kroz predstavljanje Austrijske kulture, uz već pripremljenu prezentaciju, cilj je obogatiti stanovnicima Kostajnice sjećanja na njihove austrijske korijene i želju da se "Hrvatski Tirol" obnovi i proširi kulturnu ponudu ovog nekada bogatog kraja. Mjesto Tirol govori o naseljavanju tirolskih radnika u dijelu Kostajnice koji su se do 2.svj. rata integrirali u stanovništvo grada, a pojedinci su izgradili hotel i gostionice. Mjesto Tirol danas je tek simbol jednog vremena u kojem je Austrija u okviru razvoja Monarhije izgrađivala Unsku prugu i pustila je u pogon 1882. Kostajnica je postala važno čvorište, a dio radnika pretežno iz Tirola, ostao je živjeti u privlačnom kraju.

 

 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type