Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP1a2

Udruga Filmaktiv

Filmaktivizacija_02

Temeljne odrednice programa su jačanje produkcijskog okvira za razvoj filmskih i umjetničkih projekata, umjetničkih suradnji i istraživanja, promocija i distribucija radova te razvoj publike. Ovim se programom želi osnažiti riječka filmska i audiovizualna scena kroz proizvodnju novih i distribuciju postojećih radova hrvatskih autora nastalih u produkciji Filmaktiva. Filmaktivovu produkciju karakterizira snažan društveni angažman, poticanje kritičkog mišljenja i angažiranja, istraživanje različitih audiovizualnih formi, propitivanje dominantnih obrazaca djelovanja, odnosa moći, javnog i privatnog te odnosa institucija i pojedinca. Projektima filmske distribucije želi se doprinijeti decentralizaciji filmskih i audiovizualnih radova organizirajući festivale, projekcije i izložbe te distribucijom radova iz Filmaktiv produkcije u zemlji i svijetu. Razvojem suradnji i suradničkih projekata potiče se stvaranje novih platformi rada s ciljem otvaranja medijske kulture različitim subjektima. Rad udruge fokusiran je na stvaranje platforme za rad zainteresiranih pojedinaca što uključuje produkcijsku i distribucijsku podršku u realizaciji umjetničkih radova na polju dokumentarnog, eksperimentalnog i animiranog filma i audiovizualnih formi poput video instalacija, video scenografije i transmedijskih projekata.

VRUM umjetnička organizacija

VRUM

Program VRUMa nastavlja se na sistematičan i kontinuirani rad i djelovanje organizacije na području suvremene izvedbene umjetnosti. Aktivnosti uključuju koordiniranje platforme KLIKER, produkciju i postprodukciju autorskih projekata, razvoj međunarodne suradnje te odvijanje edukativnih i kreativnih inovativnih formata i programa. Iskustvo u provedbi inovativnih i edukativnih modela rada na lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini prepoznato je kao kvalitetno i potrebno zbog čega je pokrenut dijalog s javnim institucijama (AOO, škole, vrtići), ali i međunarodnim partnerima i festivalima. Kroz 2017. g. nastavlja se rad na projektima koji su za jedan od ciljeva imali decentralizaciju kulturno-umjetničke scene, kao npr. festivali Dani suvremenog plesa i KLIKER festival (proširenje programa na više gradova) koji su uključili raznovrsniju demografiju posjetitelja i približili suvremenu umjetnost onako kako što se ona nastoji razvijati - kao javno dobro. Osim postprodukcije dvaju novih autorskih projekata ("Muzej plesa" - grupa autora i "Svijet igara" Larise Navojec), u pripremi su novi autorski projekti Sanje i Tilla Frühwalda. U pripremi su i međunarodni projekti "ConnectUP - The Life of Others" u suradnji s Norveškim Sveučilištem i 15 partnerskih organizacija - kazališta i festivala iz 10 različitih zemalja Europe te projekt "The Triumph of Time and Truth" s partnerima DSCHUNGEL WIEN iz Beča, Austrija.

Festival mediteranskog filma Split

Kino Mediteran

Projekt Kino Mediteran pokrenut je 2012. godine s ciljem revitalizacije kina u manjim mjestima diljem Dalmacije. Kroz 4 godine projekt se od početnih trodnevnih gostovanja u 10 gradova razvio u cjelogodišnji projekt koji se trenutno odvija u 29 gradova. Uspješno je kroz 2015. i 2016. tehnički opremljeno čak 7 gradova: Bol, Supetar, Hvar, Jelsa, Komiža, Lastovo, Imotski te im je na taj način osiguran kontinuirani, cjelogodišnji rad i redovni kino programi. Preostali gradovi obilaze se kroz cijelu godinu te se filmski programi organiziraju kroz dvodnevna i trodnevna gostovanja. Time je projekt počeo ostvarivati cilj zbog kojeg je pokrenut - oživljavanje cjelogodišnjeg kino programa na otocima, obali i u Zagori nakon više od 15 godina nepostojanja aktivnosti. Dodatna vrijednost projekta leži i u činjenici da se prikazuju filmovi europske i svjetske kinematografije te se tako razvija publika i senzibilizira lokalno stanovništvo o važnosti filma kao kulturnog proizvoda. Veliki dio programa usmjeren je na djecu te stvaranje navika odlaska u kino, a razvijena je i kvalitetna suradnja s lokalnim školama kroz partnerstva o edukaciji na području medijske kulture. U ljetnim mjesecima Kino Mediteran daje veliki doprinos razvoju kulturnog turizma svakog grada domaćina. Opremanjem dijela gradova doprinosi se honorarnom zapošljavanju lokalnog stanovništva, a 4 tima s tehničkom opremom putuju po gradovima i realiziraju projekt u svim segmentima. U prvih 8 mjeseci 2016. programe je posjetilo 15.500 gledatelja, a projekt je postao član međunarodne mreže Europa Cinemas.

Udruga za kulturu i sport "Pozitivna sila"

Eksperimentalna izvedbena kompanija ROOM 100

Riječ je o projektu organizacijskog, produkcijskog i distribucijskog osnaživanja kompanije, razvoja međunarodne suradnje i razvoja publike u sektoru umjetnosti suvremenog cirkusa i eksperimentalnog kazališta. Projekt se realizira kroz produkciju i distribuciju predstava i performansa suvremenog cirkusa i eksperimentalnog kazališta, prezentaciju predstava i rezidencijsku suradnju s međunarodnim suvremenim cirkuskim kompanijama, organizaciju masterclassova, održavanja radionica i projekciju filmova cirkuske tematike u prostoru udruge - HALI 100 - realizacijom partnerskih projekata i sudjelovanjem u radu europskih cirkuskih projekata i mreža "Circus Next" i "Circostrada Network". Realizacijom projekta izravno se djeluje na razvoj suvremenog cirkusa u Hrvatskoj i njegovu relevantnost u lokalnom, nacionalnom i međunarodnom okviru. Inovativnim, istraživačkim i angažiranim pristupom u produkcijskom i distribucijskom radu izravno se utječe na poimanje suvremenog cirkusa kao izvedbene umjetnosti i njegovog postavljanja u ravnopravni položaj s tradicionalnim kazališnim žanrovima. Prezentacijskim i rezidencijskim radom širi se kulturna ponuda grada Splita inovativnim i novim formama suvremenog izvedbenog stvaralaštva. Kroz projekt lokalna se zajednica stavlja u europski kontekst i kontinuirano se stvara nova i njeguje postojeća publiku te se širi edukacijsko i informacijsko polje djelovanja u upoznavanju povijesti, razvoja, slojevitosti i značaja suvremene cirkuske umjetnosti.

Eurokaz

Eurokaz Sezona 2017.

Eurokazov program za 2017. godinu posvećen je stvaranju i prezentaciji projekata različitih teatarskih žanrova. Projekti i suradnici birani su s naglaskom na autorsko promišljanje teatra temeljeno na istraživačkom i visoko rizičnom umjetničkom pristupu. U produkcijskom segmentu programa preispituje se hrvatska ne-elastičnost u razumijevanju scenske drugosti i nesređena situacija nacionalne kazališne prošlosti. Dvjema međunarodnim koprodukcijama (Manifest naivnosti i Traktor) iniciraju se suradnje domaćih i etabliranih svjetskih umjetnika, potiče se njihov izlazak iz vlastitih, za njihove poetike karakterističnih, 'zona ugoda' te ohrabruje ulazak u produktivnu zonu estetskih rizika. Samostalnom produkcijom (Povratak) inzistira se na revidiranim pristupima segmentima hrvatske dramske literature za koje još uvijek nije iznađen izvedbeni modus i dovodi u pitanje dominantan logocentrizam i psihološki realizam hrvatskog glumišta. U prezentacijskom segmentu programa naglasak je stavljen na u nas malo poznati mađarski teatar koji je u ovom trenutku najživlji u odnosu na ostale istočnoeuropske zemlje. Popratni program (filmovi, razgovori s publikom, predavanje) kontekstualizirat će predstavljene izvedbene projekte (Ernellin posjet, Radnici iz crne planine, Mir u Itaki) i domaćoj javnosti ukazati na doprinos perifernih europskih zemalja u produkciji suvremenih izvedbenih umjetnosti.

Prostor rodne i medijske kulture K-zona

Produkcija, distribucija i afirmacija programa Vox Feminae platforme

Projekt omogućava sustavno djelovanje udruge u smislu širenja medijskog i otvaranja fizičkog prostora mladim umjetnicama, teoretičarkama i aktivistkinjama te odgovaranjem na njihove potrebe nudeći im edukacije, otvarajući polja za suradnju te ih ojačati za prisutnost u javnom diskursu i na upravljanje vlastitom reprezentacijom i kvalitetom života i uvjeta stvaranja. Program će sadržavati nastavak zagovaračke kampanje za uspostavljanje Virginije, društveno angažiranog umjetničkog prostora na Trešnjevci kao hibridnog prostora za jačanje kulturnog nezavisnog pulsa lokalne zajednice. Nadalje, ovim projektom želi se raditi na decentralizaciji kulturnih i društvenih sadržaja izmještajući ih iz strogog centra grada Zagreba u druge sredine u Hrvatskoj. U cilju razvoja suradničkih modela i decentralizacije umjetničkih događanja ali i poticanja lokalne umjetničke scene dugoročni cilj Vox Feminae platforme je mapirati udruge i umjetničke organizacije u svim županijama i većim gradovima koje će zajedno s K-zonom raditi na neutralizaciji rodnih stereotipa u kulturno umjetničkoj sferi.

UMJETNIČKA ORGANIZACIJA - OTVORENI LIKOVNI POGON - ZAGREB

KAKO ŽIVI NAROD - IZVJEŠTAJ O PASIVNOSTI - Poučna izložba u osam cjelina. Kristina Leko i suradnici-ce

KAKO ŽIVI NAROD - IZVJEŠTAJ O PASIVNOSTI je interdisciplinarni projekt likovne umjetnosti, kazališta, dokumentarnog filma i obrazovanja. Objedinjuje i prenosi znanja iz povijesti, sociologije, antropologije i ekonomije, daje uvid u život lokalnih zajednica te ima formu izložbe filmskog i inog materijala (predmeti, tekst) s integriranim performativno-edukativnim programom. Vodiči-aktivisti, 30 studenata različitih profila te umirovljenici raznih profesija koje odlikuje interes za zajednicu na dnevnoj bazi kritički diskutiraju ekonomsko-političke teme sa 150 učenika u malim grupama u dvosatnim terminima. 2016. izložba je premijerno predstavljena u MSU Zagreb. Izložba reinterpretira studiju „Kako živi narod“ R.Bićanića iz 1936. i bavi se demistifikacijom ekonomske teorije. U svim fazama projekta sudjeluju tzv. obični ljudi. Osam dokumentarnih cjelina predstavlja osam obitelji iz pasivnih krajeva kroz povijest tri generacije: povijest rada, posjedovanja, gladi, dugova, raseljavanja. Svaka priča predstavlja jedan ekonomski apsurd povezan s erozijom društvenih struktura te traži rješenja. 2017. godine izložba će u fragmentima putovati u lokalne zajednice te uključiti 5000 mladih osoba i 30 vodiča. Tih osam manjih izložaba bavit će se gorućim lokalnim društveno-ekonomskim temama kako slijedi: 1) crno tržište mesa, krivolov, izložba u Gospiću i Visu 2) iseljavanje, migracije, Osijek, Vukovar, Trilj 3) proizvodnja i prodaja autohtonih proizvoda, izložba u Šibeniku; 4) vrijednost rada/terapija radom, Livno i Sinj. Edukativno-performativni program fokusiran je na probleme zajednice, a izvodit će se u suradnji s lokalnim aktivistima, udrugama, kulturnim i obrazovnim institucijama.

de facto, kazališna grupa

VISITING ARTS

Projekt Visiting Arts u 2017. g. ostvaruje se kroz tri programske smjernice: 1. Proizvodnja (novih međunarodnih i koprodukcijskih projekata: Dvostruki portret i Oslo u Berlinu, Dubrovniku i Zagrebu); 2. Distribucija (kazališnih i plesnih produkcija de facta: Trilogija, Sound & Fury, Dvostruki portret) i 3. Razvoj (hrvatske i međunarodne umjetničke platforme kroz projekt On entertainment, širenje aktivnosti sa stalnim partnerima Teatar ITD u predstavi "Sound and Fury" i umrežavanje s novim partnerom Muzejom za suvremenu umjetnost u Zagrebu koji će koproducirati projekt ZA vs. PROTIV te galerijom SC gdje će se predstaviti skulpturalno-vizualno-kazališna instalacija "Prva skica" u produkciji De facta). Visiting Arts – Umjetnost koja posjećuje ili Umjetnost koju netko posjećuje ima za cilj proširiti znanje o suvremenim izvedbenim tehnikama; približiti suvremeni ples i kazalište široj publici; povezati hrvatske i međunarodne umjetnike u promišljanju inovativnih načina produkcije i distribucije radova u suvremenom umjetničkom okruženju. Projekt je plod kontinuiranog rada kompanije de facto na pozicioniranju na domaćoj i europskoj nezavisnoj kazališnoj sceni, obogaćivanju vlastitih resursa i izgradnji postojanih suradnji s nizom europskih i hrvatskih umjetnika, produkcijskih kuća i festivala. Visiting Arts je iniciran u 2013. godini i nastavlja se u novoj sezoni. Korisnici projekta su plesači, pjevači, koreografi, glumci, likovni i audiovizualni umjetnici, dramaturzi i pedagozi, kazališni teoretičari, umjetničke organizacije i institucije, plesne akademije, partneri u projektima, festivali izvedbenih umjetnosti, šira publika. Projekti na ovaj način posjećuju publiku dok umjetnici i publika sudjeluju u tim projektima, iskustveno, radionički i edukacijski.

Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E. Karlovac

''Supporting and stimulating contemporary dance''

Projekt se fokusira na stvaralaštvo, edukaciju i istraživanje u području suvremenih umjetničkih plesnih praksi, njegujući inovativan i interdisciplinarni pristup umjetnosti. Plan uključuje produkcijske, distribucijske i edukacijske aktivnosti. Predloženi projekt planira kroz četiri osnovne kontinuirane aktivnosti organizacije: istraživanje i suvremeno plesno stvaralaštvo/produkcija vlastitih suvremenih radova, produkcija 4 izdanja međunarodnog festivala KDFa; edukacija i istraživanje i rad s djecom i mladima te promocija i distribucija suvremenih plesnih predstava.Projekt je usmjeren na razvijanje i vrednovanje nekomercijalnih suvremenih kulturnih sadržaja, istraživanje i produciranje novih plesnih i interdisciplinarnih projekata u kulturi te promicanje umjetničkih, plesnih i izvedbenih sadržaja koji su u Hrvatskoj na marginama institucionalne i izvaninstitucionalne kulture (suvremeni eksperimentalni, inovativni projekti).Projekt se realizira kroz produkciju i distribuciju predstava suvremenog plesa, performansa i improvizacije, prezentaciju predstava inozemnih suvremenih plesnih autora i kompanija, projekciju plesnih videa i filmova, rezidencijske boravke inozemnih i hrvatskih umjetnika te radionice gostujućih umjetnika. Realizacijom projekta izravno se djeluje na razvoj suvremenog plesa u Hrvatskoj i njegovu relevantnost u lokalnom, nacionalnom i međunarodnom okviru.

25 FPS, Udruga za audio-vizualna istraživanja

Produkcija, distribucija i afirmacija programa Udruge 25 FPS

Udruga 25 FPS od svog osnutka 2004. godine aktivno djeluje u području neovisne, izvaninstitucionalne kulture u Hrvatskoj te pridonosi vidljivosti nekomercijalnih oblika audiovizualne djelatnosti i filmske umjetnosti na lokalnoj, globalnoj i međunarodnoj razini. Predloženi projekt proteže se kroz tri osnovne kontinuirane aktivnosti udruge: produkcija godišnje međunarodne filmske manifestacije Festivala 25 FPS; produkcija, edukacija i istraživanje u novomedijskoj i filmskoj kulturi kroz projekt Kratke baze; izdavaštvo, promocija i distribucija kratkometražnog filma. Posebnost projekata Udruge 25 FPS jest razvijanje i vrednovanje nekomercijalnih kulturnih sadržaja, istraživanje i oblikovanje novih produkcijsko-organizacijskih modela u kulturi te promicanje umjetničkih i medijskih sadržaja koji su u Hrvatskoj na marginama institucionalne i izvaninstitucionalne kulture (suvremeni eksperimentalni, inovativni i kratki film i njihove medijske ekstenzije). Projekti Udruge 25 FPS jedinstveni su zbog svoje profiliranosti i specijaliziranosti koji oblikuju i promoviraju eksperimentalnu i inovativnu suvremenu umjetnost. Njezina temeljna vrijednost jest osiguravanje različitosti u sve uniformiranijim i sličnim projektima unutar lokalnog audiovizualnog konteksta.

Udruga za promicanje književnosti i kulture Skribonauti

Izvana/iznutra

Osnovna ideja programa je kolaborativna, riječ je o zajedničkom kreativnom radu marginaliziranih skupina i umjetnika/ca s ciljem propitivanja mogućnosti umjetničke suradnje, komunikacije među onima koji su izvana (isključeni iz umjetničke produkcije), a opet unutra (dio društva), s onima koji su iznutra (direktno uključeni u umjetničku produkciju), a opet izvana (na slobodi/izvan institucija). U ovakvom tipu rada kroz susret istražuju se dva pitanja: koliko rad s marginaliziranim skupinama i prilagodba prostornim i inim ograničenjima institucija može potaknuti umjetnike na iznalaženje novih formi umjetničke artikulacije te koliko artikulacija (životnih) priča koje odstupaju od uobičajenog građanskog iskustva može doprinijeti propitivanju postojećih društvenih paradigmi, mijenjati percepciju o marginaliziranim skupinama i doprinijeti pronalaženju novih formi suživota i stvaranja. Kreativni proces ili gotovo umjetničko djelo tako postaju mediji uspostavljanja komunikacije između institucionaliziranih pojedinaca/ki te „vanjskog svijeta“. Sam projekt sastoji se od dvije linije. Prvu čine radionica čitanja, kreativnog pisanja i filma, zatvorski radio, interaktivno kino u dvije kaznionice te festival u kaznionici u Lipovici na kojem će publika „izvana“ doći „unutra“ na predstavljanje suvremene umjetničke produkcije i kolaboracije između zatvorenika/ca i mentora. Drugu programsku liniju čine filmske radionice s djevojkama s problemima u ponašanju te šestodnevni festival koji za cilj ima artikulaciju njihove pozicije, propitivanje društvene transformacije na lokalnom nivou i promociju umjetničkog rada suvremenih umjetnica.

Umjetnička organizacija "Bezimeno autorsko društvo" - kazališna družina

Produkcija i distribucija umjetničkih radova BADco. u 2017., 2018. i 2019. godini

Za kolektiv BADco. 2017. godina predstavlja važan iskorak jer će se projektne aktivnosti realizirati u suradnji s tri velike javne institucije – HNK u Zagrebu, Dubrovačkim ljetnim igrama i Hrvatskom radiotelevizijom. Kolektiv se planira fokusirati na problematiku "ritamoanalize" kakvu je predlagao francuski filozof Henri Lefebvre, a koja povezuje u zajedničku prizmu organske ritmove tijela, društvene ritmove grada i ritmove prirode. Taj istraživački rad rezultirat će predstavom "Ritam zločina”, izložbom i izvedbenim predavanjem "Dispozitivi ritma" i TV performansom "Sonata sna”. Istraživački karakter projekta produbit će međunarodni simpozij "Okret” te reprize problemski vezane predstave “Spore” iz 2016. Važan aspekt rada BADco. u 2017. je angažman na razvoju plesne umjetnosti u Dubrovniku kroz edukativno-medijacijske programe u suradnji s DLJI, umjetničkom školom "Luka Sokočević", plesnim studiom "Lazareti", folklornim ansamblom "Linđo", ali i plesnim pedagozima i umjetnicima iz Dubrovnika i okolice.

Udruga "Kazalište, vizualne umjetnosti i kultura Gluhih - DLAN"

Novi kulturni trendovi u Kulturi i Umjetnosti Gluhih

Dosadašnji kulturni trendovi i pravci u Kulturi i Umjetnosti Gluhih, u produkciji i distribuciji Udruge „Kazalište, vizualne umjetnosti i kultura Gluhih – DLAN“ je kontinuirano nastojanje Gluhih članova Udruge u razvitku i istraživanju svoje kreativnosti, znatiželje kao i entuzijazma u otkrivanju i analitičkom stvaranju novog kulturno-umjetničkog trenda. Na temelju velike količine uspješnih inter/multidisciplinarnih umjetničko-kulturoloških aktivnosti i ostvarenja koje je udruga napravila od osnutka naše udruge u 2001. godini do sada, u vlastitoj produkciji, vidljiva je učinkovitost rada te potreba Udruge za nastavkom i poboljšanjem rada udruge. Novi kulturni trendovi u Kulturi i Umjetnosti Gluhih je pilot program novih inter/multidisciplinarnih umjetničko-kulturoloških (glazba, poezija i književnost) aktivnosti. Dosadašnje iskustvo te budući projekti/programi u domeni suvremene kulture i umjetnosti stvorili su uvjete i potrebu za jačim angažiranjem Gluhih članova i vanjskih suradnika koji će se posvetiti uspješnoj realizaciji započetih i novih projekata/programa i prepoznavanju važnosti Kulture i Umjetnosti Gluhih u društvenom razvoju.

Kinoklub Zagreb

Umjetnička audiovizualna produkcija i distribucija Kinokluba Zagreb

Osnovni cilj "Umjetničke audiovizualne produkcije Kinokluba Zagreb" je omogućiti što većem broju zainteresiranih građana besplatno bavljenje filmom kao i promovirati filmski amaterizam kao jednako vrijednu umjetničku opciju bavljenja filmom, naspram filmskog profesionalizma, kroz kvalitetnu produkciju i distribuciju klupskih radova. Svi članovi kluba imaju jednake mogućnosti i uvjete bavljenja amaterskim filmom tijekom cijele godine. Osim prava na besplatno korištenje klupske opreme, članovi mogu besplatno sudjelovati na naprednim mentorskim radionicama kluba. Kako je osnova svih klupskih aktivnosti upravo produkcija amaterskih filmova, radionice obvezuju polaznike na izradu vlastitog filma. Pošto ne postoji estetska selekcija filmskih ideja članova, razvojem svijesti o važnosti amaterskog filma i vrednovanja autorskih ideja, postiže se promoviranje i etabliranje autorske slobode razmišljanja. Ovaj program predstavlja značajan doprinos razvoju demokratskih i pluralističkih umjetničkih vrijednosti.

90-60-90 / Platforma za suvremenu umjetnost

Galerija 90-60-90

Udruga 90-60-90 u proteklih petnaest godina koristi prostor bivše tvornice Jedinstvo za svoju izlagačku djelatnost. Projekt Galerija 90-60-90 obuhvaća niz likovnih događanja u kojima sudjeluju mladi neafirmirani kao i afirmirani umjetnici iz zemlje i inozemstva, nastavljajući kontinuitet promoviranja suvremene likovne umjetnosti u okviru alternativnih izložbenih prostora i propitujući zahtjeve umjetnika i publike kao i poziciju institucije galerije u kontekstu suvremene kulturne proizvodnje. Programska koncepcija galerije usmjerena je na novomedijske oblike suvremene umjetničke prakse što uključuje prostorne i zvučne instalacije, video projekcije te interdisciplinarne i intermedijalne radove. S obzirom na izravnu povezanost s nezavisnom kulturnom scenom i centrom za mlade, program se definira na prožimanju socijalnog i kulturnog polja djelovanja u suvremenom kulturnom kontekstu. Specifičnost projekta Galerija 90-60-90 su programi koji uključuje različite kulturne subjekte i isprepliću polja njihova djelovanja - umjetnici, udruge, učenici, različiti stručnjaci (psiholozi, sociolozi, filozofi, filmolozi, arhitekti, itd.) te različite prezentacijske oblike i programi koje karakterizira tematska objedinjenost unutar jednog izlagačkog ciklusa ili programa (jednogodišnjeg ili višegodišnjeg). Također, namjera je programom ponuditi prostor za umjetnički eksperiment, kustosko istraživanje i propitivanje mogućnosti izložbe i drugih oblika prezentacije umjetničkog rada.

Umjetnička organizacija Grupa Kugla, glumačka trupa

jedan ili više šahtofona, jedna ili više šahtofonija

Projektna ideja je jedna ili više umjetničkih politika koje imaju za cilj raditi kroz četiri projektne politike razvijajući raznovrsne umjetničke prakse: glazbene, plesne, performerske, video eksperimentalne, ekstremno glazbene i radikalno umjetničko edukacijske čija bi se prezentacija odvijala u Zagrebu i centrima nezavisne kulture u RH. Projekt osnivanja Šahtofonskog orkestra (Schacht Arkestra) je izvođenje cjelovitih šahtofonskih partitura autora DB Indoša koje obuhvaća predstave inspirirane knjigom hrvatskog povjesničara Josipa Horvata "Pobuna omladine". Šahtofonije rumorista - Rumoristički songovi izvode se kroz fuziju noise muzičara, zvukove prepariranog klavira i vokalno šahtofonističkih performera uz video mikseve uhvaćenih slika sigurnosnih ogledala nadzornim kamerama. Jedan ili više vukova je predstava koja se kreće na razmeđi između suvremenog plesa, performansa i interaktivne komunikacije sa šahtofonskom instalacijom koja uprizoruje mapirane linije kretanja vučjeg čopora dramatiziranjem istoimenog teksta. Opružna antifonija je radionica koja radi s antifonima na način da se izvrtanjem njihove funkcije bezvučnosti u opružnu bučnost izvodi zadani dijagram partiture.

KA-MATRIX - Udruga za društveni razvoj

Nova Kultura_Hibridni Grad 017.

Nova Kultura_Hibridni Grad je interdisciplinarni program u suvremenoj kulturi koji na kritičan i kreativan način preispituje društveni angažman kroz suvremenu umjetnost. Program "404 – still Not Found" tematizira sliku odnosa današnjeg društva i umjetničkog stvaralaštva (Dejan Dragosavac Ruta, Lunar, Linch). Sastoji se od serija izložba i radionica koje na analitičko/kritički način preispituju okruženje u kojem se nalaze, a ujedno ih i stavljaju na dominantne javne prostore u kulturi i umjetnosti. Aktivnost Hibridna okruženja dovodi preispitivanje kulturnog i društvenog okruženja javnih prostora grada mijenjajući postojeće koncepte i strukture dominantnih koncepcija tih prostora (povijesna jezgra, prostor za tradicionalna događanja, stagnacija prostora, ključna mjesta kulturne formacije). Instalacija Kunststation // kulturna stanica; ulazi u područje kritičnosti i refleksije društva i prostora, gdje s jedne strane stvara alternativni prostor za produkcijske i distribucijske programe umjetnika, čime ujedno čini i otklon od dominantnih prostornih kapaciteta, a s druge strane programi koje ugošćuje sastoje se od propitkivanja trenutnog kulturnog okruženja i ideoloških perspektiva koje dominiraju. Program na analitički i istraživalački način koristi metodu urbanog planiranja (Reload - Urbano mapiranje) kako bi povećao svijest građana o ponovnoj upotrebi kulturnog i javnog dobra o mogućnostima proizvodnje i distribucije programa u suvremenoj kulturi i umjetnosti kroz primjenu novih metoda i formata. Ulična performativna Scenografija stavit će suvremenu umjetnost na svakodnevno vidljivo mjesto (ulice) i na taj način potaknuti interakciju s publikom povezujući kulturno i socijalno značenje u društvu, ponovno tematizirajući javni prostor od društvenog značaja.

Udruga za razvoj audio vizualne umjetnosti Metamedij

POSTMEDIA LAB

Koncept projekta "Postmedia Lab" je takav da kreira dijalog između različitih medijskih jezika, promiče suvremene umjetničke i interdisciplinarne izraze te propituje suvremenu kulturu. Projekt povezuje metafore u obliku medijskih narativa o gradu, umjetnosti i kulturi, digitalnih krajobraza Interneta i društvenih mreža, “remiks” (kao metodu novomedijska produkcije) te spekulativni dizajn kao metodu društvene kritike. Projekt se sastoji od 1) produkcije i distribucija umjetničkih radova na festivalu Media Mediterranea 19; 2) produkcije i distribucije radova s multidisciplinarne radionice; 3) produkcije i distribucije umjetnika koji sudjeluju na rezidencijalnom programu Summer Sessions i 4) formiranja i produkcije performansa Postklasik ansambla. U provedbu projektnog prijedloga bit će uključena i djeca u participativni proces kroz radionice i publikacije pArkadija. Neopterećenost tehnologijama i kritičko-refleksivna dimenzija kulture čini projekt od društvenog značaja te ga smješta u sadašnjicu kulturne, političke i ekonomske zbilje. Projekt konstantno razvija Mmlab kao kreativni laboratorij DC Rojca.

Slobodne veze, udruga za suvremene umjetničke prakse

Motel Trogir 2017.

MOTEL TROGIR od svog začetka 2013. godine funkcionira kao projekt i građanska kampanja usredotočen na društvenu valorizaciju i formalnu zaštitu arhitektonske ostavštine kasnog modernizma u Hrvatskoj, graditeljske baštine kojoj još uvijek nije posvećena sustavna institucionalna pažnja, s posebnim naglaskom na zaštitu jadranskih motela arhitekata Ivana Vitića te arhitektonskih i urbanističkih vrijednosti srednjodalmatinskog modernizma druge polovine 20. stoljeća. Strategijom prikupljanja potpore istaknutih stručnjaka, javnim informiranjem putem medija i društvenih mreža, partnerstvom s lokalnim udrugama koje se bave baštinskim aktivizmom, MOTEL TROGIR stremi ka preusmjeravanju javnog diskursa prema konstruktivnim idejama za očuvanje nasljeđa modernizma te artikulaciji društveno odgovorne pozicije nasuprot privatizacijskim procesima na račun javnog dobra. Projekt je razvio specifičnu metodologiju koju možemo opisati kao spoj građanskog aktivizma te znanstvenog, publicističkog, kustoskog i edukativnog rada. Održane su javne rasprave i predavanja za građanstvo, kontinuirano se organiziraju umjetnička događanja međunarodnog karaktera, kao i redovite, stručno vođene šetnje te izložbeni projekti koji širu javnost senzibiliziraju za modernu arhitektonsku baštinu jadranske regije. Od 2014. do 2016. godišnjim javnim natječajem te suradnjom s Bijenalom mladih Europe i Mediterana produciran je niz umjetničkih radova, jedan od kojih je nagrađen na natječaju TH-T@MSU te time postao dijelom fundusa Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Unutar projekta objavljena je i prva knjiga, dvojezično izdanje „Motel Trogir: nije uvijek budućnost ono što dolazi“ koja je nagrađena kao najbolja publikacija na Salonu arhitekture Novi Sad, u međunarodnoj konkurenciji.

IKS FESTIVAL

Inovativna kazališna scena Split

Inovativna kazališna scena Split djeluje kao snažno središte inovativnih praksi, bilo suvremeno plesnih, suvremeno dramskih, performans art i intermedijskih. Kroz umjetničke programe, predstave, predavanja, refleksije, razgovore, tribine IKS Festival bavi se istraživanjem suvremenih umjetničkih praksi kroz interdisciplinarni pristup umjetnosti i ohrabruje one radove i djelovanja koje odstupaju od tradicije. Inovativna kazališna scena Split sastoji se prvenstveno od produkcije i distribucije novih radova domaćih umjetnika u sve šire regionalne centre umjetnosti kao što su Zagreb, Zadar, Šibenik, Karlovac i Varaždin ali i poseban naglasak stavlja na razvoj potencijala splitske kulturne scene - umjetnika i publike kroz aktivnosti (produkcijske, edukativne i distribucijske) preko cijele godine i konačno koncem akademske godine u lipnju - posebne projekte od značaja za splitsku javnost uvrštava u festivalskoj formi na već nacionalno i internacionalno prepoznat projekt IKS Festival - međunarodni festival suvremenog kazališta Split.

Siva zona . prostor medijske i suvremene umjetnosti

Povijest suvremenosti i kritički turizam

Projekt se sastoji od pet tema koje uključuju kustoska, umjetnička i antropološka istraživanja, produkciju novih umjetničkih radova te distribuciju rezultata i drugih radova u raznim formatima (predavanja, produkcija i distribucija likovnih radova, performansi, izložbe, simpoziji, publikacije). Projekt polazi od historiografskih istraživanja i mapiranja dosadašnjih visoko relevantnih ekonomskih, kulturnih i umjetničkih praksi na otoku koji su obilježili globalno promicanje suvremenosti kroz 20. stoljeće: 1. Međunarodni susreti umjetnika u Veloj Luci (1968 –1972) - opsežno kustosko istraživanje povijesti manifestacije, umrežavanje s međunarodnim partnerima, izložbe i publikacija; 2. Kinematografija jadranskih otoka; 3. Industrijska baština otoka Korčule - znanstveno-umjetničko istraživanje lokalne memorije vezane za materijalno i nematerijalno baštinjenje industrije, s fokusom na rodnu perspektivu i (re)valorizaciju identiteta; 4. Bernardo Bernardi - umjetnička i diskurzivna re/interpretacija ostvarenja na otoku (arhitektura, urbanizam, interijeri, oblikovanje, spomenička plastika) te produkcija serije radova (2017: Maja Marković); 5. Kritički turizam - serija izložbi, produkcije novih umjetničkih radova (2017: Andreja Kulunčić i Katerina Duda) i distribucije umjetničkih radova (2017: Igor Grubić, Ana Hušman). Cjeloviti projekt inspiriran je globalnim zoniranjem na zone reprodukcije kapitala i turistificirane zone eskapizma.

Umjetnička organizacija 21:21

Razvoj produkcijskih kapaciteta umjetničke organizacije 21:21

Ovim programom Umjetnička organizacija 21:21 osigurava sustavno i kontinuirano djelovanje u području razvoja produkcijskih kapaciteta s ciljem jačanja stabilnosti poslovanja i poboljšavanje uvjeta za rad. Program zagovara istraživački pristup, potiče kolaboracijski rad i autorsku samostalnost te permanentnu edukaciju i transfer znanja i stvara uvjete održivosti nekomercijalnih programa u okružju tržišnog pritiska. Širenje aktivnosti u druge regionalne centre, međunarodna suradnja, umrežavanje i formalizacija odnosa sa stranim partnerima prioritetne su aktivnosti ovog programa. Program također omogućuje realizaciju partnerskog udjela međunarodnog Monoplay festivala sola u Zadru kao i stvaranje platforme za još neafirmirane mlade umjetnike.

UDRUGA RESTART

Restartov program produkcije i distribucije

Organizacija Restart od svog osnutka 2007. godine bavi se produkcijom, prikazivanjem, edukacijom, distribucijom i promocijom domaćeg audiovizualnog stvaralaštva na lokalnoj i međunarodnoj razini. Predloženi projekt sastoji se od pet produkcijsko-edukacijskih programa, domaće i međunarodne distribucije i promocije kreativnog dokumentarnog filma te prikazivanja. Pristup udruge zasniva se na činjenici da je zahvaljujući demonopolizaciji znanja, dostupnosti tehnike i otvorenosti edukacijskih procesa, filmski medij danas dostupan svima. Projekt se realizira kroz produkciju deset kratkih dokumentarnih filmova u sklopu provedbe programa Škole dokumentarnog filma, produkcije filma ‘Sipanje’ debitantice i mlade autorice Petre Slobodnjak te početak produkcije četiri nova projekta unutar programa Laboratorij, provedbu javnih predavanja stranih profesionalaca kroz program Masterclass, zatim realizaciju pet edukacijskih ciklusa za predškolsku i osnovnoškolsku dob kroz program Filmske početnice te provedbu programa Jedan na Jedan kroz koji se srednjoškolce upoznaje sa suvremenim domaćim stvaralaštvom s naglaskom na produkciju vlastitih radova te samostalno izlaganje u galerijskom prostoru. Distribucija i promocija produciranih radova, kao i ostalih recentnih domaćih ostvarenja, provodit će se kroz distribucijski program Label, međunarodnu distribucijsku platformu Kinedok te Dokukino koje u narednoj godini realizira niz filmskih programa i manifestacija.

ViBRa

Inovativna platforma za dokumentiranje, distribuciju i promociju suvremene alternativne glazbe

Inovativna platforma za dokumentiranje, distribuciju i promociju suvremene alternativne glazbe je projekt mapiranja, prikupljanja, dokumentiranja, produkcije, distribucije i promocije autorskih glazbenih djela. Na suvremen i interaktivan način generira se i informira nova publika. Noseći element platforme je baza podataka glazbenika i glazbe koju biraju stručni poznavaoci. Na web stranici udruge baza podataka je dostupna svima. Baza se svakodnevno osvježava u arhivu ViBRe povezanim s Centrom za dokumentiranje nezavisne kulture. Glazba se putem inovativnog, posebno programiranog i u pet gradova testiranog uređaja VIBRa BoX emitira na okupljalištima mladih, naročito u slabije razvijenim mjestima u svrhu promocije i popularizacije nezavisne glazbene scene s naglaskom na trenutno aktivne lokalne umjetnike. Slušaoc koji se nalazi u prostoru emitiranja putem jednostavne mobilne aplikacije saznaje koje djelo se u tom trenutku reproducira, više informacija o izvođaču putem glazbene baze i općenito o bazi i platformi za distribuciju. Izvođači i njihovi sljedbenici putem promotivnih aktivnosti na društvenim mrežama prate na kojoj se lokaciji trenutno slušaju njihova djela. Ovaj jedinstveni, inkluzivni, interaktivni multimedijski sistem ima cilj umrežavanja zajednice glazbenika i publike kroz jednostavan i otvoren pristup suvremenim djelima i pripadajućim informacijama za koje trenutno u Hrvatskoj ne postoji sličan, organizirani medij. Izgradnja ove platforme dio je sveobuhvatnije misije ViBRe koja radi na uspostavljanju slobodnog, kritičkog medijskoga prostora kao temelja educirane i informirane publike i kvalitetnog nezavisnog glazbenog stvaralaštva.

Udruga Factum

Factum Connect

Factum Connect je program distribucije dokumentarnih filmova nastalih u produkciji Factuma u zadnjih 20 godina s naglaskom na novija ostvarenja. Cilj programa Factum Connect je na alternativne načine i uz inovativne metode (online i direktni pristup) doći do “zanemarene” publike, njima približiti važne teme i unatoč ograničavajućim faktorima (gradovi bez kina, ljudi smanjenih financijskih mogućnosti, publika izvan velikih gradskih sredina, itd.) izazvati njihove reakcije, odgovore i razmišljanja na danu temu. Ideja programa je uključivanje publike kroz mogućnost postavljanja pitanja i kroz kritičko promišljanje o temama filma, o vremenu u kojem su nastali, produkcijskim ograničenjima, o utjecaju filma na društvo u vrijeme u kojem je nastao ili o sadašnjem shvaćanju filma koji govori o prošlom vremenu.

Plesni centar Tala

Platforma HR

Platforma HR okupljanje je koreografa, plesnih umjetnika i grupa koje kroz niz različitih formata (radionice, predstave, predavanja, razgovore, izložbe, performanse) razmjenjuju ideje, iskustva, promišljanja i individualne pristupe plesu, a istovremeno nadopunjuju i predstavljaju svoj stvaralački rad. 2017. održat će se 18. po redu projekt Platforma HR. Gledano s umjetničke strane, Platforma HR prostor je za promociju i afirmaciju hrvatskih plesača i koreografa, za razvoj lokalne, regionalne i međunarodne kulturne suradnje kroz produkciju i distribuciju plesnih predstava, umrežavanje, razmjenu i realizaciju različitih programa i projekata. Platforma HR mjesto je za prezentaciju umjetnika, razmjenu znanja i iskustava, za umjetničke analize, razgovore i diskusije. Aktualiziranjem problema vezanih za razvoj plesne umjetnosti, od edukacije plesača, manjka adekvatnog prostora do razvoja publike koja posjećuje plesne predstave predstavlja društvenu posebnost cijelog projekta. Platforma HR 2017. bit će koncipirana kroz 4 programske linije koji tvore raznovrstan program za široku publiku: TASK - istraživački, izvedbeni, edukativni i dokumentaristički interaktivni i inovativni projekt, predložak po kojem koreografi rade svoje viđenje zadanog zadatka kroz kratku koreografsku formu; Streetforma - platforma za street plesače; GO OUT AND DANCE - obilježavanje i proslava Svjetskog dana plesa, 29.04. i Kliker festival - 1. hrvatska mreža za dječje kazalište i rad s djecom.

Kolektiv za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture - queerANarchive

queerANarchive

S ciljem očuvanja memorije te poticanja kritičke pozicije prema dominantnom sistemu program kolektiva je usmjeren na promicanje, razvitak i unapređenje queer kulture. Kulturne i umjetničke djelatnosti queerANarchive vidi kao otvorene alate za propitivanje društvene stvarnosti te individualnih i kolektivnih identiteta te kao alate za bilježenje njihovih memorija. Kolektiv queerANarchive program realizira kroz nekoliko vezanih programskih područja. To su queerIZLOŽBE, queerRADIONICE, queerREZIDENCIJE, kustosko – umjetnički istraživački projekti te programi međunarodne suradnje - Young Queer Europe, u sklopu programa Erasmus+ na kojem se temelji nova programska linija queerMLADI. Kroz članstvo u Platformi Doma mladih kolektiv se bavi zagovaranjem razvoja Doma mladih kao društveno-kulturnog centra realiziranog kroz javno-civilno partnerstvo.

Ured za fotografiju

Zaboravljeno nasljeđe

Projekt Forgotten Heritage nastavak je i svojevrsno proširenje započetog projekta Digitalnog repozitorija konceptualne fotografije. Temeljen na višegodišnjem iskustvu istraživačkih, izdavačkih i izložbenih aktivnosti na području vizualnih umjetnosti od 1960-ih na ovamo projekt je zamišljen kao kontinuirani višegodišnji projekt. Ideja ovog međunarodnog projekta nastavlja se na dosadašnju digitalizaciju umjetničkih arhiva s ciljem njihove šire kontekstualizacije i novih čitanja okupljenih i obrađenih materijala te stvaranje platforme za nova djela inspirirana arhivom. Cilj projekta je aktivno potaknuti međunarodnu umjetničku i znanstvenu publiku da na osnovi umjetničkih arhiva i opusa započnu s daljnjim elaboratima i interpretacijama te s produkcijom novih radova. Rad s i o arhivu zaboravljenog nasljeđa trebao bi pokrenuti mlađe generacije na kritičko preispitivanje određenog razdoblja suvremene umjetnosti i okolnosti u kojima je ona nastajala. Spajanjem i povezivanjem arhiva partnerskih organizacija u zajedničku online bazu pristup materijalima postaje još lakšim na međunarodnoj sceni što je ključno za razvijanje novih alata za bolje razumijevanje, pozicioniranje i promociju domaće scene u širem kontekstu.

Umjetnička organizacija BESA

505 (petstopet sa crtom)

Petu godinu zaredom Kazalište BESA provodi višegodišnji međunarodni inovativni, istraživački, obrazovni i umjetnički program kroz proces stvaranja i održavanja permakulturnog umjetničkog imanja na otoku Visu. Namijenjen je kulturnim i ekološkim radnicima, umjetnicima, pedagozima, umjetničkim i ekološkim organizacijama iz EU, Hrvatske i regije s ciljem stvaranja i razmjene znanja, iskustva, praksi te u konačnici stvaranja modela mediteranskog permakulturnog umjetničkog centra na Visu koji bi postao pokazni primjer dobre prakse: društveno poduzeće u kulturi i permakulturi. Spajanjem održivosti, ekologije, socijalnog poduzetništva, zelene tehnologije, obnovljivih izvora energije i interdisciplinarnih umjetničkih projekata, produkcijama i edukacijama na oba područja, društveno angažirana umjetnost radi na osnaživanju zajednice u smislu njezine održivosti te ujedno promiče umjetnost kao neophodnog faktora za tu održivost. Fokus programa 2017 su: povećanje umjetničkih aktivnosti na otoku i izvan njega (više zastupljenosti umjetničkog sadržaja na Visu tijekom cijele godine, povećanje zastupljenosti vlastitih predstava van otoka, širenje umjetničkog programa BESA Festivala) te početna faza rada na 6,6ha zemljišta u uvali Vela Travna na Visu koje je BESA dobila na korištenje za realizaciju projekta permakulturnog umjetničkog imanja.

Kazalište Hotel Bulić

COCO

Planira se rad na multimedijalnom, interdisciplinarnom projektu Coco Chanel. Polazište je drama Bernard Marie Koltesa o najvećoj dami francuske mode. Koltesov tekst bi bio ishodište za više smjerova istraživanja fenomena Coco Chanel. U suradnji s nekoliko suvremenih umjetnika, znanstvenika i publicista proširili bi istraživanje na način da se njime obuhvati više jednako važnih dimenzija njenog rada i utjecaja. Ispitivanjem različitih razina fenomena Coco namjerava se istraživati hrvatski devastirani kulturni, društveni i industrijski kontekst. Planira se izmještanje izvedbe u autentičan proizvodni prostor koji naglašava produktivnu dimenziju. Kroz čin umetnutog tkiva u dokumentarni prostor zvuka proizvodnje bavili bi se ikonom koja je obilježila jedno drugo, nevinije, ozbiljnije vrijeme istinske kreacije, koje je mijenjalo društvo, gospodarstvo, položaj žene u društvu, utjecalo na promjenu svijesti na svim nivoima. Autorica projekta je Senka Bulić, a umjetnički suradnici Tomislav Ćurković, suvremeni umjetnik iz Rijeke, Silvio Vujičić koji u svojim kompleksnim projektima često povezuje više medija, vizualne i izvedbene umjetnosti s modom, Ivana Jozić, stalna članica umjetničke kompanije Troubleyn Jasna Fabra. Projekt će se pripremiti i izvoditi u Zagrebu. Dio programa (prezentacija video rada i tribina) organizirat će se u Vukovaru i Sinju.

Institut Tomislav Gotovac

UMJETNIK U AKCIJI

Projekt UMJETNIK U AKCIJI zamišljen je kao niz aktivnosti kojima se Institut Tomislav Gotovac, koristeći vlastite resurse i u suradnji s drugima, nadovezuje na radikalnu umjetničku i aktivističku praksu Tomislava Gotovca u namjeri da njegov rad i stavovi nastave komunikaciju s publikom. Razvijaju se inovativni i fleksibilni modeli djelovanja utemeljeni na iskustvima muzeja, kinematografa, arhiva, škole i informacijskog centra. Planirane izložbe, projekcije i predavanja povezane su uz obilježavanje 80. obljetnicu Gotovčevog rođenja. Priprema se izložba i niz pratećih programa poput međunarodnog simpozija, filmskih projekcija, radionica i dr. kojim će se po prvi put cjelovito obraditi njegov opus. Nastavlja se s restauracijom i digitalizacijom najvažnijih Gotovčevih ranih filmova. U suradnji s drugim partnerima produciraju se knjige i druga izdanja koja se kritički bave Gotovčevim djelom.

Festival suvremenog židovskog filma Zagreb

Festival tolerancije (FoT)

FoT je jedinstvena kulturno-edukativna platforma koja predstavlja inovativna umjetnička ostvarenja današnjice u svrhu društvenih potreba korištenja kulture u socijalnoj funkciji. Opći cilj je razvijati kulturu kreativnosti, kulturni identitet i razvoj umjetnosti općenito za izgradnju i razvoj društva u kojemu se intelektualne slobode konzumiraju na građanski kompetentan i društveno prihvatljiv način. Krovni projekt 11.FoT održava se u travnju uz oko 80 filmskih projekcija i izložbe uključujući i “Jewish Geniuses” - seriju 10 portreta Andya Warhola, edukativne i praktične radionice, svjedočanstva preživjelih holokausta, stručna predavanja o utjecaju umjetnosti na društvo, diskusije s predstavnicima iz OCD-a, kulture, politike te glazbeni program (romske, klezmer i urbane glazbe). U drugoj polovici 2017. će se održati međunarodni street art program “Granice – resetiranje uma”. Kroz program će se razvijati prakse istraživanja i propitivanja granica disciplina i područja street arta s 10 umjetnika iz EU. Jedan od najopsežnijih projekata u pripremi je s Gradom Zagrebom: osnivanje Muzeja/kulturnog centra tolerancije (predviđeno otvaranje 2018.g.). Riječ je o javnom prostoru grada koji do sada spomenikom nije dao prostor žrtvama diskriminacije, uključujući žrtve holokausta.

Hrvatski savez gluhoslijepih osoba "Dodir"

Predstava Helen Keller

Dramski studio DODIR(i) priprema predstavu o životu Helen Keller povodom 25. godišnjice Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba "Dodir" koja će se obilježiti 2019. godine. U 2017. godini provest će se organizacijske i pripremne aktivnosti za predstavu Helen Keller. Predstava će se temeljiti na životu Helen Keller kao i životima gluhoslijepih osoba u Hrvatskoj. Autori i sudionici programa su same gluhoslijepe osobe, članovi amaterskog Dramskog studia DODIR(i) koji kontinuirano djeluju od 2005. godine te provedbom aktivnosti njeguju i potiču kulturu gluhih i gluhoslijepih osoba kao i njihovo kreativno izražavanje. Program će se provesti u suradnji s udrugama članicama Saveza Dodir (UGsO Zagreb, UGsO Split, UGsO Osijek, UGsO Varaždin) te će se na taj način u Dramski studio DODIR(i) uključiti gluhoslijepe osobe iz raznih dijelova Hrvatske.

Studio za suvremeni ples

Osnaživanje organizacije SSP 2017

Studio za suvremeni ples organizacija je koja već 54 godine djeluje u području suvremene kulture, a za daljnji uspješni rad organizacije potrebno je njeno restrukturiranje i stabiliziranje. Kroz umjetničke produkcije premijernih i repriznih radova iz polja suvremenog plesa i radova u kojima se ples integrira s ostalim disciplinama umjetnosti (glazba,video, kiparstvo, dizajn) iniciraju se novi pristupi i metodologije rada u procesu nastajanja predstava i izvedbama istih. Sve dosadašnje predstave kritički propituju okruženje i vrijeme današnjice, naglašavajući problematike unutar umjetničkog, društvenog i ekonomskog sustava. Priključenjem europskom projektu Be Spectative posebna pažnja posvećuje se publici, tj. odnosu publike i izvođača. Osim kroz izvedbe predstave Nečastive koja propituje taj odnos provode se i radionice s publikom koje su već održane na nekoliko festivala diljem Europe. S obzirom na dugi niz godina djelovanja Studija i njegov značaj za područje suvremenog plesa, cilj ovog projekta je iznova napraviti Studio prepoznatljivim i predstaviti ga novoj publici.

Fotografska udruga Organ Vida

9. međunarodni festival fotografije Organ Vida

Projekt 9. međunarodni festival fotografije Organ Vida ostvaruje se kroz tri programske smjernice: proizvodnja novog međunarodnog festivala u Zagrebu, distribucija festivalskih izložbi i programa na međunarodnoj i nacionalnoj razini, priprema za razvoj Instituta za suvremenu fotografiju / sjedišta udruge. Projektom festivala dosadašnje su aktivnosti sastavljene u jasan koncepcijski i produkcijski okvir koji uključuje cjelogodišnju pripremu i rad. Kroz tri programsko-produkcijske smjernice ima cilj proširiti znanje o suvremenoj fotografskoj praksi, približiti suvremenu fotografiju široj publici, ali i razvijati međunarodni dijalog —dublje povezati hrvatske i međunarodne umjetnike u promišljanju inovativnih načina produkcije i distribucije fotografskih radova i artist bookova, fotografskih knjiga u suvremenom društvu. Osnovne su aktivnosti projekta produkcija međunarodnog godišnjeg festivala fotografije koji se održava u rujnu, gostovanje izložbi tj. turneja po Hrvatskoj i europskim zemljama te razvoj budućeg Instituta za suvremenu fotografiju koji u Hrvatskoj ne postoji kao krovna organizacija, centar koji se brine o fotografskoj umjetnosti. Korisnici ovog projekta su profesionalci, studenti i amateri, fotografi, umjetnici, povjesničari umjetnosti, teoretičari, pedagozi, izvedbeni umjetnici, umjetničke organizacije i institucije, umjetničke škole, partneri u projektima, različiti europski festivali fotografije te zainteresirana šira publika. Umjetnički projekti i produkcije uključuju publiku kroz aktivne radionice, panele i rasprave, a posjetitelji participiraju u svim projektima, besplatnim za javnost bilo kroz edukaciju, razmjenu iskustava i kontakata čime je zaokružen krug protoka informacija.

Udruga za kulturu "Beat"

"Mogućnost rubnog 2"

"Mogućnost rubnog 2" je nastavak kustoskog projekta povjesničara umjetnosti Tonija Horvatića koji će se realizirati u prostoru galerije "Studio 21". Zamišljen je kao višegodišnji projekt u polju suvremene likovne umjetnosti, na način da se svake godine putem samostalnih izložbi publici predstave radovi osam autora. U 2017. godini svojim radovima predstavit će se: Stanislav Marijanović, Kristina Restović, Rino Efendić, Damir Ercegović, Vojin Hraste, Andrea Musa, Zlatan Dumanić i Mislav Katalinić. Projekt polazi od zatečene situacije, a ta je da „Udruga Beat“ djeluje na rubnom dijelu grada, u okruženju ispražnjenom od svakog iole značajnijeg javnog kulturnog sadržaja. Namjera je kontinuiranom aktivnošću poboljšati kulturnu ponudu na lokaciji kvarta Sućidar; a i šire uostalom doprinijeti ovim angažmanom i boljoj kulturnoj ponudi i slici samog grada Splita. Primarne ciljane skupine projekta su djeca triju osnovnih škola u okruženju, škola za djecu s posebnim potrebama „Juraj Bonači“ koja se također nalazi u neposrednoj blizini, učenici srednje „Škole likovnih umjetnosti“, studenti „Umjetničke akademije“ te mladi ljudi koji žive u kvartu. Kvalitetnim izložbama želi se utjecati na njihovu svakodnevicu u smislu njenog poboljšavanja, involviranjem u rad na projektu promovirati ideje volonterstva i timskog rada te razvijati ljubav putem podizanja razine znanja i zainteresiranosti za suvremene likovne poetike i prakse te umjetnost uopće.

Kantun Art

MaxArtFest - Platforma Hartar

MaxArtFest, festival suvremene umjetnosti, medijski poznatiji kao "festival bez cenzure" od sada djeluje neovisno o institucijama, kao dio organizacije Kantun Art - svojeg originalnog osnivača. Tim povodom uvodi se nova multimedijska platforma "H.artar", a koja će doprinijeti razvoju inovativnih formi suvremene kulture, aktualnih društvenih kretanja i razvoju civilnog društva u cjelini. Naime, radi se o aktiviranju marginaliziranih skupina, poput braniteljica i branitelja koji su se odbili uključiti u akcije koje potiču javnu percepciju o braniteljima kao agresivnoj skupini u neprestanoj borbi za privilegije. "Hartar" je platforma koja će spojiti branitelje i druge umirovljenike, suvremene umjetnike i mlade volontere u namjeri kreiranja projekata suvremene umjetnosti koji će javnosti otvoriti sasvim drugačiji pogled na rat i poratne traume. Edukacijske i istraživačke radionice organiziraju se tijekom cijele godine, a u okviru festivala kreiraju se i javno prikazuju multimedijalni projekti, od izvedbenih do video arta.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type