Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP3b

Savez udruga Operacija grad

Upgrade - prema prostornoj održivosti

Platforma "UPGRADE - prema održivoj prostornoj infrastrukturi" zalaže se za oblikovanje sistemskih rješenja problema neadekvatne prostorne infrastrukture za djelovanje neovisne kulture i civilnog društva u Zagrebu, uzimajući u obzir nove potrebe lokalne zajednice i suvremeni razvoj gradova koji se suočavaju sa siromaštvom, socijalnom isključenošću i degradacijom okoliša. Prijedlozi ovih rješenja počivaju s jedne strane na institucionalnoj inovaciji, odnosno partnerstvu civilnih inicijativa i lokalnih vlasti, kao primjera sudioničkog upravljanja, dok s druge strane ukazuju na napuštene prostorne resurse koji društvenom prenamjenom predstavljaju potencijal za razvoj grada. Sinergijom ovih komponenata platforma razvija model društveno-kulturnog centra zasnovanog na civilno-javnom partnerstvu. Ovaj je model upravljanja uspješno implementiran u Pogonu - Zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade, što ukazuje na potencijal njegovog daljnjeg razvoja. Temeljem dosadašnjeg razvoja od 2015. godine, rezultata mapiranja potreba organizacija i lokalne zajednice te analize aktualnog konteksta platforma je koncipirala prijedlog sadržajnih smjernica Interkulturnog društvenog centra u Zagrebu koji obuhvaća različite komponente održivog razvoja - solidarnu ekonomiju, ekologiju, uključivost te kulturu i umjetnost i ostvarila bitna partnerstva za njegov razvoj. S obzirom na ciljeve, dosadašnju realizaciju aktivnosti te činjenicu kako se u 2017. godini u Zagrebu održavaju lokalni izbori, nastavit će se započete aktivnosti intersektorskog širenja i jačanja platforme, koncipiranja modela i javnog zagovaranja (dokumenti, javna događanja i kampanja "Zagreb: otvoreni grad?) za centar te javnih društveno-kulturnih i umjetničkih događanja koji uključuju građane.

Kolektiv za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture - queerANarchive

Platforma Doma mladih

Platforma Doma mladih je savez udruga za nezavisnu kulturnu scenu i scenu mladih pokrenut zbog jasne potrebe aktera nezavisne kulturne scene i scene mladih za zajedničkim djelovanjem u identificiranju problema u lokalnoj kulturnoj politici. Kao što samo ime govori platforma je koncentrirana dijelom svojih aktivnosti na prostor Doma mladih i zagovara njegovo konačno uređenje i afirmaciju kao prostora društveno-kulturnog centra koji bi odgovarao na potrebe lokalne zajednice kroz model civilno-javnog partnerstva s Gradom Splitom i ustanovom u kulturi koja upravlja Doma mladih. Platforma je prepoznata kao vrijedan partner u razvoju inovativnog organizacijskog i upravljačkog modela hibridne institucije i afirmaciji Doma mladih što je jasno naznačeno u Strategiji kulturnog razvitka grada Splita 2015.-2025. i strateškom planu Multimedijalnog kulturnog centra.Specifični ciljevi projekta usmjereni su na uspostavljanje participativnog i odgovornog modela korištenja prostora Doma mladih, pozicioniranje u razvoju civilno-javnog partnerstva, ukazivanje na netransparentne natječajne procedure i izostanak primjene odgovarajuće legislative, jačanje kapaciteta platforme i povećanje vidljivosti programa u javnosti. Kroz predloženi set aktivnosti platforma će ispuniti svoje ciljeve i ojačati ulogu organizacija civilnog društva u procesima koji se tiču upravljanja javnim prostorom i javnim dobrima. Tijekom 2017. platforma će provoditi aktivnosti iz tri grupe: 1) zagovaračke aktivnosti; 2) povećanje vidljivosti i umrežavanje na lokalnoj i nacionalnoj razini i 3) jačanje kapaciteta platforme i suradnje unutar platforme putem kojih će se osnažiti položaj nezavisne kulturne scene i scene mladih u Splitu te uvesti pozitivne promjene u polju lokalne kulturne politike.

ACT Grupa

Platforma za Društveni centar Čakovec

Početkom 2014. godine 20-ak organizacija civilnog društva, društvenih poduzeća, platformi, neformalnih inicijativa, društvenih aktivista i inovatora, kulturnjaka, arhitekata i građana pokrenulo je zagovaračke aktivnosti s ciljem osiguravanja adekvatnog prostora za organizaciju kulturnih i društvenih programa i aktivnosti - Društveni centar Čakovec. Od tada, isprva kroz neformalnu platformu Inicijativa 1729/2 te kasnije kroz formaliziranu Platformu za Društveni centar Čakovec, rade na razvoju i uspostavi samoodrživog modela korištenja i upravljanja javnim resursima (prostorima) u lokalnoj zajednici, gdje bi članovi zajednice imali potpunu slobodu okupljanja s ciljem provedbe grupnih aktivnosti, društveno-poduzetničkih djelatnosti, socijalnih i kulturnih usluga, informiranja i drugih djelatnosti. Početak djelovanja platforme fokusirao se na revitalizaciju neiskorištenog javnog prostora na području bivše vojarne te je platforma pokrenula niz javnih događanja s ciljem oživljavanja prostora koji godinama stoji neiskorišten. I dalje kontinuirano radi na tom prostoru, no otkriva i propituje druge. Tijekom 2015. i 2016. godine provedene su brojne zagovaračke i programske aktivnosti (tribine, izložbe, projekcije) fokusirane na uključivanje lokalne zajednice u razvoj društveno-kulturnog centra. Platforma kontinuirano provodi društveno-kulturne aktivnosti kojima utječe na razvoj i uključivanje civilne scene u lokalne kulturne politike te upravljanje javnim prostorima. Nastavno na dobre rezultate, u 2017. godini nastavlja s razvojem i organizacijom zagovaračkih i društveno-kulturnih aktivnosti. Fokus je na izgradnji i formalizaciji civilno-javnog partnerstva, maksimiziranju participacije lokalne zajednice u razvojnim i programskim procesima te razvoj društveno-poduzetničkog modela.

Savez udruga Rojca

Platforma Saveza udruga Rojca

Platformu Saveza udruga Rojca čini 5 organizacija civilnog društva koje djeluju u Društvenom centru Rojc i županijska ustanova Istarska kulturna agencija. Platforma će djelovati sa svrhom ostvarenja ciljeva: jačanje sudioničkog upravljanja DC Rojc od strane udruga i korisnika; bolje pozicioniranje izvaninstitucionalne kulture na lokalnom i regionalnom nivou; podizanje vidljivosti DC Rojc i aktivnosti udruga; jačanje zajedništva, suradnje i komunikacije među udrugama iz DC Rojc. Zagovaračke aktivnosti koje će se provoditi odnose se na daljnji razvoj DC Rojc s ciljem stvaranja društveno kulturnog centra koji promiče inovativne modele upravljanja i korištenja te koji funkcionira kao polivalentni prostor sa širokim programskim aktivnostima, uključujući korisnike i publiku, profilirajući se tako u središte kulturnih događanja u lokalnoj zajednici. Istražit će se primjer upravljanja kulturnim centrom WUK iz Beča koji bi mogao biti primjer dobre prakse za razvoj sudioničkog upravljanja Rojcem. Dio aktivnosti platforme odnosi se na poboljšanje djelovanja kulturnog sustava te na unapređenje kulturnih politika na lokalnom i regionalnom nivou. Mapiranjem prostora i izradom web aplikacije, posjetitelji, korisnici i gosti Rojca dobit će bolji uvid u same programe udruga u DC Rojc. Kroz medijsku platformu Rojca, Radio Rojc i on line novine Veznik poticat će se kreiranje sadržaja od samih korisnika, budući da se radi o community medijima. Kroz medijsku platformu predstavljat će se ideje i zahtjevi raznih dionika čime se omogućava razumijevanje šire lokalne zajednice, veća podrška javnosti, a time i djelotvornije zagovaranje.

Udruga za poticanje kreativnosti i razvoje nezavisne kulture Poluga

KAoperativa

Fokus djelovanja platforme je na razvoju i povezivanju organizacija na području lokalne nezavisne kulturne scene te dugoročno utjecanje na gradsku kulturnu politiku Grada Karlovca. Ono što se povezivanjem želi postići i unaprijediti je funkcionalna mreža organizacija vezanih uz nezavisnu kulturu koja nastavlja sukreirati kulturnu politiku u Karlovcu, s naglaskom na otvaranje, uređenje i vođenje prostora za aktivnosti nezavisne kulturne scene. Aktivnosti mreže usmjerene su na javno zagovaranje za bolju poziciju nezavisne kulture u Karlovcu i Karlovačkoj županiji. Mreža nastoji unaprijediti i održati kontinuirani dijalog s predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, radi na projektnom povezivanju i međusobnoj potpori unutar organizacija članica, razvoju publike, produkciji publikacija, dokumenata i filmova vezanih uz zagovaračku tematiku, utjecanje na političke odluke na razini kulture. Posebnost same mreže je ostvareni oblik suradnje unutar mreže, konsenzualni način donošenja odluka i specifičnost samih aktivnosti kao što su tematski okrugli stolovi, tribine i radionice, temeljene na prepoznatljivom vizualnom i operativnom identitetu i stalnom prisutnošću u medijskom prostoru usmjerenom prema javnosti. Karlovac se redovito bavi problemom stalnog odljeva građana zainteresiranih za događanja nezavisne kulturne produkcije, dok mreža KAoperativa nastoji stvoriti i zadržati kritičnu masu koja se bavi ovim pitanjima. Koncept suradničke platforme u 2017. godini osim pitanja nezavisne kulture nastavit će se usmjeravati i prema informiranju i uključivanju šireg građanstva za koncepte i modele upravljanja i korištenja društveno-kulturnog centra u zgradi Hrvatskog doma te općenito razvijanju građanske participacije u odlučivanju, korištenju javnih prostora i šire društvenosti.

ART RADIONICA LAZARETI

Platforma za Lazarete

Platforma za Lazarete suradnička je platforma korisnika prostora u Lazaretima u Dubrovniku. Čine je udruge koje su u ovome trenutku smještene u Lazaretima – Art radionica Lazareti, Udruga za promicanje medijske kulture Luža, Deša Dubrovnik, Plesni studio Lazareti i Teatar Lero. Potreba za integracijom postoji kako bi se utjecalo na dominantne lokalne politike (kultura, javni prostori, civilno društvo), kako bi se osnažile organizacije te kako bi se prostor u kojem organizacije djeluju dodatno strukturirao te vidljivije artikulirao kao za sada jedini društveni i kulturni centar u Dubrovniku, nastao „odozdo“ – udruživanjem članica u zajedničkom stvaranju otvorenog, dostupnog, aktivnog javnog prostora žive kulture. Mreža korisnika prostora i drugih resursa je puno šira jer prostor za provedbu svojih aktivnosti koristi veliki broj udruga, umjetničkih organizacija, umjetnika, institucija i dr. iz Dubrovnika, Hrvatske, regije i inozemstva. Aktivnosti koje će platforma provoditi su: sastanci članica i planiranje aktivnosti; edukacije članica i drugih udruga na području Dubrovnika (razmjena znanja, vještina i iskustava, EU fondovi, razvoj publike i sl), provedba zajedničkih zagovaračkih aktivnosti (okrugli stolovi, javni razgovori, kampanja o Lazaretima za sljedeće lokalne izbore 2017., pozitivno brendiranje Lazareta, sudjelovanje u procesima donošenja odluka u relevantnim područjima lokalnih politika) provedba zajedničkih društvenih, kulturnih i umjetničkih aktivnosti (aktivacija platoa iznad Lazareta, uključivanje neposrednog susjedstva, otvoreni Lazareti za škole; označavanje puta prema Lazaretima).

Socijalni rub: zanimljive neispričane priče

Kulturno umjetnička mreža Kalnik - KUM Kalnik

Kulturno umjetnička mreža Kalnik (KUM Kalnik) lokalna je zagovaračka platforma namijenjena PODIZANJU svijesti lokalnog stanovništva o važnosti očuvanja kulturnog krajolika i spomenika Kalnika, EDUKACIJI o participativnim i inkluzivnim modelima suradnje između lokalne vlasti i stanovništva i DISTRIBUCIJI rezultata provedenih aktivnosti kako bi se doprinijelo ukupnom kulturnom razvoju bivšeg spomen-područja Kalnik i njegove okolice. Platforma okuplja udruge i institucije koje se bave zaštitom i promocijom kulturne i umjetničke baštine te nasljeđem NOB-a kroz istraživačke, edukativne i zagovaračke aktivnosti i javne formate namijenjene mladima, lokalnoj zajednici, stručnjacima, kao i lokalnoj upravi. Napuštanjem i rasformiravanjem spomen-područja, Kalnik i okolna mjesta izgubili su važnu infrastrukturu za razvijanje turističkih i privrednih potencijala područja, a kultura i kulturne manifestacije u kraju uglavnom se svode na folklorna događanja. KUM Kalnik adresira ove probleme oslanjajući se na djelovanje spomen-područja Kalnik u prošlosti pri čemu nasljeđe NOB-a služi kao polazišna točka upravo zbog svoje otvorenosti i inkluzivnosti u promišljanju društvenih odnosa i procesa. Na ovaj način KUMK razvija nove modele građanske participacije i kulturne proizvodnje.

Siva zona . prostor medijske i suvremene umjetnosti

kor::net (Korčula Network)

kor::net (Korčula Network) je neformalna mreža (suradnička platforma) kulturnih institucija otoka Korčule čiji su osnivači i članice i nevladine organizacije i ustanove u kulturi. kor::net je javno predstavljen preko web stranice s dvojezičnim multimedijskim kalendarom svih kulturnih događaja na otoku. Web stranica kontinuirano nadopunjuje trajne suradničke projekte mreže. Ciljevi projekta su: 1) razvoj i jačanje kapaciteta postojeće platforme kor::net kroz međusektorsku suradnju; 2) povezivanje lokalnog stanovništva i posjetitelja otoka kroz kulturne sadržaje; 3) unapređenje suvremenih oblika kulture na otoku Korčule; 4) širenje aktivnosti članica mreže na čitavu godinu; 5) stvaranje pozitivne društvene klime za poticanje kulturne politike otoka prema suvremenim oblicima kreativnog izražavanja; 6) pozicioniranje otoka Korčule na kulturnoj mapi Hrvatske, regije, Europe i Mediterana. Aktivnosti projekta su: 1) umrežavanje, povezivanje i suradnja lokalnog civilnog sektora, institucija u kulturi, lokalne uprave i drugih aktera kulturnog razvoja; 2) organizacija i razmjena suradničkih kulturnih i umjetničkih događanja i višegodišnjih projekata; 3) zagovaranje suvremenih i decentraliziranih lokalnih kulturnih politika. Programske linije u 2017 su: 1) Kako upravljati otokom; 2) Kinematografija otoka Korčule - radionice s mladima; 3) Industrijska baština otoka Korčule - radionice s mladima; 4) Izdavaštvo otoka Korčule; 5) Samoniklo jestivo, ljekovito i začinsko bilje; 6) Razvoj međuotočke suradnje; 7) Urbanološka mapa otoka Korčule; 8) Učiti iz kriza - projekt Blato.

Udruga za razvoj audio vizualne umjetnosti Metamedij

MP3 - OTVORENA PLATFORMA ZA PROMOCIJU, PROMIŠLJANJE I PRODUKCIJU NOVIH MEDIJSKIH KULTURA U ISTRI

MP3 je otvorena platforma za promociju, promišljanje i produkciju novih medijskih kultura u Istri. Okuplja organizacije Labin Art Express, Sonitus, Faro 11, Apoteka, Studio Dota i Metamedij. Ova je platforma prva zagovaračka platforma u Istarskoj županiji koja je k tome usmjerena na zagovaranje sustavnog i sveobuhvatnog oblikovanja, provedbe, praćenja i vrednovanja kulturne politike u području razvoja izvaninstitucionalne scene. Metodologija rada platforme utemeljena je na istraživanjima i razmjeni znanja te iskustvu samih organizacija članica i drugih lokalnih, regionalnih i nacionalnih kao i međunarodnih aktera u kulturi a iz toga proizlaze prijedlozi za unapređenje stanja u polju kulturnih politika i novomedijske kulturne scene. Mreža je nastala kao izraz nastojanja okupljenih organizacija da se osnuje Produkcijski centar, koji je, u Istarskoj kulturnoj strategiji za razdoblje do 2020. godine, naveden kao jedna od aktivnosti nužnih radi ostvarenja strateškog cilja koji se odnosi na unaprjeđenje kulturne infrastrukture u Istarskoj županiji. Organizacije okupljene u mreži žele sudjelovati u osnivanju centra i namjeravaju biti jedan od osnivača centra po modelu javno-civilnog partnerstva. Zbog toga imaju namjeru i formalizirati postojanje mreže kao udrugu koja okuplja upravo navedene članove s mogućnošću proširenja članstva na druge zainteresirane aktere. Tako formalizirana mreža bila bi sastavljena od pravnih osoba, uglavnom od organizacija civilnog društva, ali ne isključivo. Inicijativa za otvaranje Produkcijskog centra (Centar za nove medije) kao i utjecaj na kvalitetu provedbe Istarske kulturne strategije (IKS) potaknuli su pozitivne promjene u polju kulturne politike na lokalnoj razini u dosadašnje 2 godine postojanja.

Kazalište Mala scena

Razvoj klastera Zmajevo gnijezdo

Kazalište Mala scena ušlo je u tranziciju: s osnivačke upravljačke strukture prelazi na novi model. U tu svrhu okupilo je oko sebe još 6 umjetničkih organizacija, kazališnih družina, s kojima se udružilo u prvi hrvatski kazališni klaster/platformu. Predstave koje produciraju svi članovi okupljeni oko ove inicijative namijenjene su djeci i mladima, a okrenute su suvremenom kazališnom izričaju. Potiču hrvatsko kazališno pismo za djeci i mlade, a također angažiraju veliki broj samostalnih umjetnika. Zajedničko je okupljenim družinama da nemaju prostor za pokuse i za izvedbe predstava, što im je onemogućavalo jaču vidljivost i pozicioniranje kod šire publike. Gostovanja u različitim prostorima nisu im omogućavala kontinuitet igranja za građanstvo, a također su velika sredstva izdvajali za najam prostora za pokuse. Novi organizacijski model, koji se uspostavlja u prostoru na Medveščaku 2, donijet će na jedno mjesto minimalno 7 premijernih naslova godišnje, pedesetak repriznih naslova namijenjenih djeci i mladima, zajedničke aktivnosti tijekom ljeta (Ljeto u Zmajevom gnijezdu), različite estetike pod istim krovom, a također će omogućiti bolju suradnju na neovisnoj kazališnoj sceni za djecu i mlade. U Hrvatskom je kazalištu ovo jedinstvena i prva inicijativa i kao takva donosi mnoge izazove i nedoumice: od registracije pa do načina funkcioniranja. Veliki broj partnera zahtjeva i snažnu koordinaciju kako bi se postigla izvrsnost u umjetničkom i u organizacijskom području. Svrha ovog projekta je inaugurirati novi način rada na neovisnoj sceni te pokrenuti zagovarački proces kroz koji bi se omogućila kvalitetna mogućnost registracije za slične inicijative kroz promjenu legislative.Razvoj klastera Zmajevo gnijezdoKazalište Mala scena

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type