Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP4

Labin Art Express XXI

Rudnici kulture

„Rudnici kulture“ projekt je međunarodne, interregionalne suradnje na području zaštite i revitalizacije vrijedne rudarske baštine u državama nastalim na području bivše Jugoslavije, pokrenut 2013. Prva faza dovršena je ove godine osnivanjem udruge „Rudnici kulture“ od strane: L.A.E. XXI i Polygon (HR), Manifest (BA), Terra Nostra (ME), Remont (RS), Loke Studio (SI), Kult-tranzen (MK), Kosova në Lëvizje (XK) te DDT (SI). Do sada je obavljeno istraživanje te prikupljena i digitalizirana velika količina građe o rudnicima u bivšoj državi, objavljena je monografija „Rudnici kulture“ te vodič kroz rudarsku baštinu od Slovenije do Makedonije, realizirane su tri izložbene turneje u 12 bivših ili današnjih rudarskih mjesta s radovima suvremenih umjetnika iz svih zemalja. Putem zagovaračkih aktivnosti te razmjenu znanja, iskustava i dobre prakse kroz predavanja, radionice, tribine te posebno web portala rudnicikulture.com, projekt je do sada obuhvatio nekoliko desetaka tisuća građana prvenstveno u bivšim rudarskim mjestima, ali i šire. U idućoj fazi planira se stabilizacija te proširenje platforme s novim članicama, ali i njeno širenje na ostale zemlje jugoistočne Europe u svrhu prijave projekata na EU natječaje.

Kooperativa - Regionalna platforma za kulturu

Kultura povezivanja-povezivanje kulturom: jačanje prostora regionalne suradnje

“Kultura povezivanja-povezivanje kulturom: jačanje prostora regionalne suradnje”, nastavak je aktivnosti platforme Kooperativa i oko nje okupljenih nacionalnih mreža: Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, Asocijacije iz Slovenije te Jadra iz Makedonije. Misija je platforme djelovati na problem nedostatka dugoročnog i održivog okvira za suradnju i programsku razmjenu nezavisnih kulturnih organizacija iz zemalja Jugoistočne Europe. Aktivnosti u narednom razdoblju realizirat će se u tri segmenta: oblikovanje i zagovaranje modela institucionalne podrške za razvoj regionalne suradnje; osnaživanje aktera nezavisne kulturne scene za zagovaračko djelovanje te provođenje programske razmjene i suradnje. Aktivnosti u prvom segmentu obuhvaćaju: A) oblikovanje modela dugoročne, institucionalne podrške za programe organizacija u regiji, a temeljeno na prethodno ostvarenim ishodima: komparativna analiza o postojećim europskim praksama međudržavne institucionalne podrške te grupni konzultativni procesi; B) zagovaranje za model, odnosno, uspostavu fonda kroz sastanke i javna događanja. U drugom segmentu aktivnosti će obuhvatiti nastavak implementacije inovativnog programa Regionalnog akcijskog kulturnog laboratorija koji organizacijama omogućava zajedničko djelovanje prema donositeljima odluka i javnosti na lokalnoj razini kroz istraživanja, savjetovanja i sastanke s predstavnicima vlasti, javne rasprave, medijske istupe, i sl. Također, platforma će aktivno raditi na osnaživanju nacionalnih mreža organizacija. Finalno, platforma će nastaviti provoditi provedbu suradničkih projekata razmjene i suradnje između organizacija nezavisne kulture u regiji. Aktivnosti će se primarno realizirati u 7 zemalja regije: BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji.

Socijalni rub: zanimljive neispričane priče

Neprimjereni spomenici/Inappropriate Monuments

Neprimjereni spomenici/Inappropriate Monuments regionalna je suradnička platforma koja u periodu 2015.-2017. provodi međunarodni suradnički projekt istog naziva. NS uspostavlja okvir za dugoročnu suradnju partnerskih organizacija iz država s područja EU i zapadnog Balkana koje svojim radom problematiziraju pitanja revalorizacije i zaštite antifašističke baštine. NS je namijenjen POVEZIVANJU institucija i nezavisnih organizacija, JAČANJU njihovih kapaciteta i DISTRIBUCIJI rezultata istraživanja u svrhu ZAGOVARANJA uređene međudržavne strategije prema antifašističkoj baštini. NS problematizira današnju recepciju spomenika i uvjete u kojima se ona pojavljuje propitujući pojmove vezane uz studije sjećanja i njihovu dominaciju istraživačkim i eksplanatornim poljem vezanim uz NOB; osvrćući se na rastući interes i fetišizaciju spomenika NOB-a na Zapadu i na fetišizaciju socijalističke baštine općenito; te propitujući modele revitalizacije antifašističke spomeničke baštine, njezine iskoristivosti u turističke svrhe i strukture upravljanja ovom baštinom. U 2017. godini NS provodi istraživanje i dokumentiranje građe o zaštiti i upravljanju spomenicima NOB-a, razvoj i održavanje web stranica, organizira zagovaračke aktivnosti i niz javnih formata: studentske radionice, kružoke, okrugle stolove, stručnu međunarodnu konferenciju te izrađuje opsežan dokumentacijski zbornik projekta. Voditelj-koordinator platforme je udruga SF:ius, a partneri su: Grupa arhitekata (Srbija), Historijski muzej BIH, Moderna galerija (Slovenija), Solidarnost (Makedonija), Anarhiv (Slovenija), te brojni samostalni istraživači.

Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva

Svijet oko nas - kritički pogledi u regiji

Svijet oko nas – kritički pristupi u regiji predstavlja nastavak suradnje organizacija u regiji na temi kritičke valorizacije umjetničke produkcije te edukacije mladih autora u polju kritike. Cilj projekta je nastaviti komunikaciju među zemljama-partnerima u projektu te nastaviti širiti suradnju na ovu temu i s drugim akterima. Kao jedan od ključnih medijatora umjetničke produkcije – interpretacija prema publici te refleksija viđenog prema umjetnicima – kritika ne gubi na svojoj važnosti, ali gubi na svojoj prisutnosti i zastupljenosti. Stoga je iznimno važno držati ovu temu otvorenom i poticati na dijalog kako bi ponovno postala prepoznata njezina relevantnost i potreba za njom. Rasprava o kritici na regionalnoj razini važna je i iz razloga što se radi o donedavno jedinstvenom, nikako ne i uniformnom, kulturnom prostoru unutar kojeg je postojala snažna cirkulacija kulturno-umjetničke proizvodnje te fluktuacija utjecaja. Što se dogodilo s tim razmjenama, što se dogodilo s utjecajima te kako je prekid odnosa utjecao na položaj kritike u smanjenim medijskim tržištima – neka su od pitanja koje je namjera dotaknuti kroz ovu suradnju. Kroz predavanja, okrugle stolove, kolokvij i edukacijske aktivnosti, namjera je dotaknuti se kritike iz različitih, gore naznačenih aspekata te sagledati načine na koje se ona transformira u suvremenom dobu.

Prostor rodne i medijske kulture K-zona

Mreža kulturnih rodnih praksi JI Europe

Ovim projektom žele se iskoristiti potencijali prostora JI Europe glede umrežavanja, razmjene znanja i vještina te umjetničke produkcije koja propituje pitanja roda u najširem društvenom smislu te dugoročno utječe na razvoj inicijativa koji se bave kreativnim rodnim praksama na ovim prostorima. Glavne aktivnosti su razmjena sadržaja i omogućavanje planiranja novih umjetničkih projekata koji se tiču aktualnih društvenih zbivanja u vezi rodne ravnopravnosti, razvoj akcijskog plana platforme te postavljanje online platforme mreže koja će služiti kao fokalna informativna točka o umjetničkim organizacijama, kustoskim kolektivima, festivalima i inicijativama koje s tiču kulturnih rodnih praksi na području JI Europe. Platforma će biti bitna kontakt točka za sve članice mreže s europskim sličnim inicijativama kako bi se ubrzala razmjena znanja, iskustava i kulturnih rodnih praksi u cijeloj Europi. Uz navedeno, platforma će provoditi koordinaciju zagovaračkih aktivnosti u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji i Srbiji. Dugoročni ciljevi ove mreže su neutraliziranje rodnih stereotipa u kulturnoj produkciji i društvu općenito te osnivanje primjera pozitivne prakse koji se može koristiti kao model za redefiniranje rodnih aspekata kulturnih politika i primjer uspješne regionalne suradnje kojim će se povećati mobilnost, vidljivost i razmjena ideja. Projekt je prvenstveno usmjeren na ženske i queer umjetnike/ce, kuratore, kulturne producente, teoretičare i aktiviste/ice u regiji. U projekt će također biti uključene ženske i LGBT nevladine organizacije, interdisciplinarne grupe i kulturni centri,te kulturni festivali u regiji i umjetničke inicijative.

UDRUGA BACAČI SJENKI

URBAN HUM

Ova platforma objedinjuje zajednički interes partnera iz Hrvatske, Makedonije, Srbije, Crne gore i Kosova, u stvaranju osnažujućeg, fleksibilnog, inspirativnog i stvaralačkog, dijaloškog i dugoročnog okvira za razmjenu i društveno djelovanje u poljima hibridno-izvedbenog, antropološko-urbanog i društveno-političkog istraživanja prostora, novih oblika (zajedničkog) stanovanja/građenja te uporabe prostora kroz višedimenzionalno otkrivanje njegove prošlosti, sadašnjosti i budućnosti u cilju izgradnje i obnove resursa zajednice, i, u konačnici, društvene promjene. Posebnost platforme je angažiranje i na područjima neformalnog obrazovanja, stanovanja, promišljanja resursa prostora i ekološkog očuvanja opirući se centralizaciji i negativnim učincima globalizacije a u cilju razvijanja novih društvenih oblika zajednica. Uz sustavne aktivističke, izvedbene, interdisciplinarne te obrazovne aktivnosti, UH je tijekom 2015. i 2016. sredstvima specifičnog i korisnički usmjerenog participativnog predstavljanja (diskurzivnog promišljanja) odabranih (ugroženih) urbanih javnih prostora/mjesta (radionice, konferencije i izvedbena djela) razmijenila polazišna i novo stvorena znanja te prakse s lokalnim samoupravama i izravno zainteresiranim građanima. Ukazavši na izazove i probleme urbane kulture, povijesnu funkciju te nužnost komunikativnosti i opće dostupnosti javnog i dijeljenog prostora, a koristeći participativne prakse i modele stvorena je platforma za širu javnost u njihovom promišljanju i rekonceptualizaciji urbanog planiranja.

Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja

Mnemosyne - Arheologije zajedničke evropske budućnosti / Archaeologies of the Common European Future

Mnemosyne je kolaborativna zagovaračka i istraživačko-edukativna produkcijska platforma koja okuplja akademske, aktivističke i stručne organizacije civilnog društva i nezavisne istraživače s dugogodišnjom aktivnošću u polju kulturno-umjetničke produkcije i tradicijom društvenog angažmana u društvima JI Europe. Programske aktivnosti projekta strateški su koncipirane, tematski profilirane i organizacijski objedinjene tako da u istraživačkoj, edukacijskoj, praktično-izvedbenoj i zagovaračkoj domeni omoguće funkcionalno povezivanje pojedinačnih formata projektnih aktivnosti i da u kontinuiranom vremenskom periodu omoguće kvalitativno unaprjeđenu i održivu suradnju partnerskih organizacija na nivou konceptualizacije, metodološke razrade i praktične implementacije istraživačkih, edukativnih, umjetničkih, zagovaračkih i praktičko-izvedbenih segmenata projekta. Projekt sadržajno nadopunjuje postojeće aktivnosti partnerskih organizacija u lokalnim sredinama, omogućava nadilaženje nedostatka nacionalnih administrativnih preduvjeta za postojanje kontinuiranog protoka informacija, permanentnog odvijanja debata te komunikacije i razmjene ideja i praksi kulturne i umjetničke produkcije u Europi. Platforma ima misiju: 1) osnivanje transnacionalne zaklade sa zadaćom poticanja kulturno-umjetničke produkcije, umjetnosti javnog dobra, performansa i instalacija, edukacijskih i diskurzivnih simpozija na lokacijama transkulturalne memorijalne baštine arhitekta Bogdana Bogdanovića u zemljama svih partnera; 2) implementacija transnacionalnih pristupa historiografiji povijesnih zbivanja od 1980-ih do danas s naglaskom na mirovne pokrete, uz snažnu kritiku nacionalističke paradigme kroz: a) rodno osjetljivo čitanje suvremene povijesti i b) prostorni zaokret u tumačenju povijesnih zbivanja.

LOKALNA BAZA ZA OSVJEŽAVANJE KULTURE

LINIJA - KAKO ORGANIZIRAMO UMJETNIČKU PROIZVODNJU?

Platforma okuplja organizacije koje su u dosadašnjem radu preklapale društveni angažman i umjetničko djelovanje te kritički reflektirale uvjete kulturne proizvodnje, a s ciljem artikuliranja alternative postojećoj situaciji. Koncept platforme podrazumijeva zajedničko djelovanje na nekoliko područja: - istraživanje historijskih modela; kritičko sagledavanje studija slučaja iz različitih razdoblja s obzirom na specifični povijesni, politički i ekonomski kontekst; kompariranje studija i sinergija istraživanja između organizacija/zemalja; - analiza trenutnog stanja: refleksija vlastitih radnih uvjeta i šire istraživanje suvremenih procesa transformacije polja, pri čemu je ključan otklon od dominantne tržišne tendencije i angažman u jasnoj opredijeljenosti za kulturu kao javno dobro; - šire javno djelovanje: produkcija kritičkih tekstova, organiziranje okruglih stolova i drugi formati koji funkcioniraju kao direktne reakcije na aktualne alarmantne situacije, a koji se temelje na analitičkim uvidima i istraživanjima iz prethodne točke te predstavljaju njihovu aktivaciju u odnosu na stručnu javnost, umjetnike i kulturne radnike, kreatore politika te na najširu javnost; - rad unutar platforme na (samo)osnaživanju, (samo)edukaciji i artikulaciji programa i pravilnika platforme: horizontalno organizirani proces koji ima za cilj stalnu suradnju i refleksiju rada.

UDRUGA RESTART

BDDN - DISTRIBUTING REALITY

BDDN - DISTRIBUTING REALITY je novi korak u razvoju BALKAN DOCUMENTARY DISTRIBUTION NETWORK-a, mreže organizatora filmskih festivala, organizacija u kulturi i distributera iz 6 država regije, s fokusom na prikazivanje, promociju, distribuciju i edukaciju kreativnog dokumentarnog filma. 'Distributing Reality' uz nastavak dosadašnjih prikazivačkih kanala (festivali, kino, VOD, TV) u sljedećem razdoblju fokus stavlja na povezivanje partnera i publike (kroz streaming događanja), aktivnije korištenje filma kao diskusijske baze, dodatni rad na povećanju kapaciteta alternativnih projekcijskih kanala te razvoj zajedničke digitalne platforme za dokumentarni film. Mreža je oformljena 2010. godine, a usmjerena je ka proširenju i popularizaciji autorskog dokumentarca kroz povećanje broja projekcija u svim mogućim medijima, pa time i promociju dokumentarca kao nedovoljno zastupljene kreativne filmske forme. Poseban je fokus stavljen na društveno angažirane teme, a nakon javnih projekcija organiziraju se razgovori s autorima i protagonistima, posebna predavanja renomiranih filmskih profesionalaca (Masterclass) te stručne radionice.

Mavena - 36 njezinih čuda

ART & FACT

ART & FACT je međunarodna platforma suvremene novomedijske umjetnosti koja objedinjuje teoretski, izvedbeni i izložbeni aspekt te uspostavlja korelacije između umjetnika, kustosa, producenata, teoretičara, znanstvenika s jedne strane i lokalne zajednice, uloge kulture u društvu, aktivizma, zagovaranja, razvoja kritičke građanske svijesti, participativne, horizontalne suradnje s druge strane. Platforma ART & FACT nastala je 2014. godine nakon nekoliko suradnji aktera na manjim projektima, zbog potrebe za umrežavanjem, razmjenom ideja i projekata, znanja i iskustava, kontakata i umjetnika. Osnovne aktivnosti platforme su: MEETING - sastanci predstavnika platforme jednom u 3 mjeseca radi planiranja aktivnosti, mailing lista zbog komunikacije u međuvremenu; EXCHANGING - umrežavanje radi razmjene i suradnje mladih umjetnika iz naših područja i poticanja i produciranja njihovih umjetničkih radova, kao i suradnji i zajedničkih projekata mladih umjetnika iz regije; PROMOTING - promocija mladih umjetnika na području regije i međunarodno; COOPERATING - zajednička međunarodna izložba; ACTIVATING - rad na društveno angažiranim projektima koji direktno komuniciraju s našim lokalnim sredinama i dovode ih u međusobni odnos; EDUCATING - edukacije, radionice, seminari, tribine, okrugli stolovi, razgovori iz područja novih medija i suvremenih kustoskih praksi; ADVOCATING - zagovaračke aktivnosti za poboljšanje uvjeta rada nezavisnih organizacija posvećenih novim medijima, društveno angažiranim projektima, edukacijom, promocijom mladih umjetnika i međunarodnom suradnjom; NETWORKING - umrežavanje s drugim sličnim organizacijama i platformama iz regije i međunarodno.

Domino

Balkanska produkcijska platforma

Mreža je osmišljena kao produkcijska platforma za izvedbene umjetnike u kojima im se nudi podrška u vidu prostora, naknade, tehničke podrške, no također i daljnje prezentacije na području Balkana ali i međunarodno. U mrežu sudjeluju: Domino (Zagreb), Bunker (Ljubljana), Kulturanova (Novi Sad) i FRU (Bitola). Strategija projekta pristupa problemima koji su zajednički svim uključenim državama u kojima se projekt provodi (nedostatna usmjerenost podrški na istraživački proces; nedostatna povezanost organizacija iz različitih država; nedostatan fokus na daljnju distribuciju radova). Stoga je fokus mreže na 1) zajedničko djelovanje te 2) posebnu pozornost na razvojnom i distribucijskom segmentu koji često bivaju zanemarenima zbog potkapacitiranosti organizacija te donatorski determinirane usmjerenosti na brojnost programa. Projekt se provodi suradnički, a suradnička platforma prati projekte u cijelom procesu osmišljavanja, produkcije, predstavljanja i distribucije. Podrška ne prestaje s nastankom projekta, nego dalje prati projekt facilitirajući i njegovu prezentaciju publici, kritičarima ali i daljnjim platformama za predstavljanje. Prvo se projekt prezentira na festivalu Perforacije u Zagrebu, a zatim se provodi njegova dorada i priprema daljnje distribucije.

Drugo more

Brazil

Brazil je platforma koja povezuje životnu svakodnevicu u balkanskim zemljama s tehnološkim promjenama. Platforma se fokusira na strukture, procese i događaje koji dovode do zamagljivanja odnosa između socijalnog i tehnološkog okruženja, u kojima ljudi premašuju svoja “prirodna” ograničenja i ostvaruju društvene odnose putem tehnologije. Cilj je platforme osnaživanje građana da oni koriste tehnologiju, a ne tehnologija njih te da je prilagode svojim potrebama, da je osmisle, hakiraju i izrade. Platforma Brazil će služiti povezivanju organizacija i prostora na Balkanu koji služe kao katalizatori novih pristupa u upotrebi tehnologije za potrebe umjetnosti, invenciji u području mehanike, elektronike i programiranja, a sve u svrhu istraživanja i izazova uobičajenom pogledu na tehnologiju. U svakoj od država u kojima djeluju članice platforme podupirat će se oni projekti i aktivnosti koji kritički propituju odnos tehnologije i društva kroz izložbe, predavanja, radionice i produkciju. Horizontalno povezivanje ove fragmentirane scene važno je radi održavanja kritičke svijesti i odupiranja tendencijama koje tehnologiju vide isključivo kroz prizmu njezine funkcionalnosti.

Multimedijalna koliba

Radio koji je tu prije radio

Radio Koji Je Prije Tu Radio je radionica i umjetnička intervencija mladih autora u prostor grada i etera, na granicama teatra i etera. Osmišljen je novi program regionalne suradnje s višegodišnjim partnerima u Sarajevu, Beogradu i Ljubljani. U svakom gradu bi se sa skupinom mladih autora, studenata, adolescenata, djece i ranjivih društvenih skupina proveo edukacijsko-izvedbeno-networking ciklus u 5 etapa: 1. NIZ EDUKACIJA; 2. PRODUKCIJSKI INKUBATOR; 3. IZVEDBA JEDNOKRATNOG RADIJA/IZVEDBE (u neprekinutom trajanju 12-24h); 4. POSTPRODUKCIJA (web kao podcast biblioteka, prezentacija i stream poligon te evaluacija) i 5. REVIJA NASTALIH RADOVA U ZAGREBU.m Osim na emancipaciji danas marginaliziranog sadržajnog radija i istraživanju granica radiofonijskog teatra, umrežavanju i uskoj suradnji mladih autora iz svih uključenih zemalja ali i na oživljavanju ideje community radija, pomagat će se i u tome da se u svim zastupljenim gradovima ideja nastavi.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type