Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP1a2

Drugo more

Pogled u svijet

"Pogled u svijet" objedinjuje velik broj aktivnosti koje provodi Drugo more. Radi se o festivalima "Moje, tvoje, naše" i "Zoom". "Zoom" tematizira rad koji uključuje emocije, a "Moje, tvoje, naše" transnacionalnu organizaciju rada i pitanja granica. Program "New World Order" tematizira blockchain tehnologiju, a u suradnji sa srednjim školama razvija se program koji i ovu populaciju upoznaje s osnovama blockchaina. Niz samostalnih izložbi i diskurzivnih programa tematizira različite odnose kulture, tehnologije i društva. Istraživački projekt "Knowledge Alliances" problematizira odnos visokog obrazovanja i inovacija, a simpozij "Neprikladna imena" pitanje značaja imenovanja u suvremenom svijetu. Umjetničke produkcije vezane uz program Europske prijestolnice kulture bave se pitanjem budućnosti rada - automatizacijom, robotikom te uključivanjem identiteta, emocija i socijabilnosti u svijet rada, dok se u suradnji s Goethe-Institutom razvija program koji se bavi poimanjem slobode u suvremenom svijetu.

25 FPS, Udruga za audio-vizualna istraživanja

Produkcija, distribucija i afirmacija programa Udruge 25 FPS

Projekt razvija i vrednuje nekomercijalne kulturne sadržaje inovativnog umjetničkog izraza, oblikuje nove produkcijsko-organizacijske modele u kulturi te promiče podzastupljene audiovizualne umjetničke i medijske forme (suvremeni eksperimentalni, inovativni i kratki film te njihove medijske hibride i ekstenzije). Projekt se proteže kroz četiri kontinuirane aktivnosti: produkcija godišnje međunarodne filmske manifestacije "Festivala 25 FPS"; istraživanje u novomedijskoj i filmskoj kulturi kroz projekt "Kratke baze"; izdavaštvo; distribucija i afirmacija kratkometražnog filma. U nacionalnom i internacionalnom okružju projektom se omogućuje istraživačka, produkcijska, prikazivačka i diseminacijska platforma sadržajima koje Udruga kao dionik u audiovizualnom sektoru promovira kao umjetnička djela i dobra s kulturnom, a ne isključivo ekonomskom vrijednošću, a čemu streme trendovi europskih audiovizualnih politika koje film sužavaju na komercijalni aspekt. Jedinstvenost projekta je profiliranost i specijaliziranost u oblikovanju i promoviranju eksperimentalne i inovativne suvremene umjetnosti, čime se osigurava različitost u sve uniformiranijem europskom audiovizualnom okružju.

UDRUGA RESTART

Restartov program produkcije i distribucije

Program uključuje produkciju audiovizualnih djela autora, umjetnička istraživanja, promociju i razvoj nezavisne distribucije, razvoj suradnji i publike te organizacijsko osnaživanje i razvoj. Program produkcije uključuje završetak dva dugometražna dokumentarna filma, "Srbenka" N. Slijepčevića i"‘Dani ludila" D. Nenadića, dok u produkciju ulaze tri nova dugometražna filma. U programu "Laboratorija", namijenjenog mladim autorima, završavaju se tri filma (K. Dude i P. Slobodnjaka te D. Kličeka) o transformaciji transrodne osobe. Filmovi obrađuju različite marginalizirane perspektive i karakterizira ih snažan društveni angažman. "Dokukino" uvodi 3 nova programa i nastavlja suradnju s desetak festivala i institucija. Program distribucije "Label" nastavlja s razvojem inovativnih modela promocije i distribucije nezavisnih filmova domaćih autora u regiji i šire. Kontinuiranim djelovanjem, potičući istraživački pristup, probijajući i nanovo ispitujući granice dokumentarnog filma, njegujući hibridne forme, bilo u produkciji, distribuciji ili promociji, cilj je doprinijeti razvoju publike, popularizirati dokumentarne filmske forme i aktivno utjecati na pozicioniranje nezavisnog audiovizualnog stvaralaštva na domaćoj i međunarodnoj kulturnoj sceni.

KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse

Device_art 6.018

Međunarodni istraživački i komparativni projekt "Device_art" od 2004. godine bavi se umjetnošću tehnoloških naprava i robotikom u suvremenoj umjetnosti. Projekt potiče hrvatske umjetnike na istraživačko i produkcijsko bavljenje tehnologijom te kritičko promišljanje naprave kao medija. Kroz nove umjetničke produkcije, izložbu, performanse, simpozij, radionice i publikaciju, projekt razvija, komunicira, kontekstualizira i interpretira lokalnu novomedijsku scenu u međunarodnim okvirima i u odnosu na svjetska zbivanja. U novom trijenalnom ciklusu intenzivira se rad s hrvatskim umjetnicima kroz povećanje produkcijskih resursa, ulaganje u istraživanja i jačanje međunarodne vidljivosti. Nakon razmjene s regijom (2004.), Kalifornijom (2006.), Japanom (2009./10.), Češkom (2012./13.) i Kanadom (2015./16.), festivalski dio projekta održava se u Zagrebu, Rijeci i Splitu, i usmjerava se na recentni fenomen snažne internacionalizacije „device art" pokreta i bitnu poziciju Hrvatske na toj novoj umjetničkoj mapi, predstavljajući - uz hrvatsku i regionalnu scenu - i vrhunske „device art" radove iz različitih dijelova svijeta.

Siva zona . prostor medijske i suvremene umjetnosti

Povijest suvremenosti i kritički turizam II

Projekt se sastoji od pet tema koje uključuju kustoska, umjetnička i antropološka istraživanja, produkciju novih umjetničkih radova te distribuciju rezultata i drugih radova u raznim formatima. Polazi se od historiografskih istraživanja i mapiranja dosadašnjih relevantnih ekonomskih, kulturnih i umjetničkih praksi koje su obilježile promicanje suvremenosti kroz 20. st. Teme kojima se projekt bavi su: "Međunarodni susreti umjetnika u Veloj Luci" (istraživanje povijesti manifestacije, umrežavanje, izložbe i publikacija); "Kinematografija jadranskih otoka"; "Industrijska baština Korčule" (znanstveno-umjetničko istraživanje lokalne memorije); "Bernardo Bernardi" (umjetnička i diskurzivna re/interpretacija ostvarenja na otoku); "Kritički turizam" (serija izložbi, produkcije novih radova). Cjeloviti projekt inspiriran je globalnim zoniranjem na zone reprodukcije kapitala i turistificirane zone eskapizma i objedinjen kroz nekoliko karakteristika. Prva je istraživačka osnova i lociranje relevantnih kulturnih i umjetničkih pokreta u lokalnom kontekstu koji odgovaraju misiji organizacije i promociji suvremene i medijske umjetnosti; zatim produkcija, izlaganje i distribucija suvremenih umjetničkih radova te intersektorsko umrežavanje.

KA-MATRIX - Udruga za društveni razvoj

Nova Kultura_Hibridni Grad 018

"Nova Kultura_Hibridni Grad" je interdisciplinarni program u suvremenoj kulturi koji na kritičan i kreativan način preispituje društveni angažman kroz suvremenu umjetnost. U fokusu ovogodišnjeg programa je otvaranje novih pogleda na utjecaj dizajna, ulične umjetnosti, kao i svakodnevnih predmeta na umjetničko, kulturno i društveno okruženje. Program otvara interakciju s publikom kroz približavanje nove sfere detalja, predmeta i objekata iz svakodnevnog života. U sklopu programa planirana su sljedeća događanja: "This Town Needs Posters" - izložba plakata i artist talk; "Artbeat/sticker muzej" - street art umjetnost kao urbani fenomen te "Mane Mei: Pik traka" - eksperiment kroz uličnu intervenciju, koji ukazuje na nove formate korištenja ulične umjetnosti; "Consume" - vizualni marketing u suvremenom društvu; "100% Načinović" - utjecaj medija i tehnologije na međuljudske odnose te "TV wall" – umjetnička instalacija, pozivaju na kritičko promišljanje današnjeg društva kroz vizualnu sferu. Centralna aktivnost, "Industrija u galeriji: kustoski desk" tvori dokumentacijski centar, multimedijsku izložbu i umjetničku instalaciju gdje se publiku poziva i uključuje u analitičko i kritičko preispitivanje i sagledavanje trenutne životne sredine na drugačiji način.

Slobodne veze, udruga za suvremene umjetničke prakse

Motel Trogir 2018

"MOTEL TROGIR" od svog začetka 2013. godine funkcionira kao projekt i građanska kampanja usredotočena na društvenu valorizaciju i formalnu zaštitu arhitektonske ostavštine kasnog modernizma u Hrvatskoj, graditeljske baštine kojoj još uvijek nije posvećena sustavnija institucionalna pažnja, s posebnim naglaskom na zaštitu jadranskih motela arhitekta Ivana Vitića te arhitektonskih i urbanističkih vrijednosti srednjodalmatinskog modernizma. Strategijom prikupljanja stručne potpore, javnim informiranjem putem medija i društvenih mreža te partnerstvom s lokalnim udrugama koje se bave baštinskim aktivizmom, "MOTEL TROGIR" teži k preusmjeravanju javnog diskursa prema konstruktivnim idejama za očuvanje nasljeđa modernizma te artikulaciji društveno odgovorne pozicije nasuprot privatizaciji. Projekt je razvio specifičnu metodologiju koju možemo opisati kao spoj građanskog aktivizma te znanstvenog, publicističkog, kustoskog i edukativnog rada. Uz javne tribine i predavanja, kontinuirano se organiziraju umjetnička događanja međunarodnog karaktera, stručno vođene šetnje te izložbeni projekti koji širu javnost senzibiliziraju za modernu arhitektonsku baštinu jadranske regije i šire.

Montažstroj

Stabilizacija udruge u novim strateškim izazovima

Umjetnički kolektiv Montažstroj u 2018. godini započinje s konceptualnom preobrazbom vlastitoga djelovanja otvaranjem vlastitog produkcijskog prostora različitim umjetnicima iz Hrvatske i inozemstva. Usmjerenošću na populaciju mladih, stvaranjem horizontalne strukture organizacije te poticanjem estetske raznovrsnosti, Montažstroj započinje realizaciju vlastitih strateških ciljeva kao zalog budućem vremenu. Misija Montažstroja ostaje nepromijenjena – stvaranje umjetnosti koja je posvećena osvještavanju društvenih proturječja, umjetnosti koja je kritična, inovativna, utemeljena na eksperimentu i dubinskim istraživačkim aktivnostima. U 2018. godini u Montažstroju okupljeni umjetnici bave se društveno relevantnim temama: rastućim nacionalizmom u svijetu kroz projekt posvećen zastavama o kojima je pisao Miroslav Krleža, kao i zastavama kojima je dočekao kraj upotrebe živeći na jednom prostoru; zaustavljenom obrazovnom reformom i političnošću obrazovanja kroz suvremenu adaptaciju romana "Mladež bez boga" Ödöna von Horvátha; rastakanjem koncepta države blagostanja i javnog zdravstvenog sustava na primjeru nikada dovršene, a dnevno-politički obilato korištene Sveučilišne bolnice u Zagrebu.

Umjetnička organizacija "Bezimeno autorsko društvo" - kazališna družina

Produkcija i distribucija umjetničkih radova BADco. u 2018., 2019. i 2020. godini

Nakon suradnji s velikim ustanovama u 2017., poput HNK u Zagrebu na predstavi "Ispravci ritma", HRT-om na TV-performansu "Ima li života u TV studiju?" i Centrom za kulturu Novi Zagreb na izložbi "Dispozitivi gledanja" , u 2018. BADco. započinje koprodukcijski program s Rijekom EPK2020. U razdoblju 2018.-2020. program "Rad panike" iznjedrit će niz produkcija. Ujedno produkcijsku 2018. BADco. ponovno temelji na suradnji sa Zbirkom Richter MSU u Zagrebu, u okviru koje će nastati izložba i predstava "Iskop" prema predlošku A. Platonova. Planirane aktivnosti u 2018. su: produkcija i distribucija predstave/izložbe "Iskop"; produkcija i predstavljanje prve javne izvedbene intervencije u pretprogramu EPK2020; reprizne izvedbe predstave "Ispravci ritma" u repertoaru HNK Zagreb i u programu suradnje s Dubrovačkim ljetnim igrama; festivalske i posebne projekcije filma "Vremenske bombe"; međunarodna i lokalna distribucija predstava.

Udruga "Kazalište, vizualne umjetnosti i kultura Gluhih - DLAN"

Znak&Glas - iskorak u bikulturalizam

Projekt "Znak&Glas - iskorak u bikulturalizam" obuhvaća - nakon dosadašnjih godina razmišljanja, propitkivanja, pokušaja i djelovanja članova i suradnika Udruge "Kazalište, vizualne umjetnosti i kultura Gluhih - DLAN" u produkciji i distribuciji kreativnih, stvaralačkih, istraživačkih i produkcijskih ideja, zamisli, želja i procesa - još jedno istraživačko područje tipa hibridnog spajanja dviju kultura (kultura Gluhih i kultura Čujućih) u Jednu, unatoč kulturološko-jezičnim razlikama. U godini 2018. projekt donosi puno novih zamisli i želju da se sva kulturna, umjetnička i društvena praksa Udruge "Kazalište, vizualne umjetnosti i kultura Gluhih - DLAN", koja je dosad bila slabije razvijena i marginalizirana, kroz dosadašnja uključivanja stalnih članova - potiče uspostavljanje novih i postojećih metoda razvoja publike (Čujući) te se hibridno spoji s kulturno-umjetničkom praksom Čujućih osoba, umjetničkim organizacijama, nezavisnom i zavisnom kulturnom scenom. U fokusu rada Udruge također je, očuvanje i njegovanje vlastite kulturno-umjetničke baštine te prihvaćanje i uvažavanje drugih kulturno-umjetničkih baština i praksi kroz planirane programe/projekte ("Inovativno bilingvalno kazalište", "Deaf Band DLAN", "SLAM" poezija, časopis i video).

Udruga Factum

Factum Online

"Factum Online" je projekt koji online distribucijom filmova dopire direktno do novih publika distribuirajući online sadržaj svakodnevno dostupan svima. Isto tako želi staru, ali i novu publiku zadržati, stimulirati, educirati i stvoriti naviku konzumiranja i promišljanja dokumentarnog filma. Kroz "Video na zahtjev" platformu koja će biti objavljena i na novoj redizajniranoj mrežnoj stranici Factuma, publika može pogledati bilo koji film nastao u produkciji "Factum". Ovim projektom Factumovi filmovi dovode se direktno u domove publike, a komunikacija s publikom postavlja se na novu razinu: ovim interaktivnim projektom, preko posebnog korisničkog internetskog sučelja "DokuChat", publika će imati priliku direktno postavljati pitanja redatelju ili produkcijskom timu, ostaviti svoj komentar, dijeliti mišljenja s drugim korisnicima. Uz navedeni projekt, provode se i uobičajene aktivnosti poput redovne festivalske i kino distribucije završenih filmova Factumove dokumentarne produkcije, završavaju se i projekti koji su još u produkciji te projekt uključuje organizaciju i održavanje ZagrebDoxa.

Udruga Prostor Plus

Prostori susreta

"Prostori susreta" sastavljeni su od nekoliko programskih linija. "Prostori istraživanja, sastajanja i umrežavanja" programska je linija kojom se nastoji njegovati istraživački i suradnički pristup umjetničkom stvaralaštvu. Cilj je omogućiti razvoj otvorenog, multidisciplinarnog i kreativnog presjeka u zajedničkom djelovanju (kroz rezidencije, "Festival Periskop" i gostovanja internacionalnih ili domaćih umjetnika). "Prostori podrške, inspiracije i razvoja" programska su linija s ciljem osnaživanja onih koji tek stupaju na umjetničku scenu te stvaranja stabilnog smjera razvoja onoga dijela publike koji najčešće nije obuhvaćen programima suvremene umjetnosti u regiji - djece i mladih, produkcijska podrška mladim autorima, te poticanje kreativnosti lokalne umjetničke zajednice u sklopu programa "KLIKER", "Novi horizonti" i "Variete". "Prostori različitosti, prepoznavanja i uvažavanja" obuhvaćaju projekte koji inovativno, socijalno osviješteno i interdisciplinarno pristupaju različitim temama od društvenog značaja u predstojećem programskom razdoblju ("Kako žive umjetnice u Rijeci?", obilježavanje 15 godina rada Prostora Plus te program "Oblikovanje izvedbe").

Udruga za promicanje književnosti i kulture Skribonauti

Izvana/Iznutra

Program "Izvana/Iznutra" vođen je idejom da umjetničko djelo može biti polje susreta različitih društvenih skupina. Osnovna ideja programa je kolaborativna. Riječ je o zajedničkom kreativnom radu marginaliziranih skupina i umjetnika s ciljem propitivanja mogućnosti umjetničke suradnje među onima koji su izvana (isključeni iz umjetničke produkcije), a opet unutra (dio društva), s onima koji su unutra (uključeni u umjetničke tokove), a opet izvana (na slobodi). U ovakvom radu istražuju se dva pitanja: koliko rad s marginaliziranim skupinama i prilagodba ograničenjima institucija mogu potaknuti umjetnike na iznalaženje novih umjetničkih formi te koliko artikulacija životnih priča koje odstupaju od uobičajenog građanskog iskustva može doprinijeti propitivanju društvenih paradigmi. Program se sastoji od kreativnih radionica, interaktivnog zatvorskog kina i radija u dvije kaznionice i jednom zatvoru te multimedijalnog festivala u kaznionici u Lipovici. Drugu liniju čine radionice s djevojkama s problemima u ponašanju i četverodnevni festival koji promovira rad suvremenih umjetnica.

Domino

Program produkcijske i distribucijske podrške udruge Domino

Dominova platforma podrške produkciji i distribuciji hrvatskih umjetnika provodi se kroz strateške pravce djelovanja udruge – organizacije događaja u kulturi te podrške nezavisnoj sceni. U sklopu organizacije događaja u kulturi Domino distribuira radove umjetnika na festivalima udruge u Hrvatskoj – "Queer Zagreb", "Perforacije" i "Sounded bodies festival", čime se ostvaruje prezentacija u više gradova: Zagrebu, Rijeci, Zadru, Splitu, Dubrovniku, Osijeku i drugdje. Programom podrške nezavisnoj sceni, realiziraju se produkcije i koprodukcije te distribucije radova i izvan festivala u Hrvatskoj - gostovanjima na tuđim programima te u inozemstvu. U sklopu navedene programske linije producira se i distribuira više od deset produkcija godišnje te organizira i do dvadesetak gostovanja u inozemstvu. Udruga potiče međusektorsko razmatranje područja od društvene važnosti poput marginaliziranih identiteta, politički angažirane izričaje, pitanja ekologije; suradnje institucionalne i nezavisne kulturne scene te forme koje su nedovoljno podržane od strane sustava - (suvremeni ples, eksperimentalni pristup, performans).

Multimedijalna koliba

Multimedijalna koliba: razvojna podrška organizaciji u svrhu rasta produkcije i distribucije programa iz područja improvizacije, radiofonijskog teatra i somatske prakse

Područja djelovanja Multimedijalne kolibe su suvremeni ples (s naglaskom na improvizaciji), radiofonijski teatar te somatika kao pristup tijelu i pokretu, ali i širem društveno-političkom djelovanju kroz umjetnost. Kolibini programi promišljaju novu ulogu umjetnosti i njezin potencijal za društvenu promjenu kroz aktivnu participaciju i osobno iskustvo te su namijenjeni širokom krugu korisnika. Projekt za cilj ima rast broja i opsega projekata organizacije te povećanje njihove dostupnosti širem krugu korisnika. Djelovanje Kolibe usmjereno je na afirmaciju društvene relevantnosti marginaliziranih izričaja (improvizacija, radiofonijski teatar, somatske prakse) te na prepoznavanje njihovog potencijala kako za osobnu tako i za društvenu promjenu. Kroz poticanje inovativnih izričaja, interdisciplinarnih, intermedijalnih i međunarodnih suradnji, Koliba pridonosi bogatstvu kulturne scene te doprinosi razvoju i edukaciji publike za suvremenu umjetnost (kroz interaktivne i participativne projekte, predavanja, razgovore, publikacije...). Jedan od ciljeva projekta je i pospješivanje međunarodnog povezivanja s partnerskim organizacijama bliskog područja djelovanja.

Eurokaz

Eurokaz sezona 2018.

Eurokaz se u sezoni 2018. u svojem produkcijskom segmentu i prezentacijskom formatu "Eurijali" osmjelio ući u prostor srednjoeuropskog kazališta, stiješnjenog između velikih sistema i standarda njemačkog i ruskog teatra. Dvije od tri Eurokazove produkcije ("Legenda/Michelangelo Buonarroti" i "Manifest naivnosti") nastaju ravnopravnom suradnjom mađarskih, rumunjskih, slovačkih i hrvatskih umjetnika i institucija. Treća produkcija, "Kratki izlet u prigovor savjesti" preispituje ratnu temu koja je u hrvatskim izvedbenim umjetnostima dosad ili zatamnjena ili previše slikovita i porozna. Svaka produkcija nastaje usmjerenim suradnjama s nekoliko umjetničkih i društvenih institucija, od velikih nacionalnih kazališnih kuća, teatara konvencionalnih i osiguranih repertoara, do udruga osjetljivih na priziv intime i značaj čovjekova pogleda. "Eurijala" se pak usmjerava na vrhunske, a u nas relativno nepoznate, primjere teatra srednje Europe i pokušava ukazati na pojavu praksi autentičnosti u tim zemljama koje se danas, nakon više od dvadeset godina servilne prilagodbe svojih fokusa, hrabro otiskuju u širinu neprilagođenog.

Udruga Blank

Blankov istraživački inkubator

"Blankov istraživački inkubator" intermedijalni je program s filmom kao ključnim medijem, koji spaja dokumentarni film i istraživačko novinarstvo. S obzirom na izostanak društveno angažiranog filma u hrvatskoj kinematografiji (angažiranog na način da se temelji na ozbiljnom istraživačkom radu), ovaj projekt veliki je korak naprijed, a u određenoj mjeri i eksperimentalan, s obzirom na trenutno stanje u kojem dominiraju tzv. osobne priče i cinéma vérité. Projektom se nastoji ukazati na to da u hrvatskoj kinematografiji, ali i hrvatskom društvu, nedostaje protuteža u vidu istraživačkog, društveno angažiranog filma kojim bi se popunila navedena praznina. Blankov istraživački inkubator podrazumijeva produkciju i distribuciju dokumentarnih filmova koji se temelje na ozbiljnom istraživačkom radu te komplementarne aktivnosti poput "Muzeja korupcije", projekta "Kiosk" koji spaja istraživačko novinarstvo i filmski medij te filmsko djelovanje Blankove grupe umirovljenika koji rade društvene i autorefleksivne filmove.

Udruga za razvoj audio vizualne umjetnosti Metamedij

Metamedia lab 2018

Projekt "Metamedia lab 2018" nudi cjelogodišnji program koji uključuje niz aktivnosti usmjerenih prema stvaranju prostora za afirmaciju nezavisne i suvremene umjetničke i kulturne produkcije te razvoj novih ideja i talenata. Projektom se nastoji skrenuti pažnju na repozicioniranje umjetnosti i kulture novih medija i tehnologije u odnosu na rast i razvoj digitalizacije društva, odnosno postdigitalizacije i onoga što mnogi zovu postinternetskim razdobljem, na promjene naših percepcija okoline, na potencijale uvođenja i ispreplitanja raznih znanstvenih disciplina i umjetnosti. Unutar programa se organiziraju multidisciplinarne radionice spekulativnog dizajna, glazbenog remiksiranja, raspisuju se natječaji za mlade neafirmirane umjetnike, ali i uključuje šira javnost putem otvorenih natječaja, radionica za djecu te izložbi i performansa u otvorenom javnom prostoru. Aktivnostima se potiče prvenstveno istraživački i analitički pristup prema novim tehnologijama, ali i prema njihovim društvenim i kulturnim implikacijama, čime se potiče eksperimentalan pristup umjetničkim modelima produkcije.

UMJETNIČKA ORGANIZACIJA - OTVORENI LIKOVNI POGON - ZAGREB

UMJETNOST U JAVNOM INTERESU - AKCIJE I SMJERNICE

"Umjetnost u javnom interesu - akcije i smjernice" višegodišnji je program organizacije, a "umjetnički pojmovnik javnog prostora, demokratizacija kulture sjećanja?" i "Kako živi narod – izvještaj o pasivnosti" programi su koji obuhvaćaju multidisciplinarne umjetničke projekte i seriju intervencija u javni i socijalni prostor. Distribucija i medijacija sadržaja prema općoj javnosti i ciljanim grupama, osobito kulturno zakinutima, važna je koliko i produkcija. U tom smislu organizacija se bavi društveno i lokalno aktualnim, i akutnim temama, kao što su spomen-obilježja Domovinskog rata, privredni kriminal itd. Društvena odgovornost umjetnika je skrivena crvena nit programa. Pozvani su podzastupljeni stariji umjetnici te mlađi umjetnici odabrani javnim pozivom. Cilj je razviti formalno raznolik kompendij kritičke prakse umjetnosti u javnom prostoru i umjetnosti u zajednici te jačati domaće društveno proaktivne i participacijske produkcije, osobito u manjim kulturnim centrima. Kroz otvaranje umjetničke produkcije i distribucije prema različitim socijalnim skupinama cilj je pospješiti demokratski dijalog i staviti interdisciplinarnu umjetnost u funkciju razvoja društva.

POLYGON - CENTAR ZA ISTRAŽIVANJA I RAZVOJ PROJEKATA U KULTURI

Polygon Operativni Sustav - umjetničko-istraživačka platforma u ruralnim područjima Hrvatske

"Polygon operativni sustav" ima za cilj razvoj i poboljšanje temeljnog organizacijskog modela rada sa svrhom uspostavljanja stabilne logistike i profesionaliziranja administrativno-produkcijskog okvira u svrhu razvoja domaće umjetničke produkcije i distribucije programa i praksi intersektorskih umjetničkih i kulturnih sadržaja, temeljenih na istraživanju i propitivanju granica disciplina i područja, uspostavljanju novih pristupa, estetskih i konceptualnih iskoraka, inovativnom korištenju materijala, metoda, formata i medija u suvremenim umjetničkim i kulturnim praksama okrenutim prema društvenom angažmanu i zajednici, baveći se pitanjima kao što su društvena kohezija, izgradnja potencijala zajednice, pitanjima manjina, ljudskog rada, migracije, teritorija i moći, arhitekture i pokreta i dr. Polygon kao organizacijska forma i dalje zadržava eksperimentalni oblik koji je zamišljen kao prostor propitivanja modela organizacijske arhitekture u prostornom i protokolarnom smislu, a u kontekstu novih medija i interneta - kao logističke-komunikacijske platforme. Kroz rad udruge teži se inovativnim organizacijskim formatima i „ne-prostoru", tj. prostoru društvenih mreža/internetu kao logističkoj platformi.

Umjetnička organizacija Grupa Kugla, glumačka trupa

"Oslikovljene riječi - Izrečene slike"

Projekt pod naslovom "Oslikovljene riječi - Izrečene slike" čine četiri izvođačke platforme koje prakticiraju pojam konkretnog i pojam slučaja, odnoseći se na pojedinačne zorne predmete, pristupačne osjetnom doživljavanju u formi slika-riječ i zvuk-slika. Primjenjujući raznovrsne tehnike glasovnog, šumovnog i vizualnog izraza proizvodi se konkretna poezija, konkretna muzika, konkretan video, konkretna skulptura, čije se konkretnosti nadalje objedinjuju u već zasluženim šahtofonskim formama šaht-rečeničnih rezova, šaht-opružnih fonija, šaht-pokretnih slika nadzornih kamera te šahtofonskih skulptura. Umjetnički materijali na kojima se radi odnose se na područje književnosti, filozofije, video umjetnosti, činjenica života i proizlaze iz dosadašnjeg interesa udruge - osuvremenjivanja i uspostavljanja veza talijanske futurističke umjetnosti-rumorista i njezinih odjeka na njihove suvremene pandane - umjetnike iz naših krajeva; zatim transcendentalni skok iz vremena uoči "klaonice" Prvog svjetskog rata u današnje apokaliptično vrijeme nagovještavanja katastrofičnog radioaktivnog Trećeg svjetskog rata te suprotstavljanje i preobrazbu činjenica iz svakodnevnog života u situaciju začudnosti.

90-60-90 / Platforma za suvremenu umjetnost

Galerija 90-60-90 / Tišina

Projekt "Galerija 90-60-90" obuhvaća niz likovnih događanja u kojima sudjeluju mladi neafirmirani kao i afirmirani umjetnici iz zemlje i inozemstva, nastavljajući kontinuitet promoviranja suvremene likovne umjetnosti u okviru alternativnih izložbenih prostora i propitujući zahtjeve umjetnika i publike, kao i poziciju institucije galerije u kontekstu suvremene kulturne proizvodnje. Programska koncepcija galerije usmjerena je na novomedijske oblike suvremene umjetničke prakse. Specifičnost projekta "Galerija 90-60-90" su programi koji uključuju različite kulturne subjekte i isprepliću polja njihova djelovanja, te različite prezentacijske oblike i programe koje karakterizira tematska objedinjenost unutar jednog izlagačkog ciklusa. Objedinjenost temom aktualizira projekt u društvenom kontekstu i potiče razvoj društveno-angažiranog umjetničkog stvaralaštva. Tematski ciklus izložbi u 2018./2019. godini obuhvaća pojam - Tišina. Ovim ciklusom izložbi promišlja se tišina u osobnom (tišina kao introspekcija) i političkom smislu (tišina kao zahtjev za ukidanjem politizirane buke), uključujući sve umjetničke discipline.

Kinoklub Zagreb

Umjetnička audiovizualna produkcija i distribucija Kinokluba Zagreb

Osnovni je cilj "Umjetničke audiovizualne produkcije Kinokluba Zagreb" omogućiti što većem broju zainteresiranih građana besplatno bavljenje filmom i promovirati filmski amaterizam kao jednako vrijednu umjetničku opciju bavljenja filmom u odnosu na filmski profesionalizam kroz kvalitetnu produkciju i distribuciju klupskih radova. Svi članovi kluba imaju jednake mogućnosti i uvjete bavljenja amaterskim filmom te im je nakon završene početne radionice "Filmske škole" potpuno besplatno korištenje klupske tehničke opreme i montaže, kao i pohađanje naprednih filmskih radionica. Iako filmska produkcija u KKZ-u nema vremensko ograničenje, ona se, kao osnova svih djelatnosti kluba, aktivno potiče obveznim snimanjima kratkog filma na svim radionicama. Uz taj strukturalni način poticanja klupske produkcije, redovitim filmskim projekcijama, analizama i diskusijama razvija se svijest o autorskom filmu kako bi se podigla i estetska razina produkcije djelatnosti udruge. Budući da ne postoji estetska selekcija filmskih ideja članova udruge, razvojem svijesti o važnosti amaterskog filma i vrednovanja autorskih ideja, postiže se promoviranje i etabliranje autorske slobode razmišljanja.

de facto, kazališna grupa

VISITING ARTS

Projekt "Visiting Arts" u 2018. godini ostvaruje se kroz tri programske smjernice: Proizvodnju međunarodnih i koprodukcijskih projekata ("Bolji život/Game of Thrones", "Veliki hotel Bezdan" i "Oslo u Berlinu, Oslu, Dubrovniku i Zagrebu"); Distribuciju produkcije "de facta" ("Born to please", "Folk Acts", "Trilogija" i "Dvostruki portret"); Razvoj hrvatske i međunarodne umjetničke platforme kroz festival "Dance INN"; širenje aktivnosti sa stalnim partnerima (Teatar ITD, AR Lazareti, ZPC)i umrežavanje s novim kroz mrežu APAP("Performing Europe"), financiranu od strane EU, a u sklopu koje će se producirati "Bolji život"). "Visiting Arts" – Umjetnost koja posjećuje ili Umjetnost koju netko posjećuje ima za cilj približiti suvremeni ples i kazalište široj publici; povezati hrvatske i međunarodne umjetnike u promišljanju inovativnih načina produkcije i distribucije radova u suvremenom umjetničkom okruženju. Projekt je plod rada kompanije "de facto" na obogaćivanju vlastitih resursa i izgradnji suradnje s nizom europskih i hrvatskih umjetnika, produkcijskih kuća i festivala. Projekti na ovaj način posjećuju publiku dok umjetnici i publika sudjeluju u tim projektima - iskustveno, radionički i edukacijski.

Udruga Sonitus

Visualia

Programom "Visualia" udruge "Sonitus" provodi se produkcija i distribucija novomedijskih umjetničkih radova nastalih spojem svjetlosne umjetnosti i novih tehnologija. Tehnološke inovacije koriste se kao alat za postizanje umjetničkog koncepta koji ekološki osvješćuje svakog pojedinca. Težnja se usmjerava na korištenje obnovljivih izvora energije za postizanje maksimalnog učinka. Programske aktivnosti obuhvaćaju interaktivne svjetlosne instalacije, svjetlosne performanse, svjetlosne predstave, 2D i 3D mappinge, radionice i virtualnu šetnju putem tehnološke inovacije "Proširena stvarnost" (eng. Augmented Reality). Proširenje programskih aktivnosti prioritet je udruge, budući da spojem novih tehnologija i umjetnosti nastaju brojni inovativni umjetnički radovi koje je kroz program "Visualia" moguće distribuirati. Fokus udruge je na ulaganju u lokalnu kulturnu produkciju kroz vlastitu umjetničku produkciju i kulturno stvaralaštvo, što je jedan od strateških ciljeva udruge. Naglasak je na produkciji interaktivnih instalacija koje se distribuiraju putem programskih aktivnosti u urbanom prostoru grada Pule.

Plesni centar Tala

PLATFORMA HR

"Platforma HR" prostor je okupljanja plesnih i izvedbenih umjetnika i grupa koji kroz niz različitih formata razmjenjuju svoje ideje, iskustva i individualne pristupe plesu, istovremeno nadopunjujući i predstavljajući svoj stvaralački rad. Godine 2018. održat će se 19. po redu projekt "Platforma HR". Platforma producira, distribuira i promovira umjetnička djela u području suvremenog plesa. Načini, modeli i pristupi na kojima se Platforma temelji su interdisciplinarni i multimedijalni oblici stvaralaštva, istraživački i eksperimentalni aspekti stvaranja koji rezultiraju novim autorskim konceptima, novim umjetničkim praksama, novim strujanjima, estetikama i poetikama u području suvremenog plesa i suvremene umjetnosti općenito. Gledano s razvojne strane, "Platforma HR" prostor je za promociju i afirmaciju hrvatskih plesača i koreografa, za razvoj lokalne, regionalne i međunarodne kulturne suradnje kroz produkciju i distribuciju plesnih predstava, umrežavanje, razmjenu i realizaciju različitih programa i projekata.

 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type