Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP2b

25 FPS, Udruga za audio-vizualna istraživanja

Festival 25 FPS

Udruga 25 FPS planira posjetiti 47. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu (Nizozemska) u svrhu programske selekcije sadržaja za Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS. Programski profil Festivala 25 FPS je istraživanje mogućnosti filmskog jezika i samoga medija, afirmacija radova koji nastaju na granicama rodova i žanrova, širenje razumijevanja filma kao umjetnosti, promoviranje izražajnih autorskih koncepata, tematskih, idejnih i estetskih iskoraka. Roterdamski festival sa svojim programskim profilom beskompromisne platforme i inkubatora usmjerenog na nezavisni, eksperimentalni i inovativni film, te paralelnim zahvaćanjem u područja rubnih medijskih umjetnosti i umjetničkih filmskih izraza (audiovizualni performansi, filmske instalacije i izložbe, paneli) idealno je mjesto za istraživanje, selekciju, refleksiju i konceptualizaciju sadržaja. Fokus na kratkometražni inovativni film kroz natjecateljsku sekciju Tigar, bogati popratni programi kratkoga filma, te prisustvo brojne međunarodne profesionalne zajednice, čine ga najrelevantnijim i najopsežnijim izvorom za oblikovanje i promišljanje programa 25 FPS-a.

Udruga za promicanje kultura Kulturtreger

Selekcija Booksinog međunarodnog književnog programa

Projekt se sastoji od posjete dvama međunarodnim književnim festivalima u Berlinu i Bilbaou radi selekcije međunarodnog programa u klubu Booksa. Kulturtreger već godinama razvija svoj međunarodni književni program kako kroz različite suradničke projekte tako i samostalno. Ključna stvar za realizaciju književnog programa, osim osobnog kontakta s međunarodnim književnicima koje se poziva u Zagreb, je upoznati se sa suvremenom književnom produkcijom, novim imenima i novim trendovima u književnosti. Stoga je posjeta važnim međunarodnim književnim festivalima koji okupljaju veliki broj autora iz cijelog svijeta, otkrivaju nove teme i nove formate književnih predstavljanja jedan od najučinkovitijih načina odabira autora za program u klubu Booksa te njegov daljnji razvoj.

Drugo more

Kodiranje svijeta

Praćenje programa "Transmedialea" u Berlinu i "Coding the World" u Parizu omogućuju izbor radova i gostiju za tri programa Drugog mora: Galeriju DM; Moje, tvoje, naše i Refleks. Ova tri programa kroz umjetničku praksu i teorijsko mišljenje problematiziraju odnos umjetnosti, tehnologije i društva. Tehnologija je u ovom odnosu pokretač promjena, umjetnost brzo reagira na ove promjene i utječe na način upotrebe tehnologije, društvo ove promjene uglavnom prihvaća nespremno i sporo, često i prekasno, artikulira neki stav. Ovi se programi rade ne bi li se javnost upoznala s najnovijim trendovima kako bi buduće promjene dočekala spremno te unaprijed artikulirala neki stav iz kojeg će slijediti i djelovanje. Programi koji se planiraju pratiti u Berlinu i Parizu bave se problemom kodifikacije naših identiteta i kulturnih praksi. Upliv tehnologije u ovo područje bitno mijenja naše poimanje kreativnosti, privatnosti, slobode, dakle, temeljnih ljudskih osobina. Kako ćemo se kao društvo odnositi prema njima uvelike ovisi o tome koliko znamo o samoj tehnologiji.

Siva zona . prostor medijske i suvremene umjetnosti

Priprema za izložbu Međunarodni susreti Vela Luka 68-72, francuski autori

Istraživačko-refleksivni projekt "Međunarodni umjetnički susreti u Veloj Luci 1968.–1972." (radni naslov) bit će predstavljen 2019. u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, a u 2020. kroz međunarodni simpozij s publikacijom. "Međunarodni susreti" svojim su interdisciplinarnim pristupom te eksperimentalno-istraživačkim karakterom u sferi likovnih umjetnosti i arhitekture ostvarili neke od temeljnih postulata suvremenog pristupa kulturi i umjetnosti koji se u projektu istražuju iz današnjeg rakursa. Historiografskim istraživanjem razvoja manifestacije prati se organizacija kreativnog rada u raznim postavkama odnosa osobnog, kolektivnog i timskog rada umjetnika i kulturnih radnika u sprezi s lokalnom upravom i privredom. Preispituje se dinamika modaliteta participacije lokalnog stanovništva u kreativnim umjetničkim procesima. Ti modeli će se aktualizirati kroz retrospekciju i analizu, te će se primijeniti na nove umjetničke i edukacijske projekte. Nakon uspješne selekcije prvog modula priprema koji će u 2018. rezultirati izložbom o U. la Pietri u 3 grada, drugi modul selekcije radova odvija se u Parizu i Orleansu, s fokusom na francuske sudionike Susreta.

Udruga za popularizaciju i razvoj umjetnosti "KultCom"

Re:Think Sisak, izbor umjetnika

"Re:Think" je prvi festival ulične umjetnosti u Sisku. Nakon dvije uspješno realizirane godine, 2018. godine ulazi u svoje treće izdanje. Rad u produkciji festivala zahtjeva gotovo cjelogodišnji angažman koji započinje pregledom najboljih umjetnika i selekcijom za buduća izdanja. Kroz dva tjedna predviđena za realizaciju murala, festival će dodati još djela za ostvarivanje galerije na otvorenom, što je glavni cilj festivala. Uz djela koja predstavljaju doprinos ideji umjetnosti dostupne svima, želja je revitalizirati i neke od napuštenih građevina sisačke industrije i pretvoriti ih u mjesta umjetnosti, dajući im na taj način svrhu i namjenu koju su izgubili.

Eurokaz

Selekcija za Eurijalu 2019.

U prezentacijskom segmentu programa pod nazivom Eurijala, Eurokaz svake godine rezervira prostor za predstavljanje svjetske scenske produkcije koja podupire i osnažuje njegova svjetonazorska i estetska nagnuća.
Posjeti festivalima poput ovih, Eurokazu omogućavaju uvid u aktualna događanja na svjetskoj kazališnoj sceni te otkrivanje novih autora koji preispituju okružje u kojem djeluju, a sve s ciljem realizacije visoko kvalitetnog programa, zadržavajući autorsko promišljanje teatra, estetska nagnuća i društvenu ozbiljnost. Programski koncept Eurijale, bez žanrovskih ograničenja, naglašava inovaciju i impulse koji mijenjaju perceptivne običaje i sudjeluju u stvaranju novih kazališnih jezika. Povezivanje s festivalima sličnih svjetonazorskih i estetskih kriterija stvorit će Eurokazu, čija je pozicija na hrvatskoj sceni izvedbenih umjetnosti prilično usamljena, priliku za stvaranje platforme za razmjenu predstava i, posljedično, otvoriti prostor za prikazivanje Eurokazovih produkcija u inozemstvu. Kroz međunarodne edukacijske programe, radionice i seminare koji se redovito održavaju u sklopu festivala, omogućava se kontinuirana edukacija zaposlenika i vanjskih suradnika.

Festival mediteranskog filma Split

Kino Mediteran i FMFS: putovanje na filmske festivale radi selekcije programa

Projekt "Kino Mediteran" pokrenut je 2012. godine s ciljem revitalizacije kina u manjim mjestima diljem Dalmacije. U 2016. projekt se održao u 30 gradova, prikazana su 102 filma kroz 517 projekcija koje je posjetilo 23.561 posjetitelja. Prosjek od 45 gledatelja po projekciji impresivan je rezultat s obzirom na broj stanovnika u gradovima u kojima se KM održava te na koncept našeg programa. Posebnost projekta leži u činjenici da 70% programa čine nezavisni filmovi europske i svjetske kinematografije. S obzirom na programsku specifičnost ovog projekta, rad na razvoju alternativnih metoda distribucije te želje da se publici osigura što kvalitetniji sadržaj, iznimno je važno da umjetnički dio tima pohodi značajne filmske festivale i sajmove filmova s novim naslovima, a koji su kao manifestacije bitni i za umrežavanje, razmjenu iskustava te stjecanje novih znanja o trendovima i promjenama u distribuciji. Osim za Kino Mediteran distribuciju, program se selektira i za Festival mediteranskog filma Split. Festivali koje se planira posjetili od siječnja do lipnja su: Trst Film Festival, Rotterdam Film Festival, Clermont-Ferrand Film Festival, Berlin Film Festival i Cannes Film Festival.

Kolektiv za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture - queerANarchive

qFEST - razvoj programa

Nakon projekcija filmova koje su se odvijale kao popratni program izložbi u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu koju kolektiv organizira povodom Splitskog pridea, u 2017. godini filmske projekcije su dobile centralno mjesto u festivalskom formatu qFEST kojeg od te godine kolektiv organizira. Festivalski format je odabran zbog mogućnosti povezivanja raznih programa, kako u produkciji kolektiva tako i drugih LGBTIQ+ i srodnih organizacija civilnog društva te zbog popularnosti formata kod šire publike. Filmski program, kao i cijeli qFEST, kulturna su nadopuna pravno zagovaračkom aktivizmu kojeg provode druge LGBTIQ+ udruge te se odvijaju ususret Splitskom prideu kroz mjesec lipanj. Za 2018. već se predviđa nešto bogatiji program, a 2019./2020. godine on bi trebao funkcionirati kao profilirani i prepoznati filmski festival. S tim ciljem projekt "qFEST - razvoj programa" odnosi se na odlazak koordinatora kolektiva, ujedno i koordinatora qFESTA na već etablirane filmske festivala u svrhu selekcije programa, umrežavanja ali i kao svojevrsno studijsko putovanje kroz koje će se prepoznati različiti modeli festivala s ciljem primjenjivanja najboljih praksi u razvoju qFESTA.

Udruga Sonitus

Fete des Lumieres, Lyon: putovanje na festival svjetla radi selekcije programa

Putovanje u Lyon na festival svjetla "Fete des lumieres" predstavlja programsko promišljanje i nadopunu programskih aktivnosti unutar udruge Sonitus. Posjeta festivalu podrazumijeva prolazak kroz festivalske lokacije u urbanom prostoru grada Lyon gdje su distribuirani umjetnički radovi na području svjetlosne umjetnosti i novih tehnologija. Manifestacija je besplatna i pristup je omogućen svima. U sklopu festivala organizira se međunarodna konferencija za stručnjake u području festivalskog menadžmenta. S obzirom na to da je programski koncept ove aktivnosti usko povezan s aktivnostima koje provodi udruga Sonitus, navedeni posjet doprinio bi u donošenju odluka za buduće programsko djelovanje udruge.

IKS FESTIVAL

Selekcija međunarodnog programa za 2018. godinu

U sklopu ovog projekta planira se posjet dvama najvažnijim kazališnim festivalima u susjednim zemljama: "Mladi levi" (Slovenija) i "BITEF" (Srbija). U planiranom posjetu odabrat će se dio programa za IKS festival, predstaviti organizacija međunarodnoj publici te ostvariti preduvjeti za koprodukcijsku suradnju s navedenim festivalima. Realizacijom ovog projekta planira se podići kvaliteta programa i vidljivost organizacije na međunarodnom nivou, te smanjiti produkcijske troškove programa kojeg će organizacija realizirati u budućnosti. Ovim projektom napravit će se pozitivan iskorak prema boljoj kulturnoj suradnji sa susjednim zemljama.

Hrvatsko dizajnersko društvo

Izložbeni tematski program Plana D - Međunarodni festival dizajna

"PLAN D" je međunarodna edukativna platforma za dizajn proizašla iz procesa programske nadogradnje "DANA D — međunarodnog festivala dizajna", koji se održavao od 2010. do 2016. godine. Ciljevi platforme su višestruki — od stručnog usavršavanja mladih dizajnera, afirmacije dizajnerske prakse, pa do promocije praktičnosti dizajna u svakodnevnom životu i promoviranja suvremenih dizajnerskih praksi. U sklopu platforme organizirat će se cjelogodišnji edukativni program kojeg će činiti raznoliki edukativni formati: radionice, masterclassovi, predavanja, okrugli stolovi... Program "Međunarodnog festivala dizajna - Plan D", sastoji se od diskurzivnog (konferencijskog), izložbenog i edukativnog segmenta. Festival je tematski, pa se svake godine u kontekstu programa postavlja novi tematski okvir koji se artikulira kroz programska događanja. Festival u kontekstu izložbenog i diskurzivnog programa pod zajedničkom temom okuplja međunarodne autore, odnosno nastoji prezentirati presjek progresivnih međunarodnih dizajnerskih i umjetničkih praksi koje su podzastupljene u regionalnom kontekstu.

Kultura Futura - udruga umjetnika novog doba

Astralis - Tel Aviv izbor programa

Prilikom dosadašnjih organiziranja klupske večeri "Astralis", Kultura Futura težila je dovođenju što je više moguće stranih gostiju te podržavanju širenja mreže glazbenika u žanru elektroničke glazbe po cijelom svijetu. Budući da je udruga uspjela zamijetiti da se u Izraelu pokret stvaralaštva i promocije elektroničke glazbe širi veoma brzo, odlučeno je tako posjetiti Tel Aviv, prvenstveno iz dva razloga. Prvi je sklapanje suradnje s potencijalnim gostima na idućoj glazbenoj večeri Astralis koja se održava već 20 godina u Hrvatskoj, a drugi je širenje iskustva i razmjena dojmova s kolegama iz Izraela. Ovaj projekt, prema tome, kao specifičan cilj uzima širenje mreže i potencijalnu daljnju suradnju na popularizaciji elektroničke glazbe u obje zemlje.

 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type