Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP2c

25 FPS

Festival 25 FPS
Festival 25 FPS međunarodni je filmski festival koji promovira inovativni i alternativni filmski izraz, stilsku i medijsku raznorodnost, izražajne autorske koncepte i radove koji se oslanjaju na tradiciju avangardnog filma i eksperimentalno-filmskog roda. Od svog osnutka 2005. promiče nekomercijalne oblike audiovizualne i filmske umjetnosti, kreativni umjetnički rad te razmjenu ideja domaćih i stranih profesionalaca. Mjesto je stalne edukacije publike, te promovira Zagreb i Hrvatsku kao europske sredine prijemčive za najsuvremenija strujanja u kulturi. Godišnje ga posjeti oko 5.000 ljudi, a ima reputaciju jedinstvenog u regiji po programski inovativnom profilu, čemu svjedoči interes međunarodne javnosti i prepoznavanje članova organizacije kao stručnjaka iz područja audiovizualnih umjetnosti (sudjelovanje na simpozijima, predavanjima, žiriranjima, stručnim savjetovanjima). Programska okosnica prikazivanje je radova najnovijih filmskih strujanja koji šire razumijevanje filma i predviđaju budućnost razvoja filmske umjetnosti, te značajnih i temeljnih ostvarenja iz njegove povijesti. Natjecateljskog je karaktera i uz filmski program (natjecateljski, programi žirija, Kino 23, Ode filmu, hrvatski program Refleksi) specifičan je što donosi trendove suvremenog "proširenog filma" koji nastaje kombiniranjem različitih medija i na razmeđi glazbe, performansa, kazališta i filma. U sklopu ovog projekta planira se posjetiti 42. Međunarodni filmski festival u Rotterdamu i 60. Festival kratkometražnog filma u Oberhausenu - dva najznačajnija europska filmska festivala relevantna za praćenje suvremenenih trendova, umrežavanje s međunarodnom zajednicom, te istraživanje i programiranje za Festival 25 FPS.

BLOK

Urbana sonda
Projekt Urbana sonda osmišljen je u cilju upoznavanja načina rada sestrinskih manifestacija i organizacija te provedbe kvalitetne selekcije umjetnika za program međunarodnog festivala umjetnosti u javnom prostoru UrbanFestival. Uključuje dva putovanja: prvo je putovanje u Berlin na 8. izdanje Berlinskog bijenala; drugo putovanje orijentirano je na upoznavanje redovitog programa organizacija koje su posvećene produkciji, istraživanju i medijaciji društveno angažirane umjetnosti, a koje djeluju u španjolskoj regiji Baskiji. Riječ je o institucijama Bulegoa (Bilbao) i Arteleku (Donostia/San Sebastian). Cilj putovanja je bolja selekcija umjetnika i drugih potencijalnih suradnika za program festivala, ali i dogovaranje zajedničkih produkcija i drugih vidova programske suradnje. Ciljevi projekta su sljedeći: kvalitetnija selekcija umjetnika za program UrbanFestivala; osnaživanje novih umjetničkih produkcija kroz uspostavu modela koprodukcije s međunarodnim institucijama; razvijanje stablinih suradničkih modela na međunarodnom nivou; jačanje međunarodne vidljivosti i prisutnosti udruge; stjecanje i širenje znanja o različitim inovativnim modelima umjetničke proizvodnje u hibridnim, umjetničko-kulturno-socijalnim institucijama. Aktivnosti su priprema putovanja, ostvarivanje kontakta s umjetnicima, kustosima i organizatorima; realizacija putovanja; evaluacija, selekcija programa, daljnja komunikacija oko mogućih suradnji. Korisnici su kustosi, organizatori i suradnici Berlinskog bijenala, Bulegoe, Artelekua i BLOK-a te međunarodna i lokalna stručna javnost.

URK

Galerija Močvara - putovanja na festivale novomedijske umjetnosti
Program Galerija Močvara od 2011. godine usmjeren je na predstavljanje sound art umjetničkih praksi, odnosno umjetnosti koja na različite načine tematizira fenomen zvuka – bilo kao umjetnički medij i sredstvo kreativne komunikacije, bilo kao bezgranični, transdisciplinarni prostor za slobodno eksperimentiranje u okviru auditivnih perceptivnih iskustava koja oblikuju ljudsku stvarnost. U sklopu programa 2012. pokrenuta je i produkcijska platforma „Sound Art Inkubator“ usmjerena prvenstveno, ali ne i isključivo, prema studentima hrvatskih Likovnih akademija te mladim i nedovoljno afirmiranim autorima i umjetnicima koji se na različite kreativne načine bave zvukom. Kroz navedeni program se mladim umjetnicima daje mogućnost da djeluju u produkcijski zahtjevnijim novomedijskim umjetničkim formama koje umjetnici mlađe generacije rijetko imaju priliku pretočiti iz idejne faze u onu finalnu i konkretnu, ali i da se kroz specifične radionice u organizaciji Galerije upoznaju sa zanimljivim DIY instrumentima i napravama. Zbog navedenog specifičnog programskog usmjerenja, Galerija Močvara na regionalnoj razini predstavlja jednu od rijetkih platformi koja progresivnu struju sound art umjetnosti u kontinuitetu prezentira i produkcijskim projektima razvija te nizom festivala i radionica umrežava na međunarodnoj razini u suradnji s umjetničkim organizacijama iz regije i inozemstva. Projekti koji su do sada predstavljeni i izloženi u Galeriji Močvara kretali su se od futurističkih DIY instrumenata, preko interaktivnih sound instalacija i performansa, pa sve do hakerskih radionica i višednevnih međunarodnih festivala izvedbenih formi, a svi u znaku zvuka, buke, tišine, načina percepcije zvuka te psiholoških, kao i aktualnih socio-političkih efekata koje zvuk motivira. S obzirom da je kroz posjete umjetničkih festivala najlakše ostvariti kontakt i uspostaviti suradnju s vodećim umjetnicima i kustosima europske i svjetske novomedijske scene, ali i promovirati rad udruge i program same Galerije, ovim projektom planira se posjetiti dva vrlo važna festivala. Namjera je posjetiti festival Ars Electronica koji je bez sumnje jedan od najvećih i najvažnijih festivala u sklopu kojeg se kroz izložbe, simpozije, performanse i različita interdisciplinarna događanja umjetnost i znanost suprotstavljaju socijalnim i kulturnim fenomenima tehnološkog napretka. Uz Ars Electronica festival posjetit će se i Sonic Acts festival u Amsterdamu koji ima izrazito veliki naglasak na glazbi u umjetnosti, što je za programsko usmjerenje Galerije od iznimne važnosti.

Drugo more

Showcase Berlin
Cilj ovog projekta je posjetiti Berlin u dva navrata radi selekcije programa za festivale Zoom i Moje, tvoje, naše. Domaćini za svaki od ovih posjeta su organizacije - YKON grupa i skupina Showcase Beat Le Mot. Oni će organizirati posjet Berlinu, upoznavanje s umjetnicima i radovima. Posjeti se odvijaju tijekom 2014. godine, a rezultirat će selekcijom programa za 2015. godinu. U okviru ovih posjeta namjera je pogledati predstave, izložbe, umjetnike, organizacije i festivale. Kako su domaćini posjeta vrlo različiti i ne djeluju na istoj sceni, ove posjete bi trebale rezultirati selekcijom raznovrsnih radova koji će bitno obogatiti kulturni život u Rijeci.

Mala performerska scena

ETC Brazil
ETC akronim je za Circostradin program "Explore Third Countries", program koji podupire kulturne razmjene i rađanje projekata suradnje između Europe i drugih kontinenata. Nakon ETC-a u Kanadi (2011.), Australiji (2012.) i Argentini (2013.), u 2014. godini Circostrada za svibanj 2014. predlaže posjet Brazilu. Ovaj posjet Rio de Janeiru i Sao Paulu organizira se u partnerstvu s Federacijom iberoameričkog cirkusa, brazilskim Međunarodnim cirkuskim festivalom i Festival Internacional Sesc de Circo u Sao Paulu. Program uključuje posjet predstavama i organizacijama, radne susrete, mogućnosti umrežavanja i ključnih susreta s lokalnim akterima i kulturnopolitičkim dužnosnicima. Osim upoznavanja brazilskog cirkuskog konteksta tijekom tjedan dana posjete, 16. svibnja organizira se i seminar o specifičnostima organiziranja cirkuskoga festivala u glavnom gradu i njegova odnosa s publikom i drugim kulturnim akterima. Ivan Kralj pozvan je i da predsjeda tim seminarom, kako bi podijelio svoju ekspertizu o europskom cirkuskom kontekstu, pa je ovaj posjet ne samo programatorski za potrebe selekcije Festivala novog cirkusa, nego u punom smislu i posjet razmjene.

Siva zona

Concretely Immaterial 2
HICA, the Highland Institut za suvremenu umjetnost, Inverness-shire, Škotska i Siva zona održale su 2010. izložbu 'Concretely Immaterial' u dva prostora, u Škotskoj i Korčuli. U planu je nastavak suradnje i nova izložba s radnim nazivom 'Concretely Immaterial 2', koja će se održati u 2015. godini. Sada se razmatraju i razvijaju ideje koje slijede već postavljene osnovne postavke ostvarene izložbe i selekcija novih te ponova suradnja s nekim od već predstavljenih umjetnika, kao i mogućnost produkcije novih radova. Razmatraju se radovi koje koriste GPS tracking, interaktivni internet rad koji koristi kao input real-time metereološku prognozu i povezuje nekoliko lokacija itd. Obje galerije, HICA i siva) (zona svoj redovni izložbeni program ostvaruju na udaljenim lokacijama (HICA na planini a siva) (zona na Korčuli, gdje dio gledatelja doživljava njihov program kroz elektronske medije, a ne kroz fizičku prisutnost razgledavanja izložaba. Aktivnosti koje će se provesti su posjete individualnim umjetnicima i partnerskoj organizaciji s kojom se razvija projekt 'Concretely Immaterial 2', čija se provedba planira u 2015. na dvije fizičke lokacije, u Škotskoj i Hrvatskoj, te nekoliko virtualnih lokacija (Španjolska ... , GPS tracking brodova, metereološka data itd).

Factum

Putovanje na IDFA-u radi selekcije programa ZagrebDoxa
ZagrebDox - međunarodni festival dokumentarnog filma održava se svake godine krajem veljače i početkom ožujka. Deseto, slavljeničko izdanje festivala održat će se od 23. veljače do 02. ožujka 2014. godine. Festival ZagrebDox osnovan je 2005. godine s ciljem da se gledateljima i stručnjacima pruži uvid u recentnu dokumentarističku produkciju, potakne nacionalna dokumentarna proizvodnja kao i da se ojača međunarodna i regionalna suradnja na polju koprodukcija. Na desetom ZagrebDoxu bit će prikazano ukupno oko 150 filmova u okviru brojnih i raznovrsnih festivalskih programa. Iskustva govore da možemo očekivati filmove iz više od četrdeset zemalja svijeta. Programska orijentacija ZagrebDoxa organiziranje je specijaliziranog festivala koji zadovoljava višestruke interese zagrebačke, hrvatske i regionalne javnosti, kako publike, tako i filmskih profesionalaca i stručnjaka. Takva orijentacija čini ZagrebDox jedinstvenim ne samo nacionalno već i u ovom dijelu Europe. Ovaj projekt uključuje putovanje na IDFA – International Documentary Film Festival Amsterdam koji je jedan od najvećih dokumentarno-filmskih festivala na svijetu.

UDRUGA UKUS

Putovanje u inozemstvo radi selekcije projekata, participanata te sadržaja za platformu REFINERI 2014
REFINERI 2014 je trans-medijalna platforma za razvoj autorskog hibridnog filma u Hrvatskoj. Namijenjena je prvenstveno filmskim profesionalcima i umjetnicima iz područja novih medija, ali koristi i filmskim distributerima, zastupnicima fondova, festivalskim i TV selektorima, agentima u prodaji, te studentima, filmskim amaterima i "običnoj" publici. Fokusira se primarno na europsku AV proizvodnju, bilo u fazi razvoja ili postprodukcije. Za kvalitetne temelje platforme, važno je da participanti odnosno njihovi projekti postižu određenu razinu kvalitete, isto kao što je važno da filmovi koji se prikazuju u svrhu edukacije participanata i same široke publike (u sklopu manifestacije otvorene za javnosti koju bi u nedostatku boljeg termina nazvali malim festivalom) također budu kvalitetni. Glavna aktivnost ovog projekta je putovanje u inozemstvo radi selekcije participanata za radionicu, i filmova za manifestaciju - mali filmski festival. Aktivnosti koje REFINERI uključuje osim edukacija i usavršavanja (filmskih profesionalaca i amatera, ali i publike) su projekcije filmova, predstavljanje novih autora, masterclassove, studije slučaja, Q/A i druženja te formalno i neformalno umrežavanje. U sredini u kojoj provodimo program (uspješno je održan pilot REFINERI 2013 u srpnju 2013.), lokalnoj riječkoj, ali i nacionalnoj, slični programi odnosno platforme ne postoje. Zato smatramo važnim napraviti čim bolju selekciju, da doprinesemo važnosti naše manifestacije i skrenemo pažnju javnosti i profesionalaca na progresivne i do sada marginalizirane forme hibridnog filma i transmedija. Korisnici su filmski profesionalci i umjetnici iz područja novih medija, filmski distributeri, zastupnici fondova, festivalski selektori, agenti, studenti, "obična" publika.

IKS FESTIVAL

Putevima kazališta inovacije na Mediteranu
IKS Festival (ko)producira suvremenu umjetnost i projekte visoke izvrsnosti kroz međunarodne suradnje u mediteranskoj regiji. IKS Festival - Putevima inovativnog kazališta na Mediteranu održava se svake godine u Splitu i to na pozornici Amfiteatra (MKC), HNK Split, Gradskog kazališta mladih, Gradskog kazališta lutaka, Doma mladih i u Dioklecijanovim podrumima te prikazuje neke od najvećih aktualnih hitova suvremenog europskog kazališta, s posebnim naglaskom na mediteranske, talijanske i španjolske regije. Program IKS festivala prepoznat je kao projekt koji konkurira europskim kulturnim projektima na području obrazovanja, programa za djecu i mlade i ponude suvremenog kulturnog programa u Splitu općenito. Njegov kazališni program temelji se na visoko estetskim projektima nezavisnih kazališnih skupina, interdisciplinarnim projektima koji primjenjuju nove tehnologije i medije, te upravo kroz koprodukcije i umreževanje s ostalim festivalima u Hrvatskoj, posebice s festivalima u mediteranskim zemljama Europe, dobiva prepoznatljiv mediteranski karakter i međunarodnu vrijednost. Cilj projekta je prikaz predstava recente europske produkcije na polju inovativnog suvremenog kazališta sa partnerima iz Italije i Španjolske. Specifični ciljevi projekta su: poboljšati ponudu prikaza međunarodnih produkcija suvremenog kazališta u Splitu; uspostavljanje i održavanje kontakta s festivalima i kulturnim organizacijama diljem Europe s posebnim naglaskom na Regiju Marche i Comune Ancona u Italiji i organizacijom Antic u Barceloni, Španjolska; održivost suvremene kazališne scene u kontekstu lokalnog i regionalonog razvoja te kulturne suradnje sa članicama EU; educiranje i senzibiliziranje lokalne splitske publike po pitanju raznovrsnosti suvremene europske kazališne umjetnike. Projekt uključuje sljedeće aktivnosti: sudjelovanje na festivalskom programu partnerskih organizacija Inteatro Festival i Antic Teatre, druženje s umjetnicima, prisustvovanje na okruglim stolovim, sastancima, tribinama na temu razvoja suvremene izvedbene umjetnosti na Mediteranu - na kojima sudjeluje više selektora međunarodnih festivala na području Mediterana.

HKD MFMS RIJEKA

MEĐUNARODNI FESTIVAL MALIH SCENA
Kazališna manifestacija Međunarodni festival malih scena u Rijeci u proteklih je 20 godina stekla mnogostruko potvrđeni europski renome i prepoznatljiv profil živoga, estetski novoga i provokativnog kazališnog mjesta. To su uvijek brižljivo odabrane predstave renomiranih kazališnih autora iz Hrvatske, regije i Europe, dinamične izvedbe s razlogom i osebujnim glumcima prvoga reda te aktualnost tema koje na sceni korespondiraju s krucijalnim pitanjima današnjeg vremena. Radna tema festivala 2014. godine nosi naslov Radosti i patnje novoga doba unutar koje želimo propitati temeljne dileme čovjeka i društva u stoljeću u koje smo zakoračili s velikim nadama, ali koje nam je donijelo i nove strahove i strepnje.
Kako bismo unaprijedili izbor i razinu Manifestacije, koja će, ne samo riječkoj publici, već i brojnim gledateljima koji pohode festivalske predstave iz drugih gradova Hrvatske i bliskog inozemstva predstaviti ono najbolje s europskih kazališnih scena, potrebno je omogućiti kvalitetnu selekciju programa. Jedan od uvjeta je i potpora putovanjima na pouzdano kvalitetne festivale i premijere u bližem i daljem inozemstvu. U tom pravcu festivalski selektor planira obići predstave u širokom zemljopisnom radijusu, od "zapostavljenih " destinacija poput Litve i Makedonije do vrhunskih dramskih uradaka iz Rusije i Srbije, koje će energijom, kvalitetom i suvremenom poetikom korespondirati sa zadanom temom i koje će održati festivalski repertoar na dosad dostignutoj razini izvrsnosti. U 2013. g. zahtjevna festivalska publika svim je predstavama dala ocjenu veću od četiri, što govori u prilog dosljednoj koncepciji u suglasju s kvalitetom.

ZbeLeTron

DRAGram: festival drag i boylesque izričaja
DRAGram je zamišljen kao dvodnevna kulturna queer-feministička manifestacija čiji je cilj afirmacija muške burleske (boylesque) i drag izvedbenih izričaja, afirmacija drag i boylesque umjetnika te umrežavanje performera ovih umjetničkih scena u svrhu ostvarivanja kontinuirane suradnje i izgradnje prostora za drugačiji i, u regiji, nepoznat umjetnički izričaj. Osnovni segmenti programa bile bi dvije večeri performansa, jedna posvećena drag, a druga boylesque izričaju, uz popratni dnevni program koji uključuje izložbe, radionice i diskusije kojima bi se sadržajno obogatio festival, ali i potencijalnim posjetiteljima ponudio konkretan kontakt s ovim umjetničkim formama. Večeri bi bile organizirane u formatu kabaret programa na kojeg bi se nastavilo cjelonoćno druženje uz glavne izvođače/ice večeri. Cilj je programa upoznati publiku s burlesknim temeljima drag i boylesque izričaja te načinima na koji propitkuju tradicionalne rodne uloge, heteronormatnivne modele seksualnosti i tijelo kao sredstvo performansa. Programskim zadiranjem muških izvedbi na teritorij u kojem stereotipno, ali subverzivnim umjetničkim stvaranjem uglavnom djeluju žene, dodatno bi se zagarantirala zaintrigiranost posjetitelja. Za izvedbeni dio večeri zaslužni bi stoga bili upravo izvođači/ce čiji rad propitkuje, ismijava ili preuzima uvriježene obrasce ženskog poimanja burleskne izvedbe. Popratni su festivalski programi zamišljeni kao praktično upoznavanje posjetitelja s ovim formama umjetničkog izričaja, ali i kao metoda oslobađanja tijela i uma od rodnih predrasuda; te bi uključivale radionice koje se bave drag i boylesque izričajem i tribine o povijesti, sadašnjosti i budućnosti ove izvedbene forme u Hrvatskoj i regiji. Projekt za cilj ima istraživačku pripremu organizacije prvog ovakvog događaja. Aktivnosti uključuju pregledavanje programskog sadržaja sljedećih festivala i događanja London Burlesque Festival, Drag Olympics Amsterdam, Edinburgh Festival Fringe, Drag Ball UK, komunikaciju s organizatorima i umjetnicima, dokumentaciju izvedbi te sastanke zbog selekcije programa.

VANIMA

Selekcija australskih filmova za VAFI
Filmsko-kreativni studio VANIMA kao udruga djeluje kontinuirano od 1986. godine i od samoga početka radi na edukaciji djece i mladih u medijskoj kulturi i to kroz tjedne grupe tijekom cijele školske godine. Djeca na grupama izrađuju svoje animirane filmove. Uz godišnju produkciju, 2005. godine je uveden i radionički tip rada tijekom ljetnih praznika. Ljetna radionica animiranog filma pokazala se kao zanimljiva i posjećena aktivnost za djecu u dobi od 8 do 14 godina. Od 2010. godine organizira se VAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin koji je u kratkom roku postao prepoznatljiv te je Varaždin ucrtao na mapu svjetski poznatih festivala animiranog filma. VAFI je pokrenut u želji da se od Filmsko-kreativnog studija VANIME, Varaždina, ali i Hrvatske, učini mjesto na kojem će djeca, mladi, profesionalci, naši gosti, ali i svi zaljubljenici u animirani film moći izmjenjivati svoja iskustva te stvoriti nova prijateljstva van granica države, mjesto na kojem će djeca i mladi moći uživati u filmovima, naučiti nešto novo i istovremeno se međusobno družiti. U želji da se prekine negativni trend individualizacije te zatvaranje jednih pred drugima, u želji da se raskinu sve granice – fizičke i psihičke, odlučeno je da će svake godine djeca iz jedne osnovne škole iz Varaždina biti domaćin našim mladim nacionalnim i internacionalnim gostima. Tako ćemo zasjeniti samu svrhu većine festivala i stvoriti okolinu gdje će VAFI biti festival filmova, animacije, djece i mladih, a ne samo nagrada. Iza nas su 4 VAFI festivala, a već je prepoznat kao jedan od najboljih u svojem području od stručnjaka, djece i mladih diljem svijeta. U okviru projekta u planu je putovanje na KidzFlicks - festival filmova koje su radila djeca do 12 godina u organizaciji Bardic Studija. KidzFlicks održava se jednom godišnje, a konceptualno je posložen na sljedeći način: počinje u ožujku u Sydneyu, traje 7 dana, a nakon toga program putuje diljem Australije i svijeta.

HIPP

31. Tjedan suvremenog plesa
Tjedan suvremenog plesa (TSP) međunarodni je festival u Hrvatskoj s najduljom tradicijom u regiji, a uz Bečki festival i s najduljom kontinuiranom tradicijom na temu suvremenog plesa u Europi. Višeslojno je integriran u europske i svjetske tokove te je bitno pridonio pojavnosti i prisutnosti hrvatskih plesnih umjetnika na međunarodnoj plesnoj sceni. Tijekom 30 godina postojanja festival je predstavio preko 800 svjetski afirmiranih skupina te se danas ubraja u najveće festivale suvremenog plesa u Srednjoj Europi. Festival je (ko)producirao i promovirao više generacija hrvatskih autora i skupina te podupro njihovu integraciju na međunarodnoj sceni. Danas se TSP odvija u Zagrebačkom plesnom centru kao i u svim značajnim kazalištima (Hrvatsko narodno kazalište, DK Gavella, Zagrebačko kazalište mladih, Teatar &td...), ali često koristi i dodatne prostore poput galerija, muzeja, izložbenih hala, kao i vanjske prostore. Festival je također proširio suradnju s organizacijama izvan Zagreba te se od 2007. godine održava i u Rijeci i Splitu, a od 2013. godine i u Karlovcu. Jubilarno 30. izdanje TSP-a ugostilo je 30 skupina iz Hrvatske i inozemstva, od kojih su neki gostovali i u Rijeci i Karlovcu. Samo u Zagrebu posjećenost Festivala premašila je brojku od 3500 posjetitelja što je potvrdilo da festival i nadalje ima publiku unatoč kontinuiranom padu investicija na razini Grada u ovaj festival, kao i činjenici da posljednih par godina festival koristi prostore manjeg kapaciteta. Posjećenost publike dokaz je interesa za Festival. Festival je 1982. pokrenula Mirna Žagar, koja i danas rukovodi programom festivala u funkciji umjetničke ravnateljice ali uključuje i mladje kuratore. Festival organizira Hrvatski institut za pokret i ples, neprofitna organizacija u kulturi.

UR

Science Underground
Science Underground je budući međunarodni festival alternativne kulture znanosti. Koncipiran je kao međunarodni festival, koji bi se održavao jednom godišnje u Hrvatskoj ili ostalim zemljama Jugoistočne Europe. UR Institut bit će koordinator platforme. Festival će se sastojati od nekoliko komponenti; kongresa na određenu temu te predavanja i radionica otvorenih za javnost i znanstveno/umjetničke izložbe. Predavači i izlagači će biti međunarodni, a teme iz područja alternativne kulture znanosti; poput DIY (uradi-sam) znanosti, biohakiranja, BioArta, transhumanizma itd. Aktivnosti ovog projekta uključuju putovanje u Indoneziju na HackteriaLab 2014 međunarodni događaj radi selekcije programa za budući Science Underground festival, selekciju programa te potpisivanje ugovora o suradnji s budućim predavačima na radionicama i predavanjima koje će se održati u sklopu Science Underground festivala. Projekt je trenutno u povojima, zahtjeva dodatnu pripremu i sredstva za realizaciju.

LIVINGSTONE

Rovinj Photodays
Nacionalni festival fotografije, Rovinj Photodays s dodatkom, ekstenzijom festivala (gostovanja produciranih izložbi i fotografskih koncepata) za što e također podnesena prijava u kategoriji koja obuhvaća i produkciju i kasniju distribuciju radova. Cilj ovako koncipiranog projekta je podrška suvremenoj sceni, otvaranje institucija i privatnih galerija te skretanje pozornosti centara moći i gospodarskog sektora na suvremenu medijsku scenu i njezine stvaratelje. Istraživanje, otvaranje godišnjeg natječaja za suvremenu fotografiju, formiranje žirija, praćenje procesa žiriranja, nagrađivanje i pohvaljivanje odabranih radova i autora, produkcija odabranih fotografija i fotografskih serija, organizacija izložbi i dodatnih sadržaja festivala (predavanja o fotografskoj teoriji i praksi, edukacija, praktične radionice, izlaganja i prezentacije novih proizvoda i projekata te pregled portfolija) koje redom vode educirani i potvrđeni profesionalci. Fotografi profesionalci i amateri, poklonici suvremenih i klasičnih formi, zaljubljenici u fotografsku teoriju i praksu okupljeni na jednom mjestu, kroz nekoliko dana održavanja festivala imaju priliku konzumirati sav ponuđeni sadržaj, koji je uvijek u potpunosti besplatan, te time nadograditi svoje znanje i vještine čime se svakako podiže vrijednosna ljestvica razumijevanja i valoriziranja fotografije kao dijela medijske kulture te omogućuje kvalitetniji razvoj scene i publike. Izuzetno je važno omogućiti vaninstitucionalnu edukaciju svim zainteresiranim subjektima, ali i stvoriti atmosferu komunikacije i razmjene znanja i vještina između skupina koje najčešće ne komuniciraju, a na Rovinj Photodaysu imaju priliku to ispraviti i osvijestiti vlastite pozicije, ali i potencijalno izroditi nove ideje i nove projekte. Glavne aktivnosti tijekom gostovanja predstavnika Rovinj Photodaysa na SI FESTU uključuju konzultacije s organizacijskim odborom; dogovore o razmjeni izložbenog sadržaja; dogovore o gostovanjima umjetnika, predavača i radionica; distribucija radova i subjekata Rovinj Photodaysa; dogovori o budućim modelima zajedničkih djelovanja – zajedničke produkcije, distribucije, razvoja dodatnih platformi, zajedničke prijave na alternativne izvore financiranja.

KNJIGA U CENTRU

CA VA?
Cilj posjeta Parizu i Sajmu knjiga u Versaillu jest odabrati i dovesti francuske autore slikovnica kao goste u Hrvatsku na Festival PAZI, KNJIGA! 2015. Aktivnosti koje će se pritom provesti su sljedeće: upoznavanje s recentnom produkcijom slikovnica francuskih autora; selekcija francuskih ilustatora koji bi izlagali svoje radove na Festivalu PAZI, KNJIGA! 2015. u Zagrebu u okviru programa CA VA? (Kako si?); odabir francuskog autora (ilustratora i/ili pisca) koji bi nastupio na Festivalu PAZI, KNJIGA! 2015. u Zagrebu u okviru programa CA VA?; dogovor s odabranim autorima o načinu realizacije programa CA VA? u okviru Festivala PAZI, KNJIGA! 2015. Korisnik je široka publika i struka u Hrvatskoj (računamo na preko 3000 direktnih posjetitelja festivalskih zbivanja).

SB Film

Izbor programa za Festival Novih 2014
Putovanje u inozemstvo planiramo ostvariti kako bi na Berlinskom Film Festivalu - Berlinaleu izabrali program za Festival Novih, međunarodni filmski festival koji se već tri godine za redom odvija u Slavonskom Brodu. Tijekom posjeta Berlinalleu već su dogovoreni sastanci s cijelim nizom stranih autora, među kojima je i slovački redatelj Peter Kerekes, autor nagrađivanog dokumentarca Cooking History, potom Ibtisan Mara'ana, izraelska filmašica i filmska kritičarka. Uz njih, bit će ostvaren i niz sastanaka koji će rezultirati formiranjem programa za Festival Novih najavljen za lipanj 2014. godine

Studio Smijeha

Comedy Club "Studio Smijeha"
Službena putovanja namijenjena istraživanju i selekciji novog programa za Comedy Club "Studio Smijeha" u Zagrebu. Cilj projekta je poboljšati kvalitetu gostovanja raznih programa u Comedy Clubu. Aktivnosti se sastoje od internetskog istraživanja, samih odlazaka na nastupe raznih komičara te telefonskih i pismenih pregovaranja oko uvjeta gostovanja. Berlin i London uključeni su u projekt zato što u ta dva grada postoji velika koncentracija komičara iz cijelog svijeta pa su samim time te dvije sredine najbolje za istraživanje i pronalazak novih programa. Prvobitni korisnici projekta su sama udruga i Comedy Club jer im projekt omogućava bolju informiranost o programu koji dovode, a krajnji korisnici su publika Comedy Cluba.

Teatar Teatro VeRRdi

Teatro VeRRdi/TRAFO 2014 travel
Ciljevi Teatra VeRRdi su umjetničko stvaranje u području izvedbenih umjetnosti i kroz to djelovanje; utjecanje na kvalitetu kulturnog i socijalnog života zajednice. Teatro VeRRdi angažira umjetnike (i ne samo umjetnike) različitih iskustava, različitih nacionalnosti i različitih generacija u istraživanju umjetničkih praksi da: priliku i potencijal kao i krizu i izazove s kojima se suočavamo u neprestanoj mijeni osobne, socijalne i globalne dinamike vremena u kojem živimo oblikuje u umjetničko stvaranje. Umjetničkim produkcijama, istraživačkim radom, seminarima i treningom razvijamo kod pojedinaca samoinicijativu, upravljačke sposobnosti kao i osjećaj za dinamiku grupe i grupni rad. Za identifikaciju relevantnih tema kako za lokalnu tako i za globalnu zajednicu, u skupljanju znanja i izvora iz raznih perspektiva koristimo se međugeneracijskom i međunarodnom razmjenom. Korisnici našeg rada su umjetnici, participanti seminara, publika i lokalna zajednica.

Zvuci tišine

LAUS Akademija
Vjerujemo da ukoliko želimo očuvati i unaprijediti hrvatsku glazbenu kulturu posebnu pažnju treba posvetiti obrazovanju i usavršavanju mladih, te je neophodno povezati nastavni proces od osnovne i srednje škole preko akademije do koncertnih podija. U tom lancu neophodna je suradnja pedagoga, kulturnih djelatnika i institucija u kulturi. Iz tog razloga je optimalno povezivanje seminara za profesore, seminara za učenike i studente, natjecanja s koncertima na pozornicama tijekom cijele godine. Na taj način omogućit ćemo najboljima da se predstave publici, ali i da steknu neophodno iskustvo javnih nastupa, a istovremeno osigurati da se i nakon što osvoje svjetske pozornice uvijek vraćaju u Hrvatsku. U okviru ovog projekt planira se povezivanje LAUS Akademije s Glazbenom akademijom u Mostaru te Visokom glazbenom školom u Beču.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type