Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP1a2

Domino

Pilot podrške domaćim plesnim umjetnicima (istraživanje, produkcija, distribucija)

Pilot program podrške domaćim plesnim umjetnicima je osmišljen kroz sljedeće tri aktivnosti:
A) ponuda umjetničkih rezidencija koje potiču razvoj novih umjetničkih produkcija i promišljanje određenih tema koje se tiču odnosa i razvoja publike, kreativnog razvoja, tehničke edukacije plesača
B) produkcija jedne nove predstave svake godine koja će biti odabrana iz ponuđenih rezidencija prethodne godine
C) distribucija producirane predstave u Hrvatskoj i/ili regiji/inozemstvu.
Ove aktivnosti imaju za cilj jačanje domaće produkcije i osnaživanja autorstva u domaćem plesu. Suradnja za rezidencije se ostvaruje kroz ostale plesne aktere na sceni (Tala, ZPC, Studio za suvremeni ples, SC, itd.), a suradnja za produkcije kroz koprodukcije s drugim festivalima i organizacijama. Distribucija bi se organizirala kroz ekstenzivnu mrežu kontakata i distribucijskog iskustva udruge Domino.

Udruga Factum

Factumentarci - promocija i plasman

Factumentarci - promocija i plasman je infrastrukturni projekt udruge usmjeren ka ostvarivanju samoodrživosti organizacije kroz poboljšanje postojećih te otvaranja novih kanala komunikacije projekata s javnošću te stvaranje i njegovanje novih publika. Factum je jedan od sinonima za angažirane autorske dokumentarce. Tijekom 2014. godine Factum je finalizirao četiri filma koji svi redom na originalan način govore o relevantnim društvenim temama te imaju profesionalno pripremljene promocijske pakete, jasne strategije festivalskog plasmana, a imali su premijere na relevantnim europskim festivalima (neki su i nagrađeni) te su u pregovorima s europskim sales agentima i distributerima. Voditeljica plasmana preuzela je na sebe dužnosti vezane uz komunikaciju gotovog filma s korisnicima. Organizacija će se paralelno realizirati i prilagođavati aktualnom trenutku strategija festivalskog plasmana za filmove dovršene 2014. godine te stvarati nova za filmove koji budu dovršeni 2015. godine.

VRUM umjetnička organizacija

VRUM / CENTAR ZA IZVEDBENE UMJETNOSTI VARAŽDIN

VRUM karakteriziraju inovativni i edukativni modeli rada, razvoj odnosa s publikom, revalorizacija specifičnog koreografiranja za mladu publiku i od mladih koreografa, suradnje s lokalnim, regionalnim i internacionalnim umjetnicima i umjetničkim udrugama/organizacijama te zalaganje za decentralizaciju kulture i umjetnosti, općenito u Hrvatskoj. Projekt obuhvaća cjelogodišnji program kako svojim korisnicima omogućava konstantnu kulturnu produkciju koja ipak zahtijeva i cjelogodišnji angažman stručnog kadra. VRUM koristi nekonvencionalne metode i oblike umjetničkih izvedbi koje publici komunicira na također nekonvencionalnim lokalitetima bogate gradske baštine, odnosno spaja aktualno sa zaboravljenim te suvremeno s tradicionalnim. Ovakvim pristupom kreiraju se djela koja ne diskriminiraju i ne elitiziraju umjetnost ni publiku kojoj se obraćaju.

Udruga Filmaktiv

Filmaktivizacija 2.0

Jačanje produkcijskog okvira za razvoj projekata etabliranih autora i davanje prilike debitantima, promocija i distribucija filmova u Hrvatskoj i svijetu i stvaranje nove publike temeljne su odrednice ovog programa. Svaki segment ima jasno definirane projekte, aktivnosti i nositelje aktivnosti, kao i plan aktivnosti za period 2015.-2017.Projekt osnažuje riječku filmsku scenu i vodi ka decentralizaciji audiovizualnih programa u RH kroz proizvodnju i distribuciju postojećih i novih filmova hrvatskih autora nastalih u produkciji Filmaktiva. Snažan društveni angažman i propitivanje dominantnih obrazaca djelovanja, odnosa moći te odnosa institucija i pojedinca, iznimno prisutan u filmovima nastalim u produkciji Filmaktiva, vidljiv je i u novim produkcijama. Publika se razvija promocijom i edukacijom, kao i svijest o kvalitetnom domaćem filmu nastalom u okviru nezavisne filmske produkcije.

Centar za ženske studije

Ženski antifašistički Zagreb

Projekt Ženski antifašistički Zagreb nastavak je kontinuiranog umjetničko-istraživačkog projekta Ženski vodič kroz Zagreb autora Barbare Blasin i Igora Markovića, kojim su predstavljeni doprinosi, utjecaji i biografije žena koje su sudjelovale u stvaranju i životu Zagreba. Projekt je izlagan, izvođen i prezentiran više puta u zemlji i inozemstvu. Primarni je cilj projekta istražiti i predstaviti masovnost sudjelovanja žena u otporu fašizmu u Zagrebu. Posebno se želi istražiti socijalni, kulturni i nacionalni milieu iz kojega su antifašistkinje dolazile, specifičnosti njihova uključivanja u rad pojedinih antifašističkih organizacija vezano uz društveni status te razlike u metodama djelovanja među organizacijama. Projektom se nastoji afirmirati specifičan spoj rada sa zajednicom i istraživačkog rada kroz prakse dugoročnog otvorenog umjetničko-istraživačkog projekta i community art projekta. Cilj je aktivna participacija građana, što lokalnoj zajednici pruža priliku da kroz mješavinu povijesne građe (javno) i osobnih uspomena (privatno) uspostavi prostor transgeneracijskog transfera ženskog iskustva i propita značaj nasljeđa za kreiranje sadašnjosti i budućnosti. Multimedijalnost u izložbeno-prezentacijskim aktivnostima osigurava kontinuitet i interaktivnost s publikom, istovremeno ostvarujući memorijalnu dimenziju. Pridavanjem novih značenja poznatim gradskim lokacijama kreira se specifična, ženska antifašistička karta Zagreba i dodaje novi sloj kulturnom pamćenju grada.

Multimedijalna umjetnička organizacija Bacači sjenki

SEZONA LOVA

Tijekom 13 godina sustavnog rada na inovativnom, refleksivnom i istraživačkom zagovaranju kulture i umjetnosti Bacači sjenki ostvarili su respektabilnu kazališnu, intermedijalnu i video produkciju, organizirali radionice, konferencije i skupove, objavili publikacije projekata te transkripte simpozija i manifestacija u više od 30 zemalja svijeta i na 3 kontinenta. Ovo provode bez stalno zaposlenih osoba te zahvaljujući uglavnom volonterskom radu umjetničkog voditelja, koordinacijskog tima i voditelja pojedinih projekata uz, u većem dijelu, institucionalno nepokrivene troškove. Štoviše, uz ovu kontinuiranu izvedbenu i interdisciplinarnu obrazovnu djelatnost organizacija BS je pokrenula i zavidnu audiovizualnu produkciju. Zbog svega toga te unaprjeđenja poslovanja, provodi se sistematizacija djelovanja, ulaganja i planiranja: povećanje učinkovitosti postojećih produkcija i produkcijskih uvjeta; razvitak novih modela te širenje na nova tržišta u suradnji s partnerima iz Hrvatske i inozemstva. Logičnu stepenicu u razvitku organizacije predstavlja planiranje uspješnog samofinanciranja i stabilizacija produktivnosti unutar gore spomenutih očekivanja te strateškog i operativnog plana.

Udruga Delta

Liburnia Film Festival

Liburnia Film Festival (LFF) je festival hrvatskog dokumentarnog filma koji se održava od 2003. godine u kontinuitetu te prikazuje isključivo recentne hrvatske dokumentarce. Cilj projekta jest povećati interes javnosti za hrvatski dokumentarni film. Program festivala uključuje prikazivanje 10 do 15 najboljih recentnih domaćih dokumentaraca po izboru selektora u konkurenciji za nagrade žirija i publike te prikazivanje dokumentarnih filmova izvan konkurencije u „Regionalnom programu“ i dijelu programa pod nazivom „LFF u gostima“. Direktne korisnike Liburnia Film Festivala čine publika, autori i producenti dokumentarnih filmova, gosti festivala (direktori i selektori festivala iz regije i šire te domaći i strani novinari i filmski kritičari), polaznici edukacijskog programa te publika na filmskoj turneji "Liburnia uplovljava", dok indirektne korisnike čini šira javnost. Aktivnosti koje će se provoditi su prikazivanje dokumentaraca na 13. LFF-u, promocija dokumentarnog filma putem filmske turneje "Liburnia uplovljava", izrada web baze podataka, izrada promotivnog materijala, provođenje edukativnih aktivnosti te razvijanje Mreže festivala dokumentarnog filma zemalja Jugoistočne Europe - DOKUNET.

Udruga aKULTURAcija - Centar za promicanje kulture i umjetnosti

OFFsezona

Projekt OFFinkubator ostvaruje se kroz tri programske smjernice: proizvodnja novog međunarodnog suradničkog projekta u Opuzenu i Mostaru; distribucija dosadašnjih produkcija OFF-a na međunarodnoj i nacionalnoj razini; razvoj suradničke platforme OFFfocus koja je započela s aktivnostima 2013.. Projekt OFFinkubator stavlja dosadašnje aktivnosti u jasniji koncepcijski i produkcijski okvir. OFFinkubator je umjetnost koja posjećuje ili umjetnost koju netko posjećuje. Kroz tri programske i produkcijske smjernice projekt ima za cilj proširiti znanje o suvremenim europskim filmskim tehnikama; približiti suvremeni EU film široj publici; dublje povezati hrvatske i međunarodne umjetnike u promišljanju inovativnih načina produkcije i distribucije radova u suvremenom filmskom i multidisciplinarnom okruženju. Osnovne su aktivnosti projekta produkcija međunarodnog projekta OFFSezona koji će se realizirati u Mostaru i Opuzenu, distribucija i gostovanja OFFinkubatora ideja diljem Hrvatske i Europe, daljnji razvoj i evaluacija međunarodnog projekta OFFfocus. Korisnici ovog projekta su glumci, redatelji, dramaturzi i pedagozi, izvedbeni umjetnici, teoretičari, umjetničke organizacije i institucije, novomedijske škole, partneri u projektima, različiti europski festivali, korisnici programa Creative Europe, šira publika. Umjetnički projekti i produkcije na ovaj načini posjećuju publiku, dok publika, također participira u tim projektima, iskustveno, radionički i edukacijski.

Fotografska udruga Organ Vida

7. Međunarodni festival fotografije Organ Vida

Organ Vida, međunarodni festival suvremene dokumentarne fotografije, godišnji je festival usmjeren na promoviranje i istraživanje suvremene fotografske prakse u Hrvatskoj i na međunarodnoj sceni. Sedmo izdanje festivala pod temom Granice održat će se u Laubi - kući za ljude i umjetnost u Zagrebu. Uz centralnu izložbu finalista natječaja, koja čini okosnicu festivala, festivalski program obuhvaća i popratni sadržaj koji se sastoji od stručno-teorijskih predavanja, okruglih stolova, panela, govora umjetnika (artist talks), kreativnih radionica, pregleda portfolia, predstavljanja pojedinih suradnika i njihovog djelovanja, gostovanja raznih autora i glazbeno-scenskih izvedbi, u čemu sudjeluje cijela umjetnička i šira zajednica. U žarištu svih spomenutih aktivnosti nalazi se suvremena fotografija kroz koju će se kritički istraživati, promišljati i sagledavati današnje socio-političke izazove u svijetu pod okriljem teme Granice.

Kinoklub Zagreb

Umjetnička audiovizualna produkcija Kinokluba Zagreb

Osnovni cilj “Umjetničke audiovizualne produkcije Kinokluba Zagreb” je razvoj i promocija amaterske filmske produkcije kao ravnopravnog izvora kvalitetnih filmova i novih estetskih tendencija. Članovi će i dalje imati besplatan pristup filmskoj opremi koja zadovoljava trenutne standarde profesionalne filmske produkcije, čime kvaliteta njihovih filmova ne ovisi o tehničkim uvjetima, već isključivo o vlastitom trudu i angažmanu. Članove će se dodatno poticati na produkciju filmova brojnim radionicama, projekcijama i diskusijama. Učlanjenje u Kinoklub podrazumijeva pohađanje radionice “Filmska škola”, na kojoj se predaju tehničke i teorijske osnove rada na filmu te nakon koje član ima pravo na besplatno korištenje opreme i sudjelovanje na naprednim radionicama. Članovima će svake godine biti ponuđena barem jedna napredna radionica dokumentarnog, igranog i eksperimentalnog filma, radionica pisanja za film i filmske kritike na kojima je u ovih godinu dana potpuno besplatno sudjelovalo oko 50 članova. Kako radionice obvezuju polaznike na snimanje vlastitog filma, na taj način se povećava produkcija filmova i razvija svijest o autorskom filmu. Uz radionice, Kinoklub Zagreb svakog utorka i četvrtka nudi projekcije kinotečnog programa, te svakog petka program Analize filma, gdje se kroz diskusiju zajednički analiziraju kratki filmovi, po odabiru članova, besplatno i otvoreno svim zainteresiranim posjetiteljima. Sve aktivnosti namijenjene su boljem razumijevanju stvaralačkog procesa i time jačanju klupske filmske produkcije, a time i hrvatske kinematografije.

POLYGON - CENTAR ZA ISTRAŽIVANJA I RAZVOJ PROJEKATA U KULTURI

POLYGON OPERATIVNI SUSTAV / POLYGON OS

Polygon operativni sustav / polygon os projekt je razvoja i poboljšanja temeljnog organizacijskog modela rada sa svrhom uspostavljanja stabilne logistike i profesionaliziranja administrativno/produkcijskog okvira koji će omogućiti nesmetano razvijanje programa i prakse intersektorskih umjetničkih i kulturnih sadržaja temeljenih na istraživačkom radu. Polygon os temelj je razvoja i realizacije cjelovitog višegodišnjeg programa produkcije i distribucije umjetničkih i kulturnih programa koji obuhvaća niz umjetničkih istraživanja, produkciju umjetničkih radova, te sudjelovanje, promociju i zagovaranje hrvatske suvremene umjetničke/kulturne scene u lokalnom i međunarodnom kontekstu. Polygon os operativni je plan Polygona koji podrazumijeva skup odluka i procedura upravljanja organizacijskim modelom koji uključuje i meta polygon - interno dokumentiranje, praćenje i vrednovanje organizacijskih procesa. Polygon kao organizacijska forma zadržava eksperimentalni oblik koji je od samog početka zamišljen kao prostor propitivanja modela organizacijske arhitekture u prostornom i protokolarnom smislu. Fokus je na inovativnim organizacijskim formama i „ne-prostoru", tj. prostoru novih medija kao komunikacijskom osloncu i prostoru postojanja, kao i korištenju hibridnih formi partnerstva, dijeljenja logistike postojećih institucija. Polygon OS istražuje i nove načine prisutnosti, izvan uobičajenih (većinom urbanih) granica postojanja suvremene kulture i umjetnosti.

Plesni centar Tala

PLATFORMA HR / TASK 2015

Platforma HR potvrdila je značaj, uspješnost, izvrsnost i sveobuhvatnost koje hrvatskim plesnim umjetnicima otvaraju mnoge putove, ideje i uvid u događanja na suvremenoj plesnoj sceni u Europi te je postala nezaobilazno mjesto susreta najboljih hrvatskih i međunarodnih plesača i koreografa. Od 2015. godine projekt će se održavati u suradnji s partnerima projekta TASK. Sadašnji partneri su NDA CRO, NDA Regionalni, Tanzfabrik Berlin, Stanica za savremeni ples iz Beograda i East West centar iz Sarajeva. Platforma HR će se idućih godina usredotočiti na prezentaciju projekta TASK i osim hrvatskih mladih i već afirmiranih umjetnika, ugostit će umjetnike iz Europe. Uspješnost Projekta TASK zahtjeva još više angažmana, vremena i dugoročno planiranje kako bi opravdao očekivanja i ispunio svoju ulogu na sceni.

Udruga "Veliki Mali Čovjek"

7ds-sistem (8.dan, 7dsKulturni inkubator, 7dsBAZA)

Projekt 7ds-sistem čvrsto je ugrađen u jedanaestogodišnju tradiciju kulturne manifestacije "Sedam dana stvaranja" koja se odvija u Istri. Festival "Sedam dana stvaranja" pokrenut je s namjerom stvaranja edukativnog i inovativnog okruženja koje pruža infrastrukturu za zajednički rad i mogućnost da se krajnji produkt predstavi u zajednici u kojoj nastaje, ali i mnogo šire. Održavajući se u Pazinu, festival obogaćuje kulturnu scenu centralne Istre. Tijekom godina festival se organski razvio u 7ds-sistem i postao projekt međunarodnog, interdisciplinarnog karaktera. Festival "Sedam dana stvaranja" ostaje i postaje dio 7dsKulturnog Inkubatora odnosno 7ds-sistema. Unutar projekta postoje tri osnovne grupe aktivnosti. Osmi dan obuhvaća promociju rada umjetnika i vrijednosti koje njeguje 7ds-sistem, a uključuje 8.dan manifestacija, skupni multimedijski događaj, izložbu koja predstavlja i promovira rad umjetnika koji su stvarali unutar 7ds-sistem te 8.dan prezentacija, odnosno predavanja u cilju promocije 7ds-sistema. U okviru aktivnosti 7dsKULTURNI INKUBATOR, glavne platforme za realizaciju projekta održat će se 7ds radionice i Festival "Sedam dana stvaranja" (predavanja, okrugli stolovi, večernji program). 7dsBAZA ima za cilj kontinuirano promišljati, razvijati i unaprjeđivati projekt na način da prikuplja informacije, istražuje, sistematizira, analizira, procjenjuje i širi 7ds „know how-znati kako“. Temeljna ideja je da učeći o svom izvoru, iznutra, možemo stvoriti izuzetna djela, izvana.

Kazalište Hotel Bulić

ŽIVJET ĆEMO BOLJE

U sljedećoj godini planira se praizvedba teksta suvremene hrvatske književnice Maje Hrgović Živjet ćemo bolje koji se smješta u stvaralački kontekst Kazališta Hotel Bulić. Motiv obitelji je polazište za više vrsta dekonstrukcija: rodne, obiteljske, seksualne, kulturološke. Ženski likovi su udaljeni od tradicionalnih očekivanja, muškarci od patrijarhalne matrice, opis rata izbjegava klišeizirane motive u odnosu prema tom iskustvu. Niz paradigmatskih likova povezanih u više paralelnih priča, privatno poraženih, simptomatični su za društvo. U suradnji s filozofima, vizualnim umjetnicima, eksperimentiranjem sa zvukom, udaljavanjem i izbjegavanjem klasičnih prostora namijenjenih kazalištu, likovnosti i glazbi pokušat će se stvoriti jedan novi jezik komunikacije prema publici. U okviru projekta istraživat će se virtualni hologramski jezici kao i oni organski. Također će se nastojati postići i efekt trajanja koji nije ograničen vremenom, nego željom i potrebom publike koja svojim prisustvom daje i produžava ili skraćuje samu izvedbu.

Studio za suvremeni ples

POKRETAČ 2015.

Projekt "Pokretač 2015" obuhvaća tri segmenta. Umjetničke produkcije odnose se na produkciju novih naslova i repriza; Edukacija je edukativni program kroz školsku godinu te produkcija koreografskih djela kroz radionice i predmeta scenske prakse, čime se aktivno jača kontekst socijalne i kulturne brige za mlade. Treći segment odnosi se na jačanje stručnih i organizacijskih kapaciteta organizacije, a podrazumijeva kontinuiranu edukaciju članova čime se povećava izvrsnost članova organizacije; razvoj distribucije vlastitih radova, umrežavanje, jačanje infrastrukture (administracija, produkcija i organizacija) dodatnim stručnim kapacitetom te pojačavanje medijske i vidljivosti kroz kontinuirani i planirani PR.

UO NOVO KAZALIŠTE

Dokumentarno-kazališni ciklus "Kapital u XXI stoljeću"

Za naziv projekta preuzeta je formula iz knjige Thomasa Pikiettyja Kapital u XXI stoljeću, kojom ovaj francuski ekonomist označava temeljnu nejednakost u raspodjeli bogatstva između dva načina stjecanja prihoda: r označava stopu dobiti od kapitala (godišnji prosječni prinos od kapitala, u obliku profita, dividendi, kamata, najma i ostalih prihoda od kapitala, izraženo u postotku njihove vrijednosti), a g stopu rasta proizvodnje i prohoda, pri čemu prvi član teži postati sve veći u odnosu na drugi. To znači da kada stopa prihoda od kapitala trajno premašuje stopu rasta od proizvodnje i prihoda, kapitalizam automatski proizvodi neodržive, proizvoljne nejednakosti koje dovode u pitanje vrijednosti jednakosti na kojima počivaju današnja demokratska društva. Namjera ovog projekta je što većem broju ljudi na razumljiv način učiniti dostupnim pitanja o nejednakostima, prihodima, imovini, javnom dugu..., kako bi razumjeli i saživjeli se s osnovnim pojmovima današnje krize. I ranije su postojale krize izazvane javnim dugom, čak i značajnije od naše današnje, pa stvoriti mogućnost da se sva ova pitanja promatraju u povijesnoj perspektivi nesumnjivo omogućuje njihovo dublje, intuitivnije razumijevanje. Kazališno/performativno/participativna forma ovog projekta dat će platformu za bolje upoznavanje s ovim pitanjima.

ViBRa

ViBRa BoX

ViBRa BoX je hardverski i softverski sustav za prikupljanje, sortiranje i distribuciju glazbe na javnim društvenim lokacijama. Sastoji se od centralnog servera i uređaja za reprodukciju. Uređaj za reprodukciju je povezan na centralni server s kojega se glazba pristigla na www.vibe.hr distribuira po uvjetima koje određuje svako odredište. Prioritet na lokaciji imaju prvenstveno lokalni glazbenici, zatim županijski, nacionalni, a u budućnosti regionalni i europski. Na taj način otvara se prostor za promociju glazbe neovisno o komercijalnim i javnim medijima, komunikaciju s publikom i generiranje nove publike na mjestima gdje se ona svakodnevno nalazi. Moguće je gotovo svakodnevno osvježavanje playliste pa se nove pristigle pjesme odmah mogu čuti na određenoj javnoj lokaciji. Glazba koja trenutno nastaje unutar zajednice ima značajnu ulogu u očuvanju integriteta te je neophodno da zajednica bude upoznata s njom. Zbog političke i komercijalne uvjetovanosti medija to nije omogućeno u mnogim sredinama događa se potpuno odvajanje od kulture, a istovremeno se probijaju najniži oblici servirane glazbe koja služi isključivo zabavi i profitu. Istraživanje o glazbenoj educiranosti srednjoškolaca pokazuje potpuno nekritički stav prema glazbi, nepoznavanje stilova glazbe i nezainteresiranost za glazbu iz vlastite okoline.
Moguće je da je dio tog fenomena vezan za "generacijski otpor", ali je zabrinjavajuće što ne postoji raznolikost subkulturnih opredjeljenja. Na nekim istraživanjima koje je udruga provodila vidljivo je da se ljudi brzo zainteresiraju za glazbu koju nisu imali prilike čuti u medijima ako je iskrena i ako se kroz neke zanimljive informacije povežu sa izvođačem. Na jednom mjestu u svakom gradu ViBRa BoX će omogućiti spoj zajednice i njene kulture.

KULTURNO UMJETNIČKA UDRUGA UZGON - SPLIT

toward europe

Osnovna ideja projekta je sintezom visoke tehnologije i prepoznatljive dalmatinske životinje magarca, omogućiti produkciju vrhunskih umjetničkih djela te brendiranje projekta kao prepoznatljive hrvatske i regionalne atrakcije. Projekt objedinjuje umjetničku, edukativnu, turističku, ekološku i socijalnu komponentu. Tehnički, radi se o treniranim magarcima koji umjesto samara nose solarne panele i punjive baterije, prijenosnu računalnu stanicu, bežični (Wi-fi/bluetooth) odašiljač i prijenosnu audio-video opremu. U okviru pripremne faze projekta započelo je snimanje dokumentarnog film o cijelom procesu treninga magaraca te izrade tehničko-programskog sklopa računala i magarca. U filmu će se detaljno pratiti jednogodišnji trening mladih magaraca i prezentirati upute kako replicirati i upotrijebiti tehničko programski sklop koji je neovisan o klasičnim energentima. U filmu će biti i opisana i istražena povijesna povezanost čovjeka i magarca u ovim krajevima. Magarci, u pratnji umjetnika, bit će tehnički osposobljeni za javnu prezentaciju filma krajem sljedeće godine. U okviru druge faze projekta magarci odnosno «towar-d» jedinice bit će osposobljene za djelovanje i terenski rad u pratnji dvaju umjetnika. Praktično, to bi značilo da dva ili više umjetnika mogu na bilo kojoj zemljopisnoj poziciji simultano snimati, montirati ili prezentirati audio-video materijal. Također mogu međusobno razmjenjivati materijale ili ih digitalno putem interneta emitirati, a sve neovisno o klasičnim energetskim izvorima. Projekt se izvodi u suradnji sa udrugom "Most" i zoo vrtom u Splitu, a daljnjim razvojem projekta brigu o magarcima preuzet će beskućnici kojima će to biti izvor samofinanciranja.

Studio Artless

Arhiv Željka Zorice

Projekt uključuje arhiviranje bogatog umjetničkog rada multimedijalnog umjetnika Željka Zorice, rođenog 1957. godine u Zagrebu, preminulog u rujnu 2013. Arhiv obuhvaća gotovo 30 godina kontinuiranog rada (strip, scenografije, kazališni plakati, lutke, predstave, scenariji, kazališne i filmske režije, knjige, umjetničke akcije, performansi). Bez obzira u kojem se mediju izražavao, njegov je umjetnički izraz bio mahom inovativan i subverzivan, razbijao je uobičajene obrasce umjetničkog djelovanja i bio socijalno i kritički orijentiran. Neki od radova su: kazališna proizvodnja Kugla glumišta (1976. – 1982.), grupa Ulješura, Kačinske trupe, Uplašene žirafe - scenografije, plakati, sinopsisi, gluma koje odlikuje mahom neverbalni, slikovni jezik izrazite začudnosti; stripovi u grupi ZZOT (Ljubavni slučaj Fehrije Pešić, 2. nagrada časopisa Vidici i Yu stripa, 1984.). Crtani plakati za JDP-a u Beogradu i kazališta u Zagrebu (ZKM, Kerempuh, Komedija); scenografije u predstavama Brezovca, Svibena, Carića i Mužića (nagrada na Marulićevim danima 2003.); inventivne scenografije i lutke (nagrada za scenografiju SLUK, 1999; predstava Djevojčica sa žigicama 1995/96; Veli Jože 2010/11); knjige iz projekta Fantastični Bestijarij Europe (FB Zagreba, FB Roskildea (Danska), FB Hrvatske 2); Socijalno osjetljivi Projekt: Carmen s umirovljenicama, nagrađen na 4. Zagrebačkom salonu 2006; Bembo i Bembo i prijatelji protiv mina (slikovnice i edukacija djece); Festival prvih (2002. do danas); ciklus instalacija s hranom (Freundschafti, 2010.-2013.). Radovi iz svih medija trebaju biti evidentirani, arhivirani, digitalizirani u bazu podataka koja će poslužiti kao inspiracija drugim akterima na nezavisnoj kulturnoj sceni.

Kantun Art

Hijerarhija straha 2.0

Projekt je zamišljen kao umjetničko razmatranje problema straha, a koje će se javno izvoditi tri godine kroz projekte, manifestacije, tribine, video performanse i sl. Strah kao osobno iskustvo i strah kao kolektivni način opstanka problematizira se ovim projektom u vidu javnog događanja kroz cjelinu dramaturški povezanih deset performativnih prizora.Projekt će kao cjelina biti izveden na prepoznatljivom gradskom javnom prostoru, a koji je industrijski kompleks proizvođača visoke tehnologije. U deset performativnih izvedbi upotrebljavaju se različite suvremeno umjetničke prakse, od performansa, javne akcije, video performansa, interaktivne digitalne izvedbe, alternativnog kazališta i suvremenog plesa pa sve do svojevrsnih provokacija u prostoru, u izazivanju reakcija na tribinama i razgovorima osmišljenim samo za tu svrhu. Svi performativni prizori, prethodno izvedeni u formi dramaturški povezane javne izvedbe, tretirani su i kao video performans. Video materijal naknadnom će montažom postati nastavak, nadogradnja originalne ”analogne” izvedbe, te će se distribuirati kroz digitalne kanale. Izvođači su najvećim dijelom pripadnici punk generacije i njihovi post punk sljedbenici, pa tako projekt ima podnaslov ”post punk opera”. Punk i post punk kultura namjerno se koristi kao ishodište jer je originalno koristila sav registar suvremenih umjetničkih formi derivirajući ih do esencijalnog minimuma. Takvi ”esencijalne prizore” kreiraju se i ovdje, ali su dramaturški povezani u cjelinu javne izvedbe.

KNJIGA U CENTRU

PAZI, KNJIGA!

PAZI KNJIGA! je cjelogodišnji festival knjige i književnosti namijenjen širokoj publici diljem Hrvatske, prvenstveno djeci i mladima. Za razliku od dominantnog, estradnog i komercijalnog pristupa mladoj publici, kroz projekt PAZI, KNJIGA! umjetnik i publika zajedno, kroz inovativnu, istraživačku praksu koja objedinjuje književni, likovni, glazbeni i performerski izričaj, dolaze do novih oblika percepcije i recepcije umjetničkog djela preko kojeg zatim skupa analitički i kritički preispituju i komentiraju okružje u kojem živimo. Pripremne aktivnosti uključuju procjenu potrebe korisnika na terenu, kontakt s partnerima festivala ; kontakt sa sudionicima festivala (piscima, ilustratorima, glumcima, multimedijalnim umjetnicima, žonglerima, performerima, glazbenicima); utvrđivanje programa; nabavu potrebnih materijala za realizaciju festivalskih aktivnosti; pripremu i tisak promo materijala te kontakt s medijima. Festivalske aktivnosti su sljedeće: gostovanje umjetnika u gradovima; književno-glazbeni performansi; književno-likovne radionice; književne audio slušaonice; multimedijalna zbivanja na otvorenom (čitanja u parkovima, u izlozima dućana, na obalama rijeka, uz aktivnu animaciju gledatelja od strane uličnih performera); dokumentiranje svih aktivnosti vezanih uz festivalska zbivanja (video zapisi, foto-dokumentacija) i procjena rezultata pripremnih i festivalskih aktivnosti.

Udruga za audiovizualno stvaralaštvo ARTIZANA

Umjetnička audiovizualna produkcija i distribucija

Razvoj dokumentarne produkcije doprinijet će produkcijskoj realizaciji dokumentarnih filmova koji su u planu realizacije u periodu tijekom 2015. godine. Riječ je o dokumentarnom filmu "Od Vardara pa do Triglava: Neželjena baština" redateljice Irene Škorić. Tijekom 1960-ih i 70-ih godina, izgrađeno je na tisuće spomenika po cijeloj bivšoj Jugoslaviji koji, svaki na svoj način, obilježavaju događaje iz Drugog svjetskog rata. Nekad mjesta događaja raznih ekskurzija i političkih skupova, dio svih obiteljskih fotografija, danas su ti spomenici, kao i njihova simbolika, većinom devastirani, zanemareni i neželjeni. Drugi film pod naslovom "Škverski kipar" redatelja Branka Ištvančića je socijalna priča grada Splita koja prelamanjem preko sudbine neshvaćenog autentičnog umjetnika i pojedinca prikazuje problem "škvera" točnije propadanje brodogradilišta u Splitu. Razvoj dokumentarne produkcije obuhvatit će i projekte "Ništa kontra Splita" redatelja Silvija Mirošničenka i "Daleko od zavičaja" redatelja Branka Ištvančića koji su u začetku realizacije i koji se planiraju snimati nakon sprovedenog istraživanja.''Ništa kontra Splita'' dokumentarni je film koji paralelno prati homoseksualca Vladimira Foretića Delonea i njegove istospolne prijatelje koji se bore za svoja prava, koja im žele uskratiti protivnici LGBT populacije. Među njima je Zvonimir Blagojević i njegovi prijatelji koji su napravili incident na prvoj Gay paradi u Splitu. Prateći njihovu svakodnevnu životnu rutinu i intimne odnose sa svojim ljubavnim partnerima, kao i borbu za svoje svjetonazore, ovaj dokumentarni film duboko ljudski analizira ljude koji se nalaze u nepomirljivom sukobu.

Klub Ljubitelja Buke

Gradska spojka

U smislu novog kulturnog oživljavanja kultnog riječkog kluba Palach, udruga K.LJ.B., poznata kao nositelj programa jednog od najjačih europskih glazbenih festivala Hartera, donosi program kojim bi i ovaj ugasli klub, baš poput Hartere, ponovno priskrbio za grad strateški važan autentični identitet kakav je desetljećima nosio, a Harteru još bolje oplemenio kulturnim događanjima privlačnim publici, posebice mlađoj populaciji. Projekt obuhvaća 7 vremenski kontinuiranih događaja, četiri u napuštenom riječkom simbolu grada, nekadašnjoj tvornici papira Harteri i tri u prostorima Palacha.
Događaji u klubu Palach uključuju:
1.Koncertna sezona u Palachu: predstavljanje najvećih domaćih i ponekog inozemnog izvođača u rock i electro smjerovima
2.Cabaret, talk show i buvljak s Ivankom Mazurkijević: zajedničko druženje publike i izvođača uz zanimljivi razgovor s gostima/izvođačima, glazbenim brojevima i skečevima (prenošenje televizijskog talk showa uživo)
3. Off rock festival (originalno organiziran od strane Hrvatskog društva skladatelja u svrhu boljeg prezentiranja mladih glazbenika koji nisu demo bendovi u medijima i kod publike)
Događaji u Harteri:
1.Festival Hartera: već deset godina uhodani međunarodni koncertni festival
2.Anti porin festival: predstavljanje kvalitetnih izvođača koji perzistiraju na estradnoj sceni, a nisu dobitnici Porina
3.Samo elektro: festival elektronske glazbe koji dovodi ljubitelje tog glazbenog žanra s ciljem promocije novih stremljenja u glazbenoj pop-kulturi
4.Kazališna off scena: voditelji Senka Bulić, Damir Martinović i Jelena Jozić pokazuju gradu alternativne načine izvedbe koje se kose sa konvencionalnim kazališnim predstavama HNK-a.

Crtani romani šou

Comicro

Projekt Comicro namijenjen je produkciji, promociji i distribuciji autorskih djela i izložbi originalnih radova hrvatskih umjetnika i autora. Cijela niša devete umjetnosti slikara, crtača, scenarista, tušera, kipara i kolorista u Hrvatskoj je marginalno zastupljena i nerazvijena zbog malog broja izdavača, nedostatka natječaja i slabog financiranja. Deveta umjetnost je forma koja ovisi o izdavanju i prodaji da bi uspjela. Cilj projekta je omogućiti sustavnu proizvodnju i širenje devete umjetnosti, stvoriti nove mlade umjetnike, promovirati već afirmirane autore, približiti javnosti kulturu stripa i mladim autorima omogućiti suradnju sa svjetskim izdavačima. Projekt će omogućiti produkciju djela, promociju autora, kontakte s izdavačima te distribuciju njihovih originalnih radova na najpoznatijim europskim festivalima 9. umjetnosti. Projekt uključuje produkciju 25 motiva serigrafija poznatih hrvatskih umjetnika i desetero mladih talenata, organizaciju dviju izložbi na četiri najveća europska festivala devete umjetnosti i galerijama u Parizu i Genovi, kao i promociju i distribuciju radova hrvatske scene.Izložba Made in Cro predstavlja retrospektivu najboljih radova domaće devete umjetnosti, odnosno presjek 200 radova najreprezentativnijih hrvatskih autora (Sudžuka, Kordej, Talajić, Petruša, Žeželj…) za strane izdavače (Marvel, DC, Dargaud, Dark Horse, Humanoides, Actes Sud) u svrhu što kvalitetnije prezentacije na svjetskom tržištu.Retrospektivna izložba E. Ribića uključuje presjek radova najslavnijeg hrvatskog crtača devete umjetnosti, sa preko 150 originalnih stranica, akvarela i naslovnica.

RIKŠAFILM umjetnička organizacija

AnaBela BelaAna

Projekt AnaBela BelaAna naziv je plesne predstave koreografkinje i filmske umjetnice Liliane Resnick za tri plesačice. Projekt se temelji na istraživanju odnosa audiovizualnog materijala s plesnom izvedbom u okviru teme koju istražuje: kako jedno postaje mnoštvo. AnaBela BelaAna gradi se ravnopravnim suodnosima plesnog, glazbenog i audiovizualnog umjetničkog izričaja u cjelinu koja se oblikuje u plesnu predstavu suvremenog i eksperimentalnog plesnog izričaja. Vizija predstave materijalizirat će se preispitivanjem teme s pozicija različitih umjetničkih izričaja i neprestano kotrljajućih odnosa teze, antiteze i sinteze.

Udruga "trenutak.39"

Godišnji program Galerije ''trenutak.39''

Galerija ''trenutak.39'', koju vodi istoimena udruga, smještena je u privatnom stanu u kojem se živi te se za potrebe izlaganja dio stana pretvori u galerijski prostor i otvori javnosti. Upravo ta posebnost koja stvara intimnu atmosferu te prilagodljivost prostora potrebama izlaganja privlači umjetnike i kreativce općenito kao i zainteresiranu javnost. Osnovna ideja pokretanja ovakve Galerije je davanje mogućnosti kreativcima različitih profila da se izraze i predstave javnosti kroz više aktivnosti koje čine godišnji program Galerije: Aktivnost pod nazivom Sezonske izložbe– obuhvaća četiri kolektivne izložbe čije se otvaranje veže za prvi dan godišnjeg doba;Pet autora u potrazi za prostorom' uključuje pet samostalnih izložbi u mjesecima između kolektivnih izložbi; rezidencijski program te Umjetnost u koferu koji se odnosi na distribuciju umjetničkih djela izlaganih u Galeriji "trenutak.39". Bitan element koncepta Galerije je da se kod svih programa jednako prihvaćaju radovi profesionalnih umjetnika i umjetnika amatera. Jedna od tema koja je otvorena pokretanjem cijelog projekta je mogućnost izlaganja na netipičnim mjestima, van zadanih institucionalnih okvira kao i bezgranične mogućnosti koje se u tom pogledu otvaraju. Sam kustoski rad kao izraz kreativnog promišljanja koji je u svojoj biti promišljeno - stvaralački. Ovime započinje i istraživački rad kroz praktični dio o samom izlaganju i ulozi kustosa.

 

 

 

 

 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type