Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP1b1

Udruga za razvoj ‘uradi sam’ kulture - Radiona

Održive inovativne prakse

Kroz svoje djelovanje od 2011. godine Radiona aktivno sudjeluje u kreiranju novih praksi na područjima spajanja umjetnosti i tehnologije kroz inkluzivne, participativne, edukativne i produkcijske programe za intermedijalne, novomedijske i digitalne umjetnosti. Djelujući kroz svoje brojne aktivnosti i niz sekcija, lab strateški nastoji stvarati polja dugoročnog djelovanja s ciljem kreiranja novih teritorija intermedijalnih praksi u suvremenom kontekstu te otvaranja istih prema široj javnosti. Zbog želje za pružanjem kvalitetnijeg okruženja za rad i otvaranjem intermedijalnih umjetnosti prema javnosti kroz 2 godine djelovanja u unajmljenom prostoru, Radiona je otvorila svoje kapacitete za rad kroz rezidencijalni program zbog boljeg generiranja suradničkih i produkcijskih praksi. Budući da udruga sudjeluje u trogodišnjem Erasmus+ programu Kreativni muzej s nizom europskih institucija u područjima znanosti i inovacija te renomiranih europskih muzeja i stručnjacima iz područja inovativnih pristupa muzejima i umjetnosti postoji potreba za kontinuitetom i održivošću projekta. Nastojeći proširiti vokabular kroz dostupna digitalna iskustva, djelatnost Radione predstavlja dinamičko i edukativno okruženje u kojem profesionalci i široka javnost mogu koristiti dostupne alate za istraživanje suvremene intermedijalne umjetnosti na nove i kreativne načine.

ZVONA i NARI, Udruga za proizvodnju kulture, Ližnjan

Knjižnica i književno svratište ZVONA i NARI

Projekt Knjižnica i književno svratište ZVONA i NARI u Ližnjanu na jedinstven način objedinjuje djelatnosti umjetničke rezidencije (osiguravanje besplatnog prostora za rad umjetnicima koji se bave knjigom), knjižnice (s fondom od gotovo 11.000 knjiga koje su na raspolaganju neposrednoj zajednici - od cca. 5.000 stanovnika), prostor za redovite javne programe (književna predstavljanja, glazbene nastupe, filmske projekcije, predavanja i sl.), ali i jezgru međunarodne umjetničke (primarno književne) zajednice. Ovo je jedina umjetnička rezidencija u Hrvatskoj koja redovito nudi mogućnost istovremenog boravka više umjetnika u određenom prostoru, kao i jedina rezidencija izvan većih urbanih sredina koja ima uvjete za cjelogodišnji boravak umjetnika. Radi se o projektu s kontinuitetom kroz koji je do sada prošlo preko 115 umjetnika iz područja književnosti te je u suradnji s njima, kao i partnerima iz lokalne i regionalne zajednice realizirano preko 80 javnih programa (književnih predstavljanja i razgovora, ali i programa drugih formata) te gotovo 20 edukativnih programa s učenicima škola iz Ližnjana, Medulina i Pule. Povezujući interese međunarodnih i domaćih književnika s interesima pripadnika širokog raspona generacija lokalne i regionalne zajednice, ovaj projekt postavlja temelj za pristupanje kulturnom i književnom djelovanju kao sastavnom dijelu svakodnevice.

GRADSKA RADIONICA

GRADIONICA

Cjelogodišnji objedinjeni program otvorenog tipa pod nazivom Gradionica obuhvaća raznovrsne suvremene umjetničke i kulturne prakse kojima se kreira poseban prostor suživota, suradnje i kulturnog dijaloga i nudi kvalitetno i sadržajno inovativan program s društvenim uplivom. Sastoji se od osam glavnih aktivnosti: 1) TOČKA SUSRETA kao glazbena druženja koja istražuju međusobnu interakciju glazbenika, potiču kreativni dijalog, a svi glazbenici sudjeluju bez naknade. 2) ARTIST IN RESIDENCE omogućuje razmjenu znanja i iskustava te kreiranje novih projekata s gostujućim umjetnicima različitih opredjeljenja. 3) LIKOVNI STUDIO usmjeren je na istraživanja i rad na vizualnom oblikovanju i intervencijama u javnom prostoru te atelijerskom radu za sve zainteresirane. 4) GROZGI je karakterističan po zajedničkom korištenju prostora te inovativnom spoju individualnog pristupa i zajedničkog planiranja. 5) DRUŽENJE S UMJETNICIMA je hibridni program gdje se kroz dijaloški okvir pruža prostor za preispitivanje različitih stremljenja i pristupa pri čemu se naglašava nematerijalna komponenta umjetničkog rada. 6) VRTNI ĐIR odnosi se na grupu pojedinačnih aktivnosti (radionice, tribine, prezentacije, performansi, javni razgovori) i karakteriziran je prožimanjem različitih umjetničkih formi npr. književne, likovne ili glazbene i traženjem neuobičajenih kombinacija izražajnih oblika. 7) MUSICPOLIS kao program koncerata eksperimentalne i ambijentalne glazbe u kombinaciji s javnim razgovorima. 8) BANKA VREMENA kao praktični model solidarne ekonomije i društveno odgovornog pristupa. Kroz predloženi program Gradska radionica se afirmira kao posebno "treće" mjesto te nezavisni i neprofitni centar društvenog okupljanja odnosno drugačiji oblik organizacijskog djelovanja u suvremenoj kulturi.

Udruga kultura i edukacija

PTP17

Platforma za transdisciplinarne prakse 2017 (PTP17) projekt je koji otvara prostore Doma kulture Lovinac prema suvremenim kulturnim događanjima. Programi u prostorima vežu se za suvremenu umjetnost kroz izlaganja, suradničke umjetničke prakse, radionice, predstavljanja, rezidencijalne boravke umjetnika, projekcije i sl., koje se tematski vežu za pitanja okoliša, klimatskih promjena i ekoloških tema u umjetnosti. Cilj projekta je veći protok kreativnih radova i umjetnika na području regije te time i jačanja lokalne zajednice općine i regije te intenzivniji rad na povezivanju umjetnosti i ekologije.

KULTURNA ALTERNATIVA MLADIH - HRAM

2017 / Program udruge Kam - Hram

Projekt teži stvaranju suvremenog cirkuskog programa u vidu edukacije, stvaralaštva, produkcije i prezentacije od strane programskih voditelja, volontera i odabranih gostujućih domaćih i stranih cirkuskih umjetnika. Način funkcioniranja udruge se može usporediti s funkcioniranjem kulturnih centara diljem Europe, gdje se njeguje hibridna slojevitost ponude umjetničkog stvaralaštva. Koncept programa proizlazi iz cilja pružanja mogućnosti zainteresiranim pojedincima, a posebno djeci i mladima, za razvijanje individualne stabilnosti i vlastitog identiteta kroz istraživanje aktivnosti koje udruga provodi. Osnovni koncept programa cjelogodišnjeg rada udruge se sastoji od edukacijskog programa, izvedbenog programa, “artist in residence” i istraživačkog programa. EDUKACIJSKI PROGRAM sadržava dvije kategorije koje se razlikuju po metodi pristupa u radu – redovni treninzi i majstorske radionice te Cirkviz – edukacijsko zabavni sadržaj otvoren svoj javnosti. CIRKUSKI IZVEDBENI PROGRAM podrazumijeva organizaciju kazališno – scenskih događaja otvorenih i besplatnih za javnost, kao što su Cabaret, Upoznaj Cirkus i Cirkuska večer Hramovaca. Kategorija ARTIST IN RESIDENCE ove godine planira dovesti četiri odabrana stručna cirkuska umjetnika koji će producirati umjetnost i educirati zainteresirane u prostoru udruge. ISTRAŽIVAČKI PROGRAM podrazumijeva rad na pripremama umjetničkih produkcija.

Koalicija udruga mladih

Klub Kocka

Koalicija udruga mladih već 15 godina vodi Klub za mlade Kocka, te svake godine koncertnu sezonu započinje u rujnu a završava u svibnju. Koncertni program koji kreiraju mladi za mlade baziran je najvećim djelom na mladim i neafirmiranim bendovima i DJ-evima iz Hrvatske i inozemstva. Kreiranjem ovakve vrste programa direktno se sudjeluje u razvoju nove publike te promoviranju lokalne i nacionalne nezavisne kulturne scene. Klub mladih Kocka jedini je prostor u gradu Splitu namijenjen isključivo mladoj populaciji i njihovim potrebama. Osim ovih glazbeno – scenskih programa, KUM provodi i sljedeće programe: OpenBox (izvaninstitucionalne edukacije, razne radionice, čitaonica, knjižnica), Galerija Praktika (izložbe, performansi, umjetničke instalacije, likovne radionice, edukacije, kvizovi znanja), Internet radio KLFM, Studio 3/4 (studio za snimanje i produkciju mladih i neafirmiranih bendova, prostorija za probe).

Kino klub Split

CAVKU 65

Kino klub Split jedina je udruga u regiji koja se sustavno bavi neformalnim obrazovanjem građana u području audio-vizualne kulture i produkcijom autorskih radova već gotovo 65 godina. Programi udruge osposobljavaju građane za samostalnu produkciju vlastitih ideja u području audio-vizualnih medija te im se nudi prostor za prikazivanje vlastitih uradaka i diskusiju. Projekt "CAVKU 65" (centar audio-vizualne kulture i umjetnosti) tako bi ponudio seriju međusobno povezanih programa koji uključuju teorijska predavanja, praktične radionice - osnovne i napredne, autorski edukativni program projekcija s koncentracijom na nezavisne filmove, gostovanja mladih perspektivnih i renomiranih redatelja i redateljica i masteclassove, večeri analize, rad laba i rad s analognim medijima u kontekstu digitalnih tehnologija, i produkciju i uvid u suvremene mehanizme i načine produkcije audio-vizualnih djela te mogućnost njihovog javnog prikazivanja i organiziranja autorskih večeri u projekcijskoj sali kluba, kao i mogućnost distribucije. Svi edukativni sadržaji odabirali bi se i osmišljavaju se na osnovu dugogodišnjeg iskustva u organizaciji klupskih, ali i akademskih i neformalnih edukativnih programa, u radu s nizom stručnjaka iz područja audiovizualnih medija, na osnovu poznavanja nedostataka scene unutar koje su programi smješteni te bi se poseban fokus stavio na suradnje s brojnim samostalnim umjetnicima, udrugama i institucijama u zemlji i inozemstvu koje imaju sličan cilj, viziju i misiju.

Udruga Oppidum

Media Lab Oppidum 3.0

Projekt Media Lab Oppidum 3.0 treći je nastavak istoimenog projekta koji kao rezultat ima prostor za bavljenje kulturom i umjetnošću u Požegi, vođen od strane Udruge Oppidum. Prostor organizira umjetničke programe tijekom cijele godine i pruža kreativcima, umjetnicima amaterima i akademskim umjetnicima prostor za dijeljenje znanja i vještina te prostor za stvaranje. Udruga Oppidum u 2017. godini želi kroz provedbu ovog projekta organizirati fotografske i kreativne radionice u prostoru Media Laba Oppidum. Radionice će provoditi građani i predavači koji su umjetnici u različitim vrstama umjetnosti. Planirani koncept sastoji se od tri programa: 1. Photo - program predviđa radionice o fotografiji, novim fotografskim tehnikama i grupnu izložbu fotografija na slobodnu temu; 2. Creative - program za kipare, slikare i kreativce kojim će se korištenjem dostupnih materijala kreirati novi predmeti, preslikavati fotografije na drvene ili platnene podloge te izrađivati uporabne predmete; 3. Free library - program kroz koji će se prikupljati knjige od građana i ostalih donatora za prvu slobodnu knjižnicu u Požeško-slavonskoj županiji u kojoj građani mogu doći uzeti knjigu i ostaviti jednu knjigu u polici kako bi se promovirala književnost, čitanje tiskanih knjiga i stripova i znanje.

Udruga za promicanje kulture i umjetnosti Dobre Dobričević

Kulturni centar za mlade - Lastovo

Bit ovog projekta jest prenamjena zapuštenog prostora u naselju Lastovo na istoimenom otoku, u prostor namijenjen za osnivanje kulturnog centra za mlade. Prostor se nalazi na povijesnom trgu naselja Lastovu, u neposrednoj blizini zgrade Općine, Osnovne škole Braće Glumac, sakralnog objekta i prostorija dvije najveće otočke udruge. Zamišljeno je da mnogobrojne otočne udruge i mladi entuzijasti nakon revitalizacije koriste navedeni prostor za održavanje vlastitih aktivnosti i osmišljavanje programa raznolikog i bogatog sadržaja. Revitalizacijom gore spomenutog prostora u kulturni centar i uključivanjem lokalnih organizacija civilnog društva u njegov rad, osim pružanja uvjeta za adekvatan rad navedenih organizacija, omogućit će se i uspješno poticanje daljnje suradnje s kulturno - umjetničkim organizacijama na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Dodatni element inovativnosti zastupljen je u vidu "in situ" istraživanja, gdje bi djelovanje kroz prostor ureda smještenog u srcu naselja Lastovo, pripomoglo valorizaciji specifičnog urbanog koncepta naselja. Društvena posebnost može se pratiti kroz specifični spoj aktivnosti usmjerenih na ciljnu skupinu lokalnog stanovništva, kao i onu zainteresirane znanstvene zajednice.

Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival

Redovni godišnji kino program kina Europa

Kino Europa kultno je zagrebačko kino koje je programski postalo vodeća regionalna prikazivačka institucija nezavisnog suvremenog filma i dom gotovo svih zagrebačkih festivala i manifestacija. U redovnom programu tijekom svih 365 dana u godini prikaže se gotovo šezdeset nezavisnih suvremenih filmova iz svih krajeva svijeta te svih kategorija – cjelovečernje, kratke igrane, animirane, dokumentarne, eksperimentalne, filmove namijenjene dječjem uzrastu i ostale filmove. Uz filmske programe, u dvoranama i predvorjima kina održavaju se i brojna predavanja, okrugli stolovi, diskusije, promocije knjiga i filmskih projekata, performansi, izložbe, glazbena, izvedbena i slična događanja. Osim redovnog kino programa, provode se i organiziraju sljedeći programi i aktivnosti: Zagreb Film Festival, distribucija filmova, Kino Bibijada, Kino Lektira, Matineje za umirovljenike, Subtitled T-Days, Fil(m)harmonija, Venecija u Zagrebu, Kinokino međunarodni festival za djecu, Tjedan češkog filma, Propustili ste,pogledajte! te veliki broj festivala i manifestacija tijekom cijele godine.

Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika

IN DIS PROGRAM

Udruga Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika (skraćeno: HUIU) osnovana je 2015. godine kao prvo strukovno udruženje umjetnika koji djeluju interdisciplinarno, a s realizacijom programa i aktivnosti započela je 10. veljače 2016. Udruga organizira izložbe renomiranih ali i mladih neafirmiranih umjetnika koji na kritički način propituju svijet oko sebe, koriste inovativne materijale, metode i forme, propituju granice disciplina i područja te nisu pripadnici mainstream kulture. Gostovanjima interdisciplinarnih umjetnika prezentira se umjetnička scena koja nije dovoljno prisutna i razvijena u Puli, opću populaciju upoznaje se s postojanjem različitih umjetničkih formi, potiče ih na aktivnije uključivanje i sudjelovanje u kulturnim projektima. Organizacijom edukativnih radionica umrežuje se interdisciplinarne umjetnike i profesore srednjih strukovnih škola i sveučilišta da zajednički prenose učenicima/studentima znanja i vještine na inovativan način te da primjenom novih metoda, materijala i formata učenici/studenti steknu znanja i vještine koje ne mogu steći kroz postojeći obrazovni sustav, a predstavljaju kvalitetnu podlogu za cjeloživotno obrazovanje.

Hrvatski filmski savez

Redovna djelatnost kina Tuškanac

Hrvatski filmski savez u zgradi kina Tuškanac građanima Zagreba svih uzrasta nudi programe filmskih klasika te umjetničkog i kratkog filma, uz sudjelovanje gostiju iz Hrvatske i svijeta te u suradnji s međunarodnim kulturnim i akademskim institucijama, stranim kulturnim institutima i veleposlanstvima. Kino Tuškanac tijekom godine ugošćuje i sve veći broj festivala kao glavna ili kao pomoćna dvorana za prikazivanje popratnih programa, predavanja, radionice, press konferencije, promocije i rad festivalskih ureda. Također, u suradnji s udrugama civilnoga društva u kinu Tuškanac razvijaju se interdisciplinarni programi kojima se nastoji odgajati i razvijati buduću filmsku publiku u skladu s prioritetima audiovizualnih djelatnosti na razini Europske unije. Sam program kina može se podijeliti u nekoliko segmenata: nacionalni filmski ciklusi (ciklus španjolskog filma, švedskog filma itd.); kinotečni programi; Pametno kino - kino projekcije za djecu popraćene radioničkim sadržajima; Senzorne projekcije – program za djecu s posebnim potrebama čime se kino želi napraviti dostupno svima; Ljetopisove filmske večeri - projekcije klasika u skladu s temom aktualnoga broja HFLJ-a, uz razgovor s kritičarima i filmolozima; Kratki utorak - program suvremenih i klasičnih kratkih filmova; Filmski klub - projekcije antologijskih ostvarenja uz predavanje sveučilišnih profesora; Kazalište u kinu - projekcije snimki kazališnih predstava iz svjetskih kazališta i Edukativni programi namijenjeni nastavnicima, odgajateljima, djeci i mladima.

UDRUGA COMBO

KOMBINAT

Projekt KOMBINAT udruge Combo sastoji se od dvije komponente: SESSION CLUB (organizacija koncertnih događanja u prostoru udruge) i RADIO COMBO (produkcija internetskog radijskog programa) i zasniva se na dva etablirana koncepta: community music (glazba u zajednici) i community radio (radio u zajednici). Projekt je zamišljen kao sveobuhvatna platforma za afirmiranje mladih splitskih umjetnika i izvođača koji djeluju na alternativnoj sceni, tako da im se kroz korištenje prostornih, materijalnih i stručnih kapaciteta udruge otvaraju mogućnosti za pripremu, produkciju i prezentaciju autorskih materijala. Predloženi projekt se u cjelini priprema i realizira u otvorenom prostoru udruge, zamišljenom kao kombinacija studijskog i scenskog prostora u kojem umjetnici/korisnici mogu kreirati i predstavljati svoje radove. Dok se s jedne strane pruža potpora ciljnoj skupini neafirmiranih i nekomercijalnih umjetnika, s druge strane se javnosti otvara prostor za upoznavanje, interakciju i sudjelovanje u umjetničkim sadržajima. Putem otvorenih edukacijskih programa iz područja glazbene produkcije široj skupini korisnika se pruža mogućnost da nauče koristiti alate za vlastito umjetničko izražavanje i ostvaruju kolaborativne projekte.

Savez studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva

Klub studenata elektrotehnike - KSET

KSET je klub koji već 40 godina sudjeluje u kulturnom i znanstvenom životu Zagreba i Hrvatske. Članovi kluba podijeljeni su prema području zanimanja u 9 sekcija: biciklistička, disko, dramska, foto, glazbena, planinarska, računarska, tehnička i video. Svaka od sekcija organizira različite aktivnosti za sve posjetitelje, ne nužno članove kluba: od glazbenih koncerata i slušaonica, preko izložbi, kino projekcija, predstava, dramskih vježbi, sve do predavanja, školica, radionica i izleta. Aktivnosti u Klubu događaju se prosječno 5 dana u tjednu tijekom akademske godine (od rujna do srpnja) te rjeđe tijekom ljetnih mjeseca. Kulturne aktivnosti u KSET-a mogu se podijeliti na glazbene, dramske i likovne, ali se često različite vrste umjetnosti preklapaju i miješaju. U prostoru Kluba se konstantno održavaju izložbe fotografija ili likovnih radova različitih umjetnika (Fotoizložbe). U glazbenom programu naglasak je stavljen na vrste glazbe manje zastupljene u ostalim klubovima u Zagrebu: eksperimentalnu (ZEZ - Zavod za eksperimentalni zvuk, KPOP) te mlade i neafirmirane hrvatske glazbenike (Čuješ?!, Bexaton), a promiču se i različite vrste manje ili više popularnih glazbenih žanrova (Slušaonice, Pločetvrtak, Tjedan drugačije glazbe). Kino projekcije i dramske predstave se održavaju redovno kroz cijelu godinu (Ljetno kino, Play@KSET), a održavaju se i dramske vježbe te večeri poezije i improvizacije (Stiholoporter, Improvnight).

fotum samobor

program od sedam izložbi fotografske umjetnosti

U 2017. godini u prostoru Foto galerije Lang u Samoboru održat će se sedam izložbi fotografske umjetnosti sljedećih autora: Pero Kvesić, Tjaša Kalkan, Miljenko Horvat, Sara Perović Dragana Jurišić, Vanja Bučan, Fotoklub Split. Tako strukturiran program obuhvaća modernu, suvremenu fotografiju te gosta iz Slovenije i grupnu izložbu Fotokluba Split.

Umjetnička organizacija Ateatar

Ateatar VR

Ateatar VR je projekt virtualnog kazališta koji redefinira pojam javnog prostora. Tehnologija virtualne stvarnosti omogućava krajnjim korisnicima diljem svijeta da 'budu' ondje gdje se nalazi video kamera koja snima 360 video sadržaj. Ateatar VR trebao bi biti prvo virtualno kazalište na svijetu koje omogućuje korisnicima s internetskom vezom da gledaju predstave u istom trenutku u kojem ih se u Hrvatskoj izvodi. S obzirom na to da virtualna stvarnost, odnosno 360 video omogućava korisniku da razgleda prostor oko sebe, imerzivnost ove tehnologije mijenja pojam javnog prostora. 360 video bitno se razlikuje od klasičnog videa upravo po osjećaju imerzivnosti i slobodi odabira 'kadra', obzirom da je cjelokupni vidokrug iz točke kamere zapravo kadar od 360 stupnjeva. Ateatar VR redefinira i pojam kazališta jer uživo izvođeni sadržaj sa slobodnim pogledom gledatelja savršeno balansira između kazališta i filma.

Plesni studio Planet Hip Hop

PROSTOR BEZ GRANICA

Udruga Planet Hip hop nudi novi format izvedbe hip hop umjetnosti. Novi koncept sadrži logističku podršku umjetnicima koji bi imali priliku istraživati svoje umjetničke prakse u prostoru udruge i javnosti prikazati finalne produkte svog umjetničkog procesa u intimnom okruženju. Udruga daje prostor i logističku potporu izvedbenim i vizualnim umjetnicima svih grana hip hop kulture koji produciraju autorska umjetnička djela. Na taj način Hip hop kultura dobiva novi kanal komunikacije s društvom, nudi se inovativna rješenja i okruženje djelovanja te na taj način finalnim produktima angažira i utječe na umjetnički, kulturni i društveni ambijent boljeg pozicioniranja hip hop kulture.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type