Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP2c

KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse

Posjet organizaciji Second Nature i festivalu Chroniques

Udruga Kontejner planira posjetiti organizaciju Second Nature iz Marseillea i njihov festival novomedijske umjetnosti Chroniques. Projekt se provodi s ciljem prisustvovanja na programu festivala i upoznavanja s međunarodno usmjerenim radom ove organizacije. Svrha putovanja je istražiti aktualna strujanja francuske i europske novomedijske umjetnosti predstavljena na festivalu, realizirati sastanke s prisutnim umjetnicima, agentima i predstavnicima organizacije, izvršiti selekciju radova za Kontejnerove projekte u 2017. te implementirati nova teorijska znanja, kustoske metodologije i produkcijske modele. Aktivnosti projekta su istraživački rad, priprema i realizacija putovanja, posjet festivalu i organizaciji, komunikacija s domaćinima, inozemnim umjetnicima i kustosima (dogovaranje suradnji i gostovanja u Zagrebu), kustoska selekcija radova te povratak i evaluacija. Putovanje će omogućiti razmjenu znanja, vještina i praksi s ovom francuskom organizacijom te ostvariti preduvjete za prenošenje inovativnih međunarodnih obrazaca integracije i interpretacije umjetnosti u sprezi s tehnologijom u hrvatski kontekst, što je jedan od glavnih ciljeva djelovanja udruge Kontejner uopće. Kroz prezentacije i razmjenu publikacije udruga će međunarodno promovirati hrvatsku umjetničku scenu i vlastite umjetničke produkcije i unaprijediti kritički diskurs koji njeguje od samih početaka. Radni sastanci korisni su i za vrednovanje razvoja organizacijskih kapaciteta udruge te kvalitete novih i postojećih partnerskih odnosa.

UDRUGA RESTART

Putovanje na filmske festivale radi selekcije programa Dokukina

Dokukino je projekt jedinog kina u regiji specijaliziranog za dokumentarni film. Projekt već sedam godina kontinuirano donosi recentan, međunarodni i domaći, dokumentarni filmski program. Vizija je da se kroz raznovrsnu i redovitu ponudu dok. programa razvija i održava interes publike za dok. kao jednom od najprogresivnijih filmskih formi današnjice koji uz umjetničku vrijednost nosi i velik značaj za razvoj svijesti pojedinaca, informiranje te racionalno društvo. Restart se bavi dokumentarnim filmom na svim razinama, od edukacije, produkcije, distribucije do prikazivalaštva. Kino je jedna od završnih etapa u razvoju svakog dok. projekta pa iako neki vrlo uspješni projekti imaju aktivan festivalski život, neki su otkupljeni od televizije, ipak svi dok. filmovi priželjkuju uspješnu kino distribuciju. O interesu govori nagli porast broja filmskih festivala koji sadrže dokumentarne programe te koji su specijalizirani za dokumentarne filmove. S obzirom na to da ne postoji sličan program s cjelogodišnjim repertoarom dokumentarnog filma, za program, inovativnost i mogućnost uvođenja novih suradnja iznimno bitno da kreativni tim festivala pohodi festivalske industrija programe i da održava kontakte s filmskim profesionalcima. Festivali koji će se posjetiti u svrhu selekcije programa su One World Film Festival koji se održava u ožujku, CPX:DOX u ožujku i Sheffield Doc/Fest koji se održava u lipnju.

UDRUGA BACAČI SJENKI

FROOOM U GOSTIMA!

Interdisciplinarni filmski program Frooom (sad već u 7 gradova RH) nastao je 2011. g iz zakonski izražene društvene potrebe za drukčijim obrazovnim metodama koje će djeci i mladima pružiti uvid u stvaranje filmova i medijskih umjetnosti te izmjestiti i izoštriti pogled na stvarnost i medijski okoliš kojem su svakodnevno izloženi. Inovativnost Froooma je integralan i problematski diskurzivan (majeutički) pristup obrazovanju što se postiže dinamičnim ispreplitanjem povezanih dramskih i prostornih vježbi te vježbi tehničkog tipa i filmskog jezika na tematskim razinama, a program uključuje i besplatne filmske matineje, koncerte filmske glazbe, sajmove i predavanja otvorene javnosti koje su dosad podržali i omogućili mnogi domaći i strani producenti i distributeri, regionalni filmski arhivi, TV postaje te kulturni centri. Zbog sadržajnog rasta radionice i potrebe za stalnim razvojem i usavršavanjem obrazovnih metoda, no prije svega filmskog i popratnog programa, Frooomovi voditelji tijekom čitave godine sudjeluju u domaćim i inozemnim tribinama, okruglim stolovima i filmskim festivalima, a glavni cilj putovanja na odabrane festivale je izbor novog, inovativnog i nesvakidašnjeg filmskog, koncertnog i metodološko-predavačko-obrazovnog programa. Odlaskom na festivale u Amsterdam i Malmö program će se unaprijediti recentnim svjetskim ostvarenjima (i djece i odraslih), a radne metode razmjenom iskustava.

Siva zona . prostor medijske i suvremene umjetnosti

Ugo la Pietra: Nodi urbani

Izložba "Ugo la Pietra: Nodi urbani", planirana za program 2017. godine u galeriji Siva zona u Korčuli, prvi je izložbeni modul unutar istraživačko-refleksivnog projekta "Međunarodni umjetnički susreti u Veloj Luci 1968. – 1972." (radni naslov). Međunarodni susreti umjetnika svojim su interdisciplinarnim pristupom i eksperimentalnim i istraživačkim karakterom u sferi likovnih umjetnosti i arhitekture, kao i propitivanjem raznih nivoa participacije u njima, ostvarili neke od temeljnih postulata suvremenog pristupa kulturi i umjetnosti, koji će se u projektu istraživati i propitivati iz suvremenog rakursa. Historiografskim istraživanjem razvoja manifestacije također će se pratiti organizacija kreativnog rada u raznim postavkama odnosa osobnog, kolektivnog i timskog rada umjetnika i kulturnih radnika u sprezi s lokalnom upravom i privredom. Projekt preispituje dinamiku razvoja nekoliko modaliteta participacije šireg broja članova lokalnog stanovništva u kreativnim umjetničkim procesima. Ti modeli će se aktualizirati kroz retrospektivni pregled i analizu, te će se primijeniti na nove umjetničke i edukacijske projekte. Za pripremu za izvedbu prvog izložbenog modula (2017.) obavit će se intervju s umjetnikom i selekcija radova u Arhivu Ugo la Pietra (Milano) te selekcija radova u arhivu MORE (Museum of Refused and Unrealised Art Projects) u Parmi.

IKS FESTIVAL

Selekcija međunarodnog programa za IKS Festival 2017

IKS Festiva (ko)producira suvremenu umjetnost i projekte visoke izvrsnosti kroz međunarodne suradnje u mediteranskoj regiji. Program IKS festivala prepoznat je kao projekt koji konkurira europskim kulturnim projektima na području obrazovanja, programa za djecu i mlade te ponude suvremenog kulturnog programa u Splitu općenito. Njegov kazališni program temelji se na visoko estetskim projektima nezavisnih kazališnih skupina, interdisciplinarnim projektima koji primjenjuju nove tehnologije i medije, te upravo kroz koprodukcije i umrežavanje s ostalim festivalima u Hrvatskoj, posebice s festivalima u mediteranskim zemljama Europe, dobiva prepoznatljiv mediteranski karakter i međunarodnu vrijednost. U okviru ovoga projekta planiraju se posjetiti Antic Teatre i Tanec Praha, festivali suvremene izvedbene umjetnosti koji u svojim programima biraju one radove koji odstupaju od tradicionalnih izvedbenih formata. Festivali su nekonvencionalnog, inovativnog, istraživačkog, eksperimentalnog ponekad i provokativnog karaktera i svoj program baziraju na interdisciplinarnim, plesnim i novomedijskim izvedbenim formatima. Također se planira posjetiti Cirkus Cirkor u Švedskoj.

25 FPS, Udruga za audio-vizualna istraživanja

Festival 25 FPS

Festival 25 FPS međunarodni je filmski festival koji promovira inovativni filmski izraz, stilsku i medijsku raznorodnost, izražajne i nekonvencionalne autorske koncepte, te radove koji se oslanjaju na tradiciju avangardnog filma i eksperimentalno-filmskog roda. Od svog osnutka 2005. promiče nekomercijalne oblike audiovizualne i filmske umjetnosti s naglaskom na kratkometražni film. Jedino je hrvatsko specijalizirano događanje koje u tjedan dana vrednuje i nagrađuje umjetnički, avangardni, eksperimentalni film, kontekstualizira njegove historijske smjerove, sadašnje trendove i predviđa buduća kretanja. Programska okosnica prikazivanje je radova najnovijih filmskih strujanja koji šire razumijevanje filma i problematiziraju razvoj medija (međunarodni natjecateljski program). Prikazuje i nerijetko otkriva značajna i temeljna ostvarenja iz filmske povijesti čime djeluje u međuprostoru festivala, muzeja i galerije, a koje prikazuje kroz popratni filmski program - posebno kurirane programe žirija, Kino 23 sa sponom prema dugometražnom filmu, Ode filmu (kultna arhivska ostvarenja), hrvatski program Refleksi, te audiovizualni performansi “proširenog filma” (expanded cinema) koji promoviraju forme “live cinema” u interakciji s glazbom, performansom, kazalištem, novim medijskih tehnologijama. Planiraju se posjetiti festivali u Rotterdamu i Oberhausenu, dvije najveće europske manifestacije neizbježne za praćenje suvremenih filmskih trendova te Festival Diagonale.

Zagrebački plesni ansambl

Selekcija programa za Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat

U okviru ovog projekta, suradnik i predstavnik za europsku plesnu mrežu Aerowaves, E.Liverić posjetit će Spring Forward Festival u Aarhusu, Danska koji će se održati u travnju, te godišnji Aerowaves sastanak koji će se održati u Teatro Sardegna u Cagliariju na Sardiniji u namjeri da selektira umjetnike i predstave za sljedeću ediciju Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat. Edvin Liverić kao predstavnik za Aerowaves mrežu ovaj posao obavlja već niz godina te za to do sada nije bio honoriran. Festival se nakon osnivanja 2000. godine vrlo brzo ucrtao na mapu važnih plesnih zbivanja u regiji, a tijekom 17 godina postojanja postao je nezaobilazno mjesto susreta umjetnika, plesnih stručnjaka i publike. Svake godine Festival prezentira umjetnike iz različitih dijelova svijeta, a važan dio programacije zauzimaju radovi mladih i perspektivnih plesnih autora. Nakon godina ustrajavanja na izmještanju plesa iz uobičajenih predstavljačkih okvira, istraživanju njegovih potencijala, uključivanju lokalne zajednice, upoznavanju s različitim poetikama i izvedbenim pristupima, Festival se razvio u referentno mjesto izvedbenih umjetnosti. Da bi se nastavio uzlazni razvoj, važno je sudjelovati na plesnim platformama tijekom kojih bi uživo svjedočili predstavama koje su zanimljive za programaciju festivalskih edicija te ostvarili komunikaciju s inozemnim umjetnicima i producentima. Odlazak na SPRING FORWARD festival omogućit će uvid u recentne radove europskih autora te pružiti priliku za programiranje dijela programa festivala kroz direktan uvid u predstave selektirane putem Aerowaves mreže, najperspektivnije autore za 2017. godinu.

Građanska organizacija za kulturu

Put u Oberhausen

U okviru projekta planira se put na međunarodni filmski festival u Oberhausenu u svrhu selekcije filmova za Tabor Film Festival, Kiki – festival dječjeg film i za Green Room Cinema programe u organizaciji udruge Gokul. Filmski festival u Oberhausenu najstariji je i jedan je od najznačajnijih međunarodnih festivala kratkometražnog filma na svijetu. Organizatorima Tabor film festivala, Kiki – festivala dječjeg filma i provoditeljima aktivnosti u Zelenoj dvorani pod nazivom Green Room Cinema ovaj festival je važan zbog obilnog i kvalitetnog programa koji taj Festival nudi kao i bogatog filmskog arhiva koji je otvoren profesionalnim posjetiteljima. Cilj je osigurati kvalitetne filmove, filmski edukativni program tj. radionice za Tabor Film Festival, Kiki i za Green Room Cinema te osigurati nove suradnje i partnerstva.

Hrvatska Udruga Mikrotonalnog Umjetničkog Stvaralaštva

miCROfest

miCROfest je međunarodni festival mikrotonalne glazbe koji se održava na području Republike Hrvatske, počevši od 2016. godine. Program uključuje održavanje predavanja, radionica, okruglih stolova i koncerata. Cilj festivala je promicanje hrvatske tradicijske, te razvitak i unapređenje suvremene autorske mikrotonalne glazbe kod nas i u svijetu. Pojam mikrotonalna glazba obično se odnosi na glazbu koja sadrži vrlo male intervale a i na sve intonacijske sustave različite od jednoliko temperiranog sustava baziranog na podjeli oktave na 12 tonova (sustav koji trenutno dominira zapadnom glazbom). Organizacija serije miCROfest glazbenih događanja ima sljedeće ciljeve: predstavljanje i promocija raznolikih intonacijskih sustava tradicijske glazbe s područja Hrvatske u kontekstu mikrotonalnog stvaralaštva, kod nas i u svijetu; predstavljanje mikrotonalnih tradicijskih sustava drugih naroda na području Europe; predstavljanje i promocija suvremenog mikrotonalnog glazbenog stvaralaštva hrvatskih i europskih autora; potaknuti mikrotonalno skladanje i interpretiranje u Hrvatskoj kao jednog od ključnih smjerova daljnjeg razvoja glazbe općenito. U okviru ovog projekta planira se posjeta Mikrotonalnom festivalu u Freiburgu u Njemačkoj, koji je jedan od najstarijih mikrotonalnih festivala u Europi.

Domino

Selekcija programa festivala Sounded bodies

Sounded Bodies festival sa svakom sljedećom edicijom uspješno prožima različite izvedbene forme i svodi ih na zajednički nazivnik. Proučavajući povezanosti i odnose između pokreta (tijela) i zvuka (glasa) festival okuplja umjetnike koji se na vrlo inovativan, kreativan i slojevit način bave zvukom i pokretom. Festival publici time nudi kohezivan program i svojevrsno usmjerenje ka razumijevanju teme i predstave same. 2017. godine festival nastoji okupiti i publici predstaviti umjetnike iz Francuske, Islanda, Bugarske, Poljske,SAD-a, Brazila, Rusije Australije i Švedske. Upravo radi dolaska povećanje kvalitete i raznovrsnosti programa festivala planira se selekcijski boravak umjetničkog voditelja festivala u Brazilu i Rusiji kako bi se pobliže upoznao s relevantnima autorima i njihovim izvedbama s ovih dalekih destinacija. Te kako bi na kraju relevantni autori iz tih zemalja bili predstavljeni festivalskoj publici, ali i kako bi oni kroz stručne radionice s umjetnicima iz Zagreba prenijeli svoj načine rada i tehnike koje koriste prilikom izvedbi. Koncept cijelog festivala je i osmišljen kako bi se osim zanimljivih izvedbi, kroz radionice i educirala te osnažila izvedbena scena u Hrvatskoj.

UDRUGA KULTURNI TURIZAM za promicanje hrvatske kulture i umjetnosti

ART&TECH UNITED / CROATIA 2017 INOVATIVNI KONCEPTI 3D PRINTA U SUVREMENOJ UMJETNOSTI

Namjena projekta ART&TECH UNITED jest istražiti mogućnosti tehnologije 3D printa u hrvatskoj suvremenoj umjetničkoj praksi koja u svijetu već polako izlazi iz eksperimentalne faze budući da su je prihvatili i već renomirani umjetnici iskoristivši nove inovativne izričaje koje ona može pružiti. 3D print tehnologija polako skida sa sebe stigmu bezličnosti i masovnosti , te zadire u sfere likovnosti, arhitekture, produkt designa i srodnih primijenjenih umjetnosti. Umjetnost i tehnologija, za većinu dva suprotna pojma, koncept individualca i koncept masovnosti, no samo na prvi površni pogled. Istina je da iza i jednog i drugog pojma stoje pojedinci i timovi vođeni kreativnošću i potrebom za stvaranjem boljeg društva u cjelini. Upravo na tim premisama KREATIVNOSTI i POTREBOM za stvaranjem jedne bolje, sretnije životne sredine UTOPIJE kreće razvoj umjetničke ideje prijavljenog projekta ART&TECH UNITED.
Umrežiti, ispreplesti pozitivne sudionike iz sfera umjetnosti, tehnologije, socijalne sredine zagovarajući međusobnu suradnju jer za realizaciju su uvijek potrebne tri strane,UMJETNIK, INOVATIVNI NOVI STVARALAČKI MEDIJ (u ovom slučaju 3D PRINT tehnologija) I KONZUMENT, odnosno socijalni aspekt, društvo koje tu ideju prihvaća i aktivno sudjeluje dijelom u stvaranju, a dijelom u konzumaciji gotovog proizvoda/umjetničkog djela, dok sinergija sve tri strane utječe na pozitivne promjene cjelokupne zajednice.

Hrvatski filmski savez

Sudjelovanje organizatora i selektora programa za djecu i mlade u Hrvatskog filmskom savezu na međunarodnim filmskim festivalima

Sudjelovanje na filmskim festivalima za djecu i mlade – Future Film Festival, MICE, Fresh Film Festival, Int. Youth Film Festival Plasencia Encorto, Nordic Film Festival, Giffoni Georgia omogućit će ne samo promociju obrazovnih i revijskih programa Hrvatskog filmskog saveza nego će potaknuti suradnju organizatora i selektora programa iz različitih dijelova svijeta, ali i mladih autora u razmjeni iskustva i ideja te poticanja stvaranja mreže suradnje između mladih kreativaca. Organizatori i selektori te medijski pedagozi posjetima filmskih festivalima, preko gledanja filmova, držanja predavanja, vođenja radionica, diskusija i druženja, stječu nove uvide i ideje, ali i izuzetno važna poznanstva koja mogu dovesti do vrijednih budućih suradnji. Sudjelovanje pojedinaca na festivalima vodi povećavanju vidljivosti nacionalnih organizacija ili festivala koje predstavljaju, što u konačnici vodi i partnerskim povezivanjima. Za mlade filmaše koji tek profiliraju svoje poglede na film, ali i na život, od velike je važnosti da upoznaju vršnjake i kolege iz različitih dijelova svijeta te se na taj način susretnu s drugačijim načinima života i mišljenja. Tijekom trajanja festivala, radionica i zajedničkih druženja, zaista možemo reći da kreativna i kulturna razmjena među mladima omogućuje pomicanje barijera, pronalazeći umjetnost kao nit koja može i treba spajati mlade. Hrvatski filmski savez u zadnje tri godine razvojem međunarodne suradnje raspolaže s respektabilnom brojkom suradnji koja je rezultirala osnivanjem mreža filmskih festivala mladih te organizacija i nastavnika medijske kulture koja potiče i poboljšava filmsko stvaralaštvo mladih - YCN (kratica engleskog naziva 'Youth Cinema Network'), putem koje se nastoji osnažiti mlade filmaše da pričaju svoje filmske priče.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type