Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

Opća pitanja

1. Pitanje: Što se točno podrazumijeva pod kategorijom "Prijavitelj"? Da li dva jednakopravna člana neke umjetničke organizacije mogu svaki podnijeti najviše 6 prijava (ako se radi o projektima u kojima ovaj drugi član ne sudjeluje)?

Odgovor: U Vodiču za prijavu, u poglavlju 8. Pojmovnik, na str. 47 navedena je sljedeća definicija prijavitelja: "Prijavitelj je organizacija koja podnosi prijavu na jedan ili više javnih poziva u okviru Programa podrške 2013." U poglavlju 1.3. Ograničenje broja prijava, na str. 9 navedeno je da svaki prijavitelj ima pravo podnijeti po jednu prijavu za Programska područja 1, 3 i 4, dok za Programsko područje 2 može u svakoj od triju kategorija podnijeti po jednu prijavu. Prijavitelj ima pravo ukupno podnijeti najviše šest prijava.

U skladu s navedenim prijavitelj je umjetnička organizacija, te sveukupno možete predati najviše 6 prijava na Program podrške 2013 za projekte/programe koje će vaša organizacija provoditi tijekom 2014. godine.

2. Pitanje: Da li se javni pozivi odnose isključivo na udruge koje se bave suvremenom umjetnošću ili se mogu prijaviti i udruge koje se bave realizacijom umjetničkih programa i projekata na povijesnim instrumentima s ciljem očuvanja kulturne baštine i povijesnih instrumenata?

Odgovor: Svrha Zaklade "Kultura nova", koja je propisana člankom 3. Zakona o Zakladi "Kultura nova" (NN 90/11), je promicanje i razvoj civilnog društva u Republici Hrvatskoj na području suvremene kulture i umjetnosti.

U skladu s navedenom svrhom Program podrške 2013 namijenjen je organizacijama civilnog društva (udrugama i umjetničkim organizacijama) koje djeluju na području suvremene kulture i umjetnosti.

3. Pitanje: Prijavila bih se na natječaj s organizacijom koja djeluje godinu dana (registracija 13. srpnja 2012), ali nema prometa, dakle ni prihode ni rashode u 2012, već u 2013. Možemo li zadovoljiti uvjete natječaja?

Odgovor: Ako su zadovoljeni i svi ostali formalni uvjeti propisani u Vodiču za prijavu, možete se na javni poziv prijaviti s navedenom organizacijom. Međutim, treba imati na umu, iako je ovdje riječ o jednom segmentu procjene kvalitete prijava, da prijava može, ovisno na koje se programsko područje odnosi, biti lošije procijenjana u odnosu na prijave organizacija koje imaju razvijenije kapacitete, što naravno ovisi i o kvaliteti projekata tih organizacija, njihovom dosadašnjem radu i slično.

4. Pitanje: Kako financirate samo operativne troškove moramo li mi, u pitanju koje se odnosi na aktivnosti projekta, pisati sve aktivnosti projekta ili jednostavno pišemo samo one aktivnosti čije je financiranje predviđeno projektom.

Odgovor: Financijska podrška Zaklade "Kultura nova" u Programskom području 1 namijenjena je za operativne troškove kao što su naknade za rad, financijsko-administrativne troškove, troškovi najma ureda, režijski troškovi, troškovi komunikacije i slično, dok se sredstva za programske aktivnosti moraju osigurati iz drugih izvora. S obzirom na to da su operativni troškovi povezani s provođenjem samoga projekta potrebno je u prijavnici opisati koncept projekta/programa te navesti sve aktivnosti koje će se provoditi u okviru toga projekta/programa.

5. Pitanje: Da li se podrazumijeva pod područje suvremene kulture i umjetnosti npr. nastup glazbenika na starim renesansnim i baroknim instrumentima na nov, inovativan način?

Odgovor: U Vodiču za prijavu propisani su svi formalni uvjeti koje prijava na Program podrške 2013 mora zadovoljiti, kao i kriteriji za dodjelu sredstava za svako programsko područje na temelju kojih se donosi prijedlog za dodjelu bespovratnih sredstava Zaklade. Programsko područje 1 detaljno je definirano u Vodiču za prijavu na stranicama 20 - 23., dok su na str. 7. navedeni prioriteti Programa podrške 2013 iz kojih je moguće iščitati koje su za Zakladu ključne odrednice suvremene kulture i umjetnosti, a koje trebaju biti sastavni dio prijavljenih projekata/programa:

  • razvoj kulturnih i umjetničkih praksi koje imaju otklon od uspostavljenih dominantnih koncepcija kulturnog i umjetničkog djelovanja u Republici Hrvatskoj
  • razvoj kulturnih i umjetničkih praksi utemeljenih na jasnoj umjetničkoj artikulaciji i/ili društvenom angažmanu
  • razvoj kulturnih i umjetničkih praksi utemeljenih na istraživačkom i/ili eksperimentalnom pristupu

Na temelju svih propisanih formalnih uvjeta, kriterija za dodjelu sredstava i prioriteta, moguće je procijeniti kakve projekte/programe Zaklada podržava.

6. Pitanje: Zanima nas kako definirate "posebne ciljeve organizacije" (pitanje 13 u obrascu za PP1 a2)? Naime, mi u svojim strateškim dokumentima defniramo strateške ciljeve i ciljeve, pa nas ovo zbunjuje?

Odgovor: U Vodiču za prijavu u poglavlju Pojmovnik na str. 47 navedena je definicija posebnog cilja: "Poseban cilj je planirano postignuće koje se ostvaruje provedbom aktivnosti u kraćem vremenskom razdoblju. Iz jednog strateškog cilja izvodi se nekoliko posebnih ciljeva."

7. Pitanje: Javljam Vam se s upitom oko podnosioca prijave. Naime, naša organizacija je neprofitna, nevladina organizacija civilnog društva, no u užem fokusu nam nije umjetničko djelovanje. Voljeli bismo se javiti na Vaš natječaj, no nismo sigurni da li bi naša prijava odgovarala uvjetima natječaja? Radi se o ženskom umjetničkom festivalu s naglaskom na aktivizam.

Odgovor: Svrha Zaklade "Kultura nova", koja je propisana člankom 3. Zakona o Zakladi "Kultura nova" (NN 90/11), je promicanje i razvoj civilnog društva u Republici Hrvatskoj na području suvremene kulture i umjetnosti.

U skladu s navedenom svrhom Program podrške 2013 namijenjen je organizacijama civilnog društva (udrugama i umjetničkim organizacijama) koje djeluju na području suvremene kulture i umjetnosti.

Procjenu kvalitete prijava obavit će nezavisno stručno tijelo, Povjerenstvo za procjenu kvalitete prijava, koje će procjenjivati sve prijave koje zadovolje propisane formalne uvjete na temelju kriterija za dodjelu sredstava koji su propisani za svako programsko područje u Vodiču za prijavu Programa podrške 2013, a nalaze se i na mrežnim stranicama Zaklade. Kriteriji se odnose na prijavljeni projekt/program, organizaciju koja upućuje prijavu na javne pozive Programa podrške 2013 te prijavnicu. Također, u prijavnici se nalaze i pitanja vezana za organizaciju i njeno dosadašnje iskustvo u području suvremene kulture i umjetnosti.

8. Pitanje: Zanima me pojašnjenje pitanja „Opišite područje djelovanja organizacije i objasnite razloge zbog kojih organizacija djeluje u navedenom području.“ Zanima me na kojoj razini općenitosti je zamišljen odgovor. Npr. da li bi to bilo nešto kao „organizacija kulturnih događanja i programa neformalne edukacije“ ili „kultura mladih i alternativna kultura, ljudska prava“ ili nešto još specifičnije?

Odgovor: Za pitanje "Opišite područje djelovanja organizacije i objasnite razloge zbog kojih organizacija djeluje u navedenom području" predviđeno je 2600 znakova za upis te bi bilo dobro da detaljno opišete područje djelovanja organizacije. Specifičnosti koje navedete u prijavnici važni su detalji po kojima se djelovanje Vaše organizacije razlikuje od djelovanja ostalih organizacija koje također npr. organiziraju kulturna događanja i programe neformalne edukacije.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type