Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP1

1. Pitanje: Upit je vezan uz prijavu za natječaj u PP1 (kategorija a2). Što točno znači 'zaposliti osobu'? Možemo li u okviru takvog zapošljavanja govoriti o isplaćivanju na autorski ugovor ili se radi isključivo o radnom odnosu na određeno vrijeme (s klasičnim doprinosima)?

Odgovor: U Programskom području 1 jedan od posebnih ciljeva je poticanje zapošljavanja u organizacijama civilnog društva na području suvremene kulture i umjetnosti.

Pod zapošljavanjem smatramo da se s osobom zaposlenom na određeno radno mjesto sklopi ugovor o radu u skladu sa Zakonom o radu (NN 149/09, 61/11, 82/12).

2. Pitanje: U kategoriji PP1: Operativna podrška za programski razvoj, a1) razvoj domaće umjetničke produkcije i/ili distribucije umjetničkih radova, djela i projekata, je li uvjet da se na projektu - kazališnoj predstavi - radi tijekom 2014. godine ili se mogu tražiti sredstva za distribuiranje i promociju projekta realiziranog 2013. godine?

Odgovor: U Programskom području 1 u kategorijama a1) i a2) Razvoj domaće umjetničke produkcije i/ili distribucije umjetničkih radova, djela i projekata možete se opredijeliti ili za produkciju, ili za distribuciju ili za produkciju i distribuciju, ovisno o potrebama vaše organizacije.

Da bi prijava bila prihvatljiva mora zadovoljiti sve formalne uvjete navedene u Vodiču za prijavu. Dakle, ako prijavljujete samo distribuciju umjetničkih radova, djela i projekata, aktivnosti distribucije se moraju provoditi kontinuirano tijekom cijele 2014. godine.

3. Pitanje: Naša udruga osnovana je 26. 10. 2012. godine, ali je proizašla iz višegodišnjeg rada fotokluba. Udruga je osnovana nakon 3,5 godine rada galerijskih aktivnosti Fotokluba i na ULUPUH-ovu je popisu priznatih galerija i izlagačkih prostora. Nakon 30 održanih izložbi poznatih fotografa i klubova i sve većeg opsega posla, to je bio logičan slijed događaja s ciljem razdvajanja poslova i aktivnosti galerije i kluba i otvaranja radnog mjesta administratora galerije. Galerija i klub su setrinske udruge, s gotovo istim članovima, te zajedno provode većinu aktivnosti.

Zanima nas, imajući sve ovo u vidu, možemo li ipak aplicirati na Program podrške 2013 Zaklade Kultura nova na PP1 iako formalno nije prošla godina dana od osnutka?

Odgovor: Da bi prijava bila prihvaćena udruga ili umjetnička organizacija koja podnosi prijavu mora zadovoljiti formalni uvjet koji se odnosi na aktivno vremensko djelovanje prijavitelja od dana registracije do dana zaključivanja javnog poziva specificirano za svako pojedino programsko područje u Vodiču za prijavu: za PP1, PP3 i PP4 prijavitelj mora aktivno djelovati najmanje jednu (1) godinu od dana registracije do dana zatvaranja javnog poziva.

Napominjemo da u Programskom području 2 takvo vremensko ograničenje ne postoji te da prijavu može podnijeti organizacija koja aktivno djeluje od dana registracije do dana zaključivanja javnog poziva kraće od godinu dana.

4. Pitanje: Kao umjetnička organizacija postojimo već 10 godina i okupljamo autore koji kroz organizaciju realiziraju svoje projekte. Osim toga organizacija se bavi realizacijom umjetničkih programa festivalskog i edukativnog profila. Zanima nas da li se možemo prijaviti za PP1 (razvoj domaće umjetničke produkcije i/ili distribucije umjetničkih radova, djela i projekata), kao krovna organizacija koja bi obavljala promidžbene, distribucijske i marketinške poslove za radove drugih umjetnika i njihovih organizacija, koji zbog malog obima projekata ne mogu ući u konkurenciju, ovog programa Zaklade Kultura Nova, s organizacijama koje nose brojnije projekte?

Radilo bi se dakle, o vrsti mreže umjetnika i njihovih umjetničkih organizacija zastupljenih od jedne umjetničke organizacije koja bi preuzela na sebe promidžbene, distribucijske i marketinške poslove, što je umjetnička organizacija donekle dosad i radila, ali za pojedinačne autore.

Odgovor: Vaša organizacija može podnijeti prijavu na PP1 koja se odnosi na distribuciju radova, djela i projekata neovisno o tome u okviru koje organizacije su oni nastali, ako je riječ o zaokruženom projektu/programu (definirani ciljevi, aktivnosti, korisnici, proračun, vremenski rokovi) Vaše organizacije te ako je taj projekt/program usklađen sa strateškom orijentacijom Vaše organizacije.

Napominjemo da za provedbu programskih aktivnosti (bilo da je riječ o produkciji i/ili distribuciji) u ovom programsku području Vaša organizacija mora imati osigurana sredstva iz drugih izvora, a također prijava mora zadovoljavati i sve ostale formalne uvjete koji su navedeni u Vodiču za prijavu na stranicama 13 i 14. Kako biste što kvalitetnije pripremili Vašu prijavu za PP1 upućujemo Vas da detaljno proučite i kriterije za dodjelu sredstava u ovom programskom području, a koji su navedeni u Vodiču za prijavu na stranicama 21-23.

Također Vas upućujemo da razmotrite Programsku platformu na nacionalnoj razini koja je definirana u okviru Programskog područja 3: Razvoj suradničkih platformi.

5. Pitanje: U Programskom području 1 (Operativna podrška za programski razvoj) u kategorijama a1 i b1 pod posebnim je ciljevima navedeno „pridonijeti zapošljavanju u organizacijama civilnog društva na području suvremene kulture i umjetnosti“.

Kao organizacija nadamo se da ćemo kroz najviše dvije godine biti u mogućnosti otvoriti radna mjesta te zaposliti ljude na poslovima produkcije, administracije i koordinacije, međutim trenutno za to nemamo financijske i operativne kapacitete. Zbog toga smo u navedenom programskom području namjeravali prijaviti troškove koji bi se ostvarivali kroz autorske ugovore kontinuirano kroz 2014. godinu. Takva bi nam vrsta podrške omogućila da uspostavimo kontinuitet rada na tim radnim mjestima te da okupimo stalne suradnike s kojima bismo u dogledno vrijeme bili u mogućnosti ugovor o radu.

Međutim, iz danih materijala Zaklade nije nam jasno jesu li sredstva namijenjena za sklapanje autorskih ugovora isključena kao mogućnost u ovom programskom području? Dakle, možete li pojasniti je li suradnja kroz autorske ugovore isključena ili naprosto dajete prednost projektima unutar kojih se sklapaju ugovori o radu sukladno Vašim posebnim ciljevima?

Odgovor: Poticanje zapošljavanja u organizacijama civilnog društva jedan je od ciljeva Zaklade, kao i jedan od kriterija. Ako vaša organizacija nema mogućnosti za zapošljavanje u organizaciji ne znači da će to biti presudan element u procjeni. Dakle, naknade za rad menadžera, producenata, projektnih/programskih voditelja, financijskih administratora, voditelja ureda moguće je isplaćivati i putem drugih tipova ugovora vodeći računa o zakonskim ograničenjima koja se odnose na svaki pojedini tip ugovora. Ovdje naročito treba voditi računa o tome da se u navedenim poslovima (rad menadžera, producenata, projektnih/programskih voditelja, financijskih administratora, voditelja ureda) teško mogu pronaći elementi autorstva pa Vas upućujemo da prije zaključenja ugovora o autorskom djelu ovo provjerite i kod Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (web: http://www.dziv.hr/).

Slobodni smo vam predložiti da razmotrite mogućnost zapošljavanja na skraćeno radno vrijeme. U slučaju da vaša organizacija nije u mogućnosti zaposliti osobu na skraćeno radno vrijeme, a možete s pojedincima za navedene poslove sklopiti druge tipove ugovora u skladu sa zakonskim okvirima, predlažemo da u prijavnici navedete da bi kontinuirana suradnja s pojedincima dugoročno mogla voditi prema zapošljavanju u organizaciji, što vidite kao doprinos stabilizaciji organizacije.

6. Pitanje: Navedeno je da unutar Programskog područja 1 (Operativna podrška za programski razvoj) prijavitelji trebaju osigurati i sredstva iz drugih izvora za financiranje prijavljenih programa i aktivnosti u okviru programskog područja. Jasno nam je da se financiranje pojedinih umjetničkih projekata u konkretnom smislu trebaju financirati iz drugih izvora. Međutim, zanima nas u kojem postotku bismo trebali osigurati sredstva iz drugih izvora za troškove koji pripadaju ovom programskom području kao što su naknade za rad, financijsko-administrativni troškovi, troškovi najma ureda, režijski troškovi, troškovi komunikacije itd. Imate li u tom kontekstu konkretnije određenje?

Odgovor: U Programskom području 1 sredstva iz drugih izvora koja prijavitelji moraju imati osigurana odnose se na programske troškove, dakle troškove samog programa/projekta jer te troškove nije moguće pokriti iz sredstava koja dodjeljuje Zalada. Međutim, operativni troškovi organizacije koji nastaju zbog programa/projekta mogu u potpunosti biti pokriveni iz sredstava koje odobri Zaklada.

7. Pitanje: Molim vas da mi odgovorite što bi točno mogli podrazumijevati ''troškovi promocije organizacije''? Pretpostavljam da bi se ovdje mogli pravdati zapravo troškovi promocije projekta npr. distribucija ulaznica, letaka, oglašavanje u medijima i sl. ali da se njime ne promovira sama organizacija (osim uzgred), već djelo koje ona nudi publici.

Odgovor: Pod prihvatljivim troškovima promocije organizacije ne podrazumijevaju se troškovi promocije pojedinog projekta niti njegovih aktivnosti (npr. jedne izložbe, predstave, koncerta, projekcije, predavanja i sl.) nego troškovi promocije organizacije u cjelini (npr. sveukupne produkcije ili distribucije ili prostora koji organizacija vodi). Dakle, ne radi se o formatu promocije, nego o sadržaju koji se promovira.

8. Pitanje: Što podrazumijevate pod troškovima dokumentiranja? Radi li se tu npr. o angažiranju snimatelja i/ili fotografa koji će popratiti projekt od početka do kraja. Može li se ovdje npr. pravdati kupovina fotoaparata (ili je to nedozvoljena kupovina opreme), izrada slika, troškovi printa i dizajna.

Odgovor: Pod troškove dokumentiranja ubrajaju se svi video, foto i audio materijali kojima se dokumentiraju rezultati rada organizacije relevantni za kategoriju u kojoj se organizacija prijavljuje. Pritom kupovina fotoaparata spada u troškove nabave opreme, koji mogu iznositi najviše 30% ukupno traženog proračuna od Zaklade.

9. Pitanje: PP1 a1, da li se pod razvoj domaće razvojne produkcije podrazumijeva kupovina web streama za snimanje novih projekata koji su u fazi osmišljavanja? Takav način vlastite televizije zaposlio bi jednu osobu koja bi uvijek pratila programe od između ostalog, inovativne i poticala uspostavljanje nove i unapređivala postojeće metode razvoja publike.

Odgovor: Financijska podrška Zaklade "Kultura nova" u Programskom području 1 namijenjena je za operativne troškove, kao što su naknade za rad, financijsko-administrativne troškove, troškove najma ureda, režijske troškove, troškove komunikacije i slično, dok se sredstva za programske aktivnosti (produkciju domaće umjetnosti, distribuciju umjetničkih radova, djela i projekta te upravljanje prostorima za kulturu i umjetnost) moraju osigurati iz drugih izvora. S obzirom na to da su operativni troškovi povezani s provođenjem samoga projekta (produkcije, distribucije ili upravljanje prostorom) potrebno je u prijavnici opisati koncept projekta/programa te navesti sve aktivnosti koje će se provoditi u okviru toga projekta/programa.

10. Pitanje: PP1a1 Da li partner mora biti udruga (ili ustanova), ili pojedinac, npr. glazbenik?

Odgovor: Programsko područje 1 je predviđeno za dodjelu bespovratnih sredstava određenoj organizaciji za njene operativne troškove te nam u tom području partnere nije potrebno navoditi. Ako se prijavljujete na programska područja 3 i 4, u Vodiču za prijavu na stranicama 28 (PP3) i 35 (PP4) možete provjeriti tko može biti član platforme.

11. Pitanje: Ako smo se prijavili prošle godine na vaš natječaj razvoj pojedinih djelatnosti organizacija, da li imamo pravo na ponovnu prijavu na Razvoj domaće umjetničke produkcije i/ili distribucije umjetničkih radova, djela i projekata radi nastavka suradnje i podrške našem uredu. Pošto nam je Vaša podrška vrlo bitna za kontinuitet naše organizacije.

Odgovor: Zaklada "Kultura nova" nije postavila ograničenje da se ove godine ne možete prijaviti za natječaj u istom programskom području u kojem ste se prijavili prošle godine i u kojem su Vam odobrena sredstva.

Dakle, Vaša organizacija može se prijaviti na Program podrške 2013 u Programskom području 1: Operativna podrška za programski razvoj u kategorijama a1 ili a2

12. Pitanje: Planiramo se prijaviti na natječaj za financijsku podršku (PP1b1). Zanima nas da li se uopće možemo prijaviti na natječaj ako prostor koristimo od 2013. godine. Inače, kulturno-umjetničke aktivnosti smo počeli provoditi i prije 2013., samo ne u ovom novom prostoru.

Odgovor: U Programskom području 1, u kategorijama b1 i b2 - upravljanje prostorima za kulturu i umjetnost nije propisano koliko dugo organizacija mora voditi prostor za kulturu i umjetnost.

Međutim, želimo naglasiti da se angažman organizacije u upravljanju prostorom za kulturu i umjetnost procjenjuje i kroz program realiziran u prethodnoj godini (npr. u prijavnici pitanje br. 15) te da prijava može biti lošije procijenjena u odnosu na prijave organizacija koje imaju razvijenije kapacitete i iskustvo u upravljanju prostorom, što naravno ovisi i o kvaliteti projekata tih organizacija i njihovom dosadašnjem radu.

Formalni uvjet koji mora biti zadovoljen je da je organizacija koja upravlja prostorom za kulturu i umjetnost registrirana najmanje jednu (1) godinu od dana registracije do dana zaključivanja ovog javnog poziva.

13. Pitanje: Pitanje je u svezi apliciranja na PP1: Operativna podrška za programski razvoj - kategorija b2. S obzirom na to da je jedan od uvjeta da organizacija ili organizacije djeluju najmanje jednu godinu, pitanje je, da li Savez udruga koji je trenutno u postupku registracije (u ponedjeljak 2.9.2013. bit će izadano riješenje o registraciji u nadležnom državnom uredu) može aplicirati na navedeno područje (kao formalno tijelo koji će voditi i upravljati prostorom za kulturu. Udruge koje čine savez kao i pridružene neformalne članice (dvije umjetničke organizacije) djeluju više od jedne godine.

Odgovor: U Programskom području 1: Operativna podrška za programski razvoj prijavu može podnijeti organizacija koja aktivno djeluje najmanje jednu (1) godinu od dana registracije do dana zaključivanja javnog poziva, ako zadovoljava i ostale formalne uvjete propisane u Vodiču za prijavu Programa podrške 2013.

Dakle, savez udruga koji je u procesu registriranja ne zadovoljava formalni uvjet propisanog vremenskog djelovanja u ovom programskom području, bez obzira na to što ga čine članice koje djeluju duže od jedne godine.

14. Pitanje: Može li se u sklopu poziva za područje PP1, a1 ili a2 prijaviti zapošljavanje ili rad na ugovor o djelu više osoba? Naime, ako trebamo na pola radnog vremena zaposlenog tajnika ili koordinatora produkcije/distribucije i na pola radnog vremena tehničkog tajnika, je li moguće prijaviti se za sredstva za ta dva zaposlenika?
Treba li uz prijavu izraditi detaljan financijski plan za korištenje potencijalno dodijeljenih sredstava ili kakav okviran budžet?

Odgovor: Jedan od posebnih ciljeva u Programskom području 1 je pridonijeti zapošljavanju u organizacijama civilnog društva na području suvremene kulture i umjetnosti. Zapošljavanje, koje se ostvaruje na temelju ugovora o radu, ovisi o potrebama određene organizacije tako da Zaklada nije postavila ograničenje broja osoba koje organizacija može zaposliti.

Poglavlje Proračun, koje je sastavni dio svake prijavnice, sadrži pitanja o svim troškovima koji su prihvatljivi u određenom programskom području i kategoriji s detaljnim uputama za ispunjavanje te nije potrebno dostavljati dodatne specifikacije proračuna.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type