Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

Pravni oblik organizacije

1. Pitanje: Je li profesionalna kazališna družina koja je registrirana kao javna kazališna družina pri Centru za kulturu obuhvaćena ovim natječajem?

Odgovor: Kao što je navedeno u Vodiču za prijavu, na javne pozive objavljene u okviru Programa podrške 2013, mogu se prijaviti udruge upisane u Registar udruga Republike Hrvatske ili umjetničke organizacije upisane u Registar umjetničkih organizacija.

Dakle, ako organizacija nije upisana u jedan od navedenih registara, ona ne zadovoljava osnovne formalne uvjete za prijavu na javne pozive objavljene u okviru Programa podrške 2013.

2. Pitanje: Pravni oblik naše organizacije je ustanova. Registrirana je kao ustanova i neprofitna organizacija. Razlika je samo u pravnom obliku, jer se radi o neprofitnoj organizaciji koja ima RNO broj. Može li naša organizacija prijaviti projekt sukladno natječajnim kriterijima? Može li Ustanova biti partner na projektu sukladno natječajnim kriterijima i u kojim programskim područjima?

Odgovor: Kao što je navedeno u Vodiču za prijavu i Pravilniku o uvjetima i postupku za dodjelu sredstava, na javne pozive objavljene u okviru Programa podrške 2013, mogu se prijaviti udruge upisane u Registar udruga Republike Hrvatske ili umjetničke organizacije upisane u Registar umjetničkih organizacija.

Dakle, ako Vaša organizacija nije upisana u jedan od navedenih registara, ne zadovoljava osnovne formalne uvjete za prijavu na javne pozive objavljene u okviru Programa podrške 2013 te ne može biti nositelj prijave niti u jednom programskom području.

U Vodiču za prijavu, na str. 28, propisano je koje organizacije mogu sudjelovati kao članice u suradničkim platformama u Programskom području 3. Tamo je navedeno da se kao članice mogu prijaviti isključivo:

  • udruge ili umjetničke organizacije na području suvremene kulture i umjetnosti koje su registrirane u Republici Hrvatskoj
  • udruge iz bilo kojeg područja djelovanja civilnog društva, registrirane u Republici Hrvatskoj, pod uvjetom da je njihovo sudjelovanje opravdano doprinosom cjelokupnom razvoju platforme
  • ustanove u kulturi, registrirane u Republici Hrvatskoj, čiji su osnivači Republika Hrvatska i/ili jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, pod uvjetom da je njihovo sudjelovanje opravdano doprinosom cjelokupnom razvoju platforme

3. Pitanje: Mogu li se na program Podrške 2013 prijaviti trgovačka društva (d.o.o.) registrirana za umjetničke aktivnosti?

Odgovor: Svrha Zaklade "Kultura nova", koja je propisana člankom 3. Zakona o Zakladi "Kultura nova" (NN 90/11), je promicanje i razvoj civilnog društva u Republici Hrvatskoj na području suvremene kulture i umjetnosti.
U skladu s navedenom svrhom Program podrške 2013 namijenjen je organizacijama civilnog društva (udrugama i umjetničkim organizacijama) koje djeluju na području suvremene kulture i umjetnosti.

Dakle, da bi prijava bila prihvatljiva organizacija koja se prijavljuje na natječaj mora biti registrirana kao udruga ili umjetnička organizacija te mora biti upisana u Registar neprofitnih organizacija.

4. Pitanje: Ako je udruga nezavisna i neprofitna te je upisana u Registar neprofitnih organizacija, a jedan od osnivača je profitan, moze li se udruga i dalje prijaviti na natječaj?

Odgovor: U formalnim uvjetima Programa podrške 2013 navedenim u Vodiču za prijavu nije propisano da organizacija kojoj je je jedan od osnivača profitan ne zadovoljava formalne uvjete, odnosno da se ne može prijaviti na javne pozive.

Dakle, vaša organizacija se može prijaviti na javne pozive otvorene u okviru Programa podrške 2013 ako zadovoljava i ostale formalne uvjete navedene u Vodiču za prijavu na str 13 i 14.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type