Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP4

1. Pitanje: Dobila sam pozivno pismo za sudjelovanje u međunarodnom pilot projektu. Tražim stipendiju te bih ta sredstva trebala imati osigurana do 15.06.2013. za sudjelovanje. Da li navedeni projekt pripada programskom području 4, te ako da na koji način je moguće prijaviti molbu za jednokratna nepovratna sredstva?

Odgovor: Bespovratna sredstva u okviru Programa podrške 2013 dodijelit će se udrugama i umjetničkim organizacijama koje djeluju na području suvremene kulture i umjetnosti za provođenje projekata/programa u 2014. godini. Popis svih propisanih formalnih uvjeta za prijavu na javne pozive pronaći ćete u Vodiču za prijavu, koji se nalazi na mrežnim stranicama Zaklade.

U Vodiču za prijavu na str. 8, nalaze se formalni uvjeti za Programsko područje 4. Tamo je navedeno da u platformu moraju biti uključene 4 organizacije (koordinator i 3 članice) iz najmanje 4 zemlje Jugoistočne Europe, koje provode aktivnosti u najmanje 4 zemlje te da se aktivnosti moraju provoditi kontinuirano tijekom 12 mjeseci, od 1. 1. 2014. do 31. 12. 2014.

S obzirom na to da je svrha Zaklade "Kultura nova" pružanje financijske i stručne podrške organizacijama civilnog društva, Zaklada također nije u mogućnosti dodjeljivati stipendije ili jednokratne podrške fizičkim osobama.

2. Pitanje: Zanima nas da li međunarodna suradnja na projektu može uključiti i suradnju sa ambasadama?

Odgovor: U Vodiču za prijavu objavljenom na mrežnim stranicama Zaklade "Kultura nova", na stranici 35 navedeno je da se na Programsko područje 4: Pilot program — Razvoj suradničkih platformi u Jugoistočnoj Europi kao članice suradničke platforme mogu prijaviti isključivo:

  • udruge ili umjetničke organizacije na području suvremene kulture i umjetnosti koje su registrirane u Republici Hrvatskoj;
  • organizacije civilnog društva (nevladine i neprofitne organizacije) na području suvremene kulture i umjetnosti koje su registrirane u zemljama koje su navedene u odlomku b) Geografski fokus

Dakle, veleposlanstva ne mogu biti članice suradničkih platformi unutar PP4.

3. Pitanje: Namjeravamo se prijaviti kao koordinator platforme u programskom području 4 - razvoj suradničkih platformi u Jugoistočnoj Europi. Partneri u podnošenju aplikacije bile bi tri organizacije iz susjednih država: Makedonije, Srbije te Slovenije.

Naše pitanje se odnosi na lokacije realizacije aktivnosti. Da li je moguće da se aktivnosti u sklopu projekta događaju i u drugim zemljama navedenog geografskog fokusa (Kosovo, Crna Gora, Bosna i Hercegovina...), premda su formalno partneri organizacije iz navedene 4 zemlje?

Naše drugo pitanje odnosi se na potvrdu prihvatljivosti troškova, o čemu smo već informirani kroz proučavanje natječajne dokumentacije. Dakle, naknade za rad i putni troškovi mogu se pokrivati isključivo državljanima RH i/ili osobama s prebivalištem u našoj zemlji, a ne i osobama drugog državljanstva i/ili s prebivalištem izvan naše zemlje? Odnosi li se ta klauzula na troškove puta koji se plaćaju virmanskim putem, a za osobe s prebivalištem van Hrvatske (npr. kupnja avio-karata)? Nadalje, da li je moguće kao prihvatljive troškove tretirati produkcijske troškove nastale na teritoriju Jugoistočne Europe? Npr. troškovi najma prostora/tehnike u Hrvatskoj ili u nekoj drugoj zemlji, ili su prihvatljivi troškovi isključivo ograničeni na naknade za rad i putne troškove?

Odgovor: Aktivnosti se moraju provoditi u najmanje 4 zemlje, odnosno uz Hrvatsku još najmanje tri zemlje iz geografskog fokusa, neovisno o tome iz kojih su zemalja članice, kako je navedeno u Vodiču za prijavu na str. 35.: Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji. Ako se aktivnosti provode u najmanje 4 zemlje geografskog fokusa (uz Hrvatsku još najmanje 3 zemlje iz navedenog fokusa), moguće je uspostaviti i suradnju te provoditi aktivnosti u susjednim zemljama izvan ovog fokusa: Albanija, Austrija, Bugarska, Grčka, Italija, Mađarska i Rumunjska. Dakle, prihvatljivo je da se aktivnosti odvijaju u zemljama iz geografskog fokusa, a iz kojih nisu članice Vaše platforme.

Kada je riječ o prihvatljivim troškovima koji nastaju na teritoriju Jugoistočne Europe, kao što je navedeno u Vodiču za prijavu, oni se odnose samo na troškove naknada za rad i putne troškove isključivo za osobe koje imaju hrvatsko državljanstvo ili prebivalište u RH. Dakle, produkcijski troškovi poput troškova najma prostora/tehnike nastali izvan Hrvatske, u nekoj drugoj zemlji Jugoistočne Europe ne ubrajaju se u prihvatljive troškove.

Kada je pak riječ o prihvatljivim troškovima koji nastaju na teritoriju Hrvatske, onda su svi troškovi prihvatljivi, pa tako i produkcijski troškovi, poput najma prostora u Hrvatskoj, ili plaćanje putnih troškova ili naknada za izvedbu/sudjelovanje/rad stranim državljanima ako oni gostuju u kulturnom i/ili umjetničkom programu koji se realizira u Hrvatskoj.

4. Pitanje: Namjeravam se javiti na na programsko područje PP4. Može li više udruga ili organizacija činiti koordinatora platforme u Hrvatskoj, s međusobno dogovorenim i podijeljenim aktivnostima. Ostale članice u projektu će biti iz Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Odgovor: Samo jedna organizacija može biti koordinator platforme, koji je nositelj prijave i koji se obvezuje koordinirati aktivnosti suradničke platforme. Sve ostale organizacije mogu biti članice. Da bi prijava u PP4 bila prihvatljiva u provedbu aktivnosti moraju biti uključene najmanje 4 organizacije (koordinator i 3 članice) iz najmanje 4 zemlje iz definiranog geografskog fokusa. Kao što je navedeno u Vodiču za prijavu na str. 35, Programsko područje 4 stavlja u fokus zemlje Zapadnog Balkana, što podrazumijeva da se većina programa mora realizirati u: Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji. Ako je zadovoljen najmanji propisani broj organizacija iz navedenih zemalja te ako se aktivnosti provode u najmanjem propisanom broju zemalja iz navedenoga geografskog fokusa, moguće je uspostaviti i suradnju te provoditi aktivnosti u susjednim zemljama izvan ovog fokusa: Albanija, Austrija, Bugarska, Grčka, Italija, Mađarska i Rumunjska.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type