Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP4

1. Pitanje: Imamo pitanje vezano uz Programsko područje 4. Radimo na projektu koji je već ove godine dobio vašu podršku. Projekt se planira nastaviti još sljedeće 3 godine i riječ je o suradnji koji bi odgovarala opisu ˝organizacija civilnog društva, koje djeluju na području suvremene kulture i umjetnosti, iz Republike Hrvatske i drugih zemalja Jugoistočne Europe.˝ Zanima nas da li ovakav interdisciplinarni projekt odgovara Programu podrške 4 ili se podržavaju suradnje koje nisu tako specifičnog projektnog karaktera?

Odgovor: Kao što je navedeno u Vodiču za prijavu na Program podrške 2014 (str. 47), svrha Programskog područja 4 jest nasloniti se na suradničke platforme koje već imaju povijest suradnje te su kao rezultat zajedničkog usmjerenog poduhvata vidljive i prije raspisivanja Javnog poziva, a koje su usmjerene prema dugoročnom djelovanju i otvorene za uključivanje novih organizacija. Zaklada "Kultura nova" u okviru ovog programskog područja ne podržava privremene projektne konzorcije, već podržava postojeće suradničke platforme, formalne i neformalne, koje u različitim područjima kulturnog i umjetničkog djelovanja razvijaju različite oblike suradnji unutar regije Jugoistočne Europe.

2. Pitanje: Ako je koordinator programa umjetnička organizacija, može li javna ustanova u kulturi, obrazovanju (dom kulture, centar za kulturu, gradsko kazalište, gradska knjižnica, dječji vrtić, osnovna/srednja škola, učenički dom) regije/a biti članica suradničke platforme u Jugoistočnoj Europi?

Odgovor: U okviru Programskog područja 4: Razvoj suradničkih platformi u Jugoistočnoj Europi, kao članice, mogu se prijaviti isključivo:
• udruge ili umjetničke organizacije na području suvremene kulture i umjetnosti koje su registrirane u Republici Hrvatskoj;
• organizacije civilnog društva (nevladine i neprofitne organizacije) na području suvremene kulture i umjetnosti koje su registrirane u zemljama u geografskom fokusu navedenom u Vodiču za prijavu na stranici 44.

3. Pitanje: Da li se unutar PP4 financiraju postojeće platforme ili je moguće prijaviti neke dugogodišnje suradnje koje se kroz financiranje ZKN žele oformiti kao platforme?

Odgovor: Suradnička platforma je mreža organizacija koju karakteriziraju otvorenost za priključivanje drugih organizacija i dugoročnost djelovanja te može djelovati kao registrirana pravna osoba ili neformalna inicijativa. Kao što stoji u Vodiču za prijavu na Program podrške 2014 na stranici 43, a koji je dostupan na mrežnim stranicama Zaklade “Kultura nova”, svrha Javnog poziva u okviru Programskoga područja 4 je nasloniti se na postojeće formalne ili neformalne platforme usmjerene prema dugoročnom djelovanju, koje već imaju povijest suradnje te rezultat zajedničkog usmjerenog poduhvata vidljiv i prije raspisivanja ovog Javnog poziva. U skladu s navedenim u okviru prijavnice potrebno je opisati razloge i procese nastanka platforme, dosadašnje aktivnosti te navesti misiju i strateške ciljeve suradničke platforme.

4. Pitanje: Imam kratko pitanje vezano uz partnere unutar PP4. Da li sva četiri partnera moraju imati povijest zajedničkog djelovanja ili su dovoljna tri? Četvrti partner je ranije sudjelovao kao osoba jer za projekt nije bilo važno da sudjeluju isključivo organizacije. U ovoj mreži bi sudjelovao kao partner kroz novu organizaciju.

Odgovor: Kao što stoji u Vodiču za prijavu na Program podrške 2014 na stranici 43, a koji je dostupan na mrežnim stranicama Zaklade “Kultura nova”, svrha Javnog poziva u okviru Programskoga područja 4 je nasloniti se na postojeće formalne ili neformalne platforme usmjerene prema dugoročnom djelovanju, koje već imaju povijest suradnje te rezultat zajedničkog usmjerenog poduhvata vidljiv i prije raspisivanja ovog Javnog poziva. U skladu s navedenim u okviru prijavnice potrebno je opisati razloge i procese nastanka platforme, dosadašnje aktivnosti te navesti misiju i strateške ciljeve suradničke platforme. Dakle, u prijavnici možete opisati i obrazložiti povijest prethodne suradnje u okviru platforme. Propisani formalni uvjet o prihvatljivom najmanjem broju članica platforma mora zadovoljiti prilikom podnošenja prijave na javni poziv te, u slučaju odobravanja bespovratnih sredstava, i tijekom provedbe projekta.

5. Pitanje: Zanima nas je li moguće unutar Programskog područja 4 (Razvoj suradničkih platformi u JI Europi) prijaviti troškove putovanja stranaca za eventualne sastanke u RH, ili stranaca za sastanke u trećoj zemlji (npr. državljana Srbije za sastanak u BiH), ili se svi troškovi odnose samo na hrvatske državljane?

Odgovor: Prihvatljivi troškovi u Programskom području 4 odnose se na prihvatljive troškove nastale na teritoriju Republike Hrvatske te troškove nastale na teritoriju Jugoistočne Europe.
Kada je riječ o prihvatljivim troškovima koji nastaju na teritoriju Jugoistočne Europe, kao što je navedeno u Vodiču za prijavu, oni se odnose samo na troškove naknada za rad i putne troškove isključivo za osobe koje imaju hrvatsko državljanstvo ili prebivalište u RH. Dakle, ostali troškovi nastali izvan Hrvatske, u nekoj drugoj zemlji Jugoistočne Europe ne ubrajaju se u prihvatljive troškove.
Kada je pak riječ o prihvatljivim troškovima koji nastaju na teritoriju Hrvatske, onda su svi troškovi prihvatljivi, pa tako i plaćanje putnih troškova stranim državljanima ako oni gostuju u kulturnom i/ili umjetničkom programu ili prisustvuju sastanku koji se realizira u Hrvatskoj.

 

 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type