Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

Pravni oblik organizacije

1. Pitanje: Javljamo se u ime KUD-a koji je jedno vrlo aktivno društvo u jako maloj općini i upravo iz tog razloga nemamo dovoljno sredstava za stvari kao što su: posudba nošnji, nabava čizama, popravci instrumenata, financiranje prijevoza i smještaja za gostovanja, uređenje prostorija KUD-a i sl. S obzirom na to da je Zaklada Kultura nova usmjerena društvima na području suvremene kulture i umjetnosti, zanima me možemo li se mi kao društvo usmjereno na očuvanje tradicije i običaja javiti na javni poziv koji je objavljen.

Odgovor: Svrha Zaklade "Kultura nova", koja je propisana člankom 3. Zakona o Zakladi "Kultura nova" (NN 90/11), je promicanje i razvoj civilnog društva u Republici Hrvatskoj na području suvremene kulture i umjetnosti. U skladu s navedenom svrhom Program podrške 2014 namijenjen je organizacijama civilnog društva (udrugama i umjetničkim organizacijama) koje djeluju na području suvremene kulture i umjetnosti.

2. Pitanje: Zanima nas da li se na natječaj PP1 u sklopu Programa podrške 2014. godine može prijaviti udruga koja nije u registru umjetničkih udruga?

 

Odgovor: Svrha Zaklade "Kultura nova", koja je propisana člankom 3. Zakona o Zakladi "Kultura nova" (NN 90/11), je promicanje i razvoj civilnog društva u Republici Hrvatskoj na području suvremene kulture i umjetnosti. U skladu s navedenom svrhom Program podrške 2014 namijenjen je organizacijama civilnog društva (udrugama i umjetničkim organizacijama) koje djeluju na području suvremene kulture i umjetnosti.

U Vodiču za prijavu na Program podrške 2014 u uvodnom tekstu na str. 6 opisano je na koji način Zaklada "Kultura nova" shvaća suvremenu kulturu i umjetnost. Također su na str. 7. Vodiča za prijavu navedeni prioriteti Programa podrške 2014 (kritičnost i refleksivnost, otklon od dominantnih koncepcija, angažiranost, inovativnost i istraživački pristup) iz kojih je moguće iščitati koje su za Zakladu ključne odrednice suvremene kulture i umjetnosti. Sve prijave kako na razini organizacijskog djelovanja tako i na razini predloženih projekata/programa moraju uključivati najmanje 3 od 5 navedenih prioriteta.

Postupak odlučivanja o dodjeli bespovratnih sredstava za jednogodišnje podrške provodi se na tri razine: provjera ispunjavanja formalnih uvjeta, procjena kvalitete prijava te donošenje odluke o dodjeli bespovratnih sredstava, dok odlučivanje o pružanju višegodišnje podrške uključuje i provjeru programskih, organizacijskih i financijskih kapaciteta organizacije. Da bi prijava bila upućena na procjenjivanje nezavisnom stručnom tijelu Povjerenstvu za procjenu kvalitete prijava ona mora najprije zadovoljiti sve formalne uvjete koji su za svako programsko područje propisani u Vodiču za prijavu. Između ostalih formalnih uvjeta organizacija mora biti upisana u Registar udruga ili u Registar umjetničkih organizacija te u Registar neprofitnih organizacija. Zaklada će podatke o tome je li organizacija upisana u odgovarajući registar provjeravati uvidom u Registar udruga ili Registar umjetničkih organizacija te u Registar neprofitnih organizacija.

3. Pitanje: Možemo li i mi kao umjetnička akademija, sastavnica sveučilišta aplicirati na Vaš javni poziv?

Odgovor: Kao što je navedeno u Vodiču za prijavu i Pravilniku o uvjetima i postupku za dodjelu sredstava u skladu s osnovnom svrhom Zaklade, na javne pozive objavljene u okviru Programa podrške 2014, mogu se prijaviti udruge upisane u Registar udruga Republike Hrvatske ili umjetničke organizacije upisane u Registar umjetničkih organizacija.
U Vodiču za prijavu na Program podrške 2014 Zaklade “Kultura nova” koji se nalazi na službenim mrežnim stranicama u poglavlju Tko se može prijaviti? navedeno je da se na javne pozive u okviru Programa podrške 2014 mogu prijaviti udruge ili umjetničke organizacije na području suvremene kulture i umjetnosti:

  •     koje su upisane u matični registar
  •     koje su upisane u Registar neprofitnih organizacija
  •     koje vode uredno financijsko poslovanje
  •     koje su ispunile svoje ugovorne obaveze u provedbi odobrenih podrški od strane tijela državne uprave i tijela javne vlasti
  •     koje zadovoljavaju i sve druge uvjete propisane u Vodiču za prijavu na Program podrške 2014

Dakle, ako je Vaša organizacija upisana u navedene registre, te zadovoljava propisane formalne uvjete, može biti nositelj prijave na javne pozive objavljene u okviru Programa podrške 2014.

 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type