Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

Prihvatljivi prijavitelji

1.1. Pitanje: Može li se na objavljene javne pozive prijaviti d.o.o. koje je osnovano i registrirano za izvedbene djelatnosti, kulturu, a razvija suradničku platformu za cijelu Europu i svijet?

1.2. Pitanje: Mogu li se pojedinci prijaviti za dodjelu sredstava? Primjerice fotograf koji bi trebao sredstva za izdavanje knjige fotografije.

1.3. Pitanje: Financira li Zaklada "Kultura Nova" samo projekte udruga i umjetničkih organizacija ili financira i projekte kulturnih institucija kao što su centri za kulturu?

Odgovor: Svrha Zaklade "Kultura nova", koja je propisana člankom 3. Zakona o Zakladi "Kultura nova" (NN 90/11) je promicanje i razvoj civilnog društva u Republici Hrvatskoj na području suvremene kulture i umjetnosti. U skladu s navedenom svrhom Programi podrške namijenjeni su organizacijama civilnog društva – udrugama i umjetničkim organizacijama – koje djeluju na području suvremene kulture i umjetnosti i koje su upisane u Registar udruga Republike Hrvatske, odnosno u Registar umjetničkih organizacija te Registar neprofitnih organizacija. S obzirom na navedeno, gospodarski subjekti, pojedinci i institucije u kulturi nisu prihvatljivi prijavitelji na javne pozive u okviru Programa podrške.

2.1. Pitanje: S obzirom na to da je navedeno da je svrha Zaklade "Kultura nova", propisana člankom 3. Zakona o Zakladi "Kultura nova" (NN 90/11), promicanje i razvoj civilnog društva u Republici Hrvatskoj na području suvremene kulture i umjetnosti, možete li pobliže definirati pojam suvremene kulture? Je li to kultura koja se stvara i djeluje u suvremenosti ili mora biti dijelom suvremene umjetnosti, novog suvremenog stvaralaštva? Postoji li onda u tom smislu riječi kultura, bilo kakva kultura osim suvremene?

2.2. Pitanje: Što znači da se na natječaj mogu prijaviti udruge ''na području suvremene kulture i umjetnosti koje su registrirane u Republici Hrvatskoj''.

2.3. Pitanje: Može li se na ove javne pozive sa svojim programom ili projektom prijaviti umjetnička organizacija koja ne djeluje primarno u području suvremene umjetnosti, odnosno što sve pod tim pojmom u slučaju ovih javnih poziva podrazumijevate?

2.4. Pitanje: U propozicijama natječaja piše da se mogu prijaviti samo udruge ili umjetničke organizacije. Zanima me je li natječaj otvoren i za samostalne umjetnike?

Odgovor: Svrha Zaklade, koja je propisana člankom 3. Zakona o Zakladi "Kultura nova" (NN 90/11), je promicanje i razvoj civilnog društva u Republici Hrvatskoj na području suvremene kulture i umjetnosti. U skladu s navedenom svrhom Programi podrške namijenjeni su organizacijama civilnog društva (udrugama i umjetničkim organizacijama) koje djeluju na području suvremene kulture i umjetnosti. Pod pojmom suvremene kulture i umjetnosti Zaklada "Kultura nova" ne podrazumijeva cjelokupnu kulturu i umjetnost koja nastaje u suvremenosti. U Vodiču za prijavu koji se objavljuje za svaki javni poziv u uvodnom tekstu opisano je kako Zaklada "Kultura nova" shvaća suvremenu kulturu i umjetnost. U Vodiču za prijavu također su navedeni prioriteti Programa podrške (kritičnost i refleksivnost, otklon od dominantnih koncepcija, angažiranost, inovativnost i istraživački pristup) iz kojih je moguće iščitati koje su za Zakladu ključne odrednice suvremene kulture i umjetnosti.

Sve prijave kako na razini organizacijskog djelovanja tako i na razini predloženih programa/projekata moraju zadovoljiti 3 od 5 navedenih prioriteta. Prijavitelji prilikom podnošenja prijave na Program podrške u e-prijavnici sami odabiru 3 prioriteta koji u najvećoj mjeri oslikavaju djelovanje organizacije te 3 prioriteta koji u najvećoj mjeri oslikavaju predloženi projekt, pri čemu je odabrane prioritete potrebno obrazložiti u e-prijavnici. Povjerenstvo za procjenu kvalitete prijava ocjenjuje organizaciju i relevantnost predloženoga programa/projekta s obzirom na odabrane i u e-prijavnici obrazložene prioritete.

3.1. Pitanje: Koliko dugo udruga mora postojati da bi se mogla aplicirati?

3.2. Pitanje: Mogu li se novoosnovane umjetničke organizacije koje tek započinju s radom i djelovanjem prijaviti? Ako ne, koliko bi vremena organizacija morala djelovati da bi se mogla prijaviti? Koji su neki minimalni parametri?

3.3. Pitanje: Može li se tek registrirana udruga, tj. udruga u procesu registracije prijaviti na javne pozive Zaklade "Kultura nova"?

Odgovor: Popis formalnih uvjeta za prijavu na Programe podrške koji se odnose na sva programska područja možete pronaći u Vodiču za prijavu, dok dodatne formalne uvjete za pojedino programsko područje možete pronaći u poglavlju koje se odnosi na pojedinačno programsko područje.:

  • U slučaju podnošenja prijave na PP1: Razvojna podrška za organizacije, PP4: Razvoj suradničkih platformi u Republici Hrvatskoj, PP5: Razvoj suradničkih platformi u Europi, PP6: Podrška za razvoj publike i PP7: Podrška za organizacijsko i umjetničko pamćenje, prijavitelj može biti udruga ili umjetnička organizacija na području suvremene kulture i umjetnosti, registrirana u Republici Hrvatskoj, koja aktivno djeluje najmanje jednu (1) godinu od dana registracije do dana zatvaranja Javnog poziva.
  • U Programskim područjima 2: Osmišljavanje i priprema novih programa/projekta i 3: Razvoj novih umjetničkih ideja ne postoji ograničenje koliko dugo organizacija mora postojati pa prijavu u tim programskim područjima može podnijeti i novoosnovana udruga ili umjetnička organizacija na području suvremene kulture i umjetnosti, što znači da organizacija mora biti upisana u matični registar i Registar neprofitnih organizacija do dana zatvaranja javnih poziva.

 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type