Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

Prihvatljivi prijavitelji

1.1. Pitanje: Može li se na objavljene javne pozive prijaviti d.o.o. koje je osnovano i registrirano za izvedbene djelatnosti, kulturu, a razvija suradničku platformu za cijelu Europu i svijet?

1.2. Pitanje: Mogu li se pojedinci prijaviti za dodjelu sredstava? Primjerice fotograf koji bi trebao sredstva za izdavanje knjige fotografije.

1.3. Pitanje: Financira li Zaklada "Kultura Nova" samo projekte udruga i umjetničkih organizacija ili financira i projekte kulturnih institucija kao što su centri za kulturu?

Odgovor: Svrha Zaklade "Kultura nova", koja je propisana člankom 3. Zakona o Zakladi "Kultura nova" (NN 90/11) je promicanje i razvoj civilnog društva u Republici Hrvatskoj na području suvremene kulture i umjetnosti. U skladu s navedenom svrhom Programi podrške Zaklada podržava udruge i umjetničke organizacije koje djeluju u bilo kojoj umjetničkoj disciplini ili kulturnoj djelatnosti na području suvremene kulture i umjetnosti i koje su upisane u Registar udruga Republike Hrvatske, odnosno u Registar umjetničkih organizacija te Registar neprofitnih organizacija što je definirano i Pravilnikom o uvjetima i postupku za dodjelu sredstava za ostvarivanje svrhe Zaklade "Kultura nova". S obzirom na navedeno, gospodarski subjekti, pojedinci i institucije u kulturi nisu prihvatljivi prijavitelji na javne pozive u okviru Programa podrške.

2.1. Pitanje: S obzirom na to da je navedeno da je svrha Zaklade "Kultura nova", propisana člankom 3. Zakona o Zakladi "Kultura nova" (NN 90/11), promicanje i razvoj civilnog društva u Republici Hrvatskoj na području suvremene kulture i umjetnosti, možete li pobliže definirati pojam suvremene kulture? Je li to kultura koja se stvara i djeluje u suvremenosti ili mora biti dijelom suvremene umjetnosti, novog suvremenog stvaralaštva? Postoji li onda u tom smislu riječi kultura, bilo kakva kultura osim suvremene?

2.2. Pitanje: Što znači da se na natječaj mogu prijaviti udruge ''na području suvremene kulture i umjetnosti koje su registrirane u Republici Hrvatskoj''.

2.3. Pitanje: Može li se na ove javne pozive sa svojim programom ili projektom prijaviti umjetnička organizacija koja ne djeluje primarno u području suvremene umjetnosti, odnosno što sve pod tim pojmom u slučaju ovih javnih poziva podrazumijevate?

2.4. Pitanje: U propozicijama natječaja piše da se mogu prijaviti samo udruge ili umjetničke organizacije. Zanima me je li natječaj otvoren i za samostalne umjetnike?

Odgovor: Svrha Zaklade, koja je propisana člankom 3. Zakona o Zakladi "Kultura nova" (NN 90/11), je promicanje i razvoj civilnog društva u Republici Hrvatskoj na području suvremene kulture i umjetnosti. U skladu s navedenom svrhom Programi podrške namijenjeni su organizacijama civilnog društva (udrugama i umjetničkim organizacijama) koje djeluju na području suvremene kulture i umjetnosti. Pod pojmom suvremene kulture i umjetnosti Zaklada "Kultura nova" ne podrazumijeva cjelokupnu kulturu i umjetnost koja nastaje u suvremenosti. U Vodiču kroz programska područja koji se objavljuje za svaki javni poziv u uvodnom tekstu opisano je kako Zaklada "Kultura nova" shvaća suvremenu kulturu i umjetnost.

Djela, radovi i projekti suvremene kulture i umjetnosti nastaju u širokom rasponu umjetničkih disciplina i kulturnih djelatnosti i područja izmijenjenih i oblikovanih pod utjecajem tehnološkog napretka. Karakterizira ih kompleksnost i raznolikost u skladu s vremenom u kojem nastaju. Ostvaruju se u različitim medijima i formatima te se realiziraju u konvencionalnim i profesionalnim umjetničkim prostorima i kulturnim institucijama kao i nekonvencionalnim otvorenim i zatvorenim prostorima. Odlikuju ih brojne estetske karakteristike, konceptualna i teorijska polazišta, a odražavaju kolektivna i individualna iskustva. Obuhvaćaju različite perspektive i identitete, miješaju različite stilove, tehnike i kulturne tradicije kako bi stvorili nove oblike kulturnih izričaja i pomaknuli granice onoga što se smatra umjetnošću. Oslanjaju se na više disciplina i medija, a interdisciplinarnost, cross- i transdisciplinarnost, multimedijalnost, hibridnost i eksperimentiranje inherentni su njihovom djelovanju. Kombiniraju tradicionalno i suvremeno, upotrebljavaju raznolike tehnologije u radu. Dekonstrukcija, nelinearnost ili nekonvencionalnost izvedbe, tehnika, materijala ili prostora često su njihova obilježja. Suvremeni umjetnici usmjereni su na proces i improvizaciju. Bave se gorućim i aktualnim pitanjima suvremenog društva, odražavajući njegovu kulturnu raznolikost i višeznačnost, obuhvaćajući različite teme, propitujući kontekst vlastitog djelovanja, produkcije i recepcije, i proizvodeći društveno osviještene poruke. Uspostavljaju dijalog s različitim kontekstima i uspostavljaju višesmjernu komunikaciju. Često su usredotočeni na lokalnu zajednicu i uključivanje različitih društvenih skupina u umjetničke procese.

3.1. Pitanje: Koliko dugo udruga mora postojati da bi se mogla aplicirati?

3.2. Pitanje: Mogu li se novoosnovane umjetničke organizacije koje tek započinju s radom i djelovanjem prijaviti? Ako ne, koliko bi vremena organizacija morala djelovati da bi se mogla prijaviti? Koji su neki minimalni parametri?

3.3. Pitanje: Može li se tek registrirana udruga, tj. udruga u procesu registracije prijaviti na javne pozive Zaklade "Kultura nova"?

Odgovor: Popis formalnih uvjeta za prijavu na Programe podrške koji se odnose na sva programska područja možete pronaći u Vodiču kroz programska područja, dok dodatne formalne uvjete za pojedino programsko područje možete pronaći u poglavlju koje se odnosi na pojedinačno programsko područje. U skladu s navedenim Zaklada za svako programsko područje i kategoriju propisuje koliko dugo prijavitelj mora djelovati od dana registracije do dana zaključivanja javnog poziva na koji podnosi prijavu.

 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type