Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

UNESCO, kulturna raznolikost i umjetnici

UNESCO organizira online ResiliArt raspravu kojom obilježava godišnjice svojih instrumenata i dokumenata posvećenih kulturnoj raznolikosti i statusu umjetnika.

UNESCO 2020. obilježava dvije godišnjice vezane za kulturnu raznolikost - 15 godina Konvencije o zaštiti i promociji raznolikosti kulturnih izričaja i 10 godina od osnivanja Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost; a također proslavlja i 40. godišnjicu donošenja Preporuka za status umjetnika. Svaka od ovih inicijativa predstavlja važan iskorak u međunarodnoj kulturnoj politici i kreativnoj ekonomiji. One označavaju predanost globalne zajednice podupiranju umjetnika i kreativnosti širom svijeta. Kroz ove instrumente i dokumente, kulturni sektor i kreativne industrije prepoznate su kao pokretači uključivog ekonomskog rasta koji doprinosi dokidanju razlika i postizanju ciljeva postavljenih u Programu održivog razvoja (Agenda 2030).

Povodom obilježavanja navedenih godišnjica, UNESCO u srijedu 21. listopada 2020. od 14:00 do 15:30 sati organizira raspravu koja će se, zbog pandemije COVID-19, održati u digitalnom okruženju. U svjetlu otkazivanja mnogih kulturnih događanja ove godine, online ResiliArt diskusija propitivat će valjanost trenutnog društvenog i ekonomskog modela kulturnog sektora. Diskusiju će moderirati francuska novinarka Valériane Gauthier, dok će u panelu sudjelovati hrvatska ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, Pascal Lamy, politički savjetnik i bivši glavni ravnatelj Svjetske trgovinske organizacije (WTO), Vera el Khoury Lacoeuilhe, predstavnica Saint Lucie pri UNESCO-u, Pascal Rogard, glavni ravnatelj SACD-a i predsjednik Francuske koalicije za kulturnu raznolikost te Katarina Stenou, stručnjakinja i bivša ravnateljica Odjela za kulturne politike i međunarodni dijalog pri UNESCO-u. U programu će sudjelovati i umjetnici i kulturni profesionalci. Više informacija o događaju možete pronaći ovdje.

ResiliArt je pokret koji je, uslijed izbijanja pandemije COVID-19, UNESCO inicirao 15. travnja 2020. kako bi skrenuo pozornost na stanje u kulturnom sektoru, nužnost podrške umjetnicima te osiguravanja pristupa kulturi za sve. ResiliArt je pokrenuo globalnu raspravu o krizi i trenutnom stanju kulturnog sektora i kreativnih industrija s ključnim dionicima, profesionalcima i akterima na svjetskoj razini te predstavljanje iskustava umjetnika na društvenim mrežama. Kroz ova dva pristupa namjera je doprinijeti podizanju svijesti o dalekosežnim posljedicama pandemije COVID-19 na kulturni sektor te potaknuti podršku umjetnicima tijekom i nakon krize.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type