Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

Predavanje o dostupnosti kulture

U okviru radionice "Pristupi planiranju razvoja publike" Maria Vlachou održat će online predavanje o dostupnosti kulture.

Rok: 13. svibnja 2021.

Treće u ciklusu online predavanja na temu razvoja publike održat će Maria Vlachou, a diskusiju nakon predavanja moderirat će Antonija Letinić, savjetnica u Zakladinom Odjelu za istraživanje i razvoj. Predavanje koje Zaklada "Kultura nova" organizira u okviru radionice "Pristupi planiranju razvoja publike" bit će održano na Zoom platformi u četvrtak, 13. svibnja 2021., od 10.00 do 11.30 sati.

Predavanje će razmotriti koncepte sudjelovanja u kulturi, dostupnosti i uključivosti iz perspektive razvoja odnosa s publikom. Dostupnost kulture podrazumijeva fizičku, socijalnu i intelektualnu pristupačnost to jest izravan, neposredan, trajan i autonoman pristup kulturnim sadržajima. Podizanje svijesti kulturnih aktera o važnosti tehničke opremljenosti kulturnih prostora, načinima na koje su kulturni sadržaji predstavljeni i organizirani kako bi zaista bili dostupni svima neki su od temeljnih preduvjeta sudjelovanja u kulturi koji će biti obuhvaćeni predavanjem.   

Maria Vlachou je savjetnica za kulturni menadžment i komunikacije, osnivačica i izvršna direktorica organizacije Acesso Cultura te autorica dvojezičnog bloga Musing on Culture. Vodi Facebook grupu Museum texts te je su-voditeljica bloga Museums and Migration. Bila je direktorica komunikacija u Gradskom kazalištu São Luiz te voditeljica komunikacija Paviljona znanja - Ciência Viva u Lisabonu. Sudjelovala je u radu upravnog odbora ICOM-Portugal te surađivala u raznim programima Zaklade Calouste Gulbenkian. Pohađala je program ISPA – International Society for Performing Arts i alumna je DeVos Instituta za kulturni menadžment Kennedy Centra u Washingtonu. Muzejske studije magistrirala je na Sveučilištu u Londonu, a diplomu iz povijesti i arheologije stekla je pri Sveučilištu Ioannina u Grčkoj.

Online predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, uz prethodnu prijavu na sljedećoj poveznici. Predavanje i diskusija održat će se na engleskom jeziku.

Radionica je dio projekta "Audience DEvelopment STrategies for cultural organisations in Europe (ADESTE+)" koji provodi petnaest partnera iz sedam zemalja Europe uz podršku programa Europske unije Kreativna Europa. Projekt ADESTE+ usmjeren je na razvoj metodologije koja ima za cilj potaknuti transformaciju organizacija i institucija u kulturi kako bi se snažnije usmjerile i postavile fokus na publiku. Program radionica "Pristupi planiranju razvoja publike" osim radioničkog dijela obuhvaća i individualne konzultacije s polaznicima te seriju predavanja kojoj je namjera staviti specifičan fokus projekta u širi kontekst te povezati različite aspekte razvoja i rada na razvoju publike s aktualnim okolnostima.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type