Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

Savjetovanje s javnošću

Zaklada je objavila Nacrt svojeg novog Strateškog plana za razdoblje 2022. – 2025. te najavila dvodnevno događanje posvećeno radu Zaklade.

Rok: 21. veljače 2022.

E-savjetovanje

U skladu s člankom 11. stavkom 3. Zakona o pravu na pristup informacijama (NN 25/13, 85/15) i dosadašnjom praksom Zaklade te u cilju dobivanja mišljenja zainteresirane javnosti o Nacrtu Strateškog plana Zaklade "Kultura nova" za razdoblje 2022. – 2025., Zaklada od 20. siječnja do 21. veljače 2022. godine provodi javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću na portalu e-Savjetovanja.

Izrada novog Strateškog plana provedena je kroz participativni proces tijekom 2021., godine koja je obilježena krizom izazvanom pandemijom bolesti COVID-19 te pojačana nizom potresa koji su u 2020. pogodili središnju Hrvatsku (Zagreb i okolicu te Banovinu). Organizacije civilnog društva u suvremenoj kulturi i umjetnosti osjetile su dramatične negativne posljedice pandemije i potresa u svojem svakodnevnom radu (što pokazuju i podaci Zakladinih istraživanja provedenih u 2020. i 2021.) te je u prvi plan došla ranjivost svih aspekata rada ovog dijela kulturnog sektora, od svakodnevnog načina njihova funkcioniranja, uvjeta rada, prihoda, produkcije i distribucije sadržaja, mobilnosti, umrežavanja i međunarodne suradnje do načina sudjelovanja u kulturi. U takvim turbulentnim okolnostima te kontekstu Zakladinih ograničenih prihoda od igara na sreću i drugih nagradnih igara, ali i nedostatnih sredstava iz drugih izvora na nacionalnoj razini i lokalnim razinama, Zaklada ne uspijeva odgovoriti na raznolikost i brojnost potreba organizacija civilnog društva u suvremenoj kulturi i umjetnosti, što se nameće kao jedan od ključnih problema u ostvarivanju njezine svrhe kroz pružanje stabilne podrške organizacijama civilnog društva u suvremenoj kulturi i umjetnosti, a što je artikulirano strateškim ciljevima, glavnim programima i aktivnostima.

Svi elementi novog Strateškog plana izrađeni su na temelju provedenih analiza te prikupljenih mišljenja, komentara i preporuka više od 140 korisnika, partnera i suradnika. Zaklada poziva sve predstavnike zainteresirane javnosti da do 21. veljače 2022. dostave svoje komentare na cjelokupni tekst Nacrta Strateškog plana Zaklade "Kultura nova" 2022. – 2025. putem platforme e-Savjetovanja. Nakon što se registrirate ili prijavite putem postojećeg korisničkog imena, dokumentu možete pristupiti ovdje.

Nakon provedenoga javnog savjetovanja Upravni odbor Zaklade razmotrit će sve prikupljene komentare, očitovati se na njih te pristupiti doradi Strateškog plana kako bi ga usvojio i objavio.

Razgovori o Zakladi

U svjetlu recentno iznesenih kritika o Zakladinom radu i postupku dodjele bespovratnih sredstava, Zaklada će organizirati dvodnevno događanje tijekom kojega će sa zainteresiranom javnošću razgovarati o svim važnim aspektima rada Zaklade te provedbi postupka dodjele bespovratnih sredstava za programe i projekte organizacija civilnog društva u suvremenoj kulturi i umjetnosti, a što uključuje način prijave, uvjete, prioritete, kriterije za dodjelu sredstava, način procjene kvalitete prijava, objavu rezultata i ugovaranje. Razgovori o Zakladi održat će se u utorak i srijedu, 1. i 2. ožujka 2022. od 10 do 14 sati, a detaljan raspored bit će objavljen naknadno. Kako bi se osigurao pristup svima koji su zainteresirani za sudjelovanje, razgovori će se održati online.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type