Preskoči na glavni sadržaj

Zaklada "Kultura nova"

PP3: Razvoj novih umjetničkih ideja

Posebni ciljevi

 • poticati istraživačke i eksperimentalne prakse
 • doprinijeti razvoju i djelovanju umjetničke zajednice / umjetnika
 • doprinijeti razvoju novih projekata organizacija civilnog društva na području suvremene kulture i umjetnosti

Zbog projektne logike financiranja te usmjerenosti na stvaranje proizvoda i numeričkih rezultata sustav financiranja kulture ne podržava u dovoljnoj mjeri sam proces, istraživački i eksperimentalni rad, koji su u umjetničkom radu vrlo nepredvidljivi i ne moraju nužno dovesti do ostvarenja planiranih rezultata. Stoga se financijska podrška u ovom programskom području odnosi na istraživanje umjetnika koje može rezultirati novim konceptima, teorijama, metodama, postupcima, podacima, alatima i sl., a koji mogu biti primjenjivi i u drugim umjetničkim praksama, područjima ili organizacijama. Podrška u ovom programskom području ne odnosi se na istraživanje kao jednu od metoda umjetničkog rada već je istraživanje umjetnika shvaćeno kao pretfaza stvaranja bilo kojeg umjetničkog djela, rada ili projekta. Odnosi se na proces razrade i propitivanja nove umjetničke ideje, na put prema razvoju koncepta, a koji prethodi konkretizaciji plana provedbe i cjelokupne produkcije i distribucije. Razviti novu umjetničku ideju često podrazumijeva različite vrste eksperimentiranja (s procesima, materijalima, predlošcima, metodama, alatima, tehnikama, pokretima itd.); istraživanje u knjižnicama, arhivima, muzejima, galerijama, kazalištima, dokumentacijskim centrima, raznovrsnim bazama podataka; razvoj metoda i postupaka unutar specifičnog umjetničkog područja; razgovore i sastanke sa stručnjacima ili brojnim drugim pojedincima relevantnima za temu; analize podataka, materijala, postupaka itd.; ispitivanje mogućnosti tehnike i brojne opreme te njezino testiranje; putovanja; nabavu potrebne literature, opreme, materijala, alata i sl. Dokumentiranje procesa istraživanja treba biti javno dostupno.

Istraživanje u ovom programskom području mogu provoditi isključivo umjetnici. Ako organizacija u ovom programskom području prijavljuje produkciju i/ili distribuciju već definirane umjetničke ideje ili je istraživanje samo metoda u realizaciji već definiranog umjetničkog djela, rada ili projekta, prijava neće biti prihvatljiva.

Formalni uvjeti

Komisija za provjeru formalnih uvjeta provjerava zadovoljava li prijava formalne uvjete koji su propisani za sva programska područja, kao i one koji se odnose na svako pojedino programsko područje i kategoriju.

Formalni uvjeti za PP3:

 • Prihvatljivi prijavitelji: udruge ili umjetničke organizacije na području suvremene kulture i umjetnosti koje su registrirane u Republici Hrvatskoj i upisane su u matični registar i Registar neprofitnih organizacija do dana zatvaranja ovog Javnog poziva
 • Broj prijava: Prijavitelj može predati najviše jednu (1) prijavu u ovom programskom području
 • Traženi iznos: Prijavitelj može zatražiti iznos do 20.000 kn
 • Trajanje provedbe: Provedba aktivnosti mora započeti i završiti bilo kad tijekom 2023.

Prihvatljivi troškovi

Zaklada je definirala poglavlja proračuna koja se odnose isključivo na ovdje navedene prihvatljive troškove, a prijavitelji prilikom ispunjavanja e-prijavnice sami odabiru poglavlja proračuna (jedno ili više) za koje/a traže podršku od Zaklade:

 • troškovi naknada za rad umjetnika angažiranih u aktivnostima
 • putni troškovi (put; putno osiguranje i troškovi povezani s bolesti COVID-19; smještaj; troškovi izdavanja vize; propisane dnevnice ili prehrana – isključivo za osobu na koju glasi putni nalog, pri čemu se u troškove prehrane ne mogu uključiti troškovi reprezentacije organizacije za određenu aktivnost)
 • troškovi nabave literature, opreme, alata, materijala i sl.
 • troškovi dokumentiranja umjetničkog istraživanja
 • troškovi nabave, izrade i/ili održavanja digitalnih alata, platformi, mrežnih stranica i sl.
 • troškovi najma prostora za provedbu aktivnosti, opreme, alata i sl.
 • nepredviđeni troškovi, u iznosu do najviše 10 % (odnose se na neraspoređene troškove koji su nužni za provođenje projekta).
×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.
Prilagodba pristupačnosti: Kontrast Promjena kontrasta / Change contrast Pismo Promjena pisma / Change type